Dolar
32.47
Euro
34.74
Altın
2,339.22
ETH/USDT
3,142.40
BTC/USDT
63,921.00
BIST 100
9,915.62
Politika

TBMM Başkanı Yıldırım: Asimetrik saldırıya karşı gerekli önlemleri alıyoruz

TBMM Başkanı Yıldırım, Türkiye ekonomisine yönelik spekülatif ataklara karşı bütün siyasi partilerle birlikte kararlı bir duruş sergilendiğini belirterek, "Bu asimetrik saldırı karşısında gerekli önlemleri alıyoruz. Almaya da devam edeceğiz." dedi.

15.08.2018 - Güncelleme : 15.08.2018
TBMM Başkanı Yıldırım: Asimetrik saldırıya karşı gerekli önlemleri alıyoruz

LEFKOŞA

BMM Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye ekonomisine yönelik spekülatif ataklara karşı bütün siyasi partilerle birlikte kararlı bir duruş sergilendiğini belirterek, "Bu asimetrik saldırı karşısında gerekli önlemleri alıyoruz. Almaya da devam edeceğiz." dedi.

TBMM Başkanı Yıldırım, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay'ın daveti üzerine ilk yurt dışı programını gerçekleştirmek üzere geldiği KKTC'de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmede, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da hazır bulundu.

Yıldırım, burada yaptığı açıklamada, ilk yurt dışı gezisini KKTC’ye yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye-KKTC ilişkisinin önemine işaret eden Yıldırım, "Hiçbir şekilde hiçbir konuda KKTC’yi ve Türkiye’yi ayrı görmüyoruz. Tasamız da bir, neşemiz de bir, geleceğimiz de bir." diye konuştu.

Yıldırım, Türkiye ekonomisine yönelik spekülatif ataklara ilişkin, "Türkiye’deki bütün siyasi partilerle birlikte, ülkeye yönelik saldırı karşısında kararlı bir duruş sergilendi. Bu asimetrik saldırı karşısında gerekli önlemleri alıyoruz. Almaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik saldırın küresel bir boyutu da bulunduğuna işaret eden Binali Yıldırım, Türkiye’nin milli parası üzerinden yapılan bu operasyonun Japonya’dan İspanya’ya kadar bütün ekonomileri belirli ölçüde sarstığından sadece Türkiye üzerinde bir operasyon olarak değerlendirmenin yanlış olacağını söyledi.

Yıldırım, bu operasyondan KKTC’nin de etkilendiğini ancak tüm bunların üstesinden gelecek potansiyel ve iradenin var olduğunu kaydederek, dayanışmayla bu konuların üstesinden gelineceğini aktardı.

Kıbrıs müzakereleri

Güney Kıbrıs Rum kesiminin çözüme önce zihnen hazır olması gerektiğine işaret eden Yıldırım, "KKTC’nin siyasi eşitliği göz ardı edilerek bir çözüm düşünülemez. Dolayısıyla bu çözüm üretilmeden de adanın ortak menfaatlerinin emrivakilerle tek yanlı ele geçirilmesi bir anlaşmazlık ve huzursuzluk kaynağı olacaktır. Türkiye olarak hükümeti ve meclisiyle dün olduğu gibi bundan sonra da KKTC ile dayanışma içerisinde olacağız. Kıbrıs Türk halkının refah ve mutluluğu, Türk milletinin mutluluğuyla eşdeğerdir." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı da yaşanılan süreçte hem ekonomik akla hem ortak akla her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirterek, Türkiye ile kıvançta ortak oldukları gibi kederde de sıkıntıda da ortaklaşacaklarını ve dayanışma içinde olacaklarını söyledi.

İçinden geçilmekte olan sıkıntılı dönemin hem siyasi boyutları hem de ekonomik yönü olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bazı güçler binlerce kilometre öteden buraları karıştırıp, buralarda kendi menfaatlerini kotarmaya çalışıyorlar. Bizler burada bölge toplumları ve devletleri olarak mutlaka bir yolunu bulup bir dayanışma platformunu da geliştirebilmemiz lazım. Sadece Türkiye’nin kendi içindeki dayanışması ile bizim kendi içimizde sizlerle olan dayanışmasının da ötesinde bölgesel olarak bu iş birliklerini de başarabilmemiz lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

Ada etrafında bulunan zenginlikler her iki topluma yeter

Ada topraklarının ve etrafındaki denizlerde bulunan zenginliklerin her iki topluma yeterli olduğunu belirten Akıncı, “Eğer akıl yolunda buluşabilirsek, doğal zenginliklerden bölge ülkelerinin de yararlanması; en akılcı, en ekonomik formülleri yaratarak, Türkiye ile Yunanistan’ın da bundan yararlanması, AB’nin de aslında burada gelişecek işbirliklerinden faydalanması mümkün. Hep bunlar olasılıklar arasındadır. Yeter ki biz bu hedefte buluşabilelim." dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’nin her açıdan daha iyiye daha güzele gitmesinin kendileri içinde mutluluk ve kıvanç vesilesi olduğunu belirterek, “Sizin öncülüğünüzde, TBMM’nin, Türk demokrasisinin en önemli kurumlarından biri olarak işlevini en iyi şekilde yerine getireceğine hiç kuşkum yok." diye konuştu.

Yıldırım: KKTC ile dayanışma içinde çok daha güzel işler yapacağız

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, daha sonra KKTC'de Cumhuriyet Meclisi Teberrüken Uluçay ile makamında bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay de hazır bulundu. 

Yıldırım, burada yaptığı açıklamada geleneksel olarak ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC’den başlattıklarını belirterek, "Türkiye'nin, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da KKTC ile dayanışma içinde çok daha güzel işler yapacağına inanıyoruz." dedi. 

Kıbrıs Türk halkının haklı davasında Türkiye’nin her zaman yanında olduğunu, bundan sonra da olmaya devam edeceğine işaret eden Yıldırım, Türkiye ile KKTC'nin iyi günde de zor günde de birlik ve kardeşlik duygusuyla her türlü sıkıntının üstesinden gelecek güce sahip olduğunu vurguladı.

Yıldırım, ziyaretinde iki ülke arasındaki birçok konuyu ele alma fırsatı bulacaklarını ifade ederek, Meclis Başkanlığı dönemi içinde, KKTC’nin dünyada tanınırlığının artırılması bağlamında her türlü gayreti göstereceğini, 8-11 Ekim'de Avrasya Meclis Başkanları toplantısının Türkiye’de yapılacağını, bu toplantıya Uluçay’ın da katılacağını bildirdi.

Avrasya Meclis Başkanları toplantısına şu ana dek 30 ülkenin meclis başkanının katılacağını teyit ettiğini belirten Yıldırım, toplantıya katılımın daha da artacağını belirterek, uluslararası ve bölgesel anlamda KKTC’nin bu toplantıda temsiliyetinin önemli olduğunu anlattı.

Meclis Başkanı Uluçay da iki ülkenin meclisleri arasında geçmişte de var olan yakın ilişkileri yeni dönemde daha kurumsal yapıya taşıyacaklarını söyledi.

Yıldırım'dan Boğaz Şehitliği'ne ziyaret

Yıldırım, ilk yurt dışı programını gerçekleştirmek üzere geldiği KKTC'de Boğaz Şehitliği'ne gitti.

Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti adına hazırlanan çelengi şehitliğe bıraktı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Meclis Başkanı Yıldırım, şehitlik özel defterine şunları yazdı:

"Aziz Şehitlerimiz; Kahraman Kıbrıs Türk halkını yıllar süren esaretten kurtarmak, özgürlük ve esenliğe kavuşturmak uğruna bir an bile tereddüt etmeden canlarınızı feda ederek, kutsal şahadet mertebesine ulaştınız. Eşsiz kahramanlıklarınız yüce Türk ulusunun şanlı tarihindeki müstesna yerini daima muhafaza edecektir. Kıbrıs Türkünün varlık ve bağımsızlık savaşı için gösterdiğiniz fedakarlık minnet ve şükranla hatırlanacaktır. Bu duygularla Kıbrıs Türk mücahit kardeşlerimize ve onlarla tek yürek olarak kahramanca çarpışan Türk askerine Allah'tan rahmet gazilerimize uzun ömürler diliyorum. Ruhunuz şad olsun."

Şehitler için dua okunmasının ardından Yıldırım, şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Yıldırım daha sonra Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığını ziyaret etti.

Yıldırım, KKTC Başbakanı Erhürman ile görüştü

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Kıbrıslı Türklerin güvenliğinin, geleceğinin Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumluluğunda olduğunu söyledi. 

TBMM Başkanı Yıldırım, ilk yurt dışı programını gerçekleştirmek üzere geldiği KKTC'de Başbakan Tufan Erhürman ile makamında bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da hazır bulundu.

Uluslararası camiadan beklentilerinin KKTC’de yaşayan halkın uluslararası ve ulusal hukuktan doğan hak ve menfaatlerinin devam etmesi olduğunu dile getiren Yıldırım, bunun yolunun da adada barıştan, refah ve güvenlikten geçtiğini belirtti. 

Adanın yeraltı ve yer üstü kaynaklarının kullanımı konusunda her iki tarafın mutabık kalacağı şartların oluşturulması gerektiğine işaret eden Yıldırım, tek taraflı kararlarla KKTC’nin hükümranlık haklarını gözardı ederek yapılacak hiçbir girişimin hoşgörülmeyeceğini ve kabul edilmeyeceğini söyledi. 

"Türkiye garantör ülke olarak adımları atmakta tereddüt etmez." diyen Yıldırım, Rum tarafının çözüm için önüne gelen fırsatları kaçırdığını, bunun yinelenmesini arzu etmediklerini belirtti.

Binali Yıldırım, "Kıbrıslı Türklerin güvenliği, emniyeti, geleceği Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluğundadır. Zihinlerinde ve gönüllerinde çözüm varsa bu iradeyi ortaya koymalılar. Zamanı kendi lehlerine kullanma yönteminden vazgeçmeliler. Kıbrıs Türkünün ilanihaye onların gönüllerinin olmasını bekleyecek hali yoktur." diye konuştu. 

Başbakan Tufan Erhürman da Güney Kıbrıs Rum yönetiminin, "zaman geçmesinin kendi lehlerine olduğu" düşüncesinden bir an önce vazgeçmesini sağlayacak girişimlerin hem uluslararası toplum hem de Kıbrıslı Türkler tarafından sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi. 

Muhabir: Murat Demirci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.