Ateşkesten bu yana Gazze Şeridi'ne sadece 986 yardım tırı giriş yaptı
Gazze'deki hükümet, Hamas ile İsrail arasında 10 Ekim'de varılan ateşkesten bu yana Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan sadece 986 tırın giriş yaptığını bildirdi.

İstanbul/Cenevre
Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 2 yıl boyunca abluka altında tutarak bombaladığı Gazze Şeridi'nde, ateşkes ve esir takası mutabakatından sonra ulaşan insani yardımlarla ilgili bilgi verildi.
- İsrail'in, Gazze'ye insani yardım girişini dondurma kararından "ABD baskısıyla" vazgeçtiği öne sürüldü
- İsrailli Bakan, İsrail'in Gazze'ye yardımların girmesini engelleme kararından geri adım attığını açıkladı
Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana 14'ü mutfak tüpü ve 28'i akaryakıt yüklü toplamda 986 tır insani yardımın Gazze Şeridi'ne ulaşabildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ateşkesten sonra 20 Ekim 2025 tarihine kadar 6 bin 600 tır insani yardımın ulaşması gerekirken, Gazze'ye ulaşan insani yardım yüklü tır sayısı 986 adetle sınırlı kaldı."
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.
🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı
Hamas ile İsrail arasında sağlanan ateşkese ve esir takası mutabakatından beri günlük ortalama Gazze Şeridi'ne 89 tır insani yardımın ulaştığı vurgulanan açıklamada, ateşkes mutabakatına göre bu sayı günlük 600 tır olması gerektiği hatırlatıldı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki 2,4 milyon Filistin halkına karşı açlık dayatmasını sürdürmeye çalıştığına dikkati çekilen açıklamada, Gazze'nin günlük gıda, ilaç ve akaryakıt yüklü 600 tır insani yardıma ihtiyacı olduğu ifade edildi.
WFP, ateşkesin başlamasından bu yana Gazze'ye 530'dan fazla yardım tırı gönderdiğini bildirdi
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa Kıdemli Bölgesel İletişim Sorumlusu ve Sözcüsü Abeer Etefa, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
Ateşkesin sağlanmasının ardından özellikle hafta sonu Gazze'ye erişim ve yardımların ulaştırılması konusunda bazı gelişmeler yaşandığını belirten Etefa, "11 Ekim'de ateşkes başladığından bu yana Gazze'ye fırınları, beslenme programlarını ve genel gıda dağıtımlarını destekleyen 530'dan fazla yardım tırı gönderdik. Şimdiye kadar 6 bin 700 tonun üzerinde gıda ulaştırdık." dedi.
Gazze'deki hükümet, Hamas ile İsrail arasında 10 Ekim'de varılan ateşkesten bu yana Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan sadece 986 tırın giriş yaptığını bildirdi
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) October 21, 2025
▪️ İsrail, Gazze Şeridi'nde varılan ateşkese rağmen çeşitli iddialarla Filistin halkına karşı saldırılarına devam… pic.twitter.com/mH6hshbeTE
Etefa, bu yardımların yaklaşık 500 bin kişiye 2 hafta kadar yetebileceğini kaydederek, "Günlük teslimatlar devam ediyor ve şu anda ortalama 750 ton civarında. Bu, ateşkes öncesine göre çok daha iyi ancak yine de tam erişimle her gün yaklaşık 2 bin ton olan hedefimizin oldukça altında." diye konuştu.
Gazze genelinde düzenli gıda dağıtım ağlarımızı 145 dağıtım noktasına genişletmeyi planladıklarının altını çizen Etefa, şu anda faaliyette olan dağıtım noktası sayısının 26'ya ulaştığının altını çizdi.
Etefa, koşullar elverdikçe daha fazlasının açılacağının altını çizerek, bu dağıtım noktalarının çoğunun Gazze'nin güneyinde olduğuna işaret etti.
Çok sayıda ihtiyaç sahibi kişinin bu dağıtım noktalara ulaşmaya çalıştığına dikkati çeken Etefa, 9 fırının hizmet vermesiyle günlük taze ekmek dağıtımına devam ettiklerini söyledi.
Etefa, "Ancak hala daha fazlasına ihtiyacımız var. Gazze genelinde 30 fırına ulaşmamız gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi için büyük miktarda buğday ununa ihtiyacımız var. Gelecek 3 ay içinde 1,6 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca hamile ve emziren anneler için beslenme desteğini de artırıyoruz. Gazze'nin kuzeyine ulaşmamız çok önemli. Gazze kentinde bazı dağıtımlar yapmayı başardık ancak istediğimiz ölçekte değil." dedi.
Yardımların ulaştırılması için Kerem Ebu Salim (Kerem Şalom) Sınır Kapısı ve Kissufim Sınır Kapısı'nı kullandıklarını söyleyen Etefa, Refah Sınır Kapısı'nın açılması ve bunu kullanmalarına ilişkin şu anda bir acil durum planlarının olmadığını vurguladı.
Etefa, "(Gazze'ye yardımlar) Tüm geçiş noktalarını kullanamazsanız, 2 bin tonluk bu hedefe ulaşmamız neredeyse imkansız. Elbette bunun için sahada çok fazla koordinasyon gerekiyor." diye konuştu.
Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması
ABD Başkanı Donald Trump, 9 Ekim'de Mısır'da devam eden müzakerelerde İsrail ile Hamas'ın Gazze'de ateşkes planının ilk aşamasını onayladığını duyurmuştu.
Müzakerelerin yapıldığı Mısır'da anlaşma imzalanırken İsrail hükümetinin onayıyla 10 Ekim'de devreye girmişti.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde varılan ateşkese rağmen çeşitli iddialarla Filistinlilere yönelik saldırılarını sürdürüyor.
İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasına göre, İsrail'in Gazze'ye her gün insani yardım taşıyan 600 tırın girişine izin vermesi gerekiyor.
Ancak Filistinli kaynaklar, giren yardım tırı sayısının bunun çok altında olduğunu belirtiyor.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.