Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,148.20
BTC/USDT
63,149.00
BIST 100
9,915.62
Gündem

Bakan Tunç: Savcı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan o kurşun, Türkiye'nin geleceğine, hukuka, adalete sıkılan bir kurşundu

Adalet Bakanı Tunç, "Savcı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan o kurşun, onun şahsına yönelik bir kurşun değildi. Türkiye'nin geleceğine yönelik, hukuka, adalete sıkılan bir kurşundu. Ama o hainler hiçbir zaman bu ülkede emellerine ulaşamayacaklar." dedi.

Lale Bildirici Büyükkarakaya, Sude Parlak, Elif Somuncu  | 28.03.2024 - Güncelleme : 28.03.2024
Bakan Tunç: Savcı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan o kurşun, Türkiye'nin geleceğine, hukuka, adalete sıkılan bir kurşundu Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman - AA

İstanbul

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Hukuk Fakültesi ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki İdeal Hukuk Kulübü tarafından şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen 5. Makale Yarışması Ödül Töreni, üniversitenin Haliç Kampüsü'nde yapıldı.

Törende konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, savcı Kiraz'ın adalet nöbeti tutarken, adaletin tecelli etmesi için görev başındayken kurşunların hedefi olduğunu söyledi.

Tunç, şöyle devam etti:

"Savcı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan o kurşun, onun şahsına yönelik bir kurşun değildi. Türkiye'nin geleceğine yönelik, hukuka, adalete sıkılan bir kurşundu. Ama o hainler hiçbir zaman bu ülkede emellerine ulaşamayacaklar. Türkiye'yi huzurlu bir geleceğe kavuşturmak için mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Terörün her türlüsüyle mücadele etmeye ve bu mücadeleden hiçbir zaman taviz vermeden, bu çabamızı millet olarak Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde sürdürmeye devam edeceğiz."

Üniversiteden yetişen genç hukukçuların savcı Kiraz'ın idealini sürdüreceklerine dikkati çeken Tunç, "Hiç endişeniz olmasın Hakkı Kiraz amcamız, burada binlerce Mehmet Selim Kiraz'lar var. Türkiye genelinde onun idelini sürdürecek, Türkiye Yüzyılı mücadelesini adaletin de yüzyılı yapacak genç, idealist hukukçularımız var. Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu ifade etmek istiyorum ve buna yürekten inanıyorum." diye konuştu.

Yarışmadaki makalelerin ve panelin konusunun Filistin'deki soykırım olduğuna işaret eden Bakan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef Filistin'de bir asırdan bu yana devam eden işgal söz konusu. Filistin toprakları İsrail tarafından sürekli işgal edile edile oradaki Filistinli kardeşlerimiz küçücük topraklarda, açık hava hapishanesine mahkum edilmiş durumdalar. Yerlerinden, yurtlarından edildiler. Toprakları ellerinden alındı. Vatanları ellerinden alınmak isteniyor. Tüm dünyanın gözü önünde yok edilmeye çalışılan bir millet ve bir Filistin söz konusu. Uluslararası hukuku, uluslararası kuruluşların aldığı kararları tanımayan bir devlet söz konusu. Ona devlet denmez, adeta bir terör örgütü gibi bir asırdan bu yana orada soykırım yapan, insanlık suçu işleyen işgalci bir örgüt söz konusu."

Tunç, 7 Ekim'den bu yana yaşananlara dünyanın sessiz kaldığını, adaletsiz bir dünyanın söz konusu olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür." derken hep bugünlere işaret ettiğine dikkati çeken Tunç, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mız, başından beri her platformda, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmalarda o haritayı göstererek, oradaki zulmün, işgalin nerelere vardığını yüksek sesle dile getirdi. 7 Ekim'den bu yana da bir diplomasi çalışmasıyla Dışişleri Bakanı'mız, Sayın Cumhurbaşkanı'mız tüm bölge ve dünya liderleriyle bu konuları konuştu. Bir an önce ateşkes sağlansın diye çok gayret gösterdik. İnsani yardımlarımızı sürdürdük, sürdürmeye de devam ediyoruz. Türkiye olarak İsrail'in karşısında olmaya ve bu soykırımı bir an önce sona erdirmesi noktasındaki sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz."

Tunç, önceki gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bir karar aldığını, söz konusu kararın ABD'nin çekimser oyuyla alınabildiğini anımsattı

Bakan Tunç, "Dünyanın gözü önünde bir terör faaliyeti işleniyor. Bir örgüt gibi hareket eden bir devlet var. Türkiye olarak haklının, adaletin yanında olmaya devam edeceğiz. Filistinli mazlumların hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Bu sorunun çözümü yok mu? Var. Bir bağımsız Filistin devletinin kurulması lazım. Başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadan oradaki problemin çözülemeyeceğini hep söylüyoruz. Orada bağımsız bir Filistin devletinin kurulması noktasındaki mücadelemizi de Türkiye olarak sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Ödüller sahiplerini buldu

Törende daha sonra bu yıl "Soykırım Suçu" başlığıyla düzenlenen makale yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Lisans düzeyindeki öğrenciler arasında birinciliği Ticaret Üniversitesinden Okan Yarat, ikinciliği Marmara Üniversitesinden Recep Sütçü, üçüncülüğü İstanbul Üniversitesinden Muhammet Aşantuğrul kazandı.

Lisansüstü ve doktora düzeyindeki öğrenciler arasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden Hasibe Sulak birinci, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Alp Kaan Ertan ikinci, Türk-Alman Üniversitesinden Osman Ahmet Kömürcü üçüncü oldu.

Birinciler, ödüllerini Adalet Bakanı Tunç'un elinden aldı.

Törende, FSMVÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mevlüt Uysal, Adalet Bakanı Tunç'a, Rektör Prof. Dr. Nevzat Şimşek de şehit savcı Kiraz'ın babası Hakkı Kiraz'a hediye takdim etti.

Bakan Tunç, ödül alan öğrenciler ve katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Adalet Bakanı Tunç, "Hakim ve Cumhuriyet Savcıları" iftarında konuştu

Haliç Kongre Merkezi'nde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen "Hakim ve Cumhuriyet Savcıları" iftar programında da bir konuşma yapan Tunç, şehit savcı Kiraz'ın şehadete ulaşmasının 9. yılı dolayısıyla farklı programlara katıldığını söyledi.

Terörle mücadeledeki kararlılıklarından hiçbir zaman taviz vermediklerini belirten Tunç, "(Mehmet Selim Kiraz) Ona sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur. Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Tunç, bugün Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesindeki hukuk fakültesi öğrencilerinin şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ı andıklarını dile getirerek, "Geleceğimizin ne kadar güvencede olduğunu o öğrencilerimizle gerçekleştirdiğimiz sohbette gördük. Onun idealine nasıl sahip çıktıklarını, Türkiye'de hukuk mücadelesi, adalet mücadelesi noktasında gençlerimizin nasıl kararlı olduğunu da üniversitedeki o programda görmüş olduk." ifadesini kullandı.

Yargı mensuplarının adaletin tecellisi için fedakarca çalıştığını aktaran Tunç, İstanbul'un Türkiye'deki hem iş yükü, hem de hakim ve savcı sayısı bakımından yüzde 20'sini oluşturduğunu söyledi.

Fiziki mekanların teknolojiyle donatılmasının önemli olduğunu ama en önemlisinin ise kürsüde görev yapan hakim ve savcıların yani insan unsurunun adaletin tecellisi noktasında her şeyden önemli olduğunu belirten Tunç, şöyle devam etti:

"Fedakarca çalışan, 24 bin hakim ve savcımız var. Bütün ülke genelinde İstanbul'umuzda da 4 binden fazla hakim, savcımız var. Gece gündüz çalıştığınızın farkındayız. Bu çalışmalarımızda bizler sizlere ne kadar destek olabiliyorsak o kadar da mutlu olacağız. Hep beraber vatandaşlarımızın yargıya güvenini yargı hizmetlerinden memnuniyeti en üst noktaya çıkarmanın gayreti içerisinde çalışmamızı sürdüreceğiz. Adalet mümkün temelidir. Adalet insan onurunu korumaktır. Adalet haklıya hakkını vermektir. Bu derece kutsal bir mesleğin, kutsal bir vazifenin sahiplerisiniz sizler. Bu kutsal vazifeyi yaparken bizler de teşkilat olarak sizlere ne kadar destek olabiliyorsak sizin o adaletin tecellisi yolunda sizlere ne kadar katkı sağlayabiliyorsak o kadar biz de görevimizi yapmış olmanın rahatlığı içerisinde olacağız."

Türkiye'nin son 22 yılda özellikle güvenilir adalet sisteminin tesisi, fiziki mekanların ve kapasitenin artırılması bakımından önemli mesafeler katettiğini anlatan Tunç, "Müstakil adliye sarayları bakımından baktığımız zaman çok önemli bir ilerleme sağlandığını görüyoruz. 500 bin metrekare kapalı alandan bugün 6 milyon metrekare kapalı alana çıktık. Türkiye genelinde müstakil adalet sarayları bakımından ve binaların içerisindeki teknolojinin vatandaşlarımızın, yargı mensuplarımızın hizmetine sunulması bakımından da önemli mesafeler aldık. UYAP sistemi, görüntülü duruşmalara varıncaya kadar, teknolojinin imkanlarından yararlanmanın gayreti içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Yargı Reformu Stratejisi Belgesi'ni seçimden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağını belirten Tunç, şunları kaydetti:

"2028 yılına kadar geçecek sürenin Yargı Reformu Stratejisi Belgesi kapsamında ortaya konulacak hedefler doğrultusunda hem mevzuatın iyileştirilmesi hem de uygulamaya yönelik vatandaşlarımızdan gelen öneriler doğrultusunda mevzuatın ve uygulamanın iyileştirilmesi noktasındaki çalışmalarımızı da önümüzdeki süreçte devam ettireceğiz."

Programa, Adalet Bakan Yardımcıları Niyazi Acar, Hurşit Yıldırım, Akın Gürlek, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Hakimler Savcılar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çetin Arslan, Hakimler Savcılar Kurulu 2. Daire Başkanı Mehmet Akif Ekinci, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Gümüş, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çiğdem, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Necip Sarı, çok sayıda hakim ve savcı katıldı.

Ayrıca Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın ailesi de iftara katıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.