Dolar
42.71
Euro
50.38
Altın
4,325.97
ETH/USDT
2,940.00
BTC/USDT
87,300.00
BIST 100
11,358.86
Dünya, İsrail’in Gazze saldırıları

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze'de hava ve topçu saldırıları düzenledi

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava ve topçu saldırılarıyla hedef aldı.

Ekip  | 16.12.2025 - Güncelleme : 16.12.2025
İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze'de hava ve topçu saldırıları düzenledi

Ankara

İsrail, Gazze Şeridi'nde ateşkese yönelik ihlallerini sürdürdü.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Gazze kentinin doğusundaki farklı bölgeleri yoğun hava saldırısı ve topçu atışlarıyla vurdu.

İsrail ordusu ayrıca Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Bureyc Mülteci Kampı'nın kuzeydoğusundaki çeşitli bölgeleri bombaladı ve hedef gözetmeksizin ateş açtı.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 70 bin 667'ye yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında yaşanan can kayıpları ile enkazdan yeni çıkartılan cenazelere ilişkin son verileri paylaştı.

İsrail saldırılarıyla, son 24 saatte enkaz altından çıkarılan 2 Filistinlinin naaşı ile 6 yaralının hastanelere ulaştırıldığı bildirildi.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana düzenlenen saldırılarda ise 393 kişinin öldüğü, 1074 kişinin yaralandığı, enkaz altından da 634 kişinin cesedinin çıkarıldığı kaydedildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne Ekim 2023'te başladığı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının ise 70 bin 667, yaralıların sayısının ise 171 bin 151 olduğu belirtildi.

Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Ekim'de Mısır'da devam eden müzakerelerde İsrail ile Hamas'ın Gazze'de ateşkes planının ilk aşamasını onayladığını duyurmuştu.

Müzakerelerin yapıldığı Mısır'da imzalanan anlaşma İsrail hükümetinin onayıyla 10 Ekim'de devreye girmişti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde varılan ateşkese rağmen ara ara çeşitli iddialarla Filistinlilere yönelik saldırılarda bulunuyor.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Filistinli bir genci öldürdü

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı ve Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyinden yapılan açıklamada, İsraillilerin Filistinli Muhib Ahmed Cibril'e ateş açtığı kaydedildi.

Filistinli 19 yaşındaki Cibril'in, Tuku beldesinde bir yerleşimcinin kurşunlarıyla yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Açılan ateş sonucu bir kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Cibril adlı genç, Tuku'da 24 saatten kısa bir süre içinde öldürülen ikinci Filistinli oldu.

İsrail askerlerinin Batı Şeria'nın Tuku beldesine düzenlediği baskında açılan ateşte 17 yaşındaki Ammar Yasir es-Sabah göğsünden vurularak öldürülmüştü.

Cibril'in öldürülmesiyle, yılın başından bu yana İsraillilerin açtığı ateş sonucu öldürülen Filistinlilerin sayısı 15'e yükselirken, 8 Ekim 2023'te başlayan ve iki yıl süren İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımından bu yana Batı Şeria'da bu sayı 37'ye ulaştı.

Hamas: İsrail ateşkesten bu yana Gazze'de 813 ihlal yaptı, 400 Filistinli öldürdü

Hamas'ın Telegram hesabından yayımlanan açıklamaya göre Hamed, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ihlallerinin günlük ortalama 25 saldırıya tekabül ettiğini kaydetti.

Hamas yöneticisi Hamed, ateşkesten bu yana İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları sonucu 813 ihlalde bulunduğunu, 400 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve öldürülenlerin yüzde 95'inin çoğu kadın ve çocuk sivillerden oluştuğunu dile getirdi.

Saldırıların yoğunluğunun tehlikeli boyutlarda olduğuna dikkati çeken Hamed, hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu, İsrail'in sivilleri kasten hedef aldığını vurguladı.

İsrail, işgal altındaki Ramallah ile Kudüs’te Filistinlilere ait ev ve düğün salonunu yıktı

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail güçleri askeri buldozerler eşliğinde işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Rafat beldesine baskın düzenleyerek Filistinlilere ait bir düğün salonunun yıkımına başladı.

Yıkımların, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında imzalanan 2. Oslo Anlaşması’na göre “C Bölgesi” olarak sınıflandırılan alanlarda, “izinsiz inşaat” bahanesiyle gerçekleştirildiğini ifade etti.

Öte yandan Ramallah’ın batısında yer alan Deyr Kaddis kasabasında da İsrail güçleri, izinsiz inşa edildiği iddiasıyla bir Filistinlinin evini yıktı.

Yerel kaynaklar, ev sahiplerinin yıkım öncesinde bilgilendirildiğini ve bu nedenle eşyalarını dışarı çıkarmak zorunda kaldıklarını aktardı.

Filistinlilere ait yapılar "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle yıkılıyor

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te sık sık "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla Filistinlilere ait yapıları yıkıyor.

İsrail makamları işgal altındaki Batı Şeria'nın "C" bölgesinde Filistinlilerin inşaat ve tarım yapmasını engellerken Filistinliler için ruhsat almanın ise neredeyse imkansız olduğu belirtiliyor.

Filistin yönetimi ile İsrail arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

Filistin Bayındırlık Bakanlığı: İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki soykırımında 352 bin konut yıkıldı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Ahid Faik Biseysu, Filistin'in Sesi Radyosuna yaptığı açıklamada İsrail saldırılarının bölgede yol açtığı yıkıma ilişkin bilgi verdi.

Biseysu, "İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırım, 352 bin konutu etkileyen geniş çaplı bir yıkıma yol açtı. Bu konutların yaklaşık 200 bini tamamen yıkıldı." dedi.

Bölgedeki yeniden yapılanma sürecinin zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Biseysu, bunlar arasında "altyapının tahrip edilmesi ve yaklaşık 60 milyon ton enkazın kaldırılması için gerekli malzemeler ile ağır iş makinelerinin bölgeye girişinin engellemesinin" yer aldığını vurguladı.

Biseysu, İsrail'in bazı malzemelerin farklı amaçlarla kullanılabileceği iddiasıyla Gazze'ye girişine izin vermemesinin yanı sıra çadır dahil olmak üzere temel barınma malzemelerinin girişini de engellediğini kaydetti.

İsrail'in saldırılarında Gazze Şeridi'ndeki ağır iş makinelerinin yüzde 90 ila 95'ini tahrip ettiğini anımsatan Biseysu, iş makinelerinin yokluğunda enkazın kaldırılmasının imkansız hale geldiğini söyledi.

Biseysu, Filistin hükümetinin Gazze Şeridi için hazırladığı "erken toparlanma planı" kapsamında, zorla yerinden edilen Filistinliler için barınma merkezlerinin kurulacağı 294 bölge ile enkazın toplanacağı 10 bölgenin belirlendiği bilgisini verdi.

Gazze'deki yetkililer, bölgeye bir an önce "acil" çadır ve konteyner evler ile gerekli ağır ekipmanların gönderilmesini talep ediyor.

İsrail'in 8 Ekim 2023'te başlattığı ve 2 yıl süren saldırılarında 70 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, 171 binden fazla kişi yaralandı ve Gazze'yi yerle bir eden geniş çaplı bir yıkım yaşandı.

Sivil altyapının yüzde 90'ının yıkıldığı, yaklaşık 70 milyon ton molozun biriktiği Gazze Şeridi'nde enkaz altında hala binlerce cenaze olduğu belirtiliyor.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da aynı aileden 5 Filistinliyi yaraladı

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin Eriha kenti yakınlarındaki El-Avca bölgesinde bir aileye saldırı düzenlediği belirtildi.

Kızılay ekiplerinin, saldırıda yaralanan baba, anne ve 3 kız çocuğuna müdahale ettiği kaydedildi.

Açıklamada, yaralıların olay yerindeki ilk müdahalenin ardından tedavi için hastaneye sevk edildiği aktarıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın