Bangladeş Halk Cumhuriyeti
Güneydoğu Asya ülkelerinden Bangladeş, Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçan Arakanlı Müslümanlara ev sahipliği yapıyor. Bugüne kadar ülkeye yüz binlerce Arakanlının sığındığı tahmin edilirken, mülteci kamplarında hayat şartları daha da ağırlaşıyor.

Güneydoğu Asya ülkelerinden Bangladeş, Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçan Arakanlı Müslümanlara ev sahipliği yapıyor. Bugüne kadar Bangladeş'e yüz binlerce Arakanlının sığındığı tahmin edilirken, mülteci kamplarında hayat şartları daha da ağırlaşıyor.
Etkili olan muson yağmurlarından kaynaklanan sel ve toprak kaymalarında çok sayıda kişi hayatını kaybettiği Bangladeş’te son yıllarda terör olaylarında da belirgin bir artış görülüyor.
Künye
Başkent: Dakka
Nüfus: 157 milyon 826 bin 578 (Temmuz 2017 tahmini)
Etnik yapı: En az yüzde 98 Bengali, yüzde 1,1 etnik gruplar
Yüzölçümü: 148 bin 460 kilometrekare
Dil: Bengalce yüzde 98,8, diğer yüzde 1,2 (2011 tahmini)
Din: Müslüman yüzde 89,1, Hindu yüzde 10, (Budistler ve Hristiyanlar dâhil) diğer yüzde 0,9 (2013 tahmini)
Para Birimi: Bangladeş Takası
GSYH: 226,8 milyar dolar (2016 tahmini)
Genel Bilgi
Birleşmiş Milletler’in 2016 verilerine göre, 160 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın 8. en kalabalık ülkesi olan Bangladeş, Myanmar ve Hindistan ile sınır komşusu.
15 yaş ve üstü okuma yazma bilenlerin oranı, 2016 verilerine göre toplam nüfusun yüzde 72,8’ini oluşturuyor.
Bangladeş, uluslararası kalkınma yardımlarıyla nüfusun yarısından fazlasına tekabül eden yoksulluk oranını üçte birden aza kadar düşürdü, ana-çocuk sağlığı alanında Binyılın Kalkınma Hedefleri’ne ulaştı ve bağımsızlığından bu yana gıda güvenliğinde büyük ilerleme kaydetti.
Ekonomi
İş gücünün yüzde 47’si tarıma dayalı olan Bangladeş’te başlıca tarım ürünlerini pirinç, hint keneviri (jüt) ve çay oluşturuyor.
Ekonomi, 2016’ya kadarki son yirmi yılda senede ortalama yüzde 6 oranında büyüdü ve ülke, Dünya Bankasına göre 2015 yılında düşük-orta gelir düzeyine ulaştı.
Bangladeş’in ihraç pazarlarının başında ABD geliyor. ABD’yi Almanya, Birleşik Krallık, Fransa İspanya, Kanada, İtalya ve Türkiye izliyor.
İthalatında en önemli ülkeler, Çin, Hindistan, Singapur, Malezya, Kore, Endonezya, Tayland, ABD öne çıkıyor.
Çin'den sonra dünyanın 2. büyük konfeksiyon üreticisi Bangladeş'te hazır giyim sektörünün yıllık cirosunun 20 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Ülke genelindeki yaklaşık 4 bin fabrikada çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 4 milyon kişi çalışıyor.
Ekonomik büyüme oranı 2016 yılında yüzde 6,9 olan Bangladeş’te kişi başına düşen milli gelir 3 bin 900 dolar.
Siyasi Durum
Doğu Bengal halkının 1952’de başlattığı ve yıllar içinde Bağımsızlık Savaşı’na dönüşen mücadele 16 Aralık 1971 tarihinde Bangladeş Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla neticelendi.
Bangladeş’te Barisal, Chittagong, Dhaka, Khulna, Mymensingh, Rajshahi, Rangpur, Sylhet olmak üzere 8 idari bölge mevcut. Her idari bölge de kendi içinde bölgelere ayrılıyor ve ülkede toplam 64 bölge bulunuyor.
Bangladeş’te Cumhurbaşkanı Ulusal Meclis tarafından beş yıllığına seçiliyor.
Parlamenter demokrasiyle yönetilen Bangladeş’te tek kanatlı Ulusal Meclis, 300 milletvekilinden oluşuyor.
Anayasada 2004 yılında yapılan değişiklikle Ulusal Meclis’te temsil edilen siyasi partiler tarafından atanmak üzere, kadın milletvekilleri için 45 ilave sandalye tahsis edildi.
Bangladeş’te son olarak 5 Ocak 2014 tarihinde düzenlenen ve Bangladeş Milliyetçi Partisi önderliğindeki 18 partili ittifak ile merkez, sol, sağ ve İslami çizgideki diğer partilerin boykot ettiği seçime 40 kadar kayıtlı siyasi parti arasından yalnızca iktidardaki Avami Birliği ile onu destekleyen 7 parti katılmıştı.
Genel seçimin galibi Avami Birliği’nin lideri Başbakan Şeyh Hasina, yeniden hükümeti kurmuştu.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.