Dolar
38.87
Euro
43.46
Altın
3,217.92
ETH/USDT
2,374.10
BTC/USDT
102,966.00
BIST 100
9,668.36
Gündem

'Bomba parçalarında parmak izi bulabiliriz'

Prof. Dr. Kalfoğlu, "Patlayan bombanın metal aksamında bıraktığı izlerden, etrafa saçılan parçacıklarından bile doğru metodolojik yöntemlerle failin kimliğini ortaya çıkarabiliriz." dedi.

28.10.2016 - Güncelleme : 28.10.2016
'Bomba parçalarında parmak izi bulabiliriz'

İSTANBUL-Murat Eğilmez

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parmak izinin aslında bir vücut salgısı olduğunu, ucundaki yollar sayesinde dokunulan her satha iz bıraktığını anlattı.

Bu salgıların ayrıca hücre bıraktığını aktaran Kalfoğlu, şu bilgileri verdi:

"Biz de işte bu noktada DNA'ya gidiyoruz. Salgıyla organizmanın içinden, yani parmağımızdan çıkanla eğer bir metale dokunursak, o zaman o metalin o noktaları bir kimyasal tepkimeye maruz kalıyor, oksitleniyor. Diyelim ki pırıl pırıl bir metal yüzeye parmağınla değersen, senin parmağının yolakları içindeki asit, metalin o noktalarını yer, oksitler. O zaman senin parmak izin bir daha yok olmamak üzere metalin oksitlenmiş olan o bölgesinde mis gibi görülür. İşte bu bizim için çok önemli, çünkü gerek bomba gerek silah incelemelerinde bomba veya silahların üzerinde böyle izler varsa biz bunları bulabiliriz. Tabii kolay değil bu, mutlaka doğru metodolojik yöntemler sıralı olarak ve uygun seviyelerde kullanılmalı."

Bombayı yapanın ellerini kullanmak zorunda olduğunu anlatan Kalfoğlu, şöyle devam etti:

"Terör olaylarının çözümünde metal üzerindeki parmak izi tespiti büyük önem kazanıyor. Yani patlayan bombanın metal aksamında bıraktığı izlerden, etrafa saçılan parçacıklarından bile failin kimliğini ortaya çıkarabiliriz. Biz de bunu yapabilecek kapasiteye sahibiz ülke olarak, ancak ben bir bilim insanı olarak şu ana kadar böyle bir araştırma yapıldığına ilişkin rapor görmedim. Olay yeri incelemeleri aşamasında bize yani bilim insanlarına böyle bir talep de bugüne kadar gelmiş değil."

"İz hiçbir zaman yok olmuyor"

Prof. Dr. Ersi Kalfoğlu, parmak izinin hiçbir zaman kaybolmadığını, bilim insanı olarak o izin hikayesini sürdüklerini söyledi.

Kişinin silahı ya da bombayı tutmasının yeterli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kalfoğlu, şunları söyledi:

"Diyelim ki silahı tuttu, iz silahta kaldı ve bu silah suya atıldı. Denize attı silahı. O iz kaybolmuyor. Benim metal yüzey üzerinde bıraktığım izi, diyelim ki sen alıp peçeteyle temizledin, fark etmez o iz orada. Çünkü sen o noktaya dokunmakla orayı kazımış oluyorsun. Ben o kazıntıda, üzerinden yıllar da geçse korozyona da uğrasa senin izini tespit ederim. Biz metal üzerinde bırakılan izin peşindeyiz. Yani iz değil ki, benim üzerimde uğraştığım, izin metal üzerinde oluşturduğu başka bir hikaye benim baktığım. Bu nedenle o tamamen kalıcı, hiçbir zaman yok olmuyor. Ben o izi oradan kimyasal ve optik yollarla, görüntüleme teknikleriyle, kimyasallarla boyayarak oradan elde etmeyi becerebilirim. Burada 200-300 yıllık batıktan söz etmiyoruz. O artık bozulmuştur, onunla ilgili bir şey söyleyemiyoruz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın