Dolar
42.44
Euro
48.94
Altın
4,066.01
ETH/USDT
2,757.10
BTC/USDT
84,454.00
BIST 100
10,922.86
Dünya, İsrail’in Gazze saldırıları

Netanyahu, Refah Kapısı'nın "bir sonraki duyuruya kadar açılmaması" talimatı verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın "bir sonraki duyuruya kadar açılmaması" talimatı verdiği duyuruldu.

Faruk Hanedar, Gülşen Topçu, Said Amori, Zeynep Tüfekci Gülay  | 18.10.2025 - Güncelleme : 19.10.2025
Netanyahu, Refah Kapısı'nın "bir sonraki duyuruya kadar açılmaması" talimatı verdi

Kudüs/İstanbul

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Filistinlilerin dünyaya açılan kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın İsrail'in anlaşmadaki yükümlülükleri arasında olmasına rağmen "bir sonraki duyuruya kadar açılmayacağı" belirtildi.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Sınırın açılmasının Hamas'ın Gazze'deki İsrailli esirlerin cesetlerini iade etmesine bağlı olduğu ileri sürülen açıklamada, Hamas'ın ateşkes ve esir takası anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda yeniden bir değerlendirme yapılacağı iddia edildi.

Açıklamada, "Sınır, ateşkesin bir parçası olarak Filistinlilerin her iki yönde hareket edebilmesi için açılacaktı, yardımların girişi için değil." ifadesine yer verildi.

Refah'ın çarşamba açılması beklenirken İsrail "lojistik sebeplerle" sınırın geçişlere açılmadığını öne sürmüştü.

İsrail basınına göre ABD, Netanyahu'nun Refah Sınır Kapısı'nı açmama kararından memnun değil 

Kanal 12 televizyonunun ismini vermediği üst düzey bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı habere göre, Washington, Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulması ve bazı saha anlaşmalarının uygulanmasındaki gecikme başta olmak üzere Netanyahu'nun aldığı son kararlardan memnun değil. Trump yönetimi, Tel Aviv'in kararlarından rahatsızlık duyuyor.

Yetkilinin, ABD'nin anlaşmanın uygulama aşamalarını doğrudan yönetmeyi planladığına işaret ederek, yakında Gazze'de olup biten her şeyle ilgili kararın ABD tarafından alınacağını söylediği aktarıldı.

Haberde, ABD'nin Gazze'de ateşkes anlaşmasının uygulanmasını denetleyecek mekanizmanın oluşumunu tamamladığı kaydedildi.

Anlaşmanın uygulanmasını izleme mekanizmasının, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Amiral Brad Cooper gözetiminde bu hafta sonunda resmi olarak yürürlüğe gireceği ve Cooper'ın muhtemelen İsrail'in güneyindeki Aşkelon kentindeki Gazze Şeridi yakınlarındaki sivil bir tesiste konuşlanacağı belirtildi.

Haberde ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Trump'ın damadı ve eski danışmanı Jared Kushner'in ilerleyen günlerde Tel Aviv'e geleceği, kalıcı ateşkes ve Gazze'nin yeniden imarını içeren anlaşmanın ikinci aşamasını görüşmek üzere İsrailli yetkililerle bir araya geleceği kaydedildi.

Ayrıca ABD'nin, anlaşmanın uygulanmasını hızlandırmak amacıyla yürütülen bölgesel arabuluculuk çabaları kapsamında, İsrailli esirlerin cesetlerinin aranmasına katılmak üzere Türk ve Mısırlı ekiplerinin Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermesi için İsrail'e baskı yaptığı ifade edildi.

Öte yandan, İsrail devlet televizyonu KAN'ın ABD'li kaynaklara dayandırdığı habere göre, Washington yönetimi, İsrail'i Hamas'a şu anda yeni yaptırımlar uygulamaması konusunda uyardı.

Hamas: Netanyahu, Refah Sınır Kapısı'nı açmama kararıyla ateşkesi açıkça ihlal etti

Netanyahu'nun Refah Sınır Kapısı'nın "bir sonraki duyuruya kadar açılmaması" talimatı vermesiyle ilgili olarak Hamas'tan açıklama yapıldı.

Açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nın sürekli kapalı tutulmasının, yaralı ve hastaların çıkışını, enkazdaki kişilerin aranması için gerekli özel ekipmanların ve cesetleri teşhis etme konusunda uzmanlaşmış ekiplerin girişinin engellenmesinin cesetlerin (İsrailli esirler) bulunması ve teslim edilmesi işlemini geciktireceği kaydedildi.

İsrail'in, ateşkesin imzalanmasından bu yana gerçekleştirdiği 47 ihlalde 38 kişinin ölümüne, 143 kişinin yaralanmasına neden olduğu hatırlatılan açıklamada, İsrail'in sınır kapısını açmama kararıyla da ateşkes anlaşmasını ve arabulucular ile garantörlere verdiği taahhütleri açıkça ihlal ettiği ve Gazze Şeridi'ndeki 2 milyondan fazla Filistinliye uyguladığı ablukayı sürdürme niyetini ortaya koyduğu anlatıldı.

"Savaş suçlusu Netanyahu'nun, anlaşmayı bozmak ve verdiği taahhütlerden kaçmak için bahaneler uydurduğu" aktarılan açıklamada, arabulucular ile garantörlere, Refah Sınır Kapısı'nı açması ve anlaşmanın tüm maddelerine uyması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuldu.

Sınırın açılmasının Hamas'ın Gazze'deki İsrailli esirlerin cesetlerini iade etmesine bağlı olduğu ileri sürülen açıklamada, Hamas'ın ateşkes ve esir takası anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda yeniden bir değerlendirme yapılacağı iddia edilmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın