Gazze'de son 24 saatte biri çocuk 10 Filistinli daha açlıktan hayatını kaybetti
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda can kaybı 59 bin 219'a yükseldi, 10 Filistinli ise açlıktan hayatını kaybetti.

İstanbul
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, açlığın yol açtığı kayıplara ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde son 24 saatte açlık ve yetersiz beslenme sebebiyle aralarında bir çocuğun da bulunduğu 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi." ifadesi kullanıldı.
Gazze'de İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklı can kayıplarının 81'i çocuk olmak üzere 111'e çıktığı belirtildi.
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 59 bin 219'a çıktı
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 113 artarak 59 bin 219'a yükseldi.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.
Açıklamada, son 24 saatte Gazze'deki hastanelere 113 ölü ve 534 yaralının getirildiği kaydedildi.
İsrail ordusunun Gazze'de 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 8 bin 363 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 31 bin 4 kişinin yaralandığı belirtildi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 59 bin 219'a, yaralıların sayısının 143 bin 45'e yükseldiği bildirildi.
Gazze'de 27 Mayıs'tan bu yana İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından insani yardım adı altında kurulan dağıtım bölgelerinde Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılarda öldürülenlerin sayısı ise 34 artarak 1060'a, yaralıların sayısı da 7 bin 207'ye ulaştı.
Gazze Şeridi'nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.
İsrail'in, Gazze'ye düzenlediği saldırılarda aralarında çocukların da olduğu 44 Filistinli yaşamını yitirdi
Sağlık kaynakları ve görgü tanıklarından alınan bilgilere göre, İsrail'in Gazze'nin çeşitli bölgelerinde yerinden edilen Filistinlileri hedef aldığı aktarıldı.
Son saldırılarda, İsrail'in Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan el-İşrin Caddesi'ni hedef alan hava saldırısında 5 Filistinli yaşamını yitirdi, birçok kişi yaralandı.
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle son 24 saatte 1’i çocuk 10 kişi yaşamını yitirdi
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) July 23, 2025
▪️ Açlık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, 81’i çocuk olmak üzere 111’e çıktı
▪️ İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 59 bin 219’a yükseldi… pic.twitter.com/QNlkezcW1J
Gazze'nin orta kesimindeki Zuveyde beldesine saldıran İsrail ordusu 1 Filistinliyi öldürürken, Gazze şehrinin güneydoğusundaki Zeytun Mahallesine yönelik saldırıda 2 Filistinli hayatını kaybetti.
Gazze'nin kuzeyinde İsrail ordusunun Tuffah Mahallesi'ne saldıran İsrail ordusunun 3 Filistinliyi öldürdüğü ve bazılarını yaraladığı aktarılırken, El-Derac Mahallesi'ne yönelik hava saldırısında da 1 Filistinli yaşamını yitirdi.
Gazze'nin güneybatısındaki Tel el-Heva Mahallesi'nde bulunan Radyo ve Televizyon binası yakınlarında düzenlenen İsrail saldırısında, aralarında yenidoğan bir bebeğin bulunduğu 5 çocuk dahil 7 Filistinli hayatını kaybetti.
Eş-Şati Mülteci Kampı'nda yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına yapılan İsrail hava saldırısında Filistinli bir kız çocuğu ölürken, çoğu çocuk olmak üzere 11 kişi yaralandı.
Gazze'nin Deyr el-Belah bölgesinde, İsrail ordusunun bölgeden çekilmesinin ardından Filistinlilerin 12 kişinin cenazesine ulaştığı ve bölgede insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıda 2 Filistinlinin de hayatını kaybettiği bildirildi.
İsrail ordusunun Gazze'nin orta kesiminde açtığı Netzarim Koridoru yakınında insani yardım bekleyenlerin hedef alınması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti.
Gazze'nin güneyindeki Refah'ta, insani yardım almaya çalışan Filistinlilere yapılan saldırılarda da 2 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve 40 kişinin de yaralandığı öğrenildi.
Han Yunus bölgesinin doğusunda bulunan Beni Suheyla bölgesinde sivillerin toplandığı bölgeye yapılan İsrail ordusunun hava saldırısında da 4 Filistinli hayatını kaybetti.
Filistinlilere ait çadıra saldırı düzenlendi, bir kız çocuğu öldü
Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail ordusunun Gazze kentinin Tel el-Hava Mahallesinde eş-Şair ailesine ait evi bombaladığı belirtildi.
Saldırıda biri çocuk 7 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı aktarılan haberde, ölenler arasında hamile bir kadının olduğu bilgisine yer verildi.
İsrail ordusunun Gazze kentinin kuzeybatısındaki Hamed Hastanesi yakınlarında bir ambulansı hedef aldığı, saldırıda ambulans çalışanlarının yaralandığı kaydedildi.
Bölgedeki AA muhabirinin hastane kaynaklarından aldığı bilgiye göre, İsrail'in Gazze kentinin eş-Şati Mülteci Kampı'nda yerinde edilmiş Filistinlilere ait çadıra düzenlediği saldırıda bir kız çocuğu öldü, 11 kişi yaralandı.
İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi'nin hem orta kesimindeki hem de güneydeki birçok bölgeyi topçu atışları ve hava saldırılarıyla hedef aldı.
UNRWA: Gazze'de personelimiz de dahil insanlar açlıktan bayılıyor
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA), sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, UNRWA personeli de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nde şiddetli açlık ve tükenmişlik nedeniyle insanların baygınlık geçirdiği belirtildi.
İsrail'in sıkı ablukası nedeniyle Gazze Şeridi'nde çocukların ve engelli bireylerin yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybettiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Gazze'de insanlar aç bırakıldı. İsrail'in yardım girişleri engellediği mart ayından bu yana komşu ülkelerden Gazze'ye giriş için bekleyen UNRWA'ya ait binlerce kamyon var. Hayat kurtaran insani yardımlarımızın ulaşması için ablukanın derhal kaldırılması gerekiyor."
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in açlığa sürüklediği Gazze Şeridi'nde 4'ü çocuk 15 kişinin daha açlıktan hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana açlıktan ölenlerin sayısının 80'i çocuk olmak üzere 101'e yükseldiği bildirilmişti.
100'den fazla yardım kuruluşu Gazze'de kitlesel açlığın yayıldığı uyarısı yaptı
Sınır Tanımayan Doktorlar, Save The Children ve Oxfam'ın da aralarında olduğu 100'den fazla yardım kuruluşu İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde kitlesel açlığın giderek yayıldığı uyarısında bulundu.
Yardım kuruluşları, Gazze'deki açlığa dikkati çekmek ve bölgeye insani yardım girişlerine izin verilmesi için ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, yaklaşık 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze'de Filistinlilerin ateşkes ve yardımların ulaşmasını beklediği ancak her sabah daha kötü şartlara uyandığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, bölgedeki ihtiyacın giderilmesi için Gazze'ye her gün ortalama 600 yardım tırının girmesi gerekirken açıklamada, Gazze'ye günde ortalama sadece 28 yardım tırının girdiği ve bunun bölgedeki ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak olduğu vurgulandı.
Çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere bölgeden rekor düzeyde yetersiz beslenme vakaları bildirildiği Gazze'de insanların açlık ve susuzluktan sokaklarda bayıldığına dikkati çekildi.
Gazze'de kitlesel açlığın yayıldığı uyarısı yapılan açıklamada, bölgede acil ve kalıcı ateşkes ilan edilmesi ve yardımların girişine izin verilmesi çağrısı yapıldı.
Gazze'de BM öncülüğünde yardım mekanizmasının yeniden hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Ülkeler (Gazze'de) kurtarılacak kimse kalmadan önce (Gazze'de) hayatları kurtarabilir ve kurtarmalı." ifadesine yer verildi.
Hamas'tan "Gazze'deki aç bırakma suçu sonlanana kadar küresel halk hareketi başlatılması" çağrısı
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği aç bırakma ve soykırım suçlarının giderek tırmandığı; insanların açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiği vurgulandı.
Gazze'deki çocukların, annelerin ve yaşlıların yüzlerinde kıtlığın ölümcül etkilerinin görüldüğüne işaret edilen açıklamada, bu durumun ürkütücü bir küresel sessizliğin ve eylemsizliğin gölgesinde gerçekleştiğine dikkati çekildi.
Hamas, İslam alemi ve dünyanın tüm özgür halklarına, abluka kırılıncaya ve Gazze'deki kıtlık sona erinceye kadar cuma, cumartesi, pazar ve gelecek tüm günlerde dünyanın tüm başkentlerinde ve kentlerinde en geniş halk ve kitle hareketini başlatma çağrısında bulundu.
"Gelecek günler, işgalin karşısında güçlü ve yankılanan bir ses; sessiz kalanların alnında da bir utanç lekesi olsun." ifadesi kullanılan açıklamada, İsrail ve ABD büyükelçiliklerinin önünde, meydanlarda, sokaklarda, üniversitelerde ve tüm medya platformlarında eylem düzenlenmesi ve tüm dünyanın "Aç bırakma suçuna son" sloganı atması istendi.
Gazze'ye destek olmak, soykırım ve aç bırakma savaşını durdurmak için Gazze'de yaşananların insanlık vicdanı adına bir dönüm noktası mesabesinde olduğu kaydedildi.
İsrail Meclisinde, hükümetin işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhakı çağrısı oylanacak
İsrail basınında yer alan haberlere göre, bugün saat 16:00'da oylanacak bildiriye koalisyon milletvekilleri ile Avigdor Liberman'ın muhalefetteki Evimiz İsrail Partisi destek verecek.
Knesset'te İsrail hükümetini işgal altındaki Batı Şeria'nın ilhakına çağıracak olan oylamanın, yasal bağlayıcılığı olmamasına karşın büyük bir sembolik öneme sahip olduğu aktarıldı.
İsrail Meclis Başkanı Amir Ohana'nın destek verdiği bildiriyi Knesset tatile girmeden oylamak için genel kurul gündemine aldığı kaydedildi.
Haberde, Ultra Ortodoks Yahudi (Haredi) partilerin istifasının ardından azınlık hükümetine dönüşen koalisyonun 50 oyunun garanti olduğu ve İsrail Evimiz Partisi'nin de 6 milletvekiliyle destek vereceği belirtildi.
Öte yandan hükümetten istifa eden Haredi Şas Partisi'nin zorunlu askerlik yasası nedeniyle boykot etmesine karşın 11 milletvekiliyle oylamaya destek vereceği, istifa eden diğer bir Haredi parti Birleşik Tevrat Yahudiliği'nin de reddetmesinin beklenmediği ifade edildi.
Söz konusu oylamanın bildiri olduğu, bir tasarı olmadığı için Knesset'ten geçse dahi sahada somut ve pratik bir sonucunun olmayacağına dikkati çekildi.
Ay başında İsrail'de koalisyon hükümetinin iktidar partisi Likud'un tüm bakanları, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya işgal altındaki Batı Şeria'nın ay sonuna kadar İsrail'e ilhakını talep eden bir mektup yazmıştı.
İtalya: Gazze'd çok fazla sivil ölümü var, bu gerçekten kabul edilemez
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Roma'daki İtalya-Cezayir İş Forumu'nun açılışına gelişi sırasında gazetecilere Gazze'deki durumla alakalı açıklamalarda bulundu.
İtalyan ANSA ajansının haberine göre Tajani, 20'den fazla uluslararası ortakla 21 Temmuz'da İsrail'e Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarına yönelik çağrıda bulunan açıklama yaptıklarına dikkati çekerek, "Gazze'de 'Artık bombardımanlara yeter, artık sivil ölümlere yeter.' dedik ve bunu çok net şekilde söyledik." diye konuştu.
Tajani, Gazze için acil ateşkese ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "27 ülkeyle birlikte, İsrail’e açık mesaj içeren bir belge sunduk ama bu, aynı zamanda Hamas’a da çok net bir mesaj: İsrailli rehineleri tartışmasız, tereddütsüz serbest bırakmalı. Biz, şu anda olumlu bir sonuca ulaşmak için yani ateşkes için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çok fazla ölüm, çok fazla sivil ölümü var. Bu, gerçekten kabul edilemez." ifadelerini kullandı.
Lübnanlılar İsrail'in Gazze ablukasının son bulması için gösteri düzenledi
Filistin yönetimi, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak taleplerini kınadı
Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsraillilerin Filistinlilere karşı kışkırtıcı tutumlarına ve Tel Aviv'in Batı Şeria üzerinde egemenlik sağlaması yönünde İsrail Meclisinden gelen açıklamalara tepki gösterildi.
İsrail'in Batı Şeria'nın ilhakına ilişkin çağrılarının kınandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"İsrail'in bu sömürgeci uygulamaları, işgal altındaki Filistin'de apartheid rejimini sağlamlaştırma adımlarıdır. Özellikle İsrail Meclisinin Filistin devletini reddeden kararından sonra gelen sömürge uygulamaları, BM kararları ve Uluslararası Adalet Divanı görüşlerini hiçe sayarak iki devletli çözüm fırsatını baltalıyor."
Tel Aviv yönetiminin söz konusu uygulamalarının aynı zamanda işgal altındaki Filistin topraklarında savaş ve şiddet sarmalına davetiye çıkardığı vurgulanan açıklamada, "İşgalcinin yerleşim alanlarını genişletme ve Batı Şeria'yı ilhak girişimleri günlük olarak devam ediyor." ifadesine yer verildi.
Uluslararası toplumdan İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etme çağrılarına karşı etkili adımlar atması istenirken, Filistin'in BM tarafından iki devletli çözüm için bir konferans düzenlenmesini beklediği bu günlerde İsrail'in kışkırtıcı adımlarının önlenmesi çağrısı yapıldı.
Gazze "açlıktan" ölüyor
İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatması altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor. Yerel ve uluslararası çevreler İsrail'in "açlığı ve susuzluğu silah olarak" kullandığını belirtiyor.
Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze'nin yüzde 88'ini yıkan İsrail ordusu, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.
Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de İsrail saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.
Temel malzemelerden yoksun şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde, hijyen malzemelerinin eksikliğinde, lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.
DSÖ, Gazze'de yetersiz beslenmeye bağlı ölümlerde ciddi artış görüldüğünü bildirdi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de halkın "kitlesel açlıkla" karşı karşıya kaldığını, yetersiz beslenmeye bağlı ölümlerde ciddi artış görüldüğünü belirtti.
Ghebreyesus, düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2,1 milyon insanın savaş bölgesinde sıkışıp kaldığına işaret eden Ghebreyesus, "Yetersiz beslenmeye bağlı ölümlerde ölümcül bir artışa tanık oluyoruz." dedi.
Ghebreyesus, 17 Temmuz'dan bu yana yetersiz beslenme merkezlerinin tamamen dolu olduğunu ve acil beslenme desteği için yeterli malzeme bulunmadığını söyleyerek, "2025 yılı içinde 5 yaş altı çocuklarda yetersiz beslenmeyle ilişkili 21 ölümün belgelenmiş" olduğunu vurguladı.
Gazze'de akut yetersiz beslenme oranının yüzde 10'u aştığına işaret eden Ghebreyesus, bölgedeki yardım hatlarının çökmesi ve erişim kısıtlamalarının söz konusu krizi artırdığının altını çizdi.
Mart başından mayıs ortasına kadar süren ablukanın, Gazze'ye yaklaşık 80 gün boyunca hiç gıda girmemesine yol açtığını ifade eden Ghebreyesus, yeniden başlayan yardım sevkiyatlarının "gerekenin çok altında" kaldığına dikkati çekti.
Ghebreyesus, Gazze’deki hanelerin yüzde 95’inin ciddi su sıkıntısı yaşadığını, halkın erişebildiği su miktarının yeme, içme ve hijyen için gerekli minimum seviyenin çok altında kaldığını dile getirdi.
27 Mayıs'tan bu yana yardım almaya çalışan 1000'den fazla kişinin bu noktalarda öldürüldüğünü aktaran Ghebreyesus, "Bu bir kitlesel açlıktır." diye konuştu.
Ghebreyesus, Gazze'de tam erişim ve ateşkes çağrısı yaptı.
İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatması altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler de son günlerde artıyor. İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 78'i çocuk en az 88'e çıktı.
İsrail ve ABD güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) tarafından 27 Mayıs'tan bu yana insani yardım adı altında kurulan dağıtım bölgelerinde Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılar sonucu ölenlerin sayısı 922'ye, yaralıların sayısı da 5 bin 861'e yükseldi.
BM: Gazze'de çocuklar arasındaki öldürücü düzeyde yetersiz beslenme, felaket boyutlarına ulaştı
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de çocuklar arasındaki öldürücü düzeyde yetersiz beslenmenin felaket boyutlarına ulaştığını bildirdi.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Gazze'deki gelişmelere ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.
BM'nin Gazze'deki insani yardım operasyonlarının büyük baskı altında olduğunu ifade eden Dujarric, yardım çalışanlarının ciddi güvenlik riskleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Dujarric, sınır kapılarının güvenilir olmadığını ve kritik yardım malzemelerinin rutin olarak geciktirildiğini ya da engellendiğini dile getirdi.
BM'nin daha önceki ateşkes döneminde olduğu gibi, bu kez de ateşkes fırsatını değerlendirerek Gazze Şeridi genelinde insani yardım operasyonlarını ciddi şekilde genişletmeye hazır olduğunun altını çizen Dujarric, "Planlarımız tamamlandı ve uygulanmaya hazır durumda. Ancak gerçek bir fark yaratmak için, İsrail'in güvenli ve kesintisiz yardım erişimini mümkün kılması gerekiyor." diye konuştu.
"Gazze'deki açlık krizi bugüne kadarki en korkunç seviyeye ulaştı"
Dujarric, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA), "Gazze Şeridi'ndeki açlık krizinin bugüne kadarki en korkunç seviyeye ulaştığı" uyarısında bulunduğunu aktardı.
Hem meslektaşlarının hem de yardım ulaştırdıkları kişilerin açlıktan "eridiğini" vurgulayan Dujarric, OCHA ve ortaklarının yardım çalışanlarının açlık ve yorgunluktan baygınlık geçirdiğini bildirdiğini ifade etti.
Dujarric, "Çocuklar arasındaki öldürücü düzeyde yetersiz beslenme, felaket boyutlarına ulaştı." uyarısında bulundu.
BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) ağır yetersiz beslenmiş bir çocuğun, iyi beslenmiş bir çocuğa göre ölme riskinin 10 kat daha fazla olduğu uyarısında bulunduğunu anımsatan Dujarric, "Felaket koşullara rağmen, yardım çalışanlarımız ne zaman ve nerede mümkünse, hayat kurtaran yardımları ulaştırmaya devam ediyor. Ancak OCHA, bu operasyonların sürdürülebilmesi için, İsrail makamlarının çok daha fazla yardımın Gazze'ye ve Gazze içinde gecikmeden ulaştırılmasını kolaylaştırması gerektiğini vurguluyor." ifadelerini kullandı.
- "Gazze'deki durum hamile kadınlar ve yenidoğanlar için felaket sonuçlara yol açıyor"
Dujarric, diğer taraftan BM Nüfus Fonu'nun da (UNFPA), şiddetli gıda yoksunluğu, çökmüş sağlık sistemi ve yoğun psikolojik stresin, hamile kadınlar ve yenidoğanlar için felaket doğum sonuçlarına yol açtığı uyarısında bulunduğunu aktardı.
Bu yılın ocak-haziran döneminde doğum sayılarının keskin biçimde düştüğünü ve 220 annenin hayatını kaybettiğini söyleyen Dujarric, "Bu sayı, 2022 yılında kaydedilen toplam anne ölümlerinin 20 katı. En az 20 bebek, doğumdan sonraki ilk 24 saatte hayatını kaybetti. Bebeklerin üçte biri erken doğdu, düşük kilolu doğdu veya yenidoğan yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duydu. Tabi bu tür ünitelere hala erişim mevcutsa." diye konuştu.
"İsrail makamları tek karar verici konumda"
Dujarric, halihazırda İsrail makamlarının Gazze Şeridi'ne yardımın ne kadar, kim aracılığıyla ve hangi türde gireceğine dair tek karar verici konumda olduğunu belirterek, Gazze çevresindeki İsrail sınır geçiş noktalarına ulaşan yardımların toplanmasının da ciddi lojistik zorluklar yarattığını ifade etti.
Bu geçişlerin tamamının çitlerle çevrili ve ağır koruma altında olduğuna işaret eden Dujarric, "Sıklıkla kamyonlarımızın yakınına gelen sivillere ateş açılıyor." dedi.
Dujarric, Gazze'de yardımın güvenli şekilde ulaştırılabilmesi için, askerlerin yardım konvoylarının güzergahında bulunmayacağına dair güvence verilmesi gerektiğine dikkati çekerek "Gazze'ye giren yardım miktarı, ihtiyaçlara kıyasla sadece bir damla niteliğinde kalıyor. Her şeyden önce, bu yıkıcı duruma son vermek için bir ateşkese ihtiyaç var." diye konuştu.
"OCHA'ya yönelik kısıtlamalar doğru yönde bir adım değil"
İsrail makamlarının OCHA'daki meslektaşlara yönelik açıkladığı cezai uygulamalar hakkında da konuşan Dujarric, şu ifadeleri kullandı:
"OCHA'nın profesyonelliğine ve tarafsız çalışmalarına tam güven duyuyoruz. Bu tür cezai tedbirler, yalnızca açlık, yerinden edilme ve yoksunlukla mücadele eden insanlara ulaşmamızı daha da zorlaştıracaktır. Doğru yönde bir adım değil."
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hitaben yaptığı açıklamada, İsrail'in OCHA'ya yönelik bazı adımlar attığını duyurmuştu.
Yüzlerce OCHA çalışanının İsrail tarafından "güvenlik taramasından" geçirileceğini ve OCHA'nın kilit personeline artık oturma ve çalışma izni yenilemesi yapılmayacağını söyleyen Danon, aynı zamanda OCHA personeline otomatik vize verilmeyeceğini kaydetmişti.
Danon, vize verilecek uluslararası personelin ülkede kalış süresinin ise 1 ayla sınırlandırılacağını belirtmişti.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda en az 59 bin 106 Filistinli hayatını kaybetti, 142 bin 511 kişi de yaralandı.
İsrail'in ateşkesi bozduğu 18 Mart'tan itibaren Gazze'ye düzenlediği saldırılarında ise 8 bin 268 kişi yaşamını yitirdi, 30 bin 470 kişi yaralandı.
Gazze'de 27 Mayıs'tan bu yana İsrail-ABD güdümlü "Gazze İnsani Yardım Vakfı" tarafından insani yardım adı altında kurulan dağıtım bölgelerinde Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılar sonucu ölenlerin sayısı 1026'ya, yaralıların sayısı da 6 bin 563'e çıktı.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde işgali genişletecek ve kalıcı hale getirecek saldırı planını uygulamaya başladı. Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin tamamını işgal edeceklerini duyurdu.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.