Dolar
32.38
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,529.40
BTC/USDT
69,636.00
BIST 100
9,093.83
Politika, cumhurbaşkanlığı seçimi 2014, arşiv

Erdoğan'a tebrik telefonları devam ediyor

Milletin oylarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik telefonları gelmeye devam ediyor.

12.08.2014 - Güncelleme : 12.08.2014
Erdoğan'a tebrik telefonları devam ediyor

ANKARA 

Çalışmalarını gün boyu Keçiören Subayevleri Mahallesi'ndeki konutunda sürdüren Erdoğan'ı, bugün de çok sayıda yabancı devlet adamı tebrik etti. 

Erdoğan'ı arayarak seçim zaferini kutlayanlar arasında Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani de bulunuyor. Cezayir Nahda Hareketi Genel Sekreteri Muhammed Zuveyri, Batı Trakya’da, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi’nin (DEB) Genel Başkanı Mustafa Aliçavuş tebrik mesajı yayımladı.

Fas Kralı'ndan kutlama

Fas Kralı 6. Muhammed, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladı.

Kral Muhammed, Fas resmi haber ajansı MAP'ta yayımlanan tebrik mesajında, Başbakan Erdoğan'ın halk oylamasıyla yapılan ilk seçimin birinci turunda cumhurbaşkanı seçilmesini, ''Türk halkı nezdinde kendisine duyulan büyük güvenin göstergesi'' olarak nitelendirdi.

Fas Kralı, seçim sonuçlarının ''Erdoğan'ın siyasi deneyimi, meziyetleri, ülkesinde toplumsal ve ekonomik alanda gerçekleştirdiği başarıların bir işareti olduğunu'' belirtti.

Erdoğan'ın, yeni görevinde halkın kazanımlarını daha da artırmak amacıyla çabalarına devam edeceğine ilişkin güvenini ifade eden Kral Muhammed, Ankara ile Rabat arasında "işbirliği, yapıcı diyalog ve karşılıklı takdir" esasına dayanan mümtaz ilişkileri bulunduğunu kaydetti.

Aynı değerleri paylaşan kardeş iki ülkenin Akdeniz bölgesi ve genel olarak İslam coğrafyasında farklı zorluklarla başedebilme, iletişim ve dayanışma köprüleri kurabilme gücüyle daha da pekiştiğini vurgulayan Kral 6. Muhammed, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine imkan verecek "yeni bir aşama" olacağını ifade etti.

Karadavi'den tebrik

Dünya Müslüman Alimler Birliğ Başkanı Yusuf el-Karadavi, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. 

Karadavi, yaptığı yazılı açıklamada, cumhurbaşkanı seçimlerini kazanan Erdoğan'ı tebrik ederek, sonuçları "Uygun yere uygun adam" olarak değerlendirdi.

Seçimleri, Türkiye'de yeni bir tarihin başlangıcı olarak nitelendiren Karadavi, Erdoğan'a yönelik, "O, Türk halkının sevgilisi olduğu gibi Arap ülkeleri ve İslam ümmetinin de sevgilisi" ifadesini kullandı.

Karadavi, "Seçimleri kazanmanızdan ötürü şahsi sevincimle beraber Birlik üyelerinin de mutluluğunu ifade etmek istiyorum. Bu seçimler, doğu halklarının ve Müslüman ülkelerin dış ülkelerin vesayeti altında kalmadan kendilerini yönetenleri seçme liyakatını ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yusuf el-Karadavi, "Özgürlük, hak, hukuk ve güç isteyen her ülke, Erdoğan'a zafer kazandıran Allah'ın yardımı karşısında sevincini göstermelidir. Tüm dünyadaki Müslümanlar, kendilerini savunan güçlü bir ses olmasından ötürü duyduğu mutluluğu dile getirmelidir" ifadesine yer verdi.

Ürdün, Tunus, Moritanya ve Lübnan'dan Erdoğan'a tebrik 

Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral 2. Abdullah'ın, Başbakan Erdoğan'a mesaj yollarak, cumhurbaşkanı seçimlerini kazanmasından dolayı tebrik ettiği belirtildi.

Tunus Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Şakir Buacile de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, seçimleri kazanmasından ve başarısından ötürü tebrik etti" dedi.

Moritanya resmi haber ajansında yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, Erdoğan'a bir tebrik mesajı yollayarak, seçimlerdeki zaferini kutladı.

Mesajda, "Türk halkına ve sizlere başarılar dilerim, refah ve kalkınma içinde ilerlemenizi temenni ediyorum. Sizlerle, iki kardeş halkın kalkınma ve ilerlemesi için çalışma konusundaki isteğimizi vurgulamayı fırsat bilirim" ifadesi kullanıldı.

Eski Lübnan Başbakanı ve Mustakbel Hareketi Başkanı Saad Hariri de yazılı açıklamasında, Erdoğan'ı tebrik ederek, Türkiye'nin Orta Doğu'daki krizleri çözme konusunda ilerici bir rol oynamasını temenni etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.