Dolar
32.49
Euro
34.94
Altın
2,333.01
ETH/USDT
3,167.00
BTC/USDT
64,850.00
BIST 100
9,716.77
Dünya

Batı Şeria'da İsrail güçlerinin gözaltı baskınlarında çıkan çatışmalarda 5 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerine düzenlediği gözaltı baskınlarında çıkan çatışmalarda 5 Filistinlinin yaşamını yitirdiği, 9 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Mustafa Deveci, Esat Fırat  | 26.09.2021 - Güncelleme : 26.09.2021
Batı Şeria'da İsrail güçlerinin gözaltı baskınlarında çıkan çatışmalarda 5 Filistinli hayatını kaybetti

Kudüs

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cenin kentinde 2, Kudüs’ün kuzeyinde de 3 Filistinlinin “şehit olduğu” vurgulandı.

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinin, İsrail ordu sözcüsünün açıklamasına yer verilen haberinde ise operasyonun, İsrail güvenlik güçlerinin birkaç gündür takip ettiği Hamas'ın altyapısıyla ilgili geniş çaplı bir tutuklama operasyonuyla ilgili olduğu, gözaltı operasyonlarının Batı Şeria'da 3 bölgede yürütüldüğü bildirildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) ise konuyla ilgili haberinde ölen Filistinlilerin naaşlarından bazılarının alıkonulduğunu belirtti.

Haberde ayrıca, İsrail güçlerinin Cenin'deki operasyonlar sırasında biri yaralı 3 Filistinliyi gözaltına aldığı ifade edildi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Naftali Bennett, "Güvenlik güçlerinin, yakın dönemde saldırılar gerçekleştirecek olan Hamas üyelerine karşı Batı Şeria'da harekete geçtiğini" belirtti.

Başbakanlık ofisinin Twitter hesabından yayınlanan açıklamasında Bennett, sahadaki asker ve komutanların kendilerinden beklendiği gibi davrandıklarını; onları tamamen desteklediklerini kaydetti.

Cenin Valisi Ekrem er-Racub ise radyoya yaptığı açıklamada, Cenin'de İsrail ordusunun kurşunuyla 9 Filistinlinin yaralandığını, 8'inin hastaneye sevk edildiğini, birinin ise İsrail güçlerince gözaltına alındığını aktardı.

Yerel basında yer alan haberlere göre, İsrail ordusu sabah saatlerinde Kefr Burkin beldesine baskın düzenledi. Baskın sırasında belde sakinleriyle işgal güçleri arasında arbede yaşandı.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentine bağlı Burkin beldesinde gece saatlerinde, "Hamas hareketine bağlı bir hücrenin çökertilmesi" için İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) ile ordunun ortak operasyonu sırasında çatışmanın meydana geldiği, olayda yaralanan 2 askerin helikopterle hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

Hayatını kaybeden Filistinlilerden biri için tören düzenlendi

Şehit Halil Süleyman Devlet Hastanesinden cenazesi alınan Subh için Cenin kentine bağlı Burkin beldesinde cenaze töreni düzenlendi.

Filistin bayrakları ile direniş örgütlerine ait flamalar taşıyan binlerce kişinin katıldığı törende, tekbir getirildi; sık sık İsrail karşıtı sloganlar atıldı.

Törene katılanların omuzlarında taşınan Subh’un naaşı, kılınan cenaze namazının ardından belde mezarlığına defnedildi.

Hamas yetkilisi Aruri: Şehitlerin kanı yerde kalmayacak

Hamas'ın Batı Şeria sorumlusu Salih el-Aruri ise Hamas'ın internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, "Şehitlerin kanı yerde kalmayacak. Bunun için ödenecek en büyük bedel ise Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu olacak. Şehitlerin akan her bir damla kanının bedeli olacak." ifadesini kullandı.

Aruri, Filistin halkının "şehit vermekten" yorulmayacağını ve bıkmayacağını vurguladı.

Gösterilerde 2 Filistinliyi gözaltına alındı

Öte yandan, yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, öldürülen Filistinlilerden üçünün doğum yeri olan Bedu beldesi yakınlarındaki Beyt İcza köyünde bir grup genç, araç lastiği yaktı ve İsrail askerlerine taş ve molotofkokteyli attı.

İsrail askerlerinin plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla karşılık vermesi üzerine, bazı gençler boğulma tehlikesi geçirdi. İsrail güçlerinin, olaylarda Salih ve Ahmed Divan isimli iki kardeşi gözaltına aldığı kaydedildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın