Dolar
32.57
Euro
34.95
Altın
2,346.33
ETH/USDT
3,140.00
BTC/USDT
64,283.00
BIST 100
9,878.65
arşiv

&#187 42. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ

(24 Eylül - 1 Ekim 2005)

04.10.2005 - Güncelleme : 04.10.2005
&#187 42. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ

 ALTIN PORTAKAL ''TÜREV''İN
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda, ''En İyi Film'' ödülü ''Türev''in, ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödülü Şener Şen'in olurken, ''En İyi Kadın Oyuncu'' ödülünüyse Beste Bereket ve Vildan Atasever paylaştı.
     Bu yıl 42'ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde yapılan, ''Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması''nda ''En İyi Film'' ödülü, Ulaş İnaç'ın yönettiği ''Türev'' adlı filmin oldu. Ödül, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından yönetmen Ulaş İnaç'a verildi.
     ''En İyi Yönetmen'' ödülüyse ''İki Genç Kız'' adlı filmle Kutluğ Ataman'ın oldu. Yurtdışında olduğu öğrenilen Ataman'ın ödülü film ekibinden Gülen Güler'e yönetmen Nuri Bilge Ceylan tarafından verildi.
     En iyi ikinci film anlamına gelen, ''Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü'' de ''İki Genç Kız'' filminin oldu. Ödül, Vali Alaaddin Yüksel tarafından film ekibinden Gülen Güler'e verildi.
     En iyi üçüncü film anlamına gelen, ''Behlül Dal Özel Ödülü'' ise ''Korkuyorum Anne'' adlı filmin oldu. Yapımcı Ömer Atay, ödülü Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) Başkanı Engin Yiğitgil'den aldı.
    
     -''EN İYİ ERKEK OYUNCU'' ŞENER ŞEN-
    
     Festivalde, ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödülü ''Gönül Yarası'' adlı filmdeki performansıyla Şener Şen'in oldu.
     İzleyiciler tarafından ayakta alkışlanan Şen, ileri yaşlarda oyunculuğa başladığını belirterek, ''Festival bana daha önce iki ödül verdi. Bu üçüncü ödülüm'' diye konuştu.
     Festivalde, ''En İyi Kadın Oyuncu'' ödülünüyse iki oyuncu paylaştı. Ödülü, Beste Bereket ''Türev'', Vildan Atasever de ''İki Genç Kız'' adlı filmdeki adlı filmdeki performansıyla kazandı. Bu daldaki ödülü Fransızların dünyaca ünlü oyuncusu Mathilda May Türkçe açıkladı ve ödülü iki oyuncuya verdi.
     Beste Bereket ödülünü gözyaşları içinde alarak, ''İnanılmaz güçlü bir enerji verdiniz'' diye konuştu.
     Festivalde, ''En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu'' ödülünü ''Gönül Yarası'' adlı filmdeki rolüyle Timuçin Esen, ''En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu'' ödülünüyse ''O Şimdi Mahkum'' adlı filmdeki rolüyle Fadik Atasoy aldı.
     ''En İyi Sanat Yönetmeni'' ise ''Korkuyorum Anne'' adlı filmle Mehtap Ün Kanıbelli oldu. Kanıbelli'nin ödülünü filmin yönetmeni Reha Erdem, Charlie Chaplin'in torunu Kiera Chaplin'den aldı.
     ''En İyi Görüntü Yönetmeni'' ödülünü ''İki Genç Kız'' filmiyle Emre Erkmen kazandı. Erkmen, ödülünü jüri üyesi Ferzan Özpetek'in elinden aldı.
     ''En İyi Senaryo'' ödülünü ise ''Korkuyorum Anne'' filmiyle Nilüfer Güngörmüş kazandı.
     Diğer ödüller ve sahipleriyse şöyle oldu:
     -Ses Tasarımı ve Miksaj: Erol Adilce (İki Genç Kız)
     -Kostüm Tasarımı: Ayşe Pirinççioğlu (Korkuyorum Anne)
     -Özel Efekt: Murat Şengül-Ömer Boduroğlu (O Şimdi Mahkum)
     -Makyaj ve Saç: Fatma Kardeş Şengül-Ümit Talip Bulut (O Şimdi Mahkum)
     -Laboratuvar: Fono Film (O Şimdi Mahkum)
     -Kurgu: Nathalie Le Guay (Korkuyorum Anne)
     -Müzik: Taner Çıray (Gönül Yarası)
   02.10.2005 - 00:01:00 
 AVRASYA FİLM FESTİVALİ'NDE ''EN İYİ FİLM'' ''ŞANGAY DÜŞLERİ''
42. Altın Portakal Film Festivali'ni uluslararası boyuta taşıyan ''1. Uluslararası Avrasya Film Festivali''nde ''En İyi Yönetmen'' ödülünü Rus İlya Kırcanovski, ''En İyi Film'' ödülünü ise ''Şangay Düşleri'' adlı film aldı.
     Altın Portakal Film Festivali'ni dünyaya açan ''1. Uluslararası Avrasya Film Festivali''nde ''En İyi Yönetmen'' ödülünü ''Four-Dört'' adlı filmin yönetmeni Rus İlya Kırcanovski kazandı.
     Festivalde ''En İyi Film'' ödülüyse yönetmenliğini Vang Şiaoşuai'nin yaptığı ''Shangai Dreams-Şangay Düşleri'' adlı filmin oldu.
     Ödülü aldıktan sonra seyircilere Türkçe seslenen Şiaoşuai, ''Siz çok güzelsiniz. Burası harika bir yer ve harika bir film festivali'' diye konuştu.
    
     -ULUSAL BELGESEL FİLM VE KISA FİLM YARIŞMASI-
    
     Altın Portakal çatısı altında bu yıl ilk kez bağımsız olarak düzenlenen ve 15 filmin yarıştığı ''Ulusal Belgesel Film Yarışması''ndaysa birinciliği Bingöl Elmas'ın ''Ağustos Karıncası'' adlı belgesel kazandı.
     Yarışmada, ''10. Gezegen: Bağdat'ta Yek Başına'' belgeseliyle Melis Birder'e de ''Jüri Özel Ödülü'' verildi.
     Kısa film kategorisindeyse Fatih Kızılgök'ün ''Toz'' adlı filmi birinciliği kazandı, Mehmet Bahadır Er'in ''Zilzal'' adlı filmi ''Jüri Özel Ödülü''ne layık görüldü.
   01.10.2005 - 23:43:00 
 42. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ KAPANIŞ TÖRENİ
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'nin en seçkin ve köklü festivali olarak nitelendirdiği Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin, kazandığı uluslararası nitelikle çağdaş Türkiye imajına katkıda bulunacağını söyledi.
     Koç, 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin, Korhan Abay ve Şebnem Dönmez'in sunuculuğunu yaptığı Aspendos Antik Tiyatrosu'ndaki kapanış törenine katıldı.
     Atilla Koç, Festival'in Türkiye'nin sinema sanatı ve kültür hayatına sağladığı katkının yanı sıra kazandığı uluslararası boyutla ülke tanıtımına destek verdiğini söyledi.
     Koç, yaklaşık 40 ülkenin katılımıyla gerçekleşen festivalin kültür turizmine de büyük katkı sağladığını kaydetti.
     Festivalin, 42 yıldır sanatsal kaliteden ödün vermeden özveriyle yapıldığını belirten Koç, ''Altın Portakal Film Festivali, kazandığı uluslararası nitelikle çağdaş Türkiye imajına katkıda bulunacaktır'' dedi.
     Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de festivalin dostluğa, dünya kardeşliğine ve barışa evsahipliği yaptığını belirterek, ''Kültür ve sanat elbisesi Antalya'ya çok yakışıyor'' dedi.
     Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Menderes Türel ise Festivalin Asya ve Avrupa sinemasını buluşturarak uluslararası boyuta taşındığını ifade etti.
     Türel, Festival ile Antalya'nın Türk sinemasına sağladığı katkıda çıtanın yükseldiğini kaydetti.
     Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) Başkanı Engin Yiğitgil de Festivalin evrensel arenada yerini aldığını vurgulayarak, ''Festival, dünya festivali olma yolunda büyük adım attı'' diye konuştu.
    
     -ONUR ÖDÜLLERİ-
    
     Törende, daha sonra, Türel ve Yiğitgil, ünlü aktör Peter O'Toole ve Güney Kore sinemasının özgün yönetmenlerinden Kim Ki-Duk'a ''Onur Ödülü'' verdi.
     Bugüne kadar birçok festivale katıldığını vurgulayan Kim Ki-Duk, ''Ancak bu kadar güzeline ilk kez katılıyorum. Böyle harika bir yerde ödül almak benim için çok onur verici. Festivalin en güzel anları, çok güzel filmleri izlemek oldu'' diye konuştu.
     Davetliler tarafından uzun süre alkışlanan O'Toole da aldığı ödül için teşekkür etti.
     Bu arada Türel, Kültür ve Turizm Bakanı Koç'a, bakanlığının festivale katkıları dolayısıyla teşekkür şildi sundu.
     Davetliler, törene, etrafı meşalelerle aydınlatılmış yola serilen kırmızı halının üzerinden geçerek geldiler.
     Mercan Dede konseriyle başlayan gecede, koyu renk kıyafet zorunluluğuna genellikle uyulduğu görüldü.
     Törene, festivalin yabancı konuklarından Fransız aktris Mathilda May, Charlie Chaplin'in torunu model Kiera Chaplin, yönetmen Ferzan Özpetek, Nuri Bilge Ceylan, oyuncular Şener Şen, Hülya Koçyiğit, Aytaç Arman, Yılmaz Erdoğan, Zuhal Olcay, Nurgul Yeşilçay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı yönetmen ve oyuncu katıldı.
   01.10.2005 - 22:59:00 
 YÖNETMEN KİM JEE-WOON SİNEMASEVERLERLE BULUŞTU
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin ''Asya'dan Seçme Filmler'' bölümüne, ''Acı Tatlı Hayat'' filmiyle konuk olan yönetmen Kim Jee-Woon, sinemaseverlerle buluştu.
     ''Festival Cafe''de sinemaseverlerle bir araya gelen Yönetmen Jee-Woon, aşk ve aile bağlarının anlatıldığı ve çekimleri bir yıl süren aksiyon filmi ''Acı Tatlı Hayat'' filminin bütçesinin 40 milyon dolar olduğunu söyledi.
     Bu rakamın Güney Kore sinema sektörü için çok büyük para olmadığını ifade eden Jee-Woon, Güney Kore'de maaşların çok yüksek olduğunu ve bu durumun filmlerin bütçesine yansıdığını kaydetti.
     Güney Kore hükümetinin film yapımına herhangi bir maddi yardım sağlamadığını ifade eden Jee-Woon, sadece bağımsız, belgesel ve sanatsal çalışmalarda bazen yardım alınabildiğini söyledi.
     Quentin Tarantino gibi yönetmenlerden etkilendiğini söyleyen Jee-Woon, ''İnsanlara hayatlarının ne kadar kolay bir şekilde boş yere yok olabileceğini ve ne kadar çabuk kazanabileceğini göstermek istedim'' diye konuştu.
     Antalya'da olmaktan çok mutlu olduğunu söyleyen Jee-Woon, ''Her ne kadar mesafe olarak birbirimizden uzak olsak da, aynı zamanda bir çok yönden birbirimize yakınız'' dedi.
   30.09.2005 - 14:46:00 
 FESTİVAL ÇERÇEVESİNDE ''ANNE YA DA LEYLA'' ADLI FİLMİN GÖSTERİMİ YAPILDI
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde, ''Anne ya da Leyla'' adlı filmin gösterimi yapıldı.
     Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gösterime, filmin yönetmeni ve senaristi Mesut Uçakan, oyuncular Turgay Başyayla, Oğulcan Gezgin, Aylin Coşkun ve Müge Oruçkaptan katıldı.
     ''Annesini arayan Kerem'le, aşık olduğu Leyla adlı kadını arayan Sait'in İstanbul'da yollarının kesişmesini'' anlatan film, işlediği ''sevgi'' temasıyla izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.
     Gösterimin ardından düzenlenen söyleşide seyircilerin sorularını yanıtlayan yönetmen Mesut Uçakan, aşkların eskiden olduğu gibi yaşanmadığını belirterek, ''Artık aşk denildiği zaman akla ilk olarak yatak geliyor'' diye konuştu.
     Film çekim çalışmaları sırasında maddi ve teknik sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarına değinen Uçakan, buna rağmen ortaya çıkan sonuçtan memnun olduğunu anlattı.
     Uçakan, filmin büyük bölümünün İstanbul'daki Beyoğlu Caddesi'nde geçmesinin de sorun olduğunu belirterek, ''İnsanımız çok meraklı. Kamera gördükleri zaman dikkatle bakıyorlar. Filmin pek çok sahnesinde kameraya bakan insanlar yüzünden zor anlar yaşadık'' dedi.
     Daha önce çevirdiği filmlerin içeriği bakımından ''siyasi çizgisiyle öne çıkan bir yönetmen'' olarak anıldığını kaydeden Mesut Uçakan, filmlerindeki sanat ve estetik yönünün ise yeterince görülmediğini söyledi. Uçakan, bir izleyicinin, ''Oyuncularınızın filmlerinizden etkilendiğini düşünüyor musunuz?'' şeklindeki sorusunu ise ''Oyuncuların filmlerden etkilenmelerini beklemek doğru değil. Daha önce çektiğim bir filmin ardından böyle bir olay yaşamıştım, ama bunda sadece benim filmimin etkili olduğunu düşünmüyorum'' diye yanıtladı.
   29.09.2005 - 20:32:00 
 ''SEN NE DİLERSEN'' FİLMİNİN GALASI YAPILDI
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması adayı ''Sen Ne Dilersen'' adlı filmin galası, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.
     Galaya, yönetmen Cem Başeskioğlu ile aralarında Fikret Kuşkan, Işık Yenersu, Zeynep Eronat ve Okan Yalabık'ın da bulunduğu oyuncular katıldı.
     Film sonrası sahneye çıkan yönetmen Cem Başeskioğlu ve film oyuncuları, sinemaseverlerlerin sorularını yanıtladı.
     Başeskioğlu, ''Filmde, 1960 yıllarındaki İstanbul'u anlattım. O dönem Rum azınlığın yaşadıklarını sahneye taşıdım'' dedi.
     Filmde sıkça küfür kullanılmasının eleştirilmesi üzerine Cem Başeskioğlu, şunları söyledi:
     ''İstanbul son derece edepsiz bir şehir. Bu küfürleri sokakta yürürken sıkça duyuyorsunuz. Sinema hayattan kopuk olamaz. Filmdeki argo, edepsizliğe rağmen zarif. Aynı İstanbul gibi...''
     Başeskioğlu, filmde İstanbul'da yaşanan bir masalı anlatmak istediğini, bunu anlatırken, Yıldız Kenter ve Işık Yenersu gibi iki büyük oyuncuyu ilk kez bir filmde buluşturduğunu, başarıda onların büyük desteğini gördüğünü ifade etti.
     ''Sen Ne Dilersen''in ilk filmi olduğunu belirten Başeskioğlu, ailesinin Antalyalı olduğunu, 50 yıl önce İstanbul'a göç ettiklerini, Antalya'ya filmiyle dönmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti.
    
     -ELENİ İLE ZEKA ÖZÜRLÜ KIZA MARİKA'NIN ÖYKÜSÜ-
    
     ''Sen Ne dilersen''de, hayatı boyunca yalnızlığın bütün yüzlerini yaşayan Eleni ile zeka özürlü kızı Marika'nın öyküsü anlatılıyor. İstanbul'da yaşanan olayda, Eleni bir sabah doktordan aldığı haberle kendini büyük bir sınavın eşiğinde buluyor. Çünkü doktor ona kanser olduğunu ve bir ay ömrü kaldığını söylüyor. Ölmekten korkmayan Eleni'nin tek düşüncesi, kendi ölümünden sonra kızı Marika'ya ne olacağıdır.
   28.09.2005 - 15:14:00 
 ''MY NİKİFOR'' FİLMİNİN DÜNYA PRÖMİYERİ YAPILDI
42'nci Altın Portakal Film Festivali'ne özel gösterim için getirilen ''My Nikifor'' filminin yönetmeni Krzystof Krauze, ''Yaklaşık 5 sene, filmin senaryosunu yazmak ve yapımcılara kabul ettirmekle geçti'' dedi.
     42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni uluslararası boyuta taşıyan ''1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'' kapsamında özel gösterim için festivale katılan ''My Nikifor'' filminin dünya prömiyeri AKM Aspendos Salonu'nda gerçekleştirildi.
     Çok sayıda davetlinin ve sinemaseverin katıldığı gösterimin ardından filmin Polanyalı yönetmeni Krzysztof Krauze gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     İngilizcesinin çok iyi olmaması nedeniyle eşi Johanna Kos- Krauze'nden yardım alan Krauze, 16 yıl önce çekmeye karar verdiği filmi, yapımcılara kabul ettirmekte zorlandıklarını söyledi.
     Krauze, ''Yaklaşık 5 sene, filmin senaryosunu yazmak ve yapımcılara kabul ettirmekle geçti. İlk etapta Ressam Nikifor ile ilgili bir belgesel çekmek istiyordum, fakat yapımcılar buna sıcak bakmadı'' dedi.
     Filmin yapım aşamasındaki zorluklara değinen Krauze, ''Filmi kış ayında çektik ve eksi 30 derecenin altında çalışmak zorunda kaldık. Filmin başrol oyuncularının da yaşlı olması, zor hava koşullarında çalışmayı daha da güçleştirdi'' diye konuştu.
     Film, Polonyalı ressam Nikifor'un hayatını ve verem hastalığıyla mücadelesi anlatıyor.
   26.09.2005 - 23:56:00 
 FESTİVAL KAPSAMINDA GELECEK YILDAN İTİBAREN DÜZENLENMESİ PLANLANAN AVRASYA FİLM FUARI TOPLANTILARI KAPSAMINDA, TELEVİZYON VE SİNEMA SEKTÖRÜ ELE ALINDI
Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında gelecek yıldan itibaren düzenlenmesi planlanan Avrasya Film Fuarı'nın tartışmaya açıldığı ''Avrasya Film Fuarı'na Doğru Toplantıları'' yapıldı.
     Hillside Su Oteli'nde dün başlayan toplantıda bugün, televizyon ve sinema sektörü ele alındı. Toplantıda konuşan sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, vizyondaki başarılı filmlerle Türk Sineması'nda Rönesans yaşandığını kaydetti.
     Seyircinin, Türk Sineması'na olan ilgisinin arttığını ifade eden Dorsay, bazı yerli yapımların büyük bütçeli Hollywood filmlerini gişe başarısıyla geçtiğini savundu. Dorsay, yapımcılığını Cem Yılmaz'ın yaptığı GORA filminin 4 milyon bilet satışıyla Türk filmleri arasında zirvede bulunduğunu sözlerine ekledi.
     Medya Vizyon'dan Tolga Akıncı, Türk sinemaseverlerin yerli filmlerini izlemeyi sevdiğini vurguladı. Yıllık seyirci sayısının yüzde 40'ını yerli filmlerin, yüzde 50'sini yabancı filmlerin, yüzde 10'unu ise dünya sinemasından örneklerin oluşturduğunu ifade eden Akıncı, yılın ilk 9 ayında 17 milyon 200 bin izleyicinin sinemaya gittiğini, yıl sonuna kadar bu rakamın 30 milyona ulaşmasını beklediklerini söyledi.
     ''Amerikalı'', ''Eşkıya'', ''Gönül Yarası'' gibi filmlerin yapımcısı Mine Vargı ise ''Antalya'da Türk Sineması için 42 yıldır bir emek var. Bu yıl uluslararası platforma taşınması çok önemli. Bu yılki organizasyon bana müthiş moral verdi, umutlandırdı'' dedi.
     Bilişim Medya'dan Hayri Cem, toplantıda televizyon kanallarındaki dizi filmler, izlenme payları, reklam gelirleri hakkında sunum yaptı. Türk izleyicisinin, yerli dizileri tercih ettiğini ifade eden Cem, son yıllarda yerli dizi patlaması yaşandığını kaydetti. Bu yılın ilk 6 ayında televizyon kanallarında 313 yerli dizi yayınlandığını belirten Hayri Cem, yabancı dizi sayısının ise 153 olduğunu söyledi. Yerli dizi başına düşen reklam süresinin 641 saniye olduğunu kaydeden Cem, yabancı dizilerde bu sürenin 517 saniye olduğunu ifade etti.
     Toplantı, bugünkü oturumlarla sona erdi.
   26.09.2005 - 17:32:00 
 FESTİVALDE, ''YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ'' DAVID CARRADINE, NEBAHAT ÇEHRE, EFKAN EFEKAN VE SEYFİ HAVAERİ'NE VERİLDİ
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin galasında, ''Yaşam Boyu Onur Ödülleri'' ile ''Yıldırım Önal Anı Ödülü'', düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
     Sunuculuğunu Korhan Abay ve Şebnem Dönmez'in üstlendiği açılış galası ve ödül töreni, Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda yapıldı.
     Törende konuşan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, sinemanın bir ulus için geçmiş, yaşanılan zaman ve gelecek olduğunu belirtti. 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde emeği geçenlere teşekkür eden Yüksel, açıkhava tiyatrosunu dolduran sinemaseverlerden, ''Cumhuriyete karşı 80 yıldır görevini layıkıyla yapan Türk sinemasının emekçilerine'' alkış istedi.
     Antalya Altın Portakal Film Festivali Onursal Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de festivalin bu yıl uluslararası bir nitelik kazandığını söyledi.
     Festivalde verilen ödül heykelciğinin de 9 esin perisinden yararlanılarak değiştirildiğini bildiren Türel, festivalin yerli ve yabancı konuklarına katılımları için teşekkür etti.
     Konuşmaların ardından ''Yaşam Boyu Onur Ödülleri'', David Carradine, Nebahat Çehre, Efkan Efekan ve Seyfi Havaeri'ne verildi.
     Ödülünü Menderes Türel'in elinden alan Carradine, ''Bu ödülü hak etmiyorum ama alıyorum'' dedi.
     Ödülü, Zuhal Olcay tarafından sunulan Nebahat Çehre de ''Benimle bir kez gurur duyan bu ülkenin eşsiz insanlarıyla ben bin kez gurur duyuyorum'' diye konuştu.
     Törende, geçen hafta ölen Efkan Efekan'ın ödülünü, oğlu Umut ve Alihan Efekan aldı. Umut Efekan, babasının 52 yıllık meslek hayatında onurlu yaşam süren çok usta bir aktör olduğunu söyledi.
     Seyfi Havaeri, ''Bu ödüllere layık çok arkadaşım vardı. 86 yaşına geldiğim bu günlerde onların zamansız ölümünün acısını yaşıyorum. Bu ödül onların hakkıydı. Onların aziz hatıralarının hürmetine bu ödülü kabul ediyorum'' dedi.
     Törende Türk milletinin bir yüzünü doğuya bir yüzünü de batıya çevirmiş çok yüce bir millet olduğunu söyleyen Havaeri'nin sözleri, David Carradine ve Woody Harrelson tarafından ayakta alkışlandı.
     Yaşam boyu onur ödüllerini kazananlara, Burçak Evren tarafından, kendi meslek hayatlarını anlatan kitaplar da sunuldu.
     Törende her yıl bir sanatçıya emanet edilen ''Yıldırım Önal Anı Ödülü'', bu yıl Tuncer Necmioğlu'na verildi.
     Ödülü almanın onur verici olduğunu vurgulayan Necmioğlu, şunları söyledi:
     ''Umarım bu ödülü almamda kanser oluşum etkili olmamıştır. Hani bizde derler ya 'Giderken hatırlanır', umarım böyle bir şey olmamıştır. Üstelik bir yere gitmeye niyetim yok. Çünkü ödenecek borçlarım ve 8 yıldır hazırladığım bir senaryo çalışmam var. Yılmaz Güney kardeşimize verilmiş bir sözümüz var. 2010 yılından önce 'Boynu Bükükler' film olarak hayata geçirilecek.''
    
     -MICHAEL MADSON TÖRENİ TERK ETTİ-
    
     Bu arada, çok sayıda yabancı konuğun katıldığı törene, Quentin Tarantino'nun yönettiği Rezervuar Köpekleri ve Kill Bill filmlerinin aktörü Michael Madson da katıldı. Ancak Madson'ın, bir süre sonra, söylenerek Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'nu terk ettiği görüldü. Madson, töreni terk etme nedeniyle ilgili sorulara cevap vermeden açıkhava tiyatrosundan ayrıldı.
     Yapılan konuşmaların ardından ses sanatçısı Sezen Aksu, konuklara sinema müziklerinden oluşan özel bir konser verdi.
   26.09.2005 - 10:12:00 
 FESTİVAL, SANATÇILARIN KATILDIĞI GELENEKSEL KORTEJLE BAŞLADI
Türk Sineması'nın en uzun soluklu festivali Altın Portakal Film Festivali, sanatçıların katıldığı geleneksel kortej geçişiyle başladı.
     Bu yıl ilk kez hava karardıktan sonra gerçekleştirilen kortejde, Türk sanatçıların yanı sıra 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin konuğu olarak Antalya'ya gelen dünyaca ünlü oyuncu David Carradine de eşiyle halkı selamladı.
     42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılışı dolayısıyla Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Günübirlik Tesisleri'nde düzenlenen kokteyle Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye ve Festival Onursal Başkanı Menderes Türel, 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin Jüri Başkanı John Irwıng, bu jürinin tek üyesi oyuncu Meltem Cumbul, SODER Başkanı Yusuf Sezgin ile Nurgül Yeşilçay'ın da aralarında bulunduğu bazı sanatçılar katıldı.
     Kokteylde sanatçıları selamlayan Başkan Menderes Türel, burada yaptığı konuşmada, 1964 yılından bu yana düzenlenen festivalin, Antalyalıların gururu olduğunu söyledi.
     Antalya'nın festivali her yıl büyük bir özenle hazırlandığını ifade eden Türel, Türk Sineması'na verilen desteğin her geçen gün arttığına da işaret etti.
    
     -GÖRKEMLİ KORTEJ-
    
     Kokteylin ardından sanatçıların katıldığı Altın Portakal Film Festivali'nin simgesi kortej geçişi, tramvay yolu durağından başladı.
     Ulusal Film Yarışması jüri üyesi Hülya Koçyiğit, Nurgül Yeşilçay, Süleyman Turan, Fikret Hakan, Aytaç Arman, Meltem Cumbul, Nebahat Çehre, Janset, Yusuf Sezgin, Ali Rıza Binboğa'nın da bulunduğu çok sayıda tanınmış sanatçı, kortejde üstü açık lüks araçlardan Antalyalıları selamladı.
     Bu yıl geçmiş yıllara göre ilk kez hava karardıktan sonra düzenlenen kortej geçişi, dünya sinemasının ünlü sanatçılarını da konuk etti.
     Altın Portakal bünyesinde eş zamanlı düzenlenen 1. Uluslararası Film Festivali'nin jüri başkanı yönetmen John İrwing ile Hoollywood'un ''Çekirge''si David Carradine de eşi Annfranser ile korteje katılarak üstü açık otomobilden halkı selamladı. Carradine'nın, son derece rahat tavırlar sergileyerek eşini sık sık öptüğü görüldü.
     Havanın kararmasına rağmen Antalyalıların büyük ilgi gösterdiği kortej, tramvay yolu üzerinde ilerleyerek Cam Piramit Kültür Merkezi önünde sona erdi. Sanatçılar, açılış töreninin yapılacağı Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'na, Cam Piramit önünde serilen kırmızı halıların üzerinde yürüyerek ve sevgi gösterilerinde bulunan halkı selamlayarak geçtiler.
     Festivalin bu gece yapılacak açılış töreninde, ''Yaşam Boyu Onur Ödülleri'' sahiplerine verilecek. Ünlü sanatçı Sezen Aksu da konserle sinemaseverler ve müzikseverlerle buluşacak.
   26.09.2005 - 10:11:00 
 FESTİVAL KAPSAMINDA GELECEK YIL ''AVRASYA FİLM FUARI'' DÜZENLENECEK
Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Türk sinema sektöründeki ürünleri pazara sunmak amacıyla gelecek yıldan itibaren ''Avrasya Film Fuarı'' düzenleneceği bildirildi.
     Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Festival Onursal Başkanı Menderes Türel, fuarın tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, bu yıl 42. yaşını kutlayan festivalin kent kimliğine büyük katkıda bulunduğunu söyledi.
     Türel, bu yıl farklı bir içerik ve yeni bir anlayışla sinemaseverlerin karşısına çıkan festivalin 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin eklenmesiyle ''ulusal'' kimlikten ''uluslararası'' kimliğe geçiş yaptığını ifade etti.
     Festival kapsamında 2006 yılında Avrasya Film Fuarı düzenleneceğini belirten Türel, ''Fuar, 7. sanatın ekonomik boyutunu, dünya sinema sektörünü Antalya'ya taşıyacak. Sektörde yeni ortaklıklar oluşacak'' dedi.
     Fuar boyunca Antalya'nın doğal platolarını da sinema sektörünün temsilcilerine tanıtacaklarını ifade eden Türel, şehrin doğal güzellikleriyle sektöre önemli avantajlar sağlayacağının ortaya konulacağını kaydetti.
     Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ve Festival Başkanı Engin Yiğitgil de kısa filmler dahil Türkiye'de üretilen tüm sinema filmlerini pazara sunmak istediklerini kaydetti.
     Yiğitgil, dünyada en büyük film fuarının Cannes ve Berlin olduğunu kaydederek, ''Böyle büyük fuarlar varken Antalya'da bunu yapmanın cesaret istediğini ve zor olduğunu biliyoruz. Ancak bir yerden başlamak istiyoruz'' dedi.
     Yiğitgil, ortak projeleri buluşturacak fuarın en büyük etkisinin üretimi artırmaya yönelik olacağını söyledi.
     Avrasya Film ve TV Toplantıları Direktörü Ziya Temeltaş da Türkiye'nin batı ile doğunun ortasında bulunduğunu vurgulayarak, Antalya'nın ''Akdeniz'in incisi'' konumunda, Türkiye'nin de tüm dinlere aynı mesafede bir ülke olduğunu hatırlattı.
     ''Kültürlerin ortak buluşma noktasındayız. Amacımız burada iyi bir sinema pazarı oluşturmak'' diyen Temeltaş, ayrıca bir kampüs oluşturarak sinema öğrencilerini ünlü yönetmenlerle buluşturmayı düşündüklerini kaydetti.
     Hermes Film Prodüksiyon Şirketi'nin sahibi Elif Dağdeviren ise eğlence sektörünün ana unsurunu sinemanın oluşturduğunu ve Türkiye'de sinemayı ileri götürmek için böyle bir fuar gerektiğini ifade etti.
     Toplantıya yerli ve yabancı basın mensupları ile yabancı film yapımcıları yoğun ilgi gösterdi.
   26.09.2005 - 10:10:00 
 42. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ'NE KATILACAK OYUNCULAR, YÖNETMENLER VE JÜRİ ÜYELERİ ANTALYA'YA GELDİ
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılacak oyuncular, yönetmenler ve jüri üyeleri Antalya'ya geldi.
     Altın Portakal ile eş zamanlı yapılacak 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin konukları Hollywood'un ünlü oyuncuları David Carradine ile Woody Harrelson'un da aralarında bulunduğu yabancı sanatçılar da Antalya'ya geldiler. Aynı uçakla gelmesi beklenen ünlü Alman yıldız Nastasia Kinski'nin ise uçağı kaçırması nedeniyle yarın Antalya'ya gelmesi bekleniyor.
     Altın Portakal Film Festivali'ndeki etkinliklere katılacak olan oyuncu, yönetmen, yapımcı, gazetecilerden oluşan yaklaşık 200 kişi, özel bir havayoluna ait uçakla İstanbul'dan Antalya'ya geldi. Çiçeklerle karşılanan grupta, jüri üyeleri Zuhal Olcay, Kenan Işık, Nuri Bilge Ceylan, Hülya Koçyiğit ve Aytaç Arman'ın yanı sıra oyuncular Yusuf Sezgin, Erdal Tosun ve festivalde filmi yarışacak yönetmen Cem Başeskioğlu, ''Eğreti Gelin'' filmiyle ödül arayacak genç oyuncu Nurgül Yeşilçay da bulundu.
    
     -ANTALYA'DA HOLLYWOOD ESİNTİSİ-
    
     Öte yandan, Türk sanatçıların yanı sıra, bu yıl festivalle eş zamanlı yapılacak 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali de dünya sinemasının ünlü oyuncu ve yönetmenlerini ağırlıyor.
     Antalya Havalimanı'na Türk konukların geldiği saatlerde Hollywood'un ünlü oyuncuları David Carradine ile Woody Harrelson da Dış Hatlar Terminali'nden geçerek, Antalya'ya geldiler.
     Hollywood'un ünlü aktörü ''Çekirge'' David Carradine, eşi Annfraser Carradine ile geldiği Antalya'da, yorgun olduğunu belirterek, gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. Öte yandan, yabancı konuklar arasında ''Kis Kis Bang'' filminin yönetmeni Shan Black ile festivalin jüri üyesi Karen Yedeya da bulunuyor.
     Sinemaseverlerin Quentino Tarantino'nun unutulmaz filmleri Rezervuar Köpekleri ve Kill Bill filmlerinden tanıdığı Michael Madson, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri üyesi olarak dün Antalya'ya gelmişti. Festivale ''Arabistanlı Lawrance'' filminin unutulmaz oyuncu Peter O'Toole, dünya sinemasının ünlü isimlerinden Mathilda May, yönetmen John Irvin, Terence Stamp ile yarışmalı bölümde yer alan Kim Ki- Duk'un filmi Yay'ın başrol oyuncusu Yeo-reum Han'ın gelmesi bekleniyor.
     Dünya sinema tarihinde unutulmaz bir yere sahip olan Charlie Chaplin için düzenlenecek Charlie Chaplin Gecesi'nin sunuşu için de Şarlo'nun torunu Kiera Chaplin'in Antalya'ya gelecek.
   26.09.2005 - 10:09:00 
 GELENEKSEL KORTEJİN YANI SIRA SEZEN AKSU'NUN KONSER VERECEĞİ ONUR ÖDÜLLERİ GECESİ VE AÇILIŞ TÖRENİ DE YAĞIŞ BEKLENMESİ NEDENİYLE PAZAR GÜNÜNE ERTELENDİ
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilen geleneksel kortejinin yanı sıra Sezen Aksu'nun konser vereceği onur ödülleri gecesi ve açılış töreni de yarın Antalya'da sağanak yağış beklenmesi nedeniyle pazar gününe ertelendi.
     Pazar günü yapılacağı duyurulan 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin açılış töreni ise yarın gerçekleştirilecek.
     Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Başkanı Menderes Türel, festivali ortaklaşa düzenledikleri Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) Başkanı Engin Yiğitgil ile basın toplantısı düzenledi.
     Antalya'nın, sinemada yeni bir açılımla bu yıl 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali ve Avrasya Film Market Lansmanı'nı bir arada düzenleyeceğini hatırlatan Türel, şöyle konuştu:
     ''Bu yıl Altın Portakal için dönüm noktası. Festivalde yeni bir bakış açısı ortaya konuldu. Türkiye'deki en uzun soluklu sinema festivali Altın Portakal, bu yıldan itibaren uluslararası alanda da var olacak. Dünyaca ünlü sinema oyuncuları, yönetmen ve yapımcılar Antalya'da olacak.''
    
     -NASTASIA KINSKI SÜRPRİZİ-
    
     Dünyaca ünlü Alman oyuncu Nastasia Kinski'nin de festivale davet edildiğini belirten Türel, daveti kabul eden oyuncunun, yarın Antalya'ya gelmesinin beklendiğini bildirdi.
     Antalya halkının sürprizlere hazırlıklı olmasını isteyen Türel, şöyle devam etti:
     ''Sinemaseverlerin Quentino Tarantino'nun unutulmaz filmleri Rezervuar Köpekleri ve Kill Bill filmlerinden tanıdığı Michael Madson, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri üyesi olarak Antalya'ya geldi. Kung Fu dizisiyle dünyaca tanınan ve birçok önemli filmde rol alan David Carradine ve Arabistanlı Lawrance rolüyle unutulmaz oyuncu Peter O'Toole, dünya sinemasının ünlü isimlerinden Mathilda May, yönetmen John Irvin, Terence Stamp ve Woody Harrelson ile yarışmalı bölümde yer alan Kim Ki-Duk'un filmi Yay'ın başrol oyuncusu Yeo-reum Han festivale gelecek. Dünya sinema tarihinde unutulmaz bir yere sahip olan Charlie Chaplin için düzenlenecek Charlie Chaplin Gecesi'nin sunuşunu, Şarlo'nun torunu Kiera Chaplin yapacak. Antalya halkı, ünlü starları bizimle beraber sokaklarda görebilir.''
     Türel, bu yıl Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal uzun metrajlı, video ve kısa yarışmalarında toplam 340 bin YTL, ''1. Uluslararası Avrasya Film Festivali''nde başarı kazanan filmlere de toplam 100 bin YTL para ödülü verileceğini söyledi.
     Meteoroloji'den aldıkları hava tahmin raporu doğrultusunda, yarın Antalya'da yağış beklediğini ifade eden Türel, yarın yapılması planlanan kortej geçişi, Sezen Aksu konseri ve onur ödülleri törenin de yer alacağı açılışın pazar gününe ertelediğini bildirdi.
     Türel, pazar gecesi yapılacak Avrasya Film Festivali'nin açılış töreninin ise yarın Antalya Kültür Merkezi'nde düzenleneceğini kaydetti.
    
     -CATHERINE DENEUVE GELMİYOR-
    
     TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil ise festival organizasyonun arkasında büyük bir çalışma olduğunu, Avrasya Film Festivali'nin de ''ismini de içine alan derin bir felsefi düşünceyle'' hazırlandığını söyledi.
     İstanbul gibi Antalya'nın da kültür başkenti olma yolunda ilerlediğini belirten Yiğitgil, ''Vakıf olarak 40'ın üzerinde festival yaptık. Hiçbir festival bu kadar ünlü ve değerli sanatçıyı biraraya getirmedi'' diye konuştu.
     Yiğitgil, dünya sinemasına katkıları dolayısıyla onur ödülü verilecek ünlü Fransız oyuncu Catherine Deneuve'un film çekimi nedeniyle Antalya'ya gelemeyeceğini, Deneuve'un ödülünün kızı tarafından alınabileceğini bildirdi.
   26.09.2005 - 10:08:00 
 ÜNLÜ SİNEMA OYUNCUSU MICHAEL MADSEN ANTALYA'YA GELDİ
Dünyaca ünlü sinema oyuncusu Michael Madsen, 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni uluslararası platforma taşıyacak 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin uzun metraj film yarışmasında jüri üyesi olarak görev yapmak üzere Antalya'ya geldi.
     Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen 42. Antalya Altın Portakal ve 1. Uluslararası Avrasya film festivalleri, ''Rezervuar Köpekleri'', ''Kill Bill'' ve ''Sin City''deki rolleriyle Türk sinemaseverlerin yakından tanıdığı Madsen'ı ağırlıyor.
     ABD'den bugün gelen Madsen, çekimlerine birkaç ay içinde başlanacak ''Living And Dying'' filminin Türkiye'deki ortak yapımcısı Elif Dağdeviren ile Antalya Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Türkiye'ye ilk kez geldiğini belirten Madsen, genellikle festivallerde promosyon çalışmaları nedeniyle fazla film izleyemediğini, ancak bu festivalde jüri üyesi olduğu için birçok film izleme imkanı bulacağını ifade etti.
     Yeni film projelerine ilişkin soruları da yanıtlayan ünlü oyuncu, çok yakında ABD'de çekimlerine başlanacak Living And Dying filminde rol alacağını söyledi. Filmin çok iyi bir senaryosu olduğunu da ifade eden Madsen, şunları kaydetti:
     ''Bu filmle bağımsız sinemaya destek olmayı istiyorum. Çok parlak oyuncular var. Hem festival hem de filmin promosyonu için buradayım. Bir iki ay sonra başlanacak çekimler öncesi Türkiye'nin keyfini çıkaracağım. Bir yandan da film için enerji depolayacağım.''
     Madsen, ünlü yönetmen Tarantino ile yeni bir filme başlayacağını, daha önce oynadığı ''Sin City'' filminin devam filminde de rol alacağını sözlerine ekledi.
    
     -TARANTİNO'NUN GÖZDE OYUNCUSU MADSEN-
    
     Meslek hayatına Şikago'da ''Wolf Theatre''da John Malkovich ile çalışarak başlayan, çıkışını Quentin Tarantino'nun düşük bütçeli filmi ''Rezervuar Köpekleri''ndeki ''Mr. Blonde'' rolüyle yapan 42 yaşındaki Madsen, bu filmde polis memurunun kulağını büyük bir soğukkanlılıkla kestiği sahneyle sinema seyircilerinin zihnine yerleşti.
     Agresifliğini, pürüzlü ses tonunun arkasında gizlediği için seyircinin, gerçek niyeti hakkında tam bir karara varamadığı oyuncu, Hollywood'da canlandırdığı karakterlerle karşı karşıya gelinmemesi gereken adam olarak nam saldı.
     Madsen, ''Free Willy'' serisi, ''Donnie Brasco'' gibi büyük bütçeli filmlerde oynadıktan sonra Tarantino'nun ''Kill Bill'' serisinde ve Robert Rodrigez'in yönettiği ''Sin City''de rol aldı.
   26.09.2005 - 10:07:00 
 FESTİVAL KAPSAMINDAKİ ''KENT ETKİNLİKLERİ''NDE, HALKA AÇIK ÜCRETSİZ KONSER VE FİLM GÖSTERİMLERİ DÜZENLENECEK
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki ''Kent Etkinlikleri''nde, halka açık ücretsiz konser ve film gösterimleri düzenlenecek.
     Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK) düzenlediği 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali süresince ''Kent Etkinlikleri'' gerçekleştirilecek.
     Etkinlikler, Antalya Büyükşehir Belediyesi önü ve Kepez Belediyesi Habipler Kapalı Pazar Yeri'nde, 25 Eylül Pazar gününden itibaren her gün saat 19.00'da başlayacak.
    
     -MÜZİK VE SİNEMANIN BULUŞMASI-
    
     Sinema keyfini ve festival coşkusunu sokaklara taşıyacak olan ''Kent Etkinlikleri''nde, New York basını tarafından ''Underground müzik sahnesini ayakta tutan 5 isimden biri'' olarak kabul edilen müzisyen/prodüktör İlhan Erşahin ve 2005 Grammy Ödülleri'nde en güçlü adaylar arasında gösterilen Klazz Brothers&Cuba Percussion grubu sahne alacak.
     Yavuz Yalçınkaya ve Pınar Koç'un da yer alacağı etkinliklerde çeşitli animasyon grupları da festival coşkusunu Antalyalılarla paylaşacak. Konserlerin ve gösterilerin arkasından Türk sinemasının en beğenilen filmlerinden ''Züğürt Ağa'', ''Kırık Çanaklar'', ''Vesikalı Yarim'', ''Yılanların Öcü'', ''Davaro'', ''Davacı'', ''Postacı'', ''Düttürü Dünya''ve ''Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni'' seyirciyle buluşacak.
   26.09.2005 - 10:06:00 
 FRANSIZLARIN ULUSAL GURURU CATHERINE DENEUVE, ''1. ULUSLARARASI AVRASYA FİLM FESTİVALİ''NİN KONUĞU OLARAK ANTALYA'YA GELECEK
Fransızların ulusal gururu, dünyaca ünlü sinema oyuncusu Catherine Deneuve, 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni uluslararası boyuta taşıyacak olan ''1. Uluslararası Avrasya Film Festivali''nin konuğu olarak Antalya'ya gelecek.
     Alınan bilgiye göre, 24 Eylül-1 Ekim 2005 tarihlerinde düzenlenecek festivale katılacak güzel yıldıza, ''dünya sinemasına yaptığı değerli katkılardan dolayı'' onur ödülü verilecek.
     Sanatçı ödülünü, Aspendos Antik Tiyatro'da 1 Ekim Cumartesi günü düzenlenecek kapanış gecesinde alacak.
    
     -CATHERİNE DENEUVE KİMDİR?
    
     Fransız sinemasının saygın yüzlerinden Catherine Deneuve, 1943 yılında Paris'te doğdu. Kameralarla 13 yaşında tanışan oyuncu, Luis Bunuel ve Roman Polanski'nin filmlerinde canlandırdığı karakterlerle sinema seyircisinin hafızasına kazındı. Deneuve, özellikle Bunuel'in ''Bell de Jour-Gündüz Güzeli'' filmiyle anılmaya başladı.
     Ünlü Fransız yönetmen François Truffaut ile de beraber çalışan Deneuve, Lars Von Trier'in ses getiren filmi ''Karanlıkta Dans'' filminde Björk ile rol aldı. Deneuve, Fransa'nın en deneysel film yaratıcılarından biri olarak bilinen yönetmen Andre Techine'nin son filmlerinden ''Changing Times-Değişen Zamanlar'' ve ''Köprü Üstü Aşıkları''nın yönetmeni Leos Carax'ın ''Pola X'' filmiyle, ''1. Avrasya Uluslararası Film Festivali'' seyircisiyle buluşacak.
   26.09.2005 - 10:05:00 
 FESTİVAL KAPSAMINDA, ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI DA DÜZENLENECEK
Altın Portakal çatısı altında bu yıl ilk kez bağımsız olarak düzenlenen ''Ulusal Belgesel Film Yarışması''nda, 15 film yarışacak.
     Sundance Bağımsız Film Festivali'nde geçen yıl ''En İyi Senaryo Ödülü'' alan yönetmen Yeşim Ustaoğlu, ''Sırtlarındaki Hayat'' belgeseliyle yarışmada yer alıyor.
     Mihriban Tanık ise ''Macahela Şarkıları''nda, Türkiye'nin kuzey doğusunda geçit vermeyen dağlar arasında, dış dünyaya kapalı, ''derin ve yüksek'' yerde yaşayan yöre halkının kültürel zenginliğini anlatıyor.
    ''Amacım Irak'taki yaşamı Amerikalılara izlettirmek'' diyen Melis Birder ''10. Gezegen: Bağdat'ta Yek Başına'', eylül ayında San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde ''ALTADIS-Yeni Yönetmenler'' programında yarışacak olan Pelin Esmer de ''Oyun'' adlı belgesel filmiyle, yarışmaya katılıyor.
     Filiz Ozankaya ve İsmail Sancak ''Onlar Hep Çocuk'', Kemal Sevimli ''Sirtakicinin Selamı'', Belmin Söylemez ''34 Taksi'', Hüseyin Karabey ''Pina Bausch ile Bir Nefes'', Aslı Özge ''Hesperos'un Çömezleri'', Kazım Öz ''Uzak'', Bingöl Elmas ''Ağustos Karıncası'', Berke Bas ''Transit'', Murat Şeker ''Almanya Rüyası'', Aslı Ertürk de ''Cim Karnında Üç Nokta'' adlı çalışmalarıyla yarışmada yer alacak.
    
     -KISA FİLM YARIŞMASI-
    
     Bu yıl ulusal olarak düzenlenecek ''Kısa Film Yarışması''nda ise şu filmler yer alıyor:
     Emre Erer'in 'Paralel Temaslar', H. Fatih Kızılgök'ün 'Toz', Mehmet Ercan'ın 'Çelik Çomak', Mert Dikmen ve Oğuz Köroğlu'nun 'Beyaza Boyanmış Siyah Kelimeler', Armağan Pekkaya'nın 'F.K. (10)', Faysal Soysal'ın 'Yasak Rüya', Gökçe Pehlivanoğlu'nun 'Zincirleme Film Tamlaması', 'Kesişme', Barış Hancıoğulları'nın 'Posta', Esin Paça'nın 'Bağım-sız', Fatih Demir'in '3', Ceyda Aslı Kılıçkıran'ın 'Bir Nihavend Özgürlük', Mehmet Bahadır Er'in 'Zilzal', Berfi Dicle Öğüt'ün 'Bir Anlık Bakış', Mehmet Selçuk Bilge'nin 'Bir Küvet Hikayesi', Umut Aral'ın 'Çarpışma', Elif Refiğ'in 'Starring Esperanza' filmleri.
    
     -ALTIN PORTAKAL'IN ALTIN JÜRİSİ-
    
     Filmleriyle dünyanın pek çok ülkesinde ödüllendirilen usta yönetmen Ferzan Özpetek, 42. Altın Portakal da ulusal yarışmanın Jüri Başkanı olarak Antalya'ya gelecek.
     Jürinin diğer üyeleri ise uluslararası alanda ismini duyurmuş genç yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Hülya Koçyiğit ve Aytaç Arman, dramaturg Kenan Işık, senarist Feride Çiçekoğlu, Yılmaz Erdoğan, Zuhal Olcay ve sinema yazarı Tuna Erdem.
     Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne katılan filmleri ise yönetmen John Irwin başkanlığında, Michael Madsen (oyuncu), Aruna Vasudev (Hindistan Sinema Dergisi Editörü), Max Tessier (Fransız Eleştirmen), Karen Yedaya (İsrailli Yönetmen), Dariush Mehruji (İranlı Yönetmen) ve Meltem Cumbul'dan oluşan jüri üyeleri değerlendirecek.
     Bu yıl Altın Portakal'da ilk kez düzenlenecek ''Ulusal Belgesel Film Yarışması''nın jüri üyeleri ise Can Dündar, Hasan Özgen, Şehbal Şenyurt, Zeynep Özbatur, Ludmila Cvikova.
     ''Kısa Film Yarışması''nın jüri üyeleri, ''Anlat İstanbul'' filmiyle sinemaseverlerin yakından tanıdığı yönetmen Ümit Ünal, oyuncu Yelda Reynauld, sinema yazarı Zeynep Tül Akbal ve yabancı üyeler ise Eric Ledune, Igor Strembitsky olacak.
    
     -ALTIN PORTAKAL'IN ALTIN ÖDÜLÜ-
    
     42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl yapılan en büyük değişikliklerden birisi de ödül heykelciği...
     Yeni bir felsefe ve organizasyon anlayışıyla düzenlenecek film festivali, bu yıl ilk kez ödüllerini Anadolu'nun binlerce yıllık felsefesine dayandıran bir temele oturtuyor.
     Ödül, mitolojide ''Mousalar'' olarak adlandırılan, lirik şiir, tragedya, destan, gökbilim gibi 9 disiplini simgeleyen 9 esin perisinden ilhamla tasarlandı. Sinemanın da edebiyat, müzik, plastik sanatlar, dans gibi pek çok disiplini içeren bir sanat dalı olması ''Mousalar'' ile örtüşüyor.
     Ödülde ilk kez gümüş, bronz ve değerli taşlar kullanılırken, Altın Portakal'ın ''portakalı'' 18 ayar altından yapılıyor.
    
     -FESTİVALDE ÖDÜLLER REKOR DÜZEYİNDE-
    
     Altın Portakal'da verilecek para ödülleri de rekor sayılabilecek düzeyde. Dereceye girenlere, ulusal çapta düzenlenen Uzun Metraj, Kısa Film ve Belgesel Film dallarında toplam 340 bin YTL, Avrasya Uzun Metraj Film Yarışması'nda da 100 bin dolar ödül verilecek.
     42. Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nda en iyi filme 150 bin YTL para ödülü verilirken, en iyi ikinci filme verilen ''Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü'' 100 bin YTL, en iyi üçüncü filme verilen ''Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'' 50 bin YTL, en iyi yönetmen ödülü de 25 bin YTL olarak belirlendi.
     Bu yıl ulusal olarak düzenlenecek Kısa Film-Video Yarışması ve Altın Portakal çatısı altında ilk kez bağımsız gerçekleştirilecek Ulusal Belgesel Yarışması'nda en iyi seçilen filmler, 7 bin 500 YTL değerindeki para ödülünün de sahibi olacak.
     1. Avrasya Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise en iyi film 75 bin dolar, en iyi yönetmen ise 25 bin dolarla ödüllendirilecek.
    
     -KAPANIŞ TÖRENİ ASPENDOS ANTİK TİYATRO'DA-
    
     Ödül töreni, Pamfilya kentlerinden biri olan Aspendos Antik kentini sanat merkezi yapan ve antik dünyadan günümüze gelebilmiş en sağlam eserlerden biri Aspendos Antik Tiyatro'da yapılacak.
     Korhan Abay'ın sunuculuğunu üstleneceği geceye, dünyaca ünlü müzisyen Mercan Dede eşlik edecek. Aspendos Antik Tiyatro'da yapılacak kapanış töreninde Cem Yılmaz da Türk sinemasını konu edeceği bir stand-up sunacak.
    
     -ALTIN PORTAKAL AFİŞLERİ EMRAH YÜCEL'DEN-
    
     1. Avrasya Uluslararası Film Festivali ve Avrasya Film Fuarı Lansman afişlerini, adını Hollywood filmleri için tasarladığı afişlerle dünyaya duyuran ünlü grafik sanatçısı Emrah Yücel hazırladı.
     1996 yılından bu yana Newyork ve Los Angeles'ta yaşayan Emrah Yücel, uluslararası alanda sinemanın tanıtımı konusunda çalışan kişilerin yaratıcılıklarını ödüllendirmek amacıyla verilen ''KeyArt Ödülleri''ni 2 kez üst üste kazandı.
     Festivalin her türlü tasarım ve kimlik çalışmasını ise grafik sanatçısı Kemal Öktem yönetiminde ART Reklam üstlenmiş bulunuyor.
    
     -FESTİVAL VADİSİ-
    
     42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, bu yıl bir ''Festival Vadisi'' oluşturuldu. Otellerin ve sinemaların Antalya'nın merkezinden seçilmesi, otellerle sinema salonlarının yürüyerek ulaşılabilecek mesafede olması, konuklar ve katılımcılar için festivali izlerken daha rahat etmelerini sağlayacak bir uygulama olacak.
     Festival konukları, Hillside Su, Sheraton Voyager, Falez Hotel, Porto Bello ve Sealife otellerinde ağırlanacak.
     Migros Alışveriş Merkezi'nde bulunan ve teknolojinin sağladığı tüm konforları taşıyan Cinebonus AVM sinemalarından 4 salon da 24 Eylül-1 Ekim tarihlerinde festival filmleri için ayrıldı.
     Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'nda ise Ulusal Kısa Film Yarışması ve Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda yer alan filmler gösterilecek.
     Migros Alışveriş Merkezi önünde oluşturulacak ''Festival Cafesi''nde düzenlenecek Film Söyleşileri'nde de dünyaca ünlü pek çok yönetmen ve oyuncu sinemaseverlerle sohbet edecek.
   26.09.2005 - 10:04:00 
 CANLI MÜZİK EŞLİĞİNDE ''BUZ PATENİ'', ''ŞARLO POLİS'' VE ''ŞARLO GÖÇMEN'' FİLMLERİNİN GÖSTERİLECEĞİ ''CHARLİE CHAPLİN GECESİ''Nİ, ''TOP MODEL'' OLARAK TANINAN VE DEDESİNİN İZİNDE GİDEREK SİNEMAYI HEDEF SEÇEN KIERA CHAPLIN SUNACAK
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl canlı müzik eşliğinde ''Buz Pateni'', ''Şarlo Polis'' ve ''Şarlo Göçmen'' filmlerinin gösterileceği ''Charlie Chaplin Gecesi'' düzenlenecek.
     Festivalin ''İpek Yolu Filmleri'' bölümünde Türk Cumhuriyetleri'nden filmler yer alıyor. 2004 Kırgızistan-Almanya ortak yapımı, yönetmenliğini Ernest Abdysaparov'un yaptığı ''Saratan'', Kırgızistan-Fransa ortak yapımı Aktan Abdikalikov'un yönettiği ''Evlatlık'', Kazakistan-Fransa ortak yapımı Darejan Omirbaev'in yönettiği ''Yol'' ve Kazakistan, Fransa, İsviçre, Japonya ve Hollanda ortak yapımı Serik Aprimov'un filmi ''Avcı'' bu bölümde seyircilerin beğenisine sunulacak.
    
     -ERIC LEDUNE TOPLU GÖSTERİMİ-
    
     Kısa Film yönetmeni Eric Ledune'nün sineması, Belçika canlandırma ve çizgi roman geleneği içinde yer almakla birlikte çizgilerinin olgunluğu ve resme yatkınlığıyla bu gelenek içinde kendi tarzını vurguluyor. Özellikle gündelik yaşama dair kısacık ve çok özel bir duyarlığı yansıtan şiir türü Haiku'dan yola çıkarak gerçekleştirdiği altı filmlik Haiku modernist çizgileriyle üç sanatın sinema, resim ve şiirin, eşsiz bir buluşma noktasını oluşturuyor.
     Ledune'nun, festival bünyesinde, ''Bayan Bana Bak Bayan'', ''Dejavu'', ''6 Haiku'' ve ''Geçit Töreni'' kısa filmlerinin bulunduğu bir toplu gösterimi yapılacak. Festival konuğu olarak Antalya'ya gelecek olan Eric Ledune ile kısa filmseverler, 25 Eylül günü yapacağı söyleşiye katılabilirler.
    
     -KAYIP RUHLAR: UZAKDOĞU'DAN KORKU FİLMLERİ-
    
     Yönetmenliğini Ki-Hyung Park'ın yaptığı, ''Halka'' ve ''Göz'' filmleriyle karşılaştırılan psikolojik Kore korku filmi ''Akasya-Acacıa'' ile Takashi Miike'nin imzasını taşıyan ''Ölüm Provası-Odishon'' şimdiden sinemanın klasikleri arasına girmiş, seyredenleri sarsan kült filmler.
     Geçen sezon Türkiye'de de gösterime girerek seyirci tarafından büyük ilgiyle karşılanan Jee Woon Kim'in filmi ''Karanlık Sırlar'' da Uzakdoğu Korku Filmleri bölümünde yer alacak filmler.
    
     -ALTIN AÇILIŞ-
    
     42. Altın Portakal Film Festivali ve 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali, 24 Eylül Cumartesi günü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Günübirlik Tesisleri'nde düzenlenecek Açılış Kokteyli'nin ardından başlayacak. Sunuculuğunu Ece Vahapoğlu'nun beş dilde gerçekleştireceği küçük bir törenin ardından Kerem Görsev Caz Trio sahne alacak.
     Altın Portakal Korteji, 42. yolculuğuna, saat 19.30'da, ATSO Günübirlik Tesisleri önünden çıkacak. Tramvay yolunu takiben Falez Kavşağı'na gelecek olan kortej, Adliye Kavşağı'ndan devamla açılış töreninin yapılacağı Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nun önünde son bulacak. Kortej güzergahı, Altın Portakal için özel olarak aydınlatılacak.
     42. Altın Portakal Film Festivali'nin Açılış Töreni, 24 Eylül Cumartesi günü saat 21.00'de Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek. Sunuculuğunu Timuçin Esen ve Şebnem Dönmez'in üstleneceği törende, bu yılki onur ödülleri de sahiplerine sunulacak. 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde onuncusu verilecek olan Onur Ödülleri'ne bu yıl yönetmen Seyfi Havaeri, oyuncu Nebahat Çehre ve Efkan Efekan değer görüldü. Yıldırım Önal Anı Ödülü'nün bu yılki sahibi ise Tuncer Necmioğlu... Törende, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Efkan Efekan'ın ödülünü oğlu Umut Efekan alacak. Açılış Töreni'ne ayrı bir renk katacak olan Sezen Aksu, sinema müziklerinden oluşan özel bir konser verecek.
     1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin açılışı da, 25 Eylül Pazar günü Antalya Kültür Merkezi'nde düzenlenecek kokteyl ve ardından düzenlenecek törenle gerçekleştirilecek. Kokteyl sırasında Antalya Oda Orkestrası mini bir dinleti sunacak. Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda düzenlenecek törende ise İlhan Erşahin sahne alacak. Dinletinin ardından, festivalin açılış filmi olan Michael Haneke'nin ''Saklı-Cache''sı gösterilecek.
    
     -CHARLIE CHAPLIN GECESİ-
    
     Dünya sinema tarihinde unutulmaz bir yere sahip olan Charlie Chaplin için düzenlenecek ''Charlie Chaplin Gecesi'', 28 Eylül Çarşamba günü Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda gerçekleştirilecek.
     Gecenin sunuşunu, Chaplin'in torunu Kiera Chaplin yapacak. Top model olarak tanınan ve dedesinin izinde giderek sinemayı kendisine hedef olarak seçen Kiera Chaplin'in de katılacağı gecede, Charlie Chaplin'in sessiz dönem filmlerinden üç kısa filminin gösterimi canlı müzik eşliğinde yapılacak. Dünyaca ünlü piyanistlerimiz Behzat Gerçeker ve Burçin Büke'nin piyanoyla eşlik edecekleri gecede, ''Buz Pateni-The Rink'', ''Şarlo Polis-Easy Street'' ve ''Şarlo Göçmen-Immigrant'' filmleri gösterilecek.
    
     -ALTIN PORTAKAL İÇİN 16 FİLM YARIŞACAK-
    
     Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Memduh Ün ''Sinemaya koyduğu son nokta'' olarak tanımladığı filmi ''Sinema Bir Mucizedir'' ile Altın Portakal'da bir kez daha yarışacak.
     Yönetmenliğini Cem Başeskioğlu'nun yaptığı, kanser olduğunu öğrenen bir kadının ölümünden sonra kızını korumasız bırakmamama çabasını anlattığı filmi ''Sen Ne Dilersen'' ulusal yarışmada yarışacak bir diğer film.
     Geçmiş yıllarda Altın Portakal'dan 4 kez ''en iyi senarist'' ve bir kez de ''en iyi yönetmen'' ödülüyle dönen Yavuz Turgul, bu yıl ''Gönül Yarası'' filmiyle yarışmada yer alacak.
     Genç yönetmenlerden Ulaş İnaç, ''Türev'' filmiyle festivalin ulusal yarışma bölümünde yer alıyor. Mustafa Altıoklar'ın yönettiği ''Banyo'' ve Mesut Uçakan'ın yönettiği ''Anne ya da Leyla'' yarışmada yer alan diğer filmler.
     Genç yönetmenlerden Tayfun Güneyer de başrollerini Ferhan Şensoy, Asuman Dabak, Rasim Öztekin, Zeki Alaysa gibi Türk sinemasının usta isimlerini yer aldığı ilk uzun metraj filmi ''Şans Kapıyı Kırınca''yla bu yıl Antalya'da şansını deneyecek.
     42. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Yarışma bölümünde yer alacak olan bir diğer film ise yönetmenliğini Reha Erdem'in yaptığı ''Korkuyorum Anne''. Reha Erdem filminde 'insan nedir ki?' sorusunun cevabını arıyor.
     Türk sinemasında 50 yılı geride bırakan, bugüne kadar ''en iyi film'' dalında 6 kez, ''en iyi yönetmen'' dalında ise 5 kez Altın Portakal heykelini alan usta yönetmen Atıf Yılmaz, festivale ''Eğreti Gelin'' filmiyle katılıyor.
     Ali Özgentürk ''Kalbin Zamanı'' filmiyle bu yıl Altın Portakal'da. Başrollerini Hülya Avşar, Oktay Kaynarca, Halil Ergün, Birol Üner ve Zeki Alasya'nın paylaştığı ''Kalbin Zamanı'' ulusal yarışma bölümünde yer alacak.
     Oğuzhan Tercan'ın başrollerinde Haluk Bilginer, Gülse Birsel, Birol Ünel ve Fatih Akın'ın oynadığı filmi ''Hırsız Var'' ve Kutluğ Ataman'dan farklı geçmişlere ve kişiliklere sahip iki genç kızın, hayatı beraber keşfetmelerini konu edinen filmi ''İki Genç Kız'' da yarışma da yer alacak 16 film arasında.
     Mert Baykal, ilk uzun metraj filmi ''Pardon'' ile yarışmaya katılacak. Erden Kıral ise Yılmaz Güney'in Yol filmi ekseni etrafında dönen son filmi ''Yolda'' ile bir kez daha Altın Portakal için yarışacak.
     Antalya Altın Portakal'da yarışacak bir diğer film ise yönetmenliğini Abdullah Oğuz'un yaptığı başrollerinde Burhan Öcal, Yavuz Bingöl, Fadik Sevin Atasoy'un paylaştıkları ''O Şimdi Mahkum''. Yönetmenliğini Yüksel Aksu'nun yaptığı ''Dondurmam Gaymak'' da 42. Antalya Altın Portakal'da yarışacak.
   26.09.2005 - 10:03:00 
 BU YIL 42. YAŞINI KUTLAYACAK OLAN ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ, 1. ULUSLARARASI AVRASYA FİLM FESTİVALİ İLE ULUSLARARASI KİMLİĞE BÜRÜNÜYOR
Farklı bir içerik ve yeni bir anlayışla sinemaseverlerin karşısına çıkacak olan 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali, ''1. Uluslararası Avrasya Film Festivali''nin de eklenmesiyle birlikte, ''ulusal'' kimlikten ''uluslararası'' kimliğe geçiş yapıyor.
     Bu yıl 42. yaşını kutlayacak olan ''Antalya Altın Portakal Film Festivali'', Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle 24 Eylül-1 Ekim 2005 tarihleri arasında düzenlenecek.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilecek 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 1. Avrasya Uluslararası Film Festivali, dünyada hem ''ulusal'' hem de ''uluslararası'' iki festivalin aynı anda düzenlendiği ender festivallerden biri olma özelliğini kazanıyor.
     Büyük iki kültür arasında bir köprü kurmak amacıyla hareket eden festivaller, Avrupa ve Asya'nın dikkat çeken yeni yönetmen ve endüstrilerinin dünyaya açılacağı bir platform olacak. 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali, Avrupa ve Asya filmlerinin yapımcı, yönetmen ve oyuncularının Türk sinemasıyla tanışmasını sağlarken, ortak yapımlar için zemin oluşturacak. Son yıllarda Antalya'da film yapımları için hazırlanan stüdyolar ve Antalya'nın doğal platoları da bir program dahilinde Avrupalı ve Asyalı yönetmenlere tanıtılacak.
    
     -ALTIN PORTAKAL'DA YILDIZLAR GEÇİDİ-
    
     1. Uluslararası Avrasya Film Festivali sırasında, dünyaca ünlü sinema ustaları Antalya'ya gelecek. ''Rezervuar Köpekleri''ndeki unutulmaz oyunculuğu, ''Kill Bill'' serisi ve ''Sin City''deki rolleriyle Türk sinemaseverlerin yakından tanıdığı Michael Madsen, jüri üyesi olarak Altın Portakal'a katılacak.
     ''Kung Fu'' dizisiyle dünyaca tanınan ve sonraki yıllarda pek çok önemli filmde rol alan David Carradine, ''Arabistanlı Lawrence'' filmiyle hafızalara kazınan Peter O'Toole, dünya sinemasının ünlü oyuncularından Mathilda May, yönetmen John Irwin, oyuncu Woody Harrelson, 'Charlie Chaplin Gecesi'nin sunuculuğunu yapacak olan Chaplin'in torunu ünlü model Kiera Chaplin, Antalya'ya gelecek isimlerden bazıları.
     Günümüz Güney Kore sinemasının en özgün yönetmenlerinden olan Kim Ki-Duk, 1. Avrasya Uluslararası Film Festivali'nin onur konuğu olarak Antalya'ya gelecek. Kim-Ki Duk'un ''Yay'' filminde rol alan Yeo-reum Han da festivale katılacak.
     Festivalin yarışmalı ve gösterim bölümlerine filmleriyle katılan ''Be With Me'' filminin yönetmeni Eric Khoo, ''Sophie Scholl'' filminin yönetmeni Marc Rothemund, ''Şangay Düşleri'' filminin yönetmeni Wang Xiaoshuai, ''Johanna''nın yönetmeni Kornel Mundruczo, ''One Night''ın yönetmeni Niki Karimi ve ''Go for Zucker''ın yönetmeni Dani Levy de Altın Portakal'ın konukları arasında yer alıyor.
    
     -DÜNYA SİNEMA USTALARI, ALTIN PORTAKAL İÇİN YARIŞACAK-
    
     1. Uluslararası Avrasya Film Festivali, dünya sinemasının ustalarına ait filmlerin katılımıyla hem yarışmalı hem de gösterim bölümde iddialı bir başlangıç yapıyor.
     ''Dancer in the Dark'' filmiyle 2000 yılında Cannes'da Altın Palmiye alan Danimarkalı usta yönetmen Lars von Trier, 2005 yılı yapımı ''Manderlay'' filmiyle yarışmaya katılıyor.
     Genel olarak festivallere katılmayan, ancak festivalin onur konuğu olan Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk, yarışmalı bölümde ''The Bow-Yay'' filmiyle yer alıyor. Türk sinemaseverlerin ''Fedakar Kız'' ve ''Boş Ev'' filmleriyle keşfettikleri Güney Kore sinemasının öncü yönetmenlerinden Kim Ki-Duk, 2004 yılında, Berlin ve Venedik film festivallerinde 'en iyi yönetmen' ödülünü kazandı.
     Michael Haneke, Cannes'da kendisine ödül getiren filmi ''Saklı'' ile Antalya'da da yarışacak. ''Cache-Saklı'', bir televizyon kanalında eleştirmen olarak çalışan George'un kendisine gönderilen ve ailesiyle ilgili videolar içeren bir paket almasıyla başlayan tedirgin edici olayları anlatıyor.
     Altın Portakal'ın uluslararası yarışma bölümünde yer alan bir başka film, ödüllü yönetmen Singapurlu Eric Khoo'nun imzasını taşıyan ''Be With Me-Benimle Ol''... Sekiz yaşındayken annesinin aldığı kamerayı elinden düşürmeyen, sinema eğitimini ise Avustralya Sidney Sanat Enstitüsü'nde yapan Khoo, Uzakdoğu'nun en başarılı yönetmenlerinden sayılıyor.
     İlk uzun metrajlı filmi ''Pleasant Days'' ile 2002 Locarno'da Gümüş Kaplan ödülünü alan 1975 Macaristan doğumlu genç yönetmen Kornel Mundruczo, ikinci uzun metrajlı filmi ''Johanna'' ile Antalya'ya katılıyor.
     2001 Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülünü alan Şangaylı yönetmen Wang Xiaoshuai ise yarışmaya, ''Shangai Dreams-Şangay Düşleri''' adlı filmiyle katılıyor. Film, Çin reformunun tarihsel fonunda, ilk aşkı anlatıyor.
     İranlı genç yönetmen Niki Karimi'nin 2005 yılı yapımı ''One Night- Bir Gece'', yönetmenin ilk kurmaca uzun metrajlı filmi. 2005 Cannes'da dünya prömiyerini yapan filmde, Tahran'da annesiyle beraber yaşayan genç bir kızın hikayesi anlatılıyor.
     2005 yılı Berlin Film Festivali'nden ''Gümüş Ayı'' ödülüyle dönen yönetmen Marc Ruthemund ise ''Sophie Scholl'' filmiyle yarışacak.
     Festivale Rusya'dan katılan Ilya Khrzhanovsky, Moskova ve taşra hayatından kesitler sunan epizodlardan oluşan ilk filmi ''Four/Dört'' ile yarışmalı bölümde yer alacak.
     40. Karlovy Vary Film Festivali'nde büyük ödül olan Kristal Küre'yi kazanan yönetmen Krzysztof Krauze'nin filmi ''My Nikifor'' da Türkiye'de ilk kez Antalyalı sinemaseverlerle buluşacak.
     Uluslararası Yarışmaya, Türkiye'den de Semih Kaplanoğlu ''Meleğin Düşüşü'' filmiyle katılıyor.
     1. Uluslararası Avrasya Film Festivali, ''Yarışmalı Bölümü'' dışında, ''Avrupa'nın Kaymağı'', ''Asya'dan Seçme Filmler'', ''İpek Yolu Filmleri'', Kim Ki-duk ve Michael Haneke toplu gösterimleri, ''Kayıp Ruhlar: Uzakdoğu'dan Korku Filmleri'' ve ''Yılmayan Kaybedenler'' başlıklı bölümlerden oluşuyor.
    
     -AVRUPA'NIN KAYMAĞI-
    
     Avrupa sinemasından örneklerin verildiği bu bölümde, usta Fransız yönetmen Alain Resnais, 2003 yapımı ''Dudaktan Olmaz'' filmi ile yer alıyor. Yönetmen Marc Rothemund, ''Sophie Scholl'' ve İstanbul'da büyükbabasının büyüttüğü Fanis'in hikayesi anlatan Yunanlı yönetmen Tasos Boulmetis'in filmi ''Bir Tutam Baharat/Politiki Kouzina'' da bu bölümde gösterilecek filmlerden.
     Avrupa'nın Kaymağı'na, Yönetmen Florian Gallenberger ilk uzun metraj filmi olan ''Zamanın Gölgeleri-Schatten Der Zeit'' ile katılıyor. Film, bağımsızlıktan önceki Hindistan'da geçiyor.
     2004 Hollanda yapımı ''Cennet Kızları-Paradise Girls'', Uzakdoğulu bir yönetmene ait: Fow Pyng Hu. Üç kadın, üç hikaye, üç mekan. Başlangıçta kaygısız olan bu üç hayatın her biri bir erkek figürüyle bozulur... Bir arkadaş, bir baba ve bir oğul. Sonunda üç Asyalı genç kadının hayatları, filmde incelikli bir şekilde bir araya gelir.
     Romanya'dan yönetmenliğini Cristi Puiu'nun yaptığı ''Bay Lazarescu'nun Ölümü-Moartea Domnuluı Lazarescu'', 2005 yapımı.
     Festival konuğu olarak Antalya'ya gelecek ve ''Festival Cafe'' söyleşisine katılacak olan Yönetmen Pietro Reggiani, ''Kardeşimin Yazı- L'estate Dı Mio'', Fransa'nın en deneysel film yaratıcılarından biri olan Andre Techine ''Değişen Zamanlar-Les Temps Quı Changent'', 2005 Fransa yapımı Cesar ödüllü yönetmen Dominik Moll imzalı ''Lemming'', yasak ve tutkulu bir ilişkiyi anlatan yönetmenliğini Giuseppe Piccioni'nin yaptığı ''Özlediğim Hayat-La Vıta Che Vorreılan'', Almanya yapımı genç yönetmen Til Schweiger'in yönettiği ''Yalınayak-Barfuss'' ile Dany Levi'nin yönetmenliğini yaptığı ''Zavallı Zucker-Go For Zuccer'' sinemaseverlerle buluşacak.
    
     -ASYA'DAN SEÇMELER-
    
     Bu bölümde yer alan ve Dünya Prömiyerinin Antalya'da yapılacağı ''20 Gece ve Yağmurlu Bir Gün'', Lam Lee'nin imzasını taşıyor.
     Yönetmenliğini İranlı iki yönetmenin ''Rakhshan Bani-Etemad, Mohsen Abdolvahab''ın gerçekleştirdiği, başrolünde İran sinemasının önde gelen isimlerinden Bahram Radan'ın üstlendiği ''Gilaneh'', orta yaşlı, yalnız bir köylü kadını olan Gilaneh'in oğlu, kızı ve savaş arasındaki döngüsünü ve savaştan on beş yıl sonraki çaresizliğini anlatıyor. Festival konuğu olarak Antalya'ya gelecek olan başrol oyuncusu Bahram Radan, 26 Eylül Pazartesi günü sinema severlerle bir söyleşi de yapacak.
     Asya'dan Seçmeler'de yer alacak filmler arasında; Türkiye'de geçen sezon vizyona giren ''Karanlık Sırlar'' filminden tanıdığımız yönetmen Kim Jee Woon'un ''Acı Tatlı Hayat-A Bitter Sweet Life'' da bulunuyor. Festival konuğu olarak Antalya'ya gelecek olan Kim Jee Woon, 29 Eylül Perşembe günü, filmin gösteriminden sonra sinemaseverlerle söyleşi yapacak.
     İran sinemasının genç yönetmenlerinden Mohammed Rasoulof, ''Demir Ada-Jazireh Ahani'' filmiyle festivale katılıyor. Mohammed Rasoulof, Antalya Migros'da düzenlenecek olan ''Festival Cafe Söyleşileri''nde, 27 Eylül Salı günü seyirciyle buluşacak.
     Hayatının otuzuncu yılında birdenbire her türlü sese karşı açıklanamaz bir hassasiyet geliştiren bir adamın hikayesini anlatan ''Sessizlik-Nissahabd'', Jahar Kanungo'nun imza attığı bir İran filmi. Festival Cafe'de sinemaseverlerle söyleşi yapacak olan Jahar Kanungo da festival süresince Antalya'da olacak.
     Fransa, İsrail, İtalya, Belçika ortak yapımı olan, yönetmenliğini Radu Mihaileanu'nun yaptığı ''Bir Şans Daha-Va, Vıs Et Devıens'', 2004 yapımı. Xiao Jiangın yönetmenliğini yaptığı ''Elektrikli Gölgeler-Meng Yıng Tongnıan'' ve Ning Hao'nun imza attığı ''Moğo Pinponu-Lu Cao Di'', Asya'dan Seçmeler bölümünün filmleri.
    
     -KIM KI-DUK VE MICHAEL HANEKE'DEN TOPLU GÖSTERİMLER-
    
     1. Uluslararası Avrasya Filmleri Festivali'ne onur konuğu olarak gelecek olan Kim Ki-Duk Toplu Gösterisi'nde, yönetmenin ''Boş Ev'', ''Fedakar Kız'' ve ''Sahil Koruma'' filmleri yer alacak.
     Festivalin yarışmalı bölümüne ''Cache-Saklı'' filmi ile katılacak olan Michael Haneke'nin Toplu gösteriminde ise ''Kurdun Günü'', ''Bilinmeyen Kod'' ve ''Piyanist'' filmleri yer alacak.
   26.09.2005 - 10:01:00 
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın