Dolar
32.46
Euro
34.84
Altın
2,349.18
ETH/USDT
3,133.00
BTC/USDT
64,118.00
BIST 100
9,908.19
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD'nin Türkiye ve Yunanistan ilişkilerindeki denge bozulmaya başladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye ve Yunanistan arasında gözettiği dengeyi bozmaya başladığını belirterek, ABD gibi bir müttefikin bu dengelere dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Tevfik Durul, Sümeyye Dilara Dinçer  | 16.01.2023 - Güncelleme : 16.01.2023
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:  ABD'nin Türkiye ve Yunanistan ilişkilerindeki denge bozulmaya başladı

Ankara

Çavuşoğlu, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile 18 Ocak'ta Washington'da yapacağı görüşmede, Stratejik Mekanizma Toplantısı'nın bakanlar düzeyinde ikinci toplantısını gerçekleştireceklerini ifade eden Çavuşoğlu, Blinken ile çarşamba günü gündemlerini belirledikleri konuları değerlendireceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, burada F-16 meselesiyle ilgi askeri müzakerelerin tamamlandığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"ABD Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığına iletti. Yönetim, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla gayriresmi şekilde Kongreye bildirimde bulundu. Her iki kanatta da Dış İlişkiler Komisyonunun başkanları ve en tecrübeli üyeye bildiriliyor. Buradan daha sonra bir itiraz gelmezse de süreç tamamlanıyor. Resmi bildirim oluyor. ABD Kongresinin, Başkan'ın bu yöndeki talebini yüzde 51 ile reddetme ihtimali var. Eğer bu olursa Başkan, tekrar gönderir. Eğer bu olursa bu kez üçte iki çoğunlukla reddedilmesi gerekir."

"Sorunsuz şekilde geçmesini bekliyoruz"

Bunun Amerikan tarihinde çok fazla görülmediğine işaret eden Çavuşoğlu, "Özellikle bir Senatör, sürekli itirazını gündeme getiriyor. Ama daha önce sunulan değişiklik önergeleri temizlendi biliyorsunuz. Biz sorunsuz bir şekilde geçmesini bekliyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, ABD yönetimiyle her anlamda anlaşma sağladıklarını belirterek, "(ABD yönetimi) Kararlı durursa sorun yaşanmaz. Elimizi kolumuzu bağlayan şartlı şekilde bir ülkeden ürün almak istemeyiz." ifadesini kullandı.

Yunanistan'a F-35 verilmesine ilişkin medyadaki haberlere de değinen Çavuşoğlu, "Türkiye ve Yunanistan ilişkilerindeki denge bozulmaya başladı. ABD'nin bir denge politikası vardı. Kıbrıs'ta da Türk ve Rum kesimleri arasındaki denge bozulmaya başladı. ABD gibi bir müttefikin bu dengelere dikkat etmesi gerekiyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, kimin hangi tarafa silah sattığıyla ilgilenmediklerini vurgulayarak, "Bizim için önemli olan bizim gücümüz ne, ne yapıyoruz, çıkarlarımız için hangi adımları atıyoruz, bizim için önemli olan bu." dedi.

Türkiye, Barış gücü EUFOR Althea'ya en fazla katkıyı sağlıyor

Çavuşoğlu, Bosna-Hersek'teki seçimin sakin bir ortamda gerçekleşmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bir an önce hükümetin kurulması en büyük temennimiz. Bu süreçte her türlü dış müdahaleye karşı olduğumuzu bir kere daha vurgulamak isterim." diye konuştu.

Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği (AB) ve NATO kurumlarıyla entegrasyonuna en güçlü destek veren ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Geçtiğimiz ay Bosna-Hersek, Avrupa Birliği'nden adaylık statüsü aldı. Bunun için tebrik ediyoruz. Umarım en kısa süre içinde müzakereler de başlar ve bizi oyaladıkları gibi Batı Balkanlar'daki ülkeleri de oyalamazlar. Bosna-Hersek'in NATO üyeliğine de Türkiye olarak güçlü destek veriyoruz. Türkiye, Bosna-Hersek'te barışın korunmasında görevli barış gücü EUFOR Althea'ya (Bosna-Hersek’teki Avrupa Birliği Barış Gücü Misyonu) en fazla asker katkısı sağlayan ülkelerin başında geliyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Bosna-Hersek arasındaki ticaret hacmi 945 milyon dolara ulaştı

Çavuşoğlu, görüşmede ikili ilişkileri de değerlendirdiklerini dile getirerek 1 milyar dolarlık ticaret hacmine emin adımlarla ilerlediklerini ve 2022'de 945 milyon dolara ulaştıklarını belirtti.

Bu yılda ticaretin artması için birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Bosna-Hersek'te doğrudan küresel yatırım bakımından ikinci sırada olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, Türk şirketlerin Bosna-Hersek'te yatırımları daha da artırmak istediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Maalesef bazı bürokratik engeller firmalarımızı caydırıyor. Bu da Bosna-Hersek'teki sistemden kaynaklanıyor, Türkiye'ye karşı olduklarından değil. Yine de buna rağmen 200'den fazla firmamız faaliyetlerini sürdürüyor. Ziraat Bankası, biliyorsunuz Bosna-Hersek'te çok faal, önümüzdeki süreçte açacakları yeni şubelerle birlikte 37 şubeye ulaşıyor. Bu anlamda da Bosna-Hersek'in kalkınmasına önemli bir destek veriyoruz."

Türkiye, Bosna-Hersek'e giden toplam turist sayısında 5'inci

Turizm bakımından iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendiğini kaydeden Çavuşoğlu, Bosna-Hersek'e giden toplam turist sayısında Türkiye'nin 5'inci sırada olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, Bosna-Hersek'ten Türkiye'ye gelen turist sayısının da arttığını ve özellikle Alanya bölgesine çok sayıda Boşnak geldiğini aktararak, "Karşılıklı turist sayısını artırmak için birlikte çalışacağız. Cumhurbaşkanımızın Bosna-Hersek ziyaretinde, kimlikle seyahat konusunda bir mutabakat sağlamıştık. Bu anlaşmayla birlikte vatandaşlarımız karşılıklı olarak pasaporta ihtiyaç duymadan kimlikle seyahat edebilecekler. Bu anlaşma konusunda müzakerelerimiz sürüyor, biz taslağı ilettik. En kısa süre içinde bunu imzalamak isteriz." diye konuştu.

Gündemde, müzakerelerin sürdüğü anlaşmalar olduğuna değinen Çavuşoğlu, "Bu anlaşmalar hem ilişkilerimizin hukuki altyapısını güçlendirecek hem de özellikle şirketlerimize, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması gibi, bunları imzaladığımız zaman daha da güven verecektir. Yatırımı da artıracaktır." dedi.

Çavuşoğlu, Bosna-Hersek içinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Diyanet ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gibi tüm kurumlarla her türlü desteği verdiklerini ve buna devam edeceklerini söyleyerek, "Bosnalı kardeşlerimizin yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.

"FETÖ ile mücadelede Bosna-Hersek'te istediğimiz neticeyi tam olarak alamadık"

Görüşmede FETÖ ile ilgili beklentilerini de vurguladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Üzüntüyle söylemek isterim ki, FETÖ ile mücadelede Bosna-Hersek'te istediğimiz neticeyi tam olarak alamadık. Dolayısıyla bundan sonra kurulacak hükümetten bizim en büyük beklentimiz FETÖ ile mücadelede bize somut destek vermeleri." dedi.

Çavuşoğlu, Balkanlar'daki gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirterek, Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilim ve Karadağ'daki siyasi durum hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Ukrayna'daki savaşın her zaman gündemde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Bosna-Hersek'te artan ırkçılıkla ilgili de endişelerimizi vurgulamak isteriz. Camilere yönelik ırkçı saldırılar oldu. Bosna-Hersek'in 90'lı yıllara dönmemesi için biz de üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, 10-12 Mart'ta düzenlenecek 3. Antalya Diplomasi Forumu'na Bosna-Hersekli mevkidaşını davet ettiğini ve Antalya'da onu ağırlamaktan memnuniyet duyacağını söyledi.

"Bosna-Hersek'in herkesin desteğine ihtiyacı var"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Her ne kadar bazı Batılı ülkeler, Balkanlar'da Türkiye'yi kendilerine rakip olarak görse de Batı Balkanlar ile Bosna-Hersek'in, herkesin desteğine ihtiyacı var." dedi.

Bosna-Hersek ile tarihi bağlara vurgu yapan Çavuşoğlu, "Her ne kadar bazı Batılı ülkeler, Balkanlarda Türkiye'yi kendilerine rakip olarak görse de Batı Balkanların, Bosna-Hersek'in herkesin desteğine ihtiyacı var." dedi.

Çavuşoğlu, Balkanların istikrarına büyük önem verdiklerine değinerek, "Bu sadece bir temenni değil, Balkanların kalkınması, barış, huzur ve istikrarı için somut adımlar atıyoruz. Balkanlarda tüm kesimlerle eşit derecede konuşabilen nadir ülkelerden birisiyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bosna-Hersek'teki Boşnaklarla, Sırplarla ve Hırvatlarla eşit derecede görüşen ve her üç kesimin de güvenini kazanan bir ülke olduklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, bunun Kosova ve Sırbistan için de diğer Balkan ülkeleri için de geçerli olduğunu aktardı.

Çavuşoğlu, gerek zaman zaman ortaya çıkan gerginliklerin yatıştırılması gerek ekonomik kalkınmaya destek şeklinde katkı sunduklarını söyleyerek, Balkan ülkelerinin alt yapısının güçlenmesine Türkiye'nin sağladığı desteğe işaret etti.

Balkanlara yaptıkları katkının yanı sıra Balkanların Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonuna da büyük önem verdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, bu konuda da ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.