Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,115.70
BTC/USDT
62,842.00
BIST 100
9,915.62
Gündem

Türkiye'nin su kalitesi tehdit altında

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Albay, Türkiye'nin su kalitesi haritasını çıkardıklarını belirterek, Türkiye'nin su kalitesi tehdit altında olduğunu söyledi.

Sefa Mutlu  | 12.05.2016 - Güncelleme : 12.05.2016
Türkiye'nin su kalitesi tehdit altında

Istanbul

İSTANBUL

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, Türkiye'nin su kalitesi haritasını çıkardıklarını belirterek, "Ülkemizde iklimsel nedenlere ve tarımsal kirleticilere de bağlı olarak ne yazık ki sularda siyanobakteri artışları ve siyanotoksin üretimi her geçen yıl artıyor." dedi.

Albay, yaptığı açıklamada, dünya nüfusunun artan su ihtiyacının yeterli ve güvenli bir şekilde karşılanamamasının 21. yüzyılın en büyük problemlerinden biri olduğunu anımsattı.

İçme suyu ve diğer su kaynaklarının korunmasının tüm dünya için hayati bir konu haline geldiğini vurgulayan Albay, "Suyun doğru bir şekilde yönetilmesi ve kullanımı su kaynaklarının korunması açısından çok önemli. Su kaynakları her geçen yıl artan şekilde kalite kaybına uğruyor. Uzun yıllardan beri uygulanan su kaynaklarının 'bütçe temelli yönetim' anlayışının son yıllarda terk edilerek 'ekosistem temelli yönetim' anlayışına geçilmeye başlandı." değerlendirmelerinde bulundu.

Albay, Türkiye'de içme suları ve gölleri ile kıyı sularında ortaya çıkan siyanobakteri toksinlerini ölçen tek laboratuvar olduklarına vurgu yaparak, yüzme havuzlarında ortaya çıkan algler üzerinde biyosidal ürünlerle ilgili etkinlik testi yapan Türkiye'deki yetkili laboratuvarlardan biri olduklarını kaydetti.

Türkiye'nin su kalitesi haritasını çıkardıklarını ifade eden Albay, şöyle devam etti: 

"Dünyada içme ve yüzme sularında görülen siyanotoksin sorunu ciddi bir tehdit. Bunlar insanlara, su canlılarına ve tarımda kullanılması durumunda tarımsal ürünlere zarar verebilecek metabolitler. Bununla ilgili olarak şu anda Türkiye’nin su kalitesi haritasını çıkarıyoruz. Su kaynağında hangi tehdidin ne boyutta olduğunu ölçüyoruz. Ülkemizde iklimsel nedenlere ve tarımsal kirleticilere de bağlı olarak ne yazık ki sularda siyanobakteri artışları ve siyanotoksin üretimi her geçen yıl artıyor. Tüm gölleri inceleyerek ve tehditleri gözden geçirerek sorunun büyüklüğünü ölçüyoruz. Orman Su İşleri Bakanlığı, böyle bir projeyi üniversitemiz ile paylaştı. Böyle bir projeyi yürüttüğümüz için çok mutluyuz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın