Dolar
38.76
Euro
43.61
Altın
3,324.77
ETH/USDT
2,330.40
BTC/USDT
103,089.00
BIST 100
9,390.51
arşiv

&#187 16. ULUSLARARASI ANKARA FİLM FESTİVALİ

(3-13 Mart 2005)

01.03.2005 - Güncelleme : 01.03.2005
&#187 16. ULUSLARARASI ANKARA FİLM FESTİVALİ


   


    FESTİVAL SONA ERDİ
            
    ANKARA (A.A) - 13.03.2005 - 16. Ankara Uluslararası Film Festivali, sinema dolu bir sezonu daha geride bırakarak düzenlenen törenle sona erdi.
    Akün Sineması'nda yapılan kapanış töreninde, festival kapsamında Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı'nca gerçekleştirilen ulusal kısa, belgesel ve uzun film yarışmalarında dereceye giren film ve sanatçılara ödülleri verildi.
    Derviş Zaim, Safa Önal, Lale Mansur, Cahit Berkay ve Uğur Vardan'dan oluşan jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda, biri karpuzcunun, diğeri berberin yanında çırak olarak çalışan iki çocuğun köylerinde film oynatmak için verdiği mücadeleyi anlatan ''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak'' adlı film, ''En İyi Ulusal Uzun Film'' seçildi. Ödülü, filmin yapımcılarından Serkan Çakırer aldı.
    Reha Erdem'in yönettiği ''Korkuyorum Anne'' adlı film, altı dalda ödül kazandı. ''En İyi Yönetmen'' ödülünü alan Reha Erdem, ''Onat Kutlar En İyi Senaryo'' ödülüne de layık görüldü.
    Festivalde, ''Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü''ne, ''Yazı Tura'' filmiyle Uğur Yücel layık görüldü. Yücel'in ödülünü, filmin oyuncularından Olgun Şimşek aldı.
    ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödülü ise ''Yazı Tura'' filmindeki rolüyle Olgun Şimşek ile ''Korkuyorum Anne'' filmindeki rolüyle Ali Düşenkalkar'a verildi. Ödülünü alırken, ''Ödülümü biriyle paylaşmaya uyuz oluyorum'' diyerek espri yapan Olgun Şimşek, bu ödülü Düşenkalkar gibi usta bir oyuncuyla paylaştığı için mutluluk duyduğunu söyledi.
    ''Neredesin Firuze'' filmiyle ''En İyi Kadın Oyuncu'' ödülüne layık görülen Demet Akbağ'ın ödülü, filmin yapımcılarından Serkan Çakırer'e verildi.
    ''En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu'' ödülünü ''Korkuyorum Anne'' filmiyle Işıl Yücesoy, ''En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu'' ödülünü ise aynı filmdeki rolüyle Köksal Engür aldı.   
   
    -5 YAŞINDA UMUT VERDİ-
   
    ''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak'' adlı filmin iki genç oyuncusu İsmail Hakkı Taslak ile Kadir Kaymaz da ''Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu'' ödülünü, ''Korkuyorum Anne'' filminin 5 yaşındaki oyuncusu ile paylaştı. Ödülünü almak üzere sahneye çıkan 5 yaşındaki Ozan Uygun, seyircilerden büyük alkış aldı.
    Festivalde ödüle değer bulunan diğer isimler şöyle:
    -Seçiciler Kurulu Özel Ödülü: Semih Kaplanoğlu (Meleğin Düşüşü), Ayşe Polat (Koru Kendini)
    -En İyi Görüntü Yönetmeni: Hayk Kırakosyan (Neredesin Firuze)
    -En İyi Sanat Yönetmeni: Naz Erayda (Neredesin Firuze)
    -En İyi Özgün Müzik: Erkan Oğur (Yazı Tura)
    -En İyi Kurgu: Mustafa Preşeva (Neredesin Firuze-Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak)
    -Umut Veren Yeni Yönetmen: Nuray Şahin (Helin'in Hayalleri)
    -Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu: Tülin Özen (Meleğin Düşüşü)
    -Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı: Nuray Şahin (Helin'in Hayalleri).
    
     -ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI-
    
     Festivalde, ''Ulusal Belgesel Film Yarışması'' sonucunda profesyonel kategoride birinciliği ''Mandolinli Kız'', ikinciliği ''Akıntıya Karşı Orhan Kemal: Bereketli Topraklar Üzerinde'', üçüncülüğü ise Yarınım Aydınlık Olsun: Bir Gül, Bir Yaprak, Bir Damla'' alırken, jüri özel ödülü ''Kayıp Kentin İzinde'' adlı eserin yapımcılarına verildi. 
     Amatör kategoride birinciliği ''Hayattan Kareler Sineroman'',  ikinciliği ''Eksik Dilek'', üçüncülüğü ''Notasyon'', jüri özel ödülünü ise ''Arka Bahçenin İnsanları'' isimli eserler elde etti.
    
     -ULUSAL KISA VE CANLANDIRMA FİLM YARIŞMASI-
    
     Ulusal kısa ve canlandırma film yarışmasında kurmaca dalında Ozan Açıktan'ın, ''Marlis'' adlı eseri birinci olurken, ikinciliği Fatih Kızılgök'ün ''Toz'', üçüncülüğü Mehmet Bahadır'ın ''Goy Goy'' adlı filmi kazandı.
     Deneysel dalda birinciliği Övgü Gökçe'nin ''Uyku Sonra'', ikinciliği Önder M.Özdem'in ''Sistem'' adlı eserleri elde etti.
     Canlandırma dalında ''En İyi Film'' ödülü canlandırma sinemasının desteklenmesi amacıyla yarışan filmlerin çoğunu üreten Animatölye'ye verildi.
    Seçiciler Kurulu Özel Ödülü'ne ise Arinsu Arslan'ın yönettiği ''Kırıntı'' adlı yapıt layık görüldü.



    BAŞKENT'TE SİNEMA DOLU GÜNLER BAŞLIYOR

    ANKARA (A.A) - 01.03.2005 - Ankara'nın en önemli festivallerinden Uluslararası Film Festivali'nin 16'ncısı, 3-13 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival kapsamında dünyanın her köşesinden 232 film, sinemaseverlerle buluşacak.
    16. Ankara Uluslararası Film Festivali'nin bu yılki programı, Çankaya Belediyesi'nde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
    Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Ankara'da özellikle eğitim, kültür sanat ve sosyal etkinliklerle ilgili konularda uğraş veren kurum ve kişilerle güçleri yettiğince işbirliği yapmayı istediklerini söyledi.
    Ankara'nın artık Mahmut Tali Öngören'in sayesinde başlatılan artık uluslararası nitelik kazanmış bir festival bulunduğunu belirten Eryılmaz, böyle bir organizasyonu gerçekleştirmenin çok zor olduğunu söyledi. Eryılmaz, bu işin bir avuç inançlı kişi tarafından yapıldığını kaydederek, ''Bizim görevimiz, festival programını yürüten arkadaşlarımıza destek vererek bu programı eksiksiz tamamlamak için uğraşmaktır'' dedi.
    Festival düzenlemenin çok zorlu bir iş olduğunu ancak bunu kalıcı kılmanın daha da zor olduğunu vurgulayan Eryılmaz, ''Çünkü belli bir kalitenin altına inemiyorsunuz'' dedi.
    Çankaya bölgesinde onbinlerce üniversiteli gençlik ve üniversitelerin yer aldığını hatırlatan Eryılmaz, bu nedenle Çankaya'da kültürel etkinliklere büyük bir ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.
   
    -''KÜÇÜK BÜTÇE İLE BÜYÜK İŞ''-
   
    Festival Komitesi Başkanı İnci Demirkol ise Guinnes Rekorlar Kitabı'na girecek kadar küçük bir bütçe ama çok sayıda kişinin emeği ve sevgisi sayesinde festivali gerçekleştirdiklerini söyledi. Demirkol, Çankaya Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş ile kişilerin maddi manevi destek verdikleri festivalin bütçesinin, 250-300 milyarı geçmediğini bildirdi.
    Festival için 1 aydır yoğun mesai ile çalıştıklarını anlatan Demirkol, festivali büyük bir balona benzettiğini söyledi. Demirkol, ''Festivali uçurulması gereken ama içi su dolu kocaman bir balona benzetiyorum. Birçok insan ucundan tutup kaldırıyor. Bazen o ıslak balonun altında kaldığımı hissediyorum. Ama herkes bir yerinden tuttuğu için yine de uçuyor'' dedi. Kentlerin festivalleri olması gerektiğini vurgulayan Demirkol, ''Kentleri kent yapan biraz da festivallerdir. Biz bu festivallerde yaratıcılarla seyircileri buluşturuyoruz'' diye konuştu.
    Demirkol, bu yıl festivalde Güney Afrika'dan Kanada'ya Vietnam'dan Hindistan'a kadar dünyanın her bölgesinden bol ödüllü 232 filmin sinemaseverlerle buluşturulacağını belirterek, ''Göğsümüzü gere gere sunacağımız bir programla seyirci karşısına çıkacağız'' dedi.
    Kısa ve belgesel filme önem veren tek festival olduklarına işaret eden Demirkol, gösterim alanı olmayan bu iki branştaki filmlere gösterim platformu imkanı sağladıklarını hatırlattı. Demirkol, festivalin, yurtdışında yaşayan Türk kökenli yönetmenlerin filmlerini de kucaklayan tek festival olduğunu söyledi.
    Bu yıl Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'na 11 Türk filminin katılacağını anlatan Demirkol, bu filmlerin önemli bir bölümünün henüz vizyona girmediğini söyledi.
    Demirkol'un verdiği bilgiye göre, festival, 3 Mart'ta düzenlenecek ödül töreniyle başlayacak.
    Bu yıl, ''Sanat Çınarları'' ödülünün bu yıl ressam Cemil Eren'e sunulacağı festivalde, ''Aziz Nesin Emek Ödülü'' Tarık Akan'a, ''Kitle İletişim Ödülü'', Sinema Yazarları Derneği ve Antrakt Sinema Gazetesi'ne verilecek.
   
    -ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI...-
   
    Festivalde bu yıl ''Ulusal Uzun Film Yarışması''na 11 film katılacak.
    Bu bölümde, Semih Kaplanoğlu'nun ''Meleğin Düşüşü'', Ezel Akay'ın ''Neredesin Firuze'', Ahmet Uluçay'ın ''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak'', Reha Erdem'in ''Korkuyorum Anne'', Uğur Yücel'in ''Yazı Tura'', Ümit Elçi'nin ''Hoşgeldin Hayat'', Nuray Şahin'in ''Helin'in Hayalleri'', Teoman'ın ''Balans ve Manevra'', Ayşe Polat'ın ''Koru Kendini'', Yavuz Özkan'ın ''Hayal Kurma Oyunları'' ve Ercan Durmuş'un ''Gece 11:45'' filmleri yarışacak.
    ''Ulusal Kısa Film Yarışması''nda ise kurmaca dalında 25, deneysel film dalında 8 film, canlandırma filmleri dalında ise 7 film yarışacak.
    Bu yıl ''Uluslararası Kısa Film programı'' 5 başlık altında sinemaseverlere sunulacak. Bu bölümde, ''Oberhausen 50 Yıl Seçkisi'' başlığı altında, Oberhausen Uluslararası Kısa Film Festivali'nin 50. yılı dolayısıyla yapılan 29 filmlik seçki izleyiciyle buluşacak. Roman Polanski, Werner Herzog, Krzysztof Kieslowski, Agnes Varda gibi usta yönetmenlerin kısa filmlerinin de bulunduğu seçki, festivalde 50 yıl boyunca yarışan en iyi filmlerden oluşuyor.
   
    -ÖDÜLLÜ BASK FİLMLERİ-
   
    Uluslararası Kısa Film Programı'nın ''İspanya-Bask Kısaları'' bölümünde ise KIMUAK Kısa Film Festivali'nin 12 filmlik 2003-2004 seçkisi sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
    ''Kısa Çizgi'' başlığı altında ise, ENSAD Animasyon Okulu öğrencilerinin çalışmalarından oluşan 12 filmlik bir canlandırma seçkisi izleyiciyle buluşacak.
    ''Kısa Sınır Tanımaz'' bölümünde ise İrlanda, Japonya, İngiltere, Belçika, Norveç, Çek Cumhuriyeti, Avustralya, ABD, İspanya, Almanya, Gürcistan, Danimarka, Hollanda, Portekiz, Fransa, Tayvan, Kanada, Bulgaristan, Kazakistan'dan toplam 28 filmin yer alacak.
    Hayatta bağlandıkları insanları kaybedenlerin öykülerinin anlatıldığı filmlerden oluşan ''Gidenlerin Ardından'' bölümünde de farklı ülkelerden 6 film sunulacak.
   
    -BELGESEL FİLM PROGRAMI-
   
    Festivalin ''Ulusal Belgesel Film Yarışması''nda amatör kategoride 20, profesyonel kategoride 14 film yarışacak.
    ''Ulusal Belgesel Film Gösterimi'' bölümünde ise Artvin hakkında yapılmış Bora Akarsel'in yönettiği ''Türkiye Renkleri'', Fatih Orbay'ın yönettiği ''Yaşayan Hazine'' ile Handan Türkeli'nin yönettiği ''Karakışın Doğusu'' gösterilecek.
    ''Uluslararası Belgesel Film Gösterimi''nde ise Polonya, Almanya, İsviçre, İspanya, Avusturya, İsrail, ABD gibi ülkelerden toplam 15 belgesel izleyiciyle buluşacak.
    Bu bölümde ayrıca ''Portreler'' başlığı altında, aralarında Charlie Chaplin ve Peter Greenaway gibi yönetmenlerden, Sergei Diaghilev'e kadar dünyaca ünlü sanatçılar üzerine yapılmış belgesellerin de bulunduğu 5 film gösterilecek.
    ''Yüzleşme'' adı altında ise izleyenleri savaş, baskı, şiddet ve tarihin gerçekleriyle yüz yüze bırakan 5 film, belgeselseverlerin beğenisine sunulurken, ''Yaşama Dair'' bölümünde Polonya, İsrail, İspanya ve Türkiye'den 5 film seyirciyle buluşacak.
   
    -ULUSLARARASI UZUN FİLMLER...-
   
    Bu bölümde, İtalyan sinemasının ünlü yönetmeni Marco Bellochio'dan üç film seyirciyle buluşacak. Yönetmenin, ''Cepteki Yumruklar'', ''Yargı'' ve ''Dadı'' filmleri gösterilecek.
    ''Dünyanın Her Köşesinden'' bölümünde ise 12 ülkeden 19 film seyirciyle buluşacak.
    Bu bölümde Gürcü yönetmen Dito Tsintsadze'nin ''Atış Korkusu'', Hindistan'dan Sanjay Bhansali'nin ''Devdas'' ve İndra Kumar'ın ''Masti'', İngiltere'den Juliet McCoen'in ''Donmuş'', İran'dan İbrahim Vahidzade'nin ''Denklem'', ABD'den Peter Hedges'in ''Annemler Yemeğe Geliyor'' filmi gösterilecek. Ayrıca, Pablo Trapero'nun ''El Bonaerense'', Türk-Yunan ortak yapımı Constantine Giannaris'in ''Rehine'', Micheal Winterbottom'ın ''Kod 46'', Usta yönetmen Wim Wenders'in ''Bir Adamın Ruhu'', ABD'den Hal Hartley'in ''Pazartesi Günkü Kız'', ünlü ''Şampiyon'' filminin küçük yıldızı Rick Schroder'in ''Siyah Bulut'', Shane Carruth'un ''Kapsül'', Jean-Stephane Bron'un ''Parlamentoda Mısır Taneleri'', Stephen Hopkins'in ''Peter Sellers'', Polonyalı yönetmen Jan Jakub Kolski'nin ''Pornografi'', Fransız yönetmen Robin Campillo'nun ''Geri Döndüler'', Sırp yönetmen Ljubisa Samardzic'in ''Gökyüzü Çengeli'' ve ''Kaz Tüyü'' sunulacak.
   
    -''FRANCOPHONİE PENCERESİNDEN''-
   
    ''Francophonie Penceresinden'' bölümünde ise 7 ülkeden 10 film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
    Fransız kültürüne ait öğelerin bulunduğu filmlerden oluşan bu bölümde, Peter Clain Netzer'in ''Maria'', Giorgos Zafiris'in ''Geçici Şehir'', Christos Dimas'ın ''Sarnıç'', Gavin Heffenan'ın ''Nihayet'', Lucas Belvaux'un ''Yaşamdan Sonra'', Jacques Audiard'in ''Dudaklarımı Oku'', Ghassan Salhab'ın ''Bilinmeyen Topraklar'' Tran Anh Hung'un ''Dikey Güneş Işığı'', Frank Van Passel'in ''Güller Konağı'', Jean-Pierre ve Luc Dardanne'ın ''Oğul'' filmleri gösterilecek.
    Bu bölümün ''Kuzeyden'' başlığı altında ise Kuzey Avrupa ülkelerinden Danimarka, İsveç, Finlandiya sinemalarının son örneklerinin izleyici karşısına çıkacak.
    Josef Fares'in ''Yallah! Yallah!'', Markku Pölönen'in ''Köpek Tırnağı Kesicisi'', Lukas Moodysson'un ''Bir Delik'', Per Fly'ın ''Miras'' ile Jarmo Lampela'nın ''Eila'' adlı filmleri sunulacak.
    ''Dünyanın Yolu'' başlığı altında ise 6 ülkeden yol hikayelerinin konu edildiği 6 film sinemaseverlere gösterilecek.
    Bu bölümde Krassimir Kurumov'un ''Aynı Göğün Altında'', Micheal Winterbottom'ın ''Bu Dünyada'', Stefan Hillebrand ve Oliver Paulus'un ''Doğru Kişi Geldiğinde'', Philip Gröning'in ''Aşk Para Aşk'', Behzad Behzadpur'un ''Hoşçakal Dostum'', Wim Wenders'in ''Bolluk Ülkesi'' seyirciyle buluşacak.
   
    -SERGİ VE PARTİ-
   
    Festival kapsamında ayrıca ''Sanat Çınarları'' ödülüne layık görülen ressam Cemil Eren'in resimleri, festival süresince Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde sergilenecek.
    Festival'in gelenekselleşen Kısa Film Partisi ise bu yıl ''70'lere ve Cahit Berkay'a Saygı'' temasında yapılacak. 9 Mart Çarşamba gecesi Saklıkent Kültür ve Eğlence Merkezi'nde gerçekleşecek partide, Cahit Berkay canlı performansla müzik ve sinema severlerin karşısında olacak.
    Murat Meriç ise arşiv görüntülerinden kurgulanan 70'li yıllar sinevizyon gösterisini eski 45'liklerle birleştirerek Ankaralıları 30 yıl öncesine götürecek.

    Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için: www.filmfestankara.org.tr



 
    Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın