Dünya

İsrail, Gazze'ye saldırısında İslami Cihad Hareketinin önde gelen ismini öldürdü

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda İslami Cihad Hareketinin önde gelen isimlerinden Teysir el-Caberi ile 9 kişinin daha öldürüldüğü, 55 kişinin yaralandığı bildirildi.

Enes Canlı, Omar Alothmani, Mehmet Nuri Uçar, Nour Mahd Ali Abu Aisha, Zeynep Hilal Karyağdı Duran  | 05.08.2022 - Güncelleme : 06.08.2022
İsrail, Gazze'ye saldırısında İslami Cihad Hareketinin önde gelen ismini öldürdü Fotoğraf: Ali Jadallah - AA

Kudüs/İstanbul/Gazze

İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davud Şihab, Al Jazeera televizyon kanalına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında hareketin önde gelen isimlerinden Teysir el-Caberi'nin öldürüldüğünü söyledi.

Filistin Sağlık Bakanlığından, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında aralarında 5 yaşında bir çocuk, 23 yaşında bir kadının da bulunduğu toplam 10 kişinin hayatını kaybettiği, 55 sivilin yaralandığı belirtildi.

Öte yandan görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail'in savaş uçaklarıyla bugün öğleden sonra Gazze Şeridi'ndeki farklı noktalara başlattığı saldırılar devam ediyor.

Savaş uçakları, son olarak Gazze'nin Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği hava saldırısında bir motosikleti hedef aldı.

İsrail tarafının açıklaması

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada ise, "Şafak" olarak isimlendirilen operasyon kapsamında, "Gazze Şeridi'nde İslami Cihad Hareketi kaynaklı tehditler karşısında ordunun Gazze'yi vurduğu" aktarıldı.

Ordunun açıklamasında, Caberi ve beraberindeki 10 İslami Cihad üyesinin saldırı hazırlığındayken hedef alındığı öne sürüldü.

Açıklamada ayrıca, İsrail cephesinde de Gazze Şeridi çevresindeki 80 kilometreye kadar uzanan alanda "özel durum" ilan edildiği belirtildi.

İsrail hükümetinden Başbakan Yair Lapid ve Savunma Bakanı Benny Gantz adına yapılan ortak açıklamada ise ordunun istihbarat birimleriyle iş birliği halinde gerçekleştirdiği operasyonun amacının "özellikle Gazze Şeridi çevresinde yaşayan İsrail vatandaşlarına karşı somut bir tehdidi ortadan kaldırmak olduğu" ifade edildi.

Gazze Şeridi'ndeki operasyon nedeniyle Lapid ve Gantz'ın katılımıyla akşam saatlerinde bir güvenlik durum değerlendirme toplantısı yapılacağı belirtildi.

İsrail basınında yer alan haberlerde, Demir Kubbe hava savunma sistemlerinin Tel Aviv ve Kudüs'e yerleştirildiği paylaşıldı.

İslami Cihad yöneticisinin gözaltına alınması gerilimi tırmandırdı

İsrail askerleri, 1 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde İslami Cihad Hareketinin yöneticisi Bessam Saadi'yi yaralayarak gözaltına almış, çıkan çatışmada bir Filistinli hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusu, Saadi'nin gözaltına alınmasının ardından olası bir misilleme endişesiyle abluka altındaki Gazze çevresinde alarm seviyesini üst düzeye çıkarmıştı.

Bu kapsamda ordu birlikleri, Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim bölgelerini birbirine bağlayan ana yolları kapatmış, Gazze semalarında onlarca insansız hava aracı uçurulmuştu.

Son 4 gündür devam eden süreçte Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı ve Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı da kapalı tutuluyordu.

İslami Cihad Hareketi: İsrail bu saldırının hesabını verecek

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale, İsrail'le başlayan bu savaş için "kırmızı çizgilerinin olmadığını ve Tel Aviv'in direnişin füzelerinin saldırısı altında olacağını" söyledi.

İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Nahhale, Hizbullah'a bağlı El-Meyadin televizyon kanalına İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar hakkında açıklama yaptı.

İsrail saldırganlığına karşı Filistin direnişinin bugün bir sınav verdiğini dile getiren Nahhale, "Düşmanla savaşa giriyoruz. Allah'tan mücahitlere muvaffakiyetler diliyorum. İsrail, bu saldırının hesabını verecek." dedi.

"Direniş savaşçıları tek saf olmalı." diyen Nahhale, İslami Cihad Hareketinin silahlı kanadı Kudüs Seriyyelerinin İsrail'in saldırganlığı karşısında tüm direniş gruplarıyla birleşeceğini vurguladı.

Nahhale, "Bu savaşın kırmızı çizgileri yok ve bunu Filistin halkının huzurunda ilan ediyorum. Tel Aviv, direnişin füzelerinin saldırısı altında olacak." ifadelerini kullandı.

Mısır'ın Gazze'deki tırmanışı durdurmaya yönelik ara buluculuğuyla ilgili olarak da Nahhale, "Mısırlı kardeşler, işgalin doğasının saldırganlık olduğunu bilsinler, biz de buna kuvvetle karşılık vereceğiz." diye konuştu.

İslami Cihad Hareketi: İsrail sivil hedefleri vurdu

İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davud Şihab, saldırı sonrası AA muhabirine açıklama yaptı.

"Filistin direnişinin İsrail'in saldırılarına ve suçlarına birlik içinde karşılık vereceğini" belirten Şihab, "İslami Cihad Hareketi, saldırıya güçlü ve cesurca karşılık verecek, düşmanın bölgeyi tekeline almasına müsaade etmeyecek." diye konuştu.

İsrail ordusundan İslami Cihad Hareketinin 10'dan fazla üyesinin hedef alındığına dair yapılan açıklamayı yalanlayan Şihab, "İsrail'in tüm hedefleri sivil yapılardı." dedi.

Şihab, saldırıya verilecek karşılığa ilişkin şu an tüm verilerin toplanıp değerlendirildiğini, gelecek saatlerin "birçok sürpriz" doğuracağını ifade etti.

İsrail'in, Mısır'ın ateşkes çabalarının önünü kesmek için Gazze'yi vurduğunu kaydeden Şihab, saldırının, bölgede tansiyonun düşürülmesini öneren Mısırlılarla görüşmeden bir saat sonra gerçekleştiğine dikkati çekti.

İslami Cihad Sözcüsü, hareketin, saldırı öncesinde Mısırlıların önerisine olumlu karşılık vermeyi planladığını aktardı.

Mısır, İsrail'in İslami Cihad yöneticisi Bessam Saadi'yi Batı Şeria'da gözaltına almasından sonra gerginliğin azalması için çaba sarf etmişti.



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın