Dolar
32.54
Euro
34.84
Altın
2,318.11
ETH/USDT
3,148.30
BTC/USDT
64,461.00
BIST 100
9,722.09
Gündem

Samsun açıklarında gemi battı

Samsun açıklarında batan geminin 13 kişilik mürettebatından 7'si kurtarıldı, 2 mürettabatın cesedine ulaşıldı. Denizde kaybolan ve hayatlarını kaybettikleri değerlendirilen 4 kişiye daha ulaşılması için çalışma başlatıldı.

07.01.2019 - Güncelleme : 08.01.2019
Samsun açıklarında gemi battı

SAMSUN

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Samsun açıklarında, 77 mil uzaklıkta Panama bayraklı geminin battığına dair tehlike sinyali alınması üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığınca bir bot ve bir helikopterle arama kurtarma faaliyeti başlatıldığı bildirildi.

Daha önce mürettebattan biri kadın 4 kişinin karaya çıkarılıp hastanelere kaldırılmasının ardından, Sahil Güvenlik Komutanlığına ait helikopterle 2 kişinin cenazesi ile kurtarılan 3 kişi daha Çarşamba Havalimanı Sahil Güvenlik Komutanlığı pistine getirildi.

Samsun açıklarında batan gemiden kurtarılma anı
Samsun açıklarında batan Panama bayraklı geminin 7 mürettebatı sağ kurtarıldı. Mürettebattan 2 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldı.
07.01.2019

p>

Kurtarılanlardan 2'si pistte bekletilen ambulanslarla, durumu ağır olan bir kişi ise ambulans helikopterle hastanelere sevk edildi. Cenazeler morga götürülmek üzere ambulanslara konuldu. 

Bu kişiler, havalimanında hazır bekletilen ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Hava destekli çalışma

Samsun Valisi Osman Kaymak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geminin battığı bölgede, olumsuz hava şartlarına ve havanın kararmasına rağmen arama çalışmalarının bırakılmadığını belirtti.

Denizde, mürettebattan hayatlarını kaybettikleri değerlendirilen 4 kişi olduğunu ifade eden Kaymak, bu kişilere ulaşılması için ekiplerin hava destekli yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

"Sahil Güvenlik Komutanlığına ait Dost Gemisi bölgede, havadan ve denizden arama çalışmaları devam ediyor." diyen Vali Kaymak, filikalardan birinde sıkışmış ve hareketsiz halde görülen kişinin çıkarılması için yoğunlaşıldığını aktardı.

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı Arama Kurtarma Harekat Merkezi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında Bölge Komutan Vekili Albay Ahmet Bahadır'dan bilgi alan Kaymak, mürettebatın kurtarılmasında görev alan ekiplere teşekkür etti. 

Hava şartları nedeniyle arama çalışmalarına ara verildiğini belirten Kaymak, "Ekiplerimizi fedakar ve başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Arama çalışmalarına olumsuz hava şartları ve havanın kararması nedeniyle bugün sabah devam edilecek. Kaybolan 4 kişinin bir an önce bulunmasını arzu ediyoruz. Ekiplerimiz bu yönde gün boyu başarılı bir ekip çalışması sürdürdüler. " dedi.

13 kişilik mürettebatın 11'nin Ukrayna, 2'sinin Azerbaycan uyruklu olduğu bildirildi.

Öte yandan, geminin kömür yüklü olduğu ve ikiye parçalandığı öğrenildi.

Soruşturma başlatıldı

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Samsun açıklarında batan gemiye ilişkin soruşturma başlattı.

Başsavcılıkça yürütülen soruşturma kapsamında 80 mil açıkta batan "8841644 IMO" numaralı, "Volga-Balt 214" adlı Panama bandıralı kuru yük gemisinden kurtarılan ve kentteki hastanelere kaldırılan kişilerin ifadelerinin alındığı öğrenildi.

Geminin batması sonucu yaşamını yitirenlerin otopsi işlemlerinin sürdüğü, kazaya ilişkin raporların tutulduğu ve sorumluların araştırıldığı belirtildi.

Ayrıca, hareket limanından bilgilerin istendiği, geminin elverişlilik belgesini verenlerin tespitine çalışıldığı kaydedildi.

Muhabir: Muhammed Boztepe-İlyas Gün-Recep Bilek-İsa Sansar-Fatih Mehmet Kürkçü

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın