Dolar
43.42
Euro
51.95
Altın
5,268.68
ETH/USDT
2,815.70
BTC/USDT
84,870.00
BIST 100
13,831.09
Gündem

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasının duruşması üçüncü gününde sona erdi

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü soruşturması kapsamında 6'sı görevinden uzaklaştırılan 7 belediye başkanının da arasında bulunduğu 200 sanığın yargılandığı davanın duruşması, üçüncü gününde bazı tutuklu sanıkların savunmasının alınmasıyla sona erdi.

İrem Demir  | 29.01.2026 - Güncelleme : 29.01.2026
Aziz İhsan Aktaş suç örgütü davasının duruşması üçüncü gününde sona erdi

Istanbul

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun karşısındaki salonda görülen duruşmada, tutuklanmalarının ardından görevlerinden uzaklaştırılan sanıklar Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın da aralarında bulunduğu bazı tutuklu sanıklar ile tarafların avukatları hazır bulundu.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Tutuklanmasının ardından görevinden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ile Aziz İhsan Aktaş'ın da aralarında bulunduğu bir kısım tutuksuz sanıkların da katıldığı duruşmada, 20 Ekim 2025'teki CHP 39. Olağan İstanbul İl Kongresi'nde yeniden CHP İl Başkanı seçilen Özgür Çelik, CHP'li bazı genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, belediye başkanları, parti yöneticileri, partililer ve sanıkların yakınları izleyici olarak yer aldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Oğuzhan Gül, duruşmanın ilk 2 gününden görüntülerin sosyal medyaya yansıdığını hatırlatarak, ana amaçlarının yargılamayı sabit bir şekilde yapmak olduğunu ifade etti.

Bu gibi durumların en çok sanıklara zarar verdiğini söyleyen Gül, şunları kaydetti:

"Biz burada titiz çalışan bir heyetiz. Sanık ifadesi alınırken 5 ayrı kalemde not alıyoruz. Bir taraftan iddianamesine, bir taraftan ilk ifadesine eksik kalmış mı diye bakıyoruz. Bizim sanıkları sakin ve sessiz bir ortamda, can kulağıyla dinlememiz gerekiyor. Kuyumcu hassasiyetiyle bakıyoruz biz buna. Her dosyamız aynı şekilde, 400 dosyamız var, hepsine böyle bakıyoruz. Sadece burada daha kalabalığız. İzleyicilerin manevi destek olmak için burada olduklarının farkındayız, engel olmak istemiyoruz. Bu arada izleyicilerin yüzde 98'i iyi niyetli, bunun farkındayız, dünkü karardan vazgeçmemizin nedeni de bu. Duruşma salonunda çok fazla hareketlilik olmasından dolayı, sanıkların ve heyetin dikkati dağılıyor. Dikkat edelim lütfen."

Duruşmada, tutuklu sanık Beşiktaş Belediyesi Beltaş İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ Başkanı Önder Gedik'in savunması alınıyor.

Bu arada duruşmada dün, tutuklanmalarının ardından görevlerinden uzaklaştırılan sanıklar Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Tekin'in eşi tutuklu sanık Celal Tekin, tutuklu sanık Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan ve Karalar'ın Seyhan Belediye Başkanlığı döneminde Temizlik İşleri Müdürlüğünde görev yapan tutuklu sanık Özcan Zenger'in savunmaları alınmıştı.

Tutuklu sanık Beşiktaş Belediyesi Beltaş İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ Başkanı Önder Gedik savunmasında, hakkındaki iddiaları reddetti.

Bir hastanenin satışından maddi menfaat temin ettiği iddiasının suçlamaya konu olduğunu, bunun mümkün olmadığını savunan Gedik, "Usulsüzlük iddialarını reddediyorum. Satış işlemi Beltaş'ın borçlarının ödenmesi için yapılmıştır. Ozan İş (Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı tutuksuz sanık), hastanenin satışının yapılması gerektiğini ve bu satıştan Rıza Akpolat'ın bilgisinin olduğunu tarafıma bizzat bildirdi." ifadelerini kullandı.

Soruşturma aşamasında ve mahkemedeki ifadeleri arasındaki çelişki sanığa soruldu

Gedik, Ozan İş ile arasında geçen konuşmanın ardından Akpolat'ı aradığını anlatarak, "Akpolat, bana söz konusu satıştan bilgisinin olduğunu, satış işlemi tamamlandıktan sonra meclis üyelerine bilgi vereceğini söyledi. Sonrasında meclis üyelerine bilgi verilmişti. Ozan İş ve Mustafa Mutlu (tutuksuz sanık) satış işlemlerini yönetmiştir. Satış ihale yoluyla gerçekleşmiştir." şeklinde savunma yaptı.

İhale sürecini takip etmediğini ve satış günü Aziz İhsan Aktaş ile tanıştığını söyleyen Gedik, "Satıştan elde edilen 70 milyon lira, Beşiktaş Belediyesi maaş ödemesinde kullanılmak üzere gönderildi. 400 milyon lira ise Beltaş'ın borcu için belediyeye aktarılmıştır." beyanında bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Oğuzhan Gül, Gedik'e, soruşturma aşamasında verdiği ilk ifadede Akpolat'ın satıştan bilgisi olmadığını anlattığını ancak şu anki ifadesinde Akpolat'ın bildiğine dair beyanda bulunduğunu söyleyerek aradaki çelişkiyi sordu.

Gedik, soruya karşılık, Akpolat'ın bildiğine dair beyanının geçerli olduğunu söyledi.

Tutuklu sanık Avcılar Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü Satın Alma Şefi İbrahim Koçyiğit de hayatı boyunca devlet terbiyesiyle yetişmiş bir kamu görevlisi olduğunu ifade etti.

Belediyede 16 yıldır hizmet verdiğini söyleyen Koçyiğit, "İlk görev yerim olan idari işlemlerin yanı sıra satın alma konusuna da merak saldım. Yaklaşık 1 yıl içerisinde ihale konusunda kendimi yetiştirdim. 2011 yılından itibaren belediyede satın alma işlemleri yürütüyorum. Görev yaptığım süre boyunca ne bir kimseden, ne bir makamdan özel bir talimat almadım. Kimseye de talimat vermedim. Zaten yapım ve yetkim müsait değildir. Kanunlar, kurallar ne diyorsa onu yaptım." dedi.

Koçyiğit, iddianameyi konu ihalede de bu şekilde çalıştığını savunarak, üzerine düşen ne varsa eksiksiz bir şekilde yaptığını belirtti.

Kanundan kaçmadığını ifade eden Koçyiğit, aklanmak istediğini belirterek, beraat ve tahliye talebinde bulundu.

"Eylem 28-29 kapsamında yer alan her iki ihale dosyasını da başsavcılığa ilettik"

Tutuklanmasının ardından görevinden uzaklaştırılan Avcılar Belediye Başkanı Çaykara, savunmasında, kamu görevlisi olmadığı tarihte, faili ancak kamu görevlisi olabilecek, kanunen işleyemeyeceği bir suç nedeniyle 8 ayı aşkın bir süredir tutuklu kaldığını söyledi.

Savunmasına başlamadan önce bugüne nasıl gelindiğinden kronolojik olarak bahsetmek istediğini belirten Çaykara, "Kasım 2024 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından belediyemize bir yazı geldi ve bugün eylem 28'de yargılandığımız ihale dosyaları istendi. Eylem 28-29 kapsamında yer alan her iki ihale dosyasını da başsavcılığa ilettik." dedi.

Çaykara, eylem 28'de yer alan ihalenin geri çekildiğini ancak yine de dosyasını savcılığa gönderdiklerini, soruşturmanın ilk operasyonunun 13 Ocak 2025'te yapıldığını ancak gözaltına alındığı 31 Mayıs 2025'e kadar haklarında hiçbir gelişme yaşanmadığını ifade etti.

Çaykara savunmasında, "Kamu adına çalışmış, 3 nikah kıymış bir insan olarak uyudum. Ertesi günü azılı bir suçlu olarak uyandım. Bu süreçte bizlere ve ailelerimize yapılan bu muamele derinden üzmüştür. Söylenecek çok şey vardır ama söyleyeceğim tek şey, Allah hiç kimseye bu durumu yaşatmasın." diye konuştu.

Gözaltına alınmasının üçüncü gününde, Aziz İhsan Aktaş'ın etkin pişmanlık hükümleri kapsamında verdiği, adının ve seçim kampanyasının isminin geçtiği ifadenin kendisine okunduğunu söyleyen Çaykara, konuya dair bir bilgisi olmadığını ifade etmesine rağmen tutuklandığını belirtti.

Çaykara, "icbar suretiyle irtikap" suçundan tutuklandığını, iddianame açıklandığında ise "ihaleye fesat karıştırma" ve "rüşvet" iddialarıyla yargılandığını gördüğünü söyledi.

"Kamuyu zarara uğratmayalım diye geri çektiğimiz ihaleden dolayı yargılanıyoruz"

İddianamede, eylem 28'de yer alan ve mevzuat gereği geri çektikleri ihaleyle ilgili konuşan Çaykara, savunmasında şunları ifade etti:

"İlk büyük ihale denilen ihale, yapılması zorunlu ulaşım ihalesidir. Nitekim ihale iptal edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereği kamuda tasarruf tedbirleri çıkmıştı. Arkadaşlar gerekli hassasiyeti gösterip, kamuyu zarara uğratmamak, suç işlememek için ihaleyi iptal ettiler. Genelgeden dolayı suç işlemeyelim, kamuyu zarara uğratmayalım diye geri çektiğimiz ihaleden dolayı yargılanıyoruz. Geri çekilen ihaleye başvuran yoktur, kazanını yoktur, kamu zararı yoktur. İddianamede, imza yetkisi devri yaptığım ve cezai sorumluluktan kaçacak gibi bir kaygım varmış gibi vurgu yapılmış. Size sunduğum belgede görülecek ki, 2021 tarihinde bir önceki belediye başkanı güncelleme yapmış ve imza yetkisi müdürlüklere verilmiştir. Belediye başkanının ihalelerde imza yetkisi bulunmamaktadır. Görev sürem boyunca hususi bir imza yetkisi yapmadım. Bu soyut iddiayı sunduğum somut delille tamamen reddediyorum."

Bu dosyada kendisi hakkında delilden kişiye değil, kişiden delile gidildiğini öne süren Çaykara, "Tutuklanmama sebep olan ifadeyi veren Aziz İhsan Aktaş da ihaleye fesat karıştırdığımı kabul etmezken, ben nasıl ihaleye fesat karıştırmakla, rüşvetle suçlanıp tutuklanıyorum?" dedi.

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda savunma yapan tutuklu sanık Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Daka, 31 Mayıs 2025'te gözaltına alındığını, ifade sırasında kendisine yalnızca irtikap ile ilgili iddiaların ve etkin pişmanlıktan faydalanıp faydalanmayacağının sorulduğunu söyledi.

İddianamede rüşvetle suçlandığını ancak kendisine bugüne dek rüşvetle ilgili soru sorulmadığını belirten Daka, tutuksuz sanıklar Aziz İhsan Aktaş, Akın Kumanlı ve Yusuf A. ile herhangi bir rüşvet ilişkisine girmediğini savundu.

Aktaş'ın beyanları üzerine tutuklandığını, daha sonra ifadesi alınan Kumanlı'nın ise seçim çalışmaları için Avcılar Belediye Başkanı Çaykara'nın kendisine 5,5 milyon lira verdiğini ve 16 araç teslim edildiğini söylediğini aktaran Daka, "Ben hiçbir para almadığımı söylememe rağmen tutuklanmışken, bana para verdiğini söyleyen Kumanlı ifade vermesinin ardından elini kolu sallayarak savcılıktan ayrılmıştır. Kumanlı'dan hiçbir zaman para almadığımı, kimseyle böyle bir ilişki içerisinde olmadığımı söylemek isterim." dedi.

Daka, ifadesi alınan Yusuf A'nın Kumanlı'ya gönderdiği paraların dekontlarını verdiğini ancak dekontlarda kendisinin isminin geçmediğini, dekontların gerçek olup olmadığının dahi bilinmediğini öne sürdü.

Bu kişilerle ilgisi olmadığını savunan Daka, "Her ne hikmetse bu kişiler arasındaki para transferleri bana yüklenmeye çalışılıyor. Parayı gönderen Yusuf A'nın şüpheli olmadığı yerde, ben nasıl şüpheli oluyorum?" diye konuştu.

Daka, 8,5 aydır tutuklu olduğunu belirterek, tahliyesini ve beraatini talep etti.

Tutuklu sanıklar Esenyurt Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Adnan Acar ile Esenyurt Belediyesi personeli Ali Fırat Baycan'ın da savunmalarının alınmasının ardından, duruşmaya yarına kadar ara verildi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 579 sayfalık iddianamede, Beşiktaş Belediyesi, Avcılar Belediyesi, Esenyurt Belediyesi, İstanbul ASFALT Fabrikaları San. ve Tic. AŞ ile İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü "suçtan zarar gören", 19 kişi "mağdur", 33'ü tutuklu 200 kişi ise "şüpheli" olarak yer alıyor.

İddianamede, sanıklardan Aziz İhsan Aktaş'ın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", 42 farklı fiilden "ihaleye fesat karıştırma", 4 farklı fiilden "edimin ifasına fesat karıştırma", 5 farklı fiilden "resmi belgede sahtecilik", 21 farklı fiilden "özel belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık", 10 farklı fiilden "rüşvet verme", "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" ve "gerçeğe aykırı fatura düzenleme" suçlarından, 187 yıldan 450 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve suçtan elde ettiği mal varlıklarının müsadere edilmesi talep ediliyor.

Tutuklanmasının ardından görevinden uzaklaştırılan Avcılar Belediye Başkanı sanık Utku Caner Çaykara'nın 2 farklı fiilden "ihaleye fesat karıştırma" ve "rüşvet alma" suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının talep edildiği iddianamede, görevinden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı sanık Ahmet Özer'in 2 farklı fiilden "ihaleye fesat karıştırma" ve 2 farklı fiilden "özel belgede sahtecilik" suçlarından 3 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, görevlerinden uzaklaştırılan Seyhan Belediye Başkanı sanık Oya Tekin, Ceyhan Belediye Başkanı sanık Kadir Aydar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı sanık Zeydan Karalar ile görevinden uzaklaştırılan ve hakkındaki adli kontrolün kaldırılmasının ardından görevine iade edilen Adıyaman Belediye Başkanı sanık Abdurrahman Tutdere'nin "rüşvet alma" suçundan 4 yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Hazırlanan iddianamede, görevinden uzaklaştırılan Beşiktaş Belediye Başkanı sanık Rıza Akpolat'ın "suç örgütüne üye olma", 26 farklı fiilden "ihaleye fesat karıştırma", 3 farklı fiilden "resmi belgede sahtecilik", 19 farklı fiilden "özel belgede sahtecilik", "kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık", 4 farklı fiilden "rüşvet alma", "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" ve "haksız mal edinme" suçlarından 133 yıldan 337 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve suçtan elde ettiği malvarlıklarının müsadere edilmesi isteniyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın
bannerpartial1
bannerpartial2