Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,221.28
ETH/USDT
3,558.20
BTC/USDT
70,729.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Kamerun'daki Bantular cenaze töreninin ardından ölülerini dansla uğurluyor

Kamerun'daki etnik gruplardan Bantu kültüründe cenazelerin ardından dans etme geleneği devam ediyor.

Ahmet Emin Dönmez  | 24.01.2022 - Güncelleme : 25.01.2022
Kamerun'daki Bantular cenaze töreninin ardından ölülerini dansla uğurluyor Fotoğraf: Ahmet Emin Dönmez / AA

Yaounde

Çoğu Hristiyan olan Bantularda, ölen kişinin cenazesi hemen defnedilmiyor. Cesetler, Bantuların yaşadığı bölgelerde çok yaygın olarak kullanılan morglarda, cenaze sahibi psikolojik ve ekonomik olarak hazır olana kadar bekletiliyor. Bu süre bazen 20 gün bazen 3 ay olabiliyor.

Uzun yas döneminin ardından, matem ve cenaze kavramlarını birbirinden farklı algılayan Bantular, cenazelerini ihtişamlı bir törenle toprağa veriyor.

Genelde kırsal bölgelerde yaşayan Bantular, ölen yakınlarını özel olarak hazırlanan tabutların içinde, yine özel olarak diktirilen takım elbiseleriyle evlerinin bahçelerine defnediyor.

Defin işleminin bitmesinin ardından, ölenin komşuları, arkadaşları ve yakınları, kayıplarının hayatını kutlamak, en az 20 günlük süren yas döneminin sonunu ilan etmek, artık ölen kişiyle ayrılığın gerçekleştiğini ilan etmek ve acılarına son vermek için ölülerini dansla uğurluyor.

Eğer ölen kişi genç ise cenaze sonu eğlence bazen günlerce sürebiliyor.

"Bütün acıyı defetmek için cenaze sonrası sabahlara kadar dans ediyoruz"

Kamerun'un Merkez Bölgesi'nde bulunan Nanga Eboko şehrindeki Bantu Akono ailesinin en küçük üyesi 14 yaşında kanserden hayatını kaybeden Saminze Akono'nun cenaze törenini AA muhabiri görüntüledi.

Saminze Akono'nun amcasının oğlu Kente Eboko, Bantu kültüründe, uzun yas döneminde, cenaze evinin önünde dini müzikler dinleyerek ailenin acısına ortak olduklarını ifade etti.

Cenaze toprağa verildikten sonra, ölülerin eski ve yeni hayatını kutlamak için eğlencenin başladığını belirten Eboko, "Bütün acıyı defetmek için cenaze sonrası sabahlara kadar dans ediyoruz." dedi.

Eboko, cenaze sonrası dansın, yas döneminin bittiğinin ilanı ve ölüyle ayrılığın gerçekleştiği anlamına da geldiğini söyledi.

Ölen gencin arkadaşlarından Inaya Fru da "Cenaze sonrası dans ederek acımızı dindirmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın