Dünya

İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları birçok ülkede protesto edildi

Başta Türkiye olmak üzere, İspanya, Pakistan, İngiltere, Kuveyt ve Hollanda'da İsrail'in Doğu Kudüs’teki Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı protesto gösterileri düzenledi.

Muhammet Nazım Taşcı, Bilal Acar, Şenhan Bolelli, Abdullah Aşıran  | 11.05.2021 - Güncelleme : 11.05.2021
İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları birçok ülkede protesto edildi

Ankara

İsrail'in Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırıları Mersin'de protesto edildi.

Merkez Akdeniz ilçesinde Ulu Cami'de kılınan namazın ardından toplanan grup, Türkiye ve Filistin bayrakları taşıdı.

Sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde, İsrail aleyhine sloganlar atıldı.

Denizli'de de sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırılarını protesto etti.

Memur-Sen, Hak-İş, Denizli İHH ve Denizli Gönüllü Teşekküller Platformuna bağlı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda ikindi namazı sonrası bir araya geldi.

Delikliçınar Yeni Camisi İmam Hatibi Ömer Uykun, kıldırdığı gıyabi cenaze namazının ardından Filistin halkı için dua etti.

Türk ve Filistin bayrakları açan vatandaşlar ardından tekbir getirdi.

Barış Pınarı Harekatı bölgesinde Filistinlilerin direnişine destek gösterisi düzenlendi

Barış Pınarı Harekatı'yla terörden temizlenen Tel Abyad ilçesinde ve muhaliflerin kontrolündeki idlib'in Cebel Zaviye bölgesindeki halk, İsrail'in Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinlilere saldırıları protesto etti.

Muhaliflerin kontrolündeki İdlib'in Cebel Zaviye bölgesinde ve Barış Pınarı Harekatı'yla terörden arındırılan Tel Abyad ilçesinde yerel meclisten üyeler, Suriye Milli ordusu mensubu unsurlar ve Yerel halk bir araya gelerek Filistinlilerin direnişine destek gösterisi düzenledi.

Grup, "Bu topraklara iki kimlik sığmaz. Ya biz ya biz", "Suriye’den Filistin'e kanımız birdir halkımız birdir", "Filistin Araptır Arap kalacak", "1948'e geri döneceğiz" yazılı dövizler taşırken diğer yandan İsrail karşıtı sloganlar attı.

Gösterilere katılan Suriyeli İbrahim El Bathavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail’in saldırılarını kınıyoruz. Bu topraklarda iki kimlik sığmaz. Ya bizdir ya bizdir." dedi.

Ayşe Naser da genelde Rakka özelde de Tel Abayd her zaman Müslümanların tarihi ortak davası olan Filistin'in yanında durduğunu söyledi.

Naser, Tel Abyad halkı, Şeyh Cerrah mahallesinde ve Mescidi-i Aksa'da ribat edenlerle en yüce selamlarını gönderdiğini söyledi.

Pakistan

Pakistan’ın Ravalpindi şehrinde İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırıları protesto edildi.

Muhalefetteki Cemaat-i İslami Partisi tarafından Ravalpindi'nin Liyakat Bağ kavşağında düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı.

Ellerinde Pakistan ve Filistin bayrakları taşıyan protestocular, İsrail karşıtı slogan attı.

İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları Kuveyt'te protesto edildi

Başkent Kuveyt'teki Ulusal Meclis binası önünde toplanan bir grup gösterici, İsrail polisinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesindeki Mescid-i Aksa ve Gazze'deki saldırılarına tepki gösterdi. ( Jaber Abdulkhaleg - Anadolu Ajansı )

Pakistan'dan Uluslararası topluma İsrail'i durdurma çağrısı

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zahid Hafız Çavdri, başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında aralarında masum çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ve yaralandığını belirterek, İslamabad yönetiminin İsrail'in hava saldırılarını şiddetle kınadığını söyledi.

Çavdri, kutlu ramazan ayında İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını, Filistin halkının temel özgürlüklerinin kısıtlanması ve Mescid-i Aksa'nın içerisinde ve dışarısındaki saldırıları takiben gerçekleşen bir başka menfur eylem olarak nitelendirdi.

İsrail'in hedef ayrımı gözetmeden savunmasız Filistinlilere karşı güç kullanımının çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açtığına dikkat çeken Çavdri, bunun tüm insan hakları hukukuna ve insani normlara aykırı olduğunu ifade etti.

Çavdri, uluslararası toplumu, İsrail'in Filistin halkına yönelik bariz güç kullanımını ve Filistinlilerin insan haklarını "alçakça" ihlal etmesini durdurmaya çağırdı.

Bölgede sürdürülebilir kalıcı barış için ilgili Birleşmiş Milletler (BM) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) kararlarıyla uyumlu iki devletli çözüme olan ihtiyacın altını çizen Çavdri, bunun 1967 öncesi sınırlarda, başkenti Kudüs olan yaşayabilir ve bağımsız Filistin Devleti ile olması gerektiğini kaydetti.

İngiltere'de Siyonizm karşıtı Yahudiler, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etti

İngiltere'de Siyonizm karşıtı Yahudiler, İsrail'in Doğu Kudüs’teki Filistinlilere yönelik saldırıları ve Filistinlilerin Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde evlerinden zorla çıkarılma tehdidine karşı protesto düzenledi.

"Uluslararası Anti-Siyonist Yahudi Ağı" ve "Filistin İçin Yahudi Ağı" gruplarının üyeleri İsrailli savunma şirketi Elbit Systems'in başkent Londra'daki Holborn semtinde bulunan bürosunun önünde bir araya geldi.

Ellerinde "İsrail'in soykırımını durdurun", "1948'den beri nefes alamıyoruz" ve "terör devleti İsrail'i durdurun" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, "Özgür Filistin" sloganları attı.

İsrail'in Mescid-i Aksa ve Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayan grubun üyeleri, Elbit Systems'in İngiltere'deki fabrikalarının kapatılması çağrısında bulundu.

ABD ve İngiltere gibi Batılı ülkeler İsrail'in "cinayetlerinden" aklanmasına izin veriyor

Protestoyu düzenleyen Filistin İçin Yahudi Ağı'nın üyesi David Canon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yahudilerin Filistin'in hakları için sesini yükseltmesinin önemli olduğunu ve İsrail'in Yahudi değerlerine uygun hareket etmediğini söyledi.

İsrail'in Filistin topraklarını işgal ettiğine ve binlerce Filistin köyünü yıktığına dikkati çeken Canon, İsrail'in 700 bin Filistinliyi mülteci konumuna düşürdüğünü kaydetti.

Canon, "70 yıldır Filistinlilerin topraklarını çalan ve hukuk dışı yerleşimlere izin veren" İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğinin altını çizdi.

İsrail'in birçok Batılı ülke tarafından desteklendiğini, ABD ve İngiltere başta olmak üzere Batılı ülkelerin İsrail'in "cinayetlerinden" aklanmasına izin verdiğini vurgulayan Canon, İsrailli savunma şirketi Elbit Systems'in de ürettiği askeri araçlarla bu cinayetlerden sorumlu olduğunu ifade etti.

İsrail'in Gazze ve Mescid-i Aksa'ya saldırıları Londra'da protesto edildi 

Binlerce protestocu, akşam saatlerinde Başbakanlık binası 10 Numara önünde toplandı.

"Filistin'e özgürlük", "Kudüs'ten ellerinizi çekin", "Terörist İsrail" yazılı dövizler taşıyan göstericiler, saldırıların durdurulmasını istedi.

Filistin bayraklarının yanı sıra Türk bayraklarının da taşındığı eylemde, İngiltere hükümetine İsrail'e verdiği desteği kesmesi çağrısı yapıldı.

Bu arada bir grup İsrail yanlısı, gösteri alanına gelerek provokasyon yaptı. Grup, göstericilerin tepki göstermesinin ardından polis korumasında alandan uzaklaştırıldı.

Çok sayıda polisin önlem aldığı gösteride, Başbakanlık binası önündeki yol trafiğe kapatıldı.

Madrid

İspanya'nın başkenti Madrid'deki İsrail Büyükelçiliği binası önünde toplanan bir grup, İsrail'in Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırılarını protesto etti.

İspanyol ve Filistinlilerin katılımıyla düzenlenen eylemde, İsrail Büyükelçiliği önünde "Filistin için adalet" yazılı pankart açan grup, "Katil İsrail", "Soykırımı durdurun", "İsrail'in devlet terörüne hayır", "Yaşasın Filistin" sloganları attı.

Okunan manifestoda, İsrail'in Doğu Kudüs'te "etnik temizlik" yaptığı vurgulanarak, tüm uluslararası toplum ve hükümetlere İsrail'i kınamaları ve harekete geçmeleri çağrısı yapıldı.

AA muhabirine konuşan Suher adlı Filistinli kadın, "Ben yurt dışında yaşayan biri olarak ülkemde olanlardan dolayı büyük üzüntü duyuyorum. Temel insan haklarımızı savunmak için halkımın yanında olamadığım için üzgünüm. İsrail, mevcut sorunlarla hiç ilgisi olmayan kadınları ve çocukları öldürüyor." dedi.

İsrail'e karşı protestolarının devam edeceğini açıklayan bazı sivil toplum örgütleri 15 Mayıs'ta Madrid'de yürüyüş yapacaklarını duyurdu.

Kuveyt

Başkent Kuveyt'teki Ulusal Meclis binası önünde toplanan bir grup gösterici, İsrail polisinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesindeki Mescid-i Aksa ve Gazze'deki saldırılarına tepki gösterdi.

Hollanda

Hollanda'nın Rotterdam kentinde İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırıları protesto edildi.

İki gönüllü kadın tarafından organize edilen ve NIDA Partisi ile Milli Görüş teşkilatlarına bağlı Hollanda İslam Federasyonunca (NIF) desteklenen gösteriye çok sayıda Filistinlinin yanı sıra Türkler ve Hollandalılar da katıldı.

Göstericiler "Filistin için özgürlük, biz biriz" pankartının yanı sıra, "Gazze için ayağa kalkmak için Müslüman olmana gerek yok, sadece insan olman yeterli", "1948'den beri nefes alamıyoruz", "Terörist İsrail", "Filistin'e özgürlük, insanlık için ayağa kalk, Filistinlilerin hayatı değerlidir, Filistin'i kurtar" ve "Siyonizmi durdur" yazılı dövizler taşıdı.

Filistin bayraklarının yanı sıra Türk bayraklarının da dalgalandırıldığı gösteride, "Filistin için özgürlük" ve "Boykot İsrail" sloganları atıldı ve tekbirler getirildi.

NIF Başkanı Mustafa Aktalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınadıklarını belirterek, "Saldırıların bir an evvel durması lazım. Bölgede uzun süreçli bir barış oluşmasını ve işgal edilen toprakların geri verilmesini temenni ediyoruz." dedi.

Aktalan, "Müslüman kardeşlerimiz için dua edelim. Allah onların yardımcısı olsun. Bizler de ümmet olarak kardeşlerimize hem dualarımızla destek vereceğiz hem de gereken maddi ve manevi yardımları yapacağız." ifadesini kullandı.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gösteri olaysız sona erdi.

Güney Afrikalılar, İsrail'in saldırılarını protesto etti

Güney Afrika'nın en büyük kenti Johannesburg'da toplanan göstericiler, İsrail’in Mescid-i Aksa ve Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etti.

"Filistin İçin İsrail'i Boykot Girişimi" olarak bilinen BDS Hareketi'nin Güney Afrika şubesi olan Güney Afrika BDS Koalisyonu tarafından düzenlenen eylemde göstericiler, şehrin finans merkezi Sandton bölgesindeki İsrail Ticaret Ofisinin önünde bir araya geldi.

Burada İsrail’in Mescid-i Aksa’ya ve Gazze’ye saldırılarını kınayan grup, sloganlar eşliğinde İsrail mallarının boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Güney Afrika'daki Müslüman toplumunun önde gelen isimlerinden Afro-Ortadoğu Merkezi (AMEC) Direktörü Naeem Jeenah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işgalci İsrail’in saldırıları karşısında Kudüs ve Gazze’deki insanlarla dayanışma içinde olmak için bir araya geldiklerini dile getirdi.

Jeenah, gösteriye Güney Afrika toplumunun her kesiminden insanın katıldığını belirterek, “Güney Afrikalılar yaşanan durum karşısında son derece şaşkın, üzgün ve öfkeli.” ifadesini kullandı.

Jeenah, Filistinlilerle dayanışma adına 14 Mayıs’ta Johannesburg’da, 15 Mayıs’ta ise ülkenin yasama başkenti Cape Town’da gösterilere devam edeceklerini bildirdi.

Kudüs ve Gazze'deki olaylar

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için dün yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

Bunun üzerine de İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adı verilen askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

İsrail ordusunun saldırılarında 9'u çocuk, 1'i kadın 25 Filistinli şehit olmuş, 115 kişi yaralanmıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın