İmza onaylandığı anlamına gelmiyor
"Balyoz Planı" davasının 81. duruşmasında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt tanık olarak dinlendi.

"Balyoz Planı" davasının 81. duruşmasında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt tanık olarak dinlendi.***
İSTANBUL
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesinde oluşturulan salonda yapılan duruşmada, tanık olarak çağrılan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, emekli Korgeneral Köksal Karabay, Tuğgeneral Levent Gözkaya, Hasan Durak ve Mehmet Pınar da hazır bulundu.
İmzalamak onaylamak anlamına gelmiyor
Büyükanıt, Genelkurmay 2. Başkanı olarak kendisine sunulan seminer sonuç raporunu imzaladığını hatırlatarak, ''Raporu imzalamak, içeriğinin onaylandığı anlamına gelmiyor'' dedi.
Emekli Orgeneral Büyükanıt, raporun içeriğiyle ilgili olarak da şöyle konuştu:
''Raporu Genelkurmay Başkanı'na arz etmeden önce hukukçulara incelettik, görüş aldık. İçeriğine bakınca da hukuk dışı herhangi bir şey olmadığı kanaatine varıldı. Savaş kapsamında senaryolar yaratır, oynarsınız ama bu o ülkeye taarruz edeceksiniz anlamına gelmez.''
İrtica, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel esaslarına tehdittir
Büyükanıt, zaman zaman tehdit önceliklerinin değişiklik gösterebildiğini belirterek, ''Günümüz için sorarsanız, yıllardan beri Türkiye'nin başının belası olan ve olmaya devam eden terörü birinci sıraya koymamız gerekir'' dedi.
Üründü'nün, 2002-2003 yıllarında irticanın birinci öncelikli olarak iç tehdit içerip içermediğini sorması üzerine Büyükanıt, ''O dönemi bilmiyorum. İrtica, Silahlı Kuvvetler tarafından her zaman bir tehdit olarak görülmüştür. Bu, kaçınılmaz bir gerçektir. İrtica, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel esaslarına tehdittir. Laikliğe karşı bir tehdit görülüyorsa bu bir tehdittir. İrtica geniş kapsamlıdır. Herkes kendine göre değerlendirebilir'' diye konuştu.
Kalyoncu: Ben herhangi bir olağanüstülük fark etmedim
Tanık olarak dinlenilmek üzere çağrılan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığınca düzenlenen seminere Genelkurmay Başkanlığını temsilen katıldıklarını belirterek, gözlemci olarak katılanların tespitlerini rapor haline getirdiklerini söyledi.
Kalyoncu, seminer sonuç raporunda imzasının olduğunu hatırlatarak, ''Plan semineri oyun şeklinde yapılır. Bir senaryo vardır. Senaryoya göre durum daha da kötüleştirilir. Ben herhangi bir olağanüstülük fark etmedim'' diye konuştu.
Raporu ayrıntılı incelemedim
Orgeneral Kalyoncu, seminerde oynanan harp oyunun tiyatro olduğunu belirterek, ''Aklınıza gelen her senaryo yazılabilir. Çeşitli enjekteler ile durum kötületilerek çözüm arayışları yapılır'' diye konuştu.
Orgeneral Bekir Kalyoncu, ''O tarihlerde Irak harekatı söz konusuydu. Bize gelen tek rapor bu değildi. O zaman raporu ayrıntılı incelemedim'' dedi.
Orgeneral Kalyoncu, üye hakim Ali Efendi Peksak'ın, ''Sonuç raporunda planın dışına çıkıldığına dair ve darbe hazırlığı gibi bir duyum aldınız mı veya hissetiniz mi?'' sorusuna ''Anadolu'da bir tabir vardır. 'Fol yok yumurta yok' diye. Hükümet kuralı 3 ay olmuş, aklıma böyle bir şey gelmedi. Ayrıca şunu belirtmek isterim o dönemde Amerika'nın Irak'a harekatı vardı ve Afganistan'daki güçleri devralma gibi bir durumumuz vardı. Söz konusu bu kadar yoğunlukta aklıma bile gelmezdi'' cevabını verdi.
''Dava konusu plan seminerinde gerçek isimler kullanılmış. Birilerinin gözaltına alınması, el çektirilmesinden söz ediliyor. Seminerde gerçek kişiler kullanılabilir mi?'' sorusunu da Orgeneral Kalyoncu, ''Prensip gereği gerçek kişilerden bahsedilmez. Genel değerlendirmem odur. Ben Genel Komutan olarak uygun bulmam'' diye cevaplandırdı.