Dolar
43.14
Euro
50.41
Altın
4,588.57
ETH/USDT
3,115.00
BTC/USDT
90,550.00
BIST 100
12,306.23
Kültür, insana dair

Bağlama çalan görme engelli Taha konser hayaliyle çalışmalarını sürdürüyor

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan 19 yaşındaki görme engelli Taha Ender Toprak, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde aldığı bağlama eğitimiyle görme engellilere konser verme hayaliyle müzik çalışmalarına devam ediyor.

Özgün Tiran  | 12.01.2026 - Güncelleme : 12.01.2026
Bağlama çalan görme engelli Taha konser hayaliyle çalışmalarını sürdürüyor Fotoğraf: Özgün Tiran/AA

Kırklareli

Ahmet ve Nebahat Toprak çiftinin 2007'de dünyaya gelen ve Taha Ender adını verdikleri çocuklarının, 2013'te beyninde tümör olduğu öğrenildi.

Taha Ender, 6 yaşında hastalık nedeniyle görme yetisini kaybetti.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Küçük yaşta beyaz bastonla tanışan Taha, bastonu sayesinde engelleri aşmaya çalışıyor.

Lise eğitimini tamamlayan Toprak, 7 yıl önce kendisi gibi görme engelli bireylere motivasyon sağlamak amacıyla Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde açılan bağlama kursuna katıldı.

Kısa sürede bağlama çalmayı öğrenen Toprak, bağlama eğitmeni Gökay Dönmez ile çalışmalarını sürdürüyor.

Toprak, bağlamasıyla görme engellilere yönelik konserler düzenlemeyi hedefliyor.

Görme engellilere konser vermek istiyor

Toprak, AA muhabirine, müziğe olan ilgisinin küçük yaşta başladığını söyledi.

Müzikle uğraşmayı çok sevdiğini belirten Toprak, beyaz baston ve bağlamayla adeta arkadaş gibi olduğunu ifade etti.

Baston sayesinde yönünü bulduğunu ve karşılaştığı engelleri aştığını anlatan Toprak, bağlamayla da gönül gözünü açtığını vurguladı.

Bağlama eğitimlerine devam ettiğini dile getiren Toprak, "Türkülerle kendimi ifade ettiğimde çok mutlu oluyorum. Daha önce aldığım tedavilerde hocalarım da müzikle ya da başka bir hobiyle uğraşmamı önermişti. Bağlama benim için adeta bir tedavi gibi, bana destek oluyor. Yeri geliyor, bağlamanın tellerinden çıkan seslerle kendini ifade edebiliyorsun." dedi.

Neşet Ertaş'ı çok sevdiğini ve kendisine rol model aldığını belirten Toprak, bağlama eğitimlerinin ardından görme engellilere yönelik bir konser vermeyi düşündüğünü sözlerine ekledi.

Bağlama eğitmeni Gökay Dönmez de Taha Ender Toprak'ın çok başarılı ve azimli bir öğrenci olduğunu söyledi.

Toprak'ın "kalp gözünün açık" olduğunu dile getiren Dönmez, Taha ile görme engellilere yönelik konserler düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
bannerpartial1
bannerpartial2