Dolar
32.26
Euro
34.74
Altın
2,361.01
ETH/USDT
2,919.10
BTC/USDT
60,870.00
BIST 100
10,218.58
Gündem

Nevruz Bayramı coşkuyla kutlanıyor

"Baharın müjdecisi" olarak nitelendirilen Nevruz Bayramı, yurt genelindeki çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

21.03.2019 - Güncelleme : 21.03.2019
Nevruz Bayramı coşkuyla kutlanıyor

Ankara

Yurt genelinde Nevruz Bayramı kutlanıyor

Yurt genelinde 21 Mart Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Baharın müjdecisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı yurt genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı.

İstanbul

İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi ve Kültür AŞ tarafından Topkapı Kültür Parkı'nda düzenlenen etkinlikte Nevruz Bayramı kutlandı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisi ve ardından nevruz ateşinin yakılmasıyla başlayan etkinlikte, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 

Renkli görüntülere sahne olan etkinlikte Kırgızistan ve Türkmenistan halk oyunları gösterisi gerçekleşti. Etkinlikte Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Kırgız Halk Oyunu "Ak kuu", Türkmenistan Halk Oyunu "Kuş Tepti" oyunları sahnelendi. 

Türk halk müziği sanatçısı Esat Kabaklı konseri ile devam eden etkinlikte, demir dövme, yumurta tokuşturma ve ateşten atlama gerçekleştirildi. Vatandaşların ateşten atlama etkinliğine katılımı yoğun oldu.

Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde yer alan ülkelerin Etnografik Müze Evleri'nin gezilmesi ve kurulan stantların da ziyaret edilmesi ile devam eden olan program, katılımcılara pilav ve ayran ikramı ile son buldu.  

"Şimdi Türk birliği zamanıdır"

Ankara'da Türk Dünyası Parlamenterler Birliğince, Türkiye, Azerbaycan ve Türk Cumhuriyetlerinden milletvekillerinin de katılımıyla bir restoranda program düzenlendi. 

Protokol üyeleri, programda yakılan ateşin üstünden atlayarak Nevruz Bayramı'nı kutladı.

Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nail Çelebi, gazetecilere yaptığı açıklamada, nevruzun 3 bin yıldır Türk'ün bayramı olarak kutlandığını söyledi.

Türk dünyasının Nevruz Bayramı'nı kutlayan Çelebi, "Yeni yılda zulme uğrayan Türk ve Müslüman toprağı kalmasın. Türk'e, Müslüman'a olan düşmanlık ve terör saldırısı son bulsun. Teröre destek veren ülkelere karşı şimdi Türk birliği zamanıdır. Buradan Türk Cumhuriyetleri liderlerine sesleniyorum. Artık Türk devletleri bir araya gelmeli ve Avrupa Birliği gibi bir Türk Birliği kurmalıdır." diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara yemek ikram edildi.

Edirne

Trakya Üniversitesinde 21 Mart Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balkan Yerleşkesi Bolca Ana Yemekhanesi önünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, nevruzun Türklerin tarih sahnesinde var oluşunu temsil ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Tabakoğlu ve akademisyenler nevruz ateşi yaktı.

Halk oyunu gösterilerinin sunulduğu esnada Tabakoğlu ve akademisyenler halk oyunlarına katılıp, öğrencilerle halay çekti.

Demir dövme merasiminin de yapıldığı etkinlikte, rektör, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler yumurta tokuşturdu. 

Tabakoğlu ve etkinliğe katılanlar ateşten atladı, katılımcılara Türkistan pilavı ve tatlı ikram edildi. 

Kırklareli

Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü'nde Ötüken Fikir ve Sanat Kulübü tarafından düzenlenen kutlama programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür, burada yaptığı konuşmada, devletleri devlet yapan gelenek, görenek ve adetlerin olduğunu söyledi. 

Nevruzun önemine işaret eden Şengörür, kültür olmadan milletlerin ayakta kalmasının ve varlıklarını devam ettirmesinin mümkün olamayacağını vurguladı. 

Mehter takımının gösteri sunduğu ve demir dövme merasiminin yapıldığı etkinlikte, katılımcılar ateşten atladı. 

Programda öğrenciler arasında yumurta taşıma ve halat çekme yarışmaları yapıldı.

Hakkari

Hakkari'de Bulvar Caddesi'ndeki belediye binası önünde düzenlenen etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Vali İdris Akbıyık, etkinlikte yaptığı konuşmada, nevruzun baharın gelişi ve güzelliklerin müjdeleyicisi olduğunu söyledi. 

Etkinliğe katılan asker, polis ve vatandaşlar yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Halk oyunları gösterisi ve "dengbej" dinletisi sonrasında Akbıyık, Epcim, asker, polis ve vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

Iğdır

Iğdır'da, valilikçe düzenlenen yürüyüşe, öğrenciler, sporcular ve vatandaşlardan oluşan çok sayıda kişi katıldı.

Ellerinde dev Türk bayrağı taşıyan katılımcıların Mehmet Çavuş Anıtı'ndan başlattığı yürüyüş, Iğdır Belediyesi önüne kadar sürdü. 

Programda, Vali Ünlü ve katılımcılar, örste çekiç ile demir dövdü, yumurta tokuşturdu ve ateş üzerinden atladı. 

Kutlama programı, öğrencilerin açtığı Nevruz Resim Sergisi'nin gezilmesinin ardından sona erdi.

Erzincan

Erzincan'da da Nevruz dolayısıyla Valilik, Belediye ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Nevruz Şenliği", renkli görüntülere sahne oldu. 

Etkinlikler çerçevesinde Saat Kulesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yapılan "Kardeşlik Yürüyüşü"ne Vali Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan milletvekilleri Süleyman Karaman, Burhan Çakır, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ile protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşün ardından protokoldekiler, Nevruz ateşini yakıp çekiçle örste demir dövdü.

Erzincan Belediyesi Mehteran Takımı çeşitli eserler seslendirdi, öğrenciler de mini konser verdi.

Ardahan 

Ardahan'da ise Milli Egemenlik Parkındaki kutlamalara Vali Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, çeşitli kurumların temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Vali Masatlı ve Başkan Köksoy, etkinliklere katılan vatandaşlara etli pilav ikramında bulundu. 

Katılımcıların örste demir dövüp yumurta tokuşturduğu etkinliklerde halk oyunları ekipleri de gösteri sundu. 

Kayseri

Kayseri'deki Nevruz Bayramı, Erciyes Üniversitesinin (ERÜ) ev sahipliğinde, Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi ile Kayseri Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Etkinliğin açılışını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Nevruz Bayramı'nın baharın gelişini müjdeleyen çok önemli mevsimsel ve kültürel bayramlardan birisi olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından ERÜ'de öğrenim gören Türk Cumhuriyetlerinden öğrenciler, bayrak gösterisi yaptı.

Kutlamalarda görev alan öğrencilerin ödüllendirildiği programda, nevruz ateşi yakılarak üstünden atlandı.

Demir dövülmesi ve yumurta kırma yarışması ile süren etkinlik, nevruz pilavı ikramıyla sona erdi.

Sivas

Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların ardından halk oyunları ekibi gösteri sundu. 

İl protokolü tarafından yumurta tokuşturması ve temsili olarak örste demir dövülmesinin ardından törene gelenler, yakılan nevruz ateşi üzerinden atladı. 

Etkinliğin sonunda gelenlere yemek ikram edilip, fidan dağıtıldı.

Niğde

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'ndaki törene, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Rifat Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Prof. Dr. Gökhan, burada yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı'nın Türk dünyasının ortak ve tek milli bayramı olduğunu söyledi. 

Konuşmalarında ardından, nevruz duası yapıldı, örs üzerinde demir dövüldü. Nevruz ateşinin üzerinden atlayan protokol üyeleri, yumurta tokuşturdu. 

Kırşehir

Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Türk Büyükleri Parkında düzenlenen halk oyunu gösterilerinin sunulduğu şenlikte, Kırşehir Ustalar ve Oyun Topluluğu üyeleri davul zurna gösterisi yaptı. Etkinlikte demir döven Vali Akın, nevruz ateşinin üzerinden atladı. Program da katılımcılara Ahi Helvası ikram edildi. 

Yozgat

Yozgat'ta Nevruz Bayramı, Bozok Üniversitesi yerleşkesinde kutlandı. 

Burada konuşan Yozgat Valisi Kadir Çakır, nevruzun Türk geleneklerinde bir bayram olduğunu söyledi. 

Konuşmanın ardından demir dövüldü, katılımcılar yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı. Öğrenciler tarafından çeşitli oyunlar oynanarak Nevruz Bayramı kutlandı. 

Kastamonu

Kastamonu Üniversitesinde (KÜ), protokol ve çoğunluğu Türk dünyasından olmak üzere 60 farklı ülkeden gelen öğrenciler, ülke bayrakları ile birlikte Kuzeykent Bayrak Alanı'ndan kampüs içindeki Merasim Alanı'na kadar yürüdü.

Etkinlikte yabancı öğrenciler ülkelerine özgü dans gösterilerini sundu. 

Program, Özbek pilavı ikramının ardından sona erdi.

Çorum

Çorum'da "Nevruz Bayramı" dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Mimar Sinan Ortaokulunda etkinlik düzenlendi.

Nevruz ateşi yakıldığı, ip çekme, çuvalla yürüme ve yumurta taşıma gibi çeşitli oyunların oynandığı programda, halay çekildi.

Mecitözü ilçesindeki Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ortaokulunda düzenlenen "Nevruz Bayramı" kutlamasında ise Kazakistan'tan gelen Timur Nusuphan, öğrencilere geleneksel Türk atlı oyunları gösterisi yaptı.

Tokat

Nevruz Bayramı, Tokat'ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Tokat Valiliği ile Gaziosmanpaşa Üniversitesince Taşlıçiftlik kampüsünde düzenlenen nevruz kutlamalarında katılımcılara yemek ikram edildi, ardından nevruz ateşi yakıldı.

Protokol üyeleri ve öğrenciler, yakılan ateşin üzerinden atladı, yumurta tokuşturdu. 

Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kanuni Kampüsü'ndeki Edebiyat Fakültesi önünde, Türk Dünyası ve Toplulukları Haftasının yanı sıra "baharın müjdecisi" olarak nitelendirilen Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi Dekanlığınca organize edilen programda, Türk öğrencilerin yanı sıra Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Filistin ve Afganistan uyruklu öğrenciler de ülkelerinin bayraklarını taşıdı.

Yörelerine özgü kıyafetler giyen öğrencilerden bazıları kendi dillerinde şiir okudu, şarkı seslendirdi.

KTÜ Halk Oyunları ekibinin gösteri sunduğu etkinlikte, öğrenciler Kafkas oyunu da sahneledi.

Ordu 

Ordu Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca Cumhuriyet Yerleşkesi'nde Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, yüzyıllardır Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyada yaşatılan değerlerden biri olan nevruzun, baharın gelişinin, bolluk ve bereketin simgesi olmasının yanı sıra birlik ve beraberliğin, sevgi ve saygıyı yaşatan bir bayramın adı olduğunu söyledi.

Rektör Yarılgaç'ın nevruz ateşini yakması, halk oyunları ve çeşitli yarışmalarla devam eden program, davetlilere pilav ikram edilmesinin ardından sona erdi.

Giresun

Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi'nde Nevruz Bayramı dolayısıyla düzenlenen programın eğlence kısmı, dün Şırnak'ın Silopi ilçesi kırsalında gerçekleştirilen operasyonda el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu Giresunlu Jandarma Astsubay Çavuş Burçin Damcı'nın şehit olması nedeniyle iptal edildi.

Bayram geleneklerinin sembolize edildiği etkinlikte, Rektör Prof. Dr. Cevdet Coşkun, akademisyenler ve öğrenciler, örste demir dövdü, yakılan ateşin üzerinden atladı.

Etkinlik, öğrencilere yapılan ikramın ardından sona erdi.

Gümüşhane

Gümüşhane Belediyesince Sema Doğan Parkı'nda Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası ile "Baharın müjdecisi" olarak nitelendirilen Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Yerel sanatçıların sahne aldığı etkinlikte, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve katılımcılar nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Katılımcılara köfte ekmek ikramında bulunulan etkinlikte konuşan Çimen, nevruzun baharın müjdecisi olduğuna işaret etti.

Çimen, katılımcılarla birlikte halay çekti.

Mardin

Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesince 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Parkı'nda Nevruz ateşinin yakılmasıyla başlayan programda, Vali Mustafa Yaman ve beraberindekiler demir dövdü.

Yaman, burada yaptığı konuşmada, 21 Mart'ın Mezopotamya, Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanlar'da da bahar bayramı olarak kutlandığını ifade ederek, bölgede sağlanan huzurun önemine işaret etti.

Elazığ

Elazığ'da Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Kültür Park'ında düzenlenen etkinlikte saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Elazığ Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisinin ardından Nevruz ateşi yakıldı. Vali Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş, demir dövdü. 

Dünyanın bu anlayışa ihtiyacı olduğunu belirten Kaldırım, "Bunu Yeni Zelanda'da gördük. İnşallah bu medeniyeti, tekrardan bütün dünya ile buluşturacağız." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın