Zentiva, Lüleburgaz'ı ''ilaç üretim üssü'' yapacak
İlaç üretiminde Avrupa'nın üçüncü büyük şirketi Zentiva, Lüleburgaz'daki tesislerini ilaç üretim üssüne dönüştürecek.

PRAG
Sanofi Grubu bünyesinde faaliyet gösteren eşdeğer ilaç kuruluşu Zentiva, Lüleburgaz'daki tesislerini ilaç üretim üssüne dönüştürecek.
Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan ile Zentiva Dünya Başkanı Jerome Silvestre, Zentiva'nın merkez ofisinin bulunduğu Prag'da düzenledikleri basın toplantısında, şirketin Türkiye'deki faaliyetlerini ve üretimle ilgili önemli yatırım planlarını paylaştı.
Şahin Arslan, Sanofi Grubu'nun Türkiye pazarında bulunan ürünlerinin yüzde 70'inden fazlasının Lüleburgaz Tesisleri'nde üretildiğine dikkat çekerek, ithalden yerel üretime geçiş çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Zentiva'nın Türkiye'deki üretim merkezi olan Lüleburgaz Tesislerinin, aralarında Almanya, ABD, Avustralya, Danimarka'nın da bulunduğu 13 ülkeden kalite onayı alarak uluslararası üretim üssü haline dönüştüğünü ifade eden Arslan, yüksek üretim standartları nedeniyle bugüne kadar hem Türkiye hem de diğer ülkeler için yurtdışında üretimi yapılan Sanofi Grubu ürünlerinin Lüleburgaz Tesisleri'ne taşınmakta olduğunu belirtti.
Arslan, 2013 yılında Amerika, İspanya, Fransa, Portekiz, İngiltere, İtalya, Kore ve İsveç'te üretilen 19 ürünün Türkiye'ye transferinin tamamlanmasının planlandığını anlattı.
Şu anda yurtdışında üretilip yerel üretim için transfer çalışmaları yürütülen ürünlerin toplam hacminin yaklaşık 30 milyon ambalaj olduğuna dikkati çeken Arslan, ''2012-2016 yılları arasında, daha önce üretilmemiş olan 39 yeni molekül de Lüleburgaz'da üretilecek'' dedi.
Ar-Ge'ye 17 milyon liralık yatırım
Zentiva Lüleburgaz Tesisleri'nin üretim yanında Ar-Ge merkezine de dönüşmeye başladığını ifade eden Arslan, ''Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillenen Lüleburgaz Tesisleri Ar-Ge merkezi ile Zentiva, Türkiye'nin 'Ar-Ge Merkezi Belgeli' tek çokuluslu ilaç firması oldu'' diye konuştu.
Arslan, Ar-Ge merkezine 2011'de 17,2 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, bu alanda son beş yılda yatırımlarını yüzde 50, istihdamı ise yüzde 30 oranında artırdıklarını ifade etti.
34 ülkeye 75 milyon liralık ilaç ihracatı
Arslan, Lüleburgaz'daki Zentiva Üretim Tesisleri'nin 2011 yılında aralarında Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Kazakistan, Özbekistan, Litvanya, Macaristan, Danimarka, Ürdün, Azerbaycan'ın da bulunduğu 34 ülkeye, yaklaşık 25 milyon kutu, 58 milyon tablet ürün ve toplamda yaklaşık 75 milyon liralık ihracat gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Zentiva'nın Türkiye pazarında 61 ürünü bulunduğunu, 2011 IMS satışları ve ihracat toplamının 367 milyon lira düzeyinde gerçekleştiğini dile getiren Arslan, yeni teşvik sisteminin Türkiye'de ilaç sanayinin gelişmesi konusunda özlenen dinamizmi sağlayacağını da belirtti.
Teşvik sisteminin pek çok mevcut ve yeni firmaya yeni iş alanları açacağını ve etkinliklerini artıracağını söyleyen Arslan, şunları kaydetti:
''Zentiva olarak 2007 yılındaki yatırımla birlikte Lüleburgaz'daki fabrikayı hayata geçirdik. Çok faklı forumlarda ürün üretebilme ve onları piyasaya verme kapasitemiz var. Hatta şu an kapasitemizin yüzde 50-55'ini kullanmaktayız. Önemli bir alan daha kullanılabilir durumda. Dolayısıyla bu yatırımı yapmış bir firma olarak yeni teşvik sistemini destekliyoruz. Fakat zamanında gelip de Türkiye'ye yatırım yapmış firmaların bu teşvik sistemi içerisinde ayrı olarak değerlendirilmesinin fena olmayacağı kanaatindeyim.''
Türk ilaç firmalarının yabancılara satışı
Gerek teşvik sisteminin gelmesi gerekse de Türkiye'deki ilaç pazarının sıkışmaya başlamış olması nedeniyle Türkiye'de faaliyet gösteren pek çok firmanın bundan sonra ihracata daha fazla önem vereceğini belirten Arslan, ''Bundan sonra da ihracat faaliyetlerimizi yoğun bir şekilde devam ettireceğiz. Özellikle Orta Doğu ve Afrika pazarına önemli ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İhracat rakamlarını daha da yukarı çıkarmaya çalışacağız'' diye konuştu.
Son dönemde Türk ilaç firmalarının yabancılara satışı ile ilgili değerlendirmede bulunan Arslan, şunları kaydetti:
''Söz konusu durumu Türkiye'nin ekonomik performansı ile ilişkilendirmek gerek. Global krizin yaşandığı bir dönemde ekonomik büyümesi Türkiye'yi daha cazip hale getirdi. Herkes krizde olan yerlerden Türkiye'ye yatırım yapma konusunda daha istekli ve arzulu oluyor. İlacı da bundan ayrı tutamazsınız. İlaç da bunlardan bir parça.
Türkiye'deki ilaç firmaları içerisinde kendilerinin stratejik gelişimlerine ve farklı ülkelere açılmalarının uygun olduğunu düşünen yabancı birçok uluslararası firma ve fon, Türkiye'den firma alma yoluna gitti. Ekonomik istikrar ve büyüme devam ettiği sürece bu tür alımların devam edebileceği kanaatindeyim.''
İlaç üretiminde Avrupa'nın üçüncü büyük şirketi
Zentiva Başkanı Jerome Silvestre ise, Zentiva'nın, eşdeğer ilaç üretiminde Avrupa'nın üçüncü büyük şirketi olduğunu ve dünyada 35 pazarda faaliyet gösteren Zentiva için Türkiye'nin ticari ve üretim operasyonları için özel bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Silvestre, Zentiva'nın Ar-Ge, ihracat ve üretim operasyonlarıyla Türk hastalarına ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı taahhüt ettiğini de sözlerine ekledi.