Dolar
39.91
Euro
47.06
Altın
3,353.47
ETH/USDT
2,585.00
BTC/USDT
109,141.00
BIST 100
10,189.02
arşiv

TMSF Başkanı Gül, AA Finans'ın sorularını yanıtladı

TMSF Başkanı Gül, "Show TV ve BMC'nin durumunu görünce Çukurova Grubu'nun diğer varlıklarına da gitme ihtiyacı hissettik. Şirketlerin nakit durumu iyi değil" dedi.

27.05.2013 - Güncelleme : 27.05.2013
TMSF Başkanı Gül, AA Finans'ın sorularını yanıtladı

İSTANBUL

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Anadolu Ajansı (AA) Finans Haberleri Editörlüğü'nün TMSF'nin elindeki şirketlere ilişkin sorularını yanıtladı.  

TMSF Başkanı Gül, daha önce yaptıkları tahsilatları düşünerek Çukurova Grubuna geçen yılın ekim ayından bu yana toleranslı davrandıklarını belirterek, "Temerrüde düşeceklerini hissederek görüşmelere başladık. Ocak ayından itibaren borçlarını kapatacaklarını söylediler. Ocak ayı, mart ayı, nisan ayı geldi, ödeyemediler. Bize bir teklifle geldiler; Show Tv ve BMC başta olmak üzere bu şirketleri satıp, alacağımızın tahsil etmemizi teklif ettiler. Sonra yazıyla; bunları satacaklarını ve hakemlik yapmamızı istediler. Biz, Show Tv ve BMC'nin şirketin yönetimini üstlendik" ifadelerini kullandı. 

Ödenemeyen taksit miktarına ilişkin soruya Gül, bu miktarın 75 milyon dolar civarında, toplam borcun ise 450 milyon dolar olduğunu kaydetti. 

"BMC'nin 14 aylık işçi ücretleri ödenmedi"

Gül, Show Tv ve BMC'nin yönetimini üstlendiklerinde iki şirketin de ciddi borç yüküyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, "BMC, uzun zamandır üretim yapmıyor, üretim yapmamasının da ötesinde 14 aylık işçi ücretleri bile ödenmiş değil. Şartel inmiş, elektrikleri yok ve çok ciddi piyasa ve banka borcu olan bir şirket. Show Tv ve BMC'nin durumunu görünce diğer varlıklarına da gitme ihtiyacı hissettik ve Grubun diğer şirketlerinin yönetimine de el koyduk. Şirketlerin nakit durumu iyi değil, hepsi problemli. Şirket yapıları ve şirket sahipleri arasındaki ilişkinin hep sorgulanması gerektiğini savunuyorum. Hele de halka açık şirketler kamusal yükümlülük yükleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Şirketin yaşama imkanı varsa yaşatıyoruz"

TMSF yönetimindeki yapılarda kanun koyucunun iflas mekanizmasını durdurma imkanı tanıdığını belirten Gül, "Biz, şirketlerin nakit akımlarına çok fazla dokunmuyoruz. Nakit akımlarından alacak tahsil etmiyoruz ve şirketlerin yaşamasına çaba gösteriyoruz. Aynı hasta gibi şirketin yaşama imkanı varsa yaşatıyoruz" dedi. 

Çukurova Grubu ile işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Gül, "Bu varlıklar sizin, biz alacaklıyız. Bizim amacımız alacağımızı tahsil etmek" diye konuştu.

Birkaç aylık süre olacak

Gül, Çukurova Grubu'na ait varlıkların satışı ile ilgili, "En az bir kaç aylık süre olacak. Çünkü bunların mali tabloları denetime tabi tutulacak, ekspertizleri yapılacak, ihale takvimleri belirlenecek. O ihale takvimi çerçevesinde alıcılara belli bir süre verilecek. Geçmişte yaptığımız gibi bunların hazırlıkları yapılacak" ifadelerini kullandı.

Bu arada Çukurova Grubu'nun kendilerine makul bir teklifi olursa herhangi bir ihale mekanizmasına gerek duymadan grup ile birlikte satma imkanı olabileceğine işaret eden Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü mal sahibinin rızası olduğu zaman takdir edersiniz ki, bizim açımızdan fiyat da uygunsa satışları gerçekleştirebiliyoruz. Malın sahibi rıza göstermezse o zaman ihale takvimi açıklayacağız.

Burada alacaklı sadece biz değiliz ki? Bizim dışımızda bir sürü alacaklı var. Diğer kamu idareleri var. Savunma Sanayi Müsteşarlığı teminat mektuplarını paraya çevirmiş durumda. Yani teminat mektupları paraya çevrildiğinden dolayı bankaların alacakları var. Dolayısıyla çalışanlarının alacakları var, ticari alacaklar var. Dolayısıyla şimdiye kadar bunu yapabilseydi, yapardı. O yüzden bundan sonraki süreç büyük bir ihtimalle varlık satışı ile devam edecek. Varlık satışını yaparken elbette grupla oturup konuşacağız."

Teker teker iflas edeceklerdi

Yönetimi ele almasalardı, grup şirketlerinin teker teker iflas edeceğini dile getiren Gül, durumun o şekilde görüldüğünü, alacaklar tarafından iflas taleplerinin olduğunu dile getirdi.

Gül, el koyulan şirketlerde çalışanların geriye dönük maaşlarına ilişkin soruya "Bundan sonraki süreçte varlıkların satışı ile gelecek satış bedelinden, başta çalışanların alacaklarını ödeyerek çalışanları koruyarak, çözümlemeyi sağlamış olacağız" yanıtını verdi. 

Şakir Ercan Gül, Çukurova Grubu şirketleriyle ilgili olarak "Bizim varlıklar üzerinde bulunma arzumuz ve hevesimiz yok. Bizim bunları en kısa sürede ekonomiye kazandırma arzumuz var" dedi.

Turkcell'in diğer sahipleri var

Çukurova Grubu'nda Turkcell değil de neden Show TV ve BMC'ye el konulduğu sorusuna Gül, "Keşke Turkcell bu kadar kolay olsaydı da Turkcell'den almış olsaydık alacağımızı. Çukurova'nın Turkcell'de nerede olduğu noktasında, şu an uluslararası hukuku da ilgilendiren bir dava var. Dava sonuçlanıncaya kadar zaten Turkcell hisseleri rehinli. Ortada Çukurova Grubu'nun kullanımında hisse senetleri yok ki, Turkcell'in hisselerini konuşalım. Kaldı ki bize borçlu olan Turkcell değil Çukurova Grubu. Turkcell'in diğer sahipleri var. Onlardan alacaklı değiliz. Ama Çukurova Grubu'nun hakları çerçevesinde ne yapılması gerekiyorsa, varsa böyle bir değer TMSF onunla da ilgilenir" karşılığını verdi.

Çukurova Grubu ile ilgili gelişmenin Uzan Grubu ile ilgili sürece benzemediğini ifade eden Gül, "Biz Uzan ailesi ile hiçbir zaman işbirliği içinde olamadık. Ama bu Çukurova Grubu ile işbirliği yapıyoruz. Yiğidi öldüreceğiz ama hakkını vereceğiz" dedi. 

Digiturk'le ilgili olarak ise Çukurova Grubu'nun yönetimini temsil eden hisselerin karşılığında yönetime girdiklerini ifade eden Gül, "Şirket düne kadar nasıl devam ediyorsa, bundan sonra da aynı şekilde devam edecek" diye konuştu. 

Hevesimiz yok

Çukurova Grubu şirketlerinden el konulan şirket sayısının önemli olmadığını söyleyen Gül, şunları kaydetti:

"Asıl önemli olan alacağımıza yetecek olduğunu düşündüğümüz varlıklar. İlk olarak Show TV ve BMC'ye gittik. Çünkü düşünüyorduk ki bu varlıkları satarız ve alacağımızı alırız. Fakat baktık ki bu iki şirketin durumu içler acısı. Böyle olunca diğer varlıklara gitme durumu oldu. Bizim varlıklar üzerinde bulunma arzumuz ve hevesimiz yok. 

Bizim bunları en kısa sürede ekonomiye kazandırma arzumuz var. TMSF olarak bu varlıkların üzerinde uzun süre bulunmak istemiyoruz. En kısa sürede bunları çözümlemek istiyoruz. Gönül ister ki yarın bize çok cazip bir teklif gelse de hepsini devretsek."


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın