Dolar
32.47
Euro
34.66
Altın
2,332.93
ETH/USDT
3,115.70
BTC/USDT
63,718.00
BIST 100
9,915.62
Gündem

'Ergenekon' davasına bazı şikayetçilerin katılma talepleri kabul edildi

"Ergenekon" davasına bakan 7 eski hakim ve savcının, "suç uydurma ve görevi kötüye kullanma" suçlarından yargılandığı davada bazı şikayetçilerin davaya katılma talepleri kabul edildi.

16.11.2018 - Güncelleme : 16.11.2018
'Ergenekon' davasına bazı şikayetçilerin katılma talepleri kabul edildi

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpas davalarından "Ergenekon" davasına bakan 7 eski hakim ve savcının "suç uydurma ve görevi kötüye kullanma" suçlarından yargılandığı davada Ergenekon davası sanıklarından Hurşit Tolon, Dursun Çiçek, Mehmet Ali Çelebi, Tuncay Özkan, Serdar Öztürk, Kemal Kerinçsiz ve Sedat Peker'in aralarında bulunduğu bazı şikayetçilerin davaya katılma talepleri kabul edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince Yargıtay ek binadaki salonda yapılan duruşmada katılma talepleri değerlendirildi.

Sanıklara katılma talepleriyle ilgili söz verildi. Tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılan sanık Hasan Hüseyin Özese, Ergenekon davasında Türk milleti adına yasal yargılama faaliyeti yaptıklarını, kimsenin zarara uğramadığını savunarak katılma taleplerinin reddini istedi.

Sanık Hüsnü Çalmuk da suçtan doğrudan zarar görenlerin tespit edilerek buna göre karar verilmesi talebinde bulundu. Çalmuk ayrıca CMK'dan zorunlu atanan avukatıyla görüşemediğini ve yan yana oturmak istediğini söyledi. Salondaki mağdur ve müştekiler, "En azından aranızda jandarma yok, üstten sarkan mikrofonlar yok" diyerek Çalmuk'a tepki gösterdi. Diğer sanıklar da katılma taleplerinin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, oy birliğiyle Tolon, Çiçek, Çelebi, Özkan, Öztürk, Kerinçsiz, Peker ile Hıfzı Çubuklu, Nusret Senem, Ergün Poyraz, Hüseyin Buzoğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı Ergenekon davası sanıklarının suçtan zarar görme ihtimallerine karşı davaya katılma taleplerini kabul etti.

CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Veli Ağbaba ve Özgür Özel'in katılma talepleri ise mağdur veya suçtan zarar görme sıfatları bulunmadığından oy birliğiyle reddedildi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Veli Küçük'ün katılma taleplerinin bugün mahkemeye verilmesi nedeniyle bu konuda inceleme yapıldıktan sonra karar verileceği belirtildi.

Mahkeme Başkanı Haydar Metiner, kimlik tespitinin ardından son soruşturma kararındaki sanıklara ilişkin suçlamaları okudu. Son soruşturmanın kabulüne ilişkin kararda, sanıkların Ergenekon duruşması sırasında tanık dinlenme taleplerini CMK'ya aykırı şekilde reddettikleri, gerekçeli kararı geç yazdıkları, jandarma personeline talimat vererek kapıları kilitlettikleri ve avukatların dilekçe sunmalarını engelledikleri iddia edildi.

Kararda ayrıca İlker Başbuğ hakkında, "Genelkurmay başkanlarının Yüce Divan'da yargılanacağı hükmü"nü dikkate almadan haksız yere yargılama yaptıkları, yargılama sürecinde tutuklu sanıkların itirazlarını incelemeyerek, yetersiz gerekçelerle tutukluluğun devamına karar verdikleri, böylece Anayasa Mahkemesinden ihlal kararı çıkmasına sebep oldukları da anlatıldı.

Yasa dışı ses kayıtlarının dava dosyasına girmesine neden olmakla da suçlanan sanıkların, Ergenekon duruşmalarında sanıklara savunma için yalnızca 15'er dakika süre verdikleri, hazırladıkları gerekçeli kararı taraflara açıklamadan kitap tanıtımı yapar gibi basına sundukları, Silivri'deki 41 bilgisayardaki bilgi ve belgeleri geri dönüşü olmayacak şekilde sildirdikleri de kaydedildi.

Mahkeme Başkanı ile sanık arasında tartışma çıktı

Başkan Metiner'in suç isnatlarını okuduğu sırada, sanık Hüsnü Çalmuk, usul itirazında bulunacağını belirterek, sık sık söz istedi. Bunun üzerine Başkan Metiner, Çalmuk'a, "Usul hükümlerini ihlal ettiğinizden hakkınızda işlem yapmak zorunda kalacağım. Lütfen sesinizi keser misiniz?" dedi.

Başkan Metiner, suç isnatlarını okumasının ardından Çalmuk'un "söz hakkının engellendiği"ne ilişkin dilekçe gönderdiğini ifade ederek Çalmuk'a söz verdi. Çalmuk'un "24 yıl hakimlik yaptım, ceza yargılamasını biliyorum." sözlerine karşılık Başkan Metiner, "Çok iyi biliyorsunuz anlaşıldı. Hakkınızdaki iddialar da öyle zaten." karşılığını verdi.

Sanık Çalmuk'un, "Bizi Ergenekon sırasında, '15 dakika savunma hakkı verdin' diye suçluyorsunuz, şimdi siz konuşturmuyorsunuz." sözlerine Metiner, "Gereksiz yere uzatıyorsun. Bunları savunmanda anlatırsın." ifadelerini kullandı.

Bu arada, katılma talebi kabul edilen Sedat Peker, gazetecilerin soruları üzerine, "İlahi adaletin var olduğunu görmek için buraya geldim. Geçmişte bizlere bu eziyeti yapan insanların bu şekilde hesap veriyor olmaları çok önemli." dedi.

Savunma için söz verilen sanıklar, hazır olmadıklarını belirterek, 3 aylık ek süre verilmesi talebinde bulundu.

Başka suçtan tutuklu bulunduğu için Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan sanık Fatih Mehmet Uslu, usul itirazlarını dile getirmek için süre istediğini ancak heyetin kendisine süre vermediğini savunarak, "Bu davanın konusu Ergenekon'da bizim sanıklara söz hakkı vermememiz. Ama siz o uygulamanın daha fazlasını şu an bize yapıyorsunuz." dedi.

Ergenekon davasının sanıklarından başka suçtan tutuklu bulunduğu için SEGBİS ile şikayetçi sıfatıyla duruşmaya bağlanan Bedirhan Şinal ise "Siz bize yıllarca söz hakkı vermediniz. Başkanım, bunların hakkı vatana ihanetten direkt idam." ifadelerini kullandı.

Başka suçtan tutuklu mağdur Bora Ballı da SEGBİS ile verdiği ifadede sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, Ergenekon davasında 3 yıl tutuklu kaldığını, bu davada FETÖ ihanet şebekesinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kumpas kurduğunu söyledi. 

Ballı, "Burada yargılamayı uzatacakları yerde hayatlarını kararttıkları insanlarla yüzleşsinler." dedi.

Diğer tutuklu mağdur Bedirhan Şinal da Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atma olayının kurgu olduğunu, yapı tarafından kayıt dışı istihbarat elemanı olarak bu olayda kullanıldığını söyledi. 

Cumhuriyet Gazetesi bombalaması senaryosunun Ergenekon davasıyla birleştirilmesi için kendisine Zekeriya Öz ve Kadir Altınışık'ın talimat verdiğini anlatan Şinal, verdiği ifadeler sonrasında davanın Ergenekon ile birleştirildiğini kaydetti. Şinal, pişman olduktan sonra yapıyı Ergenekon duruşmalarında deşifre ettiğini ancak bugün yargılanan sanıkların bu konudaki beyanlarını görmezden geldiğini söyledi.

Söz isteyen sanık Mehmet Ali Pekgüzel de şikayetçi Şinal'ın "Vatan haini" ifadeleriyle ilgili suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Bu sözler üzerine Şinal, "O benim şeref madalyamdır. Bu işin sonunda idam var, rahat olun." dedi.

Mahkeme Başkanı Haydar Metiner, bugün duruşmayı bitirmenin mümkün olmadığını belirterek, Çarşamba günü şikayetçilerin beyanlarının alınmasıyla duruşmaya devam edileceğini bildirdi.

Bu sırada davaya katılma talebi kabul edilen Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Mehmet Ali Çelebi'nin avukatı Hüseyin Ersöz, söz alarak başka suçtan tutuklu sanıkların bu suçtan da tutuklanmasını talep etti. 

Avukat Ersöz, en azından kaçma şüphesi bulunması nedeniyle tutuksuz sanık Ercan Fırat'ın bu duruşmada tutuklanmasını istedi. Başkan Metiner, hiçbir konuda bugün karar vermeyeceklerini, ara kararı şikayetçileri dinledikten sonra vereceğini söyledi.

Duruşmaya 21 Kasım Çarşamba günü devam edilecek.

Öte yandan, sanık Hasan Hüseyin Özese hakkında daha önce ayrılarak görevsizlik kararı ile Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilen dava dosyasında Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca Yargıtay 8. Ceza Dairesinin görevli olduğuna karar verdiği kaydedilerek, dosyanın bu davayla birleştirildiği bildirildi. Böylece davadaki sanık sayısı 8'e çıktı.

Duruşmada Ergenekon davasına bakan sanıklardan tutuklu eski hakim Hüsnü Çalmuk ile tutuksuz yargılanan eski hakim Ercan Fırat salonda yer alırken "FETÖ üyeliği" suçlamasıyla tutuklu diğer sanıklar Fatih Mehmet Uslu, Hasan Hüseyin Özese ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, bulundukları cezaevlerinden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. 

Tutuksuz sanık Nihat Topal'ın istinabe yoluyla ifadesinin alınması ve savunma için süre verilmesi nedeniyle duruşmaya katılmadığı öğrenildi.

Eski hakim Sedat Sami Haşıloğlu ile eski savcı Mehmet Murat Dalkuş'un halen firari oldukları, haklarında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan yakalama kararı bulunduğu belirtildi.

Muhabirler: Ferdi Türkten, Aylin Sırıklı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.