Dolar
32.54
Euro
34.91
Altın
2,331.21
ETH/USDT
3,154.40
BTC/USDT
64,483.00
BIST 100
9,716.77
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay: Gözaltına alınan kişi sayısı 10 bin 410

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Aktay, "Gözaltına alınanların sayısı 10 bin 410 kişidir. Bunların 287'si polis, 7 bin 423'ü asker, 2 bin 14'ü hakim ve savcı, 686 kişi de sivil." dedi.

21.07.2016 - Güncelleme : 26.07.2016
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay: Gözaltına alınan kişi sayısı 10 bin 410

ANKARA

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, toplantı sonrası parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde ciddi direniş sergileyen Türkiye halkına muhabbetlerini, sevgilerini, saygılarını ve hayranlığını bildirdi. 

Gözaltı sayıları hakkında bilgi veren Aktay, şunları kaydetti:

"Gözaltına alınanların sayısı 10 bin 410 kişidir. Bunların 287'si polis, 211'i rütbeli, 76'sı rütbesiz olmak üzere; 7 bin 423'ü asker, bunlardan 162'si general, bin 967'si subay; 2 bin 14'ü hakim ve savcı, 686'sı da sivil olmak üzere 10 bin 410 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınanların yargılamaları hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Bunlardan 4 bin 60'ı ilk yargılamalar neticesinde tutuklanmıştır. Bu tutuklananların 151'i polis, 2 bin 430'u asker, bin 386 hakim ve savcı, 93'ü de sivil. 549 kişi denetimli serbestlikle serbest bırakılmış, 220'si serbest bırakılmış, gözaltında işlemleri devam edenlerin sayısı da 5 bin 581 kişi. Ölü olarak ele geçirilen 24 darbeci var, yaralı olarak da 49 darbeci ele geçirilmiş durumda."

ABD Başkan Yardımcısı Biden'dan Yıldırım'a telefon

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sırasında Başbakan Yıldırım'ı aradığını ifade eden Aktay, FETÖ'nün darbe girişiminden dolayı Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini ilettiğini bildirdi.

Aktay, Biden'ın, görüşmede, "Terörist başı Gülen'in ABD'den iadesi için Türkiye'den gelen hukuk dosyalarının, bazı dosyaların dikkatle inceleneceğini ve en kısa zamanda gereğinin yapılacağını" ifade ettiğini söyledi.

"Eleştirileri anlamakta zorluk çekiyoruz"

Aktay, olağanüstü hal uygulamasına dair Avrupa'dan gelen eleştirilere ilişkin, şunları kaydetti:

"Avrupalıların bu konuda ortaya koyduğu eleştirileri anlamakta zorluk çektiğimizi söylemek istiyorum. Doğrusu Avrupalılar Fransa'da veya Belçika'da yakın zamanda yaşanan iki tane terör saldırısından hemen sonra önce 6 ay, sonra bir 6 ay daha süreyi uzatmak suretiyle uyguladıkları bir olağanüstü hal uygulaması var. Biz Avrupalıların karşılaştığı türden terör saldırılarıyla çok daha fazla karşılaştık ama şimdiye kadar bu uygulamayı, bu tedbiri devreye sokmadık ama şu anda böyle bir tedbir artık takdir edersiniz çok çok gerekli." 

"Suçlar kişiseldir, bireyseldir"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin MYK toplantısında yer alıp almadığını ve toplantıda bu konuya ilişkin bir görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin soru üzerine Aktay, darbe soruşturması nedeniyle tutuklanan Tümgeneral Mehmet Dişli’nin, Şaban Dişli’nin kardeşi olduğunu anımsatarak, "Bizim ona bir suçlama istinadında bulunmamız asla söz konusu olmaz. Suçlar kişiseldir, bireyseldir, evrensel hukukun bir gereği böyledir. Aslında bugün Fetullahçı Terör Örgütü ile irtibatı dolayısıyla görevine son verilenlere yaklaşımımız şudur, hiçbir zaman birisi birinin kardeşi, akrabası, babası, oğlu diye suçlanacak değildir, suçlanmakta da değildir." ifadesini kullandı.

Suçların bireyselliğine dikkati çeken Aktay, "Kim doğrudan doğruya irtibatlıysa bu terörist yapıyla, biz onları sadece bu soruşturma kapsamında veyahut da tedbir kapsamında almış oluyoruz. Çünkü bu yapının mahiyetini hepimiz artık keşfetmiş olmalıyız. Bu yapı son derece gizli, ezoterik bir yapı. Sayın Cumhurbaşkanımız onu en iyi kelimeyle aslında nitelemişti, 'haşhaşi yapı.' Bu haşhaşi yapı, babasını bile tanımayan bir yapıdır. Yeri geldiğinde kendi babasını, kendi kardeşini inkar eden, kendi kardeşine silah çeken bir yapı. Burada kendi örgütünden başka hiçbir şeyi kutsamayan bir yapı olduğu için bunlar, kardeşi kardeşe kırdırabilen, babayı oğula kırdırabilen, koparabilen bir yapı. O yüzden bu yapının büyük tehlikesi biraz da ondan kaynaklanıyor." diye konuştu.

"CHP'nin davetine icabet edeceğiz"

CHP'nin bu süreçte düzenleyeceği mitinglere AK Parti'den çeşitli kademelerde katılım olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Aktay, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin pazar günkü Taksim'deki toplantısına bir davet aldık, parti olarak da davet aldık. Bundan dolayı çok çok teşekkür ediyoruz. Bu davete de icabet edeceğiz. Çünkü bu artık bir siyasi partinin davası değil." karşılığını verdi.

Meydanlarda diğer siyasi partilerin mensuplarının da katılmasını arzu ettiklerini dile getiren Aktay, alanlarda hiçbir siyasi partiyi hedef alan konuşmalar yapmamaya özen gösterdiklerini bildirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın