Dolar
32.34
Euro
34.87
Altın
2,220.97
ETH/USDT
3,567.80
BTC/USDT
70,830.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, seçim 2018

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt'ta düzenlenen mitingde halka hitap etti.. Erdoğan, "İnşallah muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız." ifadelerini kullandı.

23.06.2018 - Güncelleme : 23.06.2018
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız

iSTANBUL

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Esenyurt, Beylikdüzü ve Avcılar'da düzenlenen mitinginde halka hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenyurt mitingindeki konuşmasında, seçimlere saatler kaldığını belirterek, seçmenlerden yarına hazır olmalarını istedi. 

"Bay Muharrem, biz hukuk devletinde yaşıyoruz"

Kalan 3-4 saatte çok yoğun çalışmaları gerektiğini vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bay Muharrem diyor ki, 'Okulların bahçesinde yatın. Sandalyede oturun. Ben de YSK'nin önünde yatacağım.' Hayırdır? Demek ki bu şimdiden kaybettiğini anladı. Öyle anlaşılıyor. Ne yapacakmış? YSK'nin önünde gidip kendine göre şimdiden tehdit sallıyor. Bay Muharrem, biz hukuk devletinde yaşıyoruz hukuk. Bu devlet guguk devleti değil. Bay Muharrem, şunu da bil, biz o CHP zihniyetinin, hatırlayın, açık oy kapalı tasnifi bu ülkede siz yaptınız. Kime oy veriyor, buna baktınız. CHP'ye oy verip vermediğine baktınız. Ondan sonra da tasnifini siz kendiniz yaptınız. AK Parti iktidarında bugüne kadar 16 yıldır böyle bir şey oldu mu? Olmaz ama siz yaptınız, yaparsınız."

"Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında, "Türkiye inşallah bu sistemle uçuşa geçecek, inşallah muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız." ifadelerini kullandı.

Akşam TRT'de yayımlanan programda Cumhurbaşkanlığı Yeni Yönetim Sistemi'ni anlattığını hatırlatan Erdoğan, katılımcılara "Yeni yönetim sistemini nasıl buldunuz?" diye sordu. 

Türkiye'nin, inşallah bu sistemle uçuşa geçeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"İnşallah, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız. Bu, farklı sistemle inşallah diğerlerinin akıllarına bile gelmeyeni biz gerçekleştireceğiz. Ne diyorlar? 'Parlamenter demokrasi...' Bunların kafası da basmıyor. Nasıl parlamenter demokrasi? Anayasa değişikliği yapman lazım. 16 Nisan'da biz anayasa değişikliğini yaptık mı? Yaptık. Bu iş bitti. Şimdi yeni bir anayasa değişikliği yapma imkanın var mı? Yok. Parlamentoda böyle bir sayıyı yakalama imkanın var mı? O da yok. Öyleyse neyin değişikliğini yapıyorsun? Milleti aldatıyorlar milleti ama benim milletim buna aldanmamalı ve artık başkanlık sistemiyle bu yola devam edeceğiz."

Seçim güvenliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlere karşı alınan tedbirlere değinerek, şöyle devam etti:

"Biz şu an itibarıyla bütün güvenli olarak her türlü tedbiri aldık. Sandık güvenliği, her sandıkta her partinin temsilcisi var mı? Daha ne konuşuyorsun? Olmayan hiçbir siyasi parti yok. Kaldı ki 100 metre mesafeyi de kaldırdık. Herhangi bir sandık üyesi, şu anda kalkıp hemen oradaki güvenlik ekibine haberi verdiği anda, söylediği anda güvenlikçi gelir müdahale eder. Biz bunu sağladık, bunu başardık. Sizin geçmişinizde, cemaziyelevvelinizde böyle bir şey var mı? Yok. Kardeşlerim, sandıkta Esenyurt'ta kim görevliyse, tüm Türkiye'de, ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum, sandıklarda görevli olan tüm kardeşlerime sesleniyorum, oradaki güvenlik ekiplerine söylediğiniz anda buna müdahale ederler ama ben şimdi milletime AK Parti'ye gönül verenlere, özellikle sesleniyorum. Sakın ha rehavete kapılmak yok. Bütün arkadaşlarınızı, akrabalarınızı alın, sandığa götürün. Buradaki rehavet Allah muhafaza, bizi zora sokar. Sakın."

"Modern dünya neyi yapıyorsa biz de onları yapıyoruz ve yapacağız"

Yüksek hızlı tren yapıldığına değinen Erdoğan, "Sivaslı birisi çıkmış ne diyor? 'Yüksek hızlı treni hemen kaldır.' diyor. Yüksek hızlı tren göçü artırırmış. Allah rahmet etsin Erbakan Hoca hayatta olsaydı inan ilk önce bunları partisinden tasfiye ederdi. Hoca hızlı trenden bahsederdi, bunlar ise hızlı treni kaldırmaktan bahsediyor. Modern dünya neyi yapıyorsa biz de onları yapıyoruz ve yapacağız." dedi.

Erdoğan, üçüncü havalimanının 29 Ekim'de açılacağını belirterek, havalimanının kamu-özel ortaklığıyla 10,2 milyar avroya yapıldığını, şu anda 30 bin kişinin çalıştığını, işletme başladığında 100 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hepsinden öte, hamdolsun markamız olacak o havalimanı. Dünyaya burayla biz havamızı atacağız." dedi. 

"Türkiye'nin güvenlik güçleriyle baş edilmez"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, turist sayısında 40 milyona doğru gidildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Dış politikada artık emir alan değil, hem masada hem alanda olan bir Türkiye var. Terörle mücadelede Bay Muharrem'in ağzından bir şey duydunuz mu? Bay Kemal'den duydunuz mu? Aday oldu, ilk ziyaret ettiği yer neresi? Edirne'de gitti Demirtaş'ı ziyaret etti. Kim bu adam? 7 Haziran'da 'Dökülün sokağa' diyen ve benim 53 Kürt kardeşimi Diyarbakır'da ölümüne neden olan kişi değil mi? Ben buradan tüm Kürt kardeşlerime sesleniyorum; sakın ha bu oyuna gelmeyin. Bizde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Roman, Gürcü, Abaza vesaire, böyle bir ayrım var mı, biz yaradılanı yaradandan ötürü sevmedik mi? Biz bir olacağız, beraber olacağız. Bize ayrılık, gayrılık yakışmaz. Bunu başarmamız lazım.

Beylikdüzü Mitingi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenyurt mitinginin ardından Beylikdüzü'nde düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi. 

Erdoğan, Beylikdüzü mitingindeki konuşmasında, seçimlere saatler kaldığını belirterek, seçmenlerden yarın tüm yakınlarını alıp sandığa götürmelerini istedi.

Vatandaşlara rehavete kapılmamaları gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Ya nasıl olsa bu işi bitirdik... Çünkü Bay Muharrem tutuştu. Ne diyor? 'Okulların bahçesinde sandalyelerin üzerine yatıp ona göre orayı kontrole alın. Ben de zaten YSK'nın önünde yatacağım, ben de orada gereğini yapacağım' diyor. Çok uykusuz kalmış. Bay Muharrem, Bay Kemal size bir şey söyleyeyim; her şeyden önce Türkiye bir hukuk devletidir. Bugüne kadar, 15-16 yıldır bir sakat seçim yaptırmadık, güneydoğuda terör bölgesi hariç. Terör bölgesinde de bu seçimde bütün önlemleri aldık. Teröristlerin sandıklara tehdidinde tepelerine tepelerine bineceğiz." diye konuştu.

"Sandık namustur"

Sandığın "namus" olduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Demokrasi, namustur. Bunu asla unutmayacağız. Onun için de yarın sabahtan itibaren sandıklara sahip olacağız. Sandıklarda taviz yok. İnşallah sandıklarda sayımlar bitene kadar oralardan sandık tutanaklarını alana kadar görevli arkadaşlarımız oradan ayrılmayacak. Gerek kadın kollarımız, gerek gençler, ana kademe buna çok dikkat edeceğiz. Anadolu'da ahbabı, kim varsa bunları da telefonla arayacak mıyız? Onlara da gerekenleri söyleyecek miyiz? Benden duyduklarınızı onlara da iletin. Biz sizinle beraber bu yola çıktık. Ne dedik, 'Uzun ince bir yoldayız gidiyoruz gündüz gece' Gidecek miyiz gündüz gece?"

"Güçlü lider olmak öyle rastgele bir iş değil"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel hak ve özgürlükler, inanç ve düşünce özgürlüğünde eşleri olmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu CHP diyor ki, 'Başörtüsü sorununu ben çözdüm.' Kim, Bay Kemal. İnandınız mı? Elhamdülillah sayemizde bunu da söylemek zorunda kaldılar. 'Siz 411 el kaosa kalktı.' diye başlıklar atıldığında Anayasa Mahkemesi'ne Bay Kemal sen imza atmadın mı, Bay Muharrem senin imzan yok muydu orada? Niye yalan söylüyorsunuz, dürüst olun ya... Sizi biz adım adım kovalıyoruz. İmam hatip okullarını onlar açmış. Ya imam hatip okullarının lüks olduğunu söyleyen sensin Bay Muharrem. Ben bir imam hatipliyim, sen bunu bize nasıl öğretirsin ya. Sizin biz ne olduğunuzu biliyoruz. 'Ben imam hatiplerde öğretmenlik yaptım.' diyor. Ne olacak yani öğretmenlik yaptıysan. Senin gibileri bize de öğretmenlik yaptılar, biz onları da biliyoruz. Ne tipler geldi, neler geldi, geçti. Bunların hepsini tanıdık biliriz. 

Biz nereye bakalım? Öyle bir cumhurbaşkanı inşallah seçiyoruz ki, dikkat edelim cumhurbaşkanlığı tecrübe ister, cumhurbaşkanlığı uluslararası camiada bir tanınmışlık ister. Şimdi bu kardeşinizin BM Genel Kurulu'nda eğer ilk iki, ilk üç tecrübesi olan varsa, bir tanesi bu kardeşiniz. En tecrübeli olan Rusya Cumhurbaşkanı, benden biraz daha kıdemlidir, Sayın Putin'dir, diğeri de benim. Başbakanlığım, cumhurbaşkanlığım ve bu tecrübenin bize neler kazandıracağını herhalde biliyorsunuz. Güçlü lider olmak öyle rastgele bir iş değil. Biz şu anda bu güçlü, büyük Türkiye'ye inşallah bugüne kadar olan tecrübemizle, Başbakanlık tecrübemiz, Cumhurbaşkanlığı tecrübemiz... Tabii bir de siz bu evladınızı, kardeşinizi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan da tanıyorsunuz. Çöpleri biz kaldırdık mı, hava kirliliğini giderdik mi, susuzluğu giderdik mi? Peki ben kimden aldım İstanbul'u? CHP'den aldım. CHP demek susuzluktur, CHP hava kirliliğidir, CHP çöplüktür. Yarın buna gereken cevabı vermeye hazır mıyız? Osmanlı tokadına hazır mıyız? Demokratik bir tokadı inşallah sandıklarda benim kardeşlerim, vatandaşım verecek ama asla rehavet yok, gevşeme yok. Büyün yakınlarımızı alacağız, sandığa götüreceğiz."

Avcılar mitingi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avcılar mitinginde yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanlığı tecrübe ister, Cumhurbaşkanlığı uluslararası camiada bir tanınmışlık ister. Güçlü lider olmak öyle rastgele bir iş değil. (Muhharem İnce) Sen zaten bir dershane işletemedin, öğretmenlerin SSK primini ödemedin, böyle birisin. BM Genel Kurulu'nda ilk iki, ilk üç tecrübesi olan varsa biri bu kardeşiniz. En tecrübeli olan Rusya Cumhurbaşkanı benden biraz daha kıdemlidir, Sayın Putin'dir, diğeri de benim. Elhamdülillah buralara geldik. Başbakanlığım, Cumhurbaşkanlığım... Bu tecrübenin bize neler kazandıracağını herhalde biliyorsunuz. Fizik öğretmeni olmak başka bir şey, ülke yönetmek başka bir şey. Ülke yönetmek güçlü lider olmayı gerektirir."

"Korkaklar zafer anıtı dikemez"

Daha önce doğuda, güneydoğuda muhtarların tehdit edildiğini, "Bu köyden HDP'nin dışında bir yere oy çıkarsa yakarız, yıkarız." dediklerini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şimdi yine başladılar. Şimdi telefonla bizim partili ilçe başkanlarımızı arıyorlar ve onları tehdit ediyorlar, 'Kaybolacaksınız.' diyorlar. Suruç'ta, öldürülen İbrahim Yıldız kardeşimizin ağabeyi sebebiyle aileyi tehdit ediyorlar. Tehdit eden kim? Kandil'deki o Karayılan mıdır ne yılansa o tehdit ediyor. Senin yüreğin varsa şehre gel. Dağın tepesinde ne işin var, gel şehre, in, niye inmiyorsun? Çünkü bunlar korkak korkak... Korkaklar zafer anıtı dikemez. Eğer parlamento diyorsan, sen de gel parlamentoya. Ama nasıl gelsin? Selo neyse, onlar da o. Çıkmış meydanda olanlar ne diyor? 'Erdoğan Selo'ya terörist.' diyor? Benim 7 Haziran'da 53 Kürt kardeşimin ölümüne neden olan bu değil mi? Kürt kardeşlerimiz meydanlara döken bu değil mi? Meydanlara döktü, 53 Kürt kardeşimi Diyarbakır'da bunlar öldürdü. 15-16 yaşındaki Yasin Börü'yü et dağıtırken bunlar öldürdü. Kürt değil miydi onlar da Kürt'tü. Niye öldürdüler? Çünkü onlar inanmıyor, onlar gibi yaşamıyorlardı, ideolojileri uymuyordu. Biz, Türk, Kürk, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Boşnak, Arnavut, böyle bir ayrım yaptık mı? Yapamayız. Biz yaratılanı yaradandan ötürü sevdik."

Erdoğan, vatandaşlara, "HDP üzerinde kardeşlerimin hassasiyetini bekliyorum. Bunlara oy verme noktasında olan kardeşlerime lütfen uyarınızı tatlı dille yapın. Böyle bir yanlışa girmesinler. Bunlar bu parlamentoyu karıştırdılar, bu parlamentoyu böldüler. Bunlar Kürtçülük yaparak böldüler. Biz ne Türkçülük yaparız ne Kürtçülük yaparız ne Lazcılık ne Arnavutçuluk ne Boşnakçılık ne şu, ne bu... 81 milyon biz kardeşiz. Bizim buna ihtiyacımız var." şeklinde seslendi.

"Yarın akşam çıkacak sonuç, Mart 2019'un işaret fişeğidir"

Yola çıkarken "eğitim", "sağlık", "adalet" ve "emniyet" sütunları olduğunu ve bunlar üzerine ulaşım, enerji, kültür, turizm, dış politika, tarımı eklediklerini anlatan Erdoğan, "Şimdi sıraların üzerinde kitaplarımız var, para alınmıyor. Bunları biz getirmedik mi? Çıkıyor Bay Muharrem 'Ben fizik öğretmeniyim.' diyor. E ne olacak? Fizik öğretmeni olman yavrularıma bu kitapları kazandırmanı sağlamıyor ki. Sen bir defa dershane işlettin 10 tane öğretmenin SSK primini bile ödemedin. Fizik öğretmeni olmak başka bir şey, ülke yönetmek başka bir şey. Ülke yönetmek güçlü lider olmayı gerektirir. Bir dükkanınız olsa bunu bir çırağa teslim eder misiniz? Bunlar çırak bile değil." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'a büyükşehir belediye başkanlığı yaptığını, hava kirliliğini, susuzluğu giderdiğini anlattı.

"Mart 2019'da belediyeyi almaya hazır mısınız?" diye soran Erdoğan, "Yarın akşam çıkacak sonuç, Mart 2019'un işaret fişeğidir." dedi.

Batı Trakya

Batı Trakya'da yaşanan sorunlara da değinen Erdoğan, "Batı Trakya'da bakıyorsunuz Yunanistan yönetimi rahatsız. Niye rahatsız? Türkiye'nin kalkınmasından rahatsız. Biz oradaki vatandaşlarımızın hukukundan da sorumluyuz. Onun üzerinde de duruyorum. Gittim, ziyaretimi yaptım. Oradaki kardeşlerime gittim. Onları gezdim, onlarla bir arada oldum. Niye? Onların da derdi bizim derdimiz. İnşallah daha iyi olacak." dedi.

"Bugün birlik günü, beraberlik günü" ifadelerini kullanan Erdoğan, iki ilçede daha miting yapacağını hatırlattı. TRT ve A Haber'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi'ne ilişkin programlarda hemen her şeyi anlattıklarını ifade etti.

"Nasıl buldunuz?" diye soran Erdoğan, "Özgürlükler bizimiz sorunumuz, demokrasi bizim sorunumuz. Kardeşlerim, demokrasi namusumuzdur, sandık namusumuzdur. Buradan taviz yok. San görevlisi kardeşlerim sandıklarına sahip çıksın." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.