Dolar
32.47
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.90
BTC/USDT
70,743.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, Müslümanların kırmızı çizgisi Kudüs

Şehit Filistinliler için sela okundu gıyabi cenaze namazı kılındı

İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinliler için yurt genelinde selalar okundu, öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.

15.05.2018 - Güncelleme : 15.05.2018
Şehit Filistinliler için sela okundu gıyabi cenaze namazı kılındı Fotoğraf: AA/Anıl Bağrık

ANKARA

Diyanet İşleri Başkanlığının aldığı karar doğrultusunda İsrail askerlerince şehit edilen Filistinliler için sela okundu ve öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.

İsrail askerleri, ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde 60 Filistinliyi şehit etti, 2 bini aşkın Filistinliyi de yaraladı.

Yaşananlar üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt genelindeki camilerde sela okunması ve öğle namazının ardından şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılınması kararı aldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da bu kapsamda Fatih Camisi'nin minaresine çıkarak sela okudu.

Erbaş, selanın okunmasını ardından Fatih Camisi'deki cemaate öğle namazı kıldırdı. Sonrasında ise cami avlusunda şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldıran Erbaş, başta Filistinliler olmak üzere tüm mazlum Müslümanlar için dua etti.

Edirne

Selimiye Camisi'nde öğle namazını eda eden cemaat, daha sonra cami avlusunda İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı. 

İl Müftüsü Emrullah Üzüm, namaz öncesi yaptığı konuşmada silahsız, masum Filistinlilerin yaşlı, genç, kadın, çocuk demeden şehit edildiklerini söyledi. 

Filistinlilere yapılan saldırıyı kendilerine yapılmış gibi hissettiklerini ifade eden Üzüm, çok üzgün olduklarını dile getirdi.

Kırklareli

Kırklareli'ndeki Hızırbey Camisi'nde de öğle namazını eda eden cemaat, caminin avlusunda İsrail'in şehit ettiği Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Diyarbakır

Diyarbakır'da tarihi Ulu Cami'de öğlen namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı, şehit Filistinliler için dua edildi. 

Namazın ardından vatandaşlar, İsrail'in saldırılarına karşı tepkilerini dile getirdi. 

Mardin

Mardin'in merkez Artuklu ilçesindeki Fuat Yağcı Camisi'nde İl Müftüsü İsmail Çiçek, "Büyük Dönüş Yürüyüşü"nde İsrail askerlerince şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı ve ardından dua edildi. 

Çiçek, "Müslümanlar ramazan ayına muhabbetle girelim isterlerken hep bir acıyla karşılaşıyorlar. Filistin'de Müslümanların evleri ellerinden alınıyor, evlatları yok ediliyor, vatanları gasp ediliyor." diyerek, bu zulmün sona ermesi için dua ettiklerini kaydetti.

Elazığ

Elazığ İzzet Paşa Camisi'nde İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, gıyabi cenaze namazı kıldırdı, şehit Filistinliler için dualar edildi.

Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, masum insanların şehit olduğunu belirterek, saldırıyı kınadı. Sarıkaya, sömürgeci güçlere gerekli dersin verileceğini belirtti.

Düzce

Düzce Üniversitesinde (DÜ) bulunan farklı öğrenci toplulukları birleşerek İsrail'in Filistin'de yaptığı saldırılar kınandı. 

Kampüsün yaşam alanında gıyabi cenaze namazı kılan öğrenciler, sloganlar atarak oturma eylemi yaptı.

Bartın

Bartın Şadırvan Camisi'ndeki namazda konuşan cami müezzini Feridun Gök, Filistin'de Müslümanlara yapılan işkence ve zulmün son bulmasını diledi. 

Daha sonra gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi. 

Kocaeli

Kocaeli'de İzmit Fevziye Camisi'nde öğle vakti İl Müftüsü Yusuf Doğan tarafından kıldırılan gıyabi cenaze namazının ardından dua edildi.

Doğan, burada yaptığı konuşmada, kutsalımızı korumak adına can verenler için toplandıklarını ve Allah'tan şehitlere rahmet dilediklerini dile getirdi.

Adana

Adana Sabancı Merkez Cami'de öğle namazının ardından İl Müftüsü Hasan Çınar şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı.

AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni, yaptığı açıklamada, Kudüs'ün gerek Birleşmiş Milletler kararıyla gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılmasının şart olduğunu söyledi.

Adana Sivil İnsiyatif Meclisi Başkanı Mahmut Eraslan da İsrail'in Filistinlilere saldırılarını kınadı.

Osmaniye

Osmaniye'de Envarü-l Hamit Camisi'nde Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.

Cenaze namazının ardından cami avlusunda bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail ve ABD'yi protesto etti.

Hatay

Gıyabi cenaze namazının ardından Hatay'da Ulu Cami önünde ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla toplanan kalabalık, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar attı. 

Konuşmaların ardından kalabalık, Filistin'de hayatını kaybedenler için dua okudu. 

Mersin

AK Parti Mersin İl Başkanlığı üyeleri de Mersin'de Ulu Cami önünde bir araya gelerek, İsrail'in yaptığı katliama tepki gösterdi. 

Bu arada, Anadolu Gençlik Derneği Mersin Şubesi üyeleri de aynı camide protesto gösterisi düzenleyerek, İsrail'e tepki gösterdi.

Erzurum

Erzurum'da öğle namazının ardından Lalapaşa Camisi avlusundan toplanan kalabalık, musalla taşı üzerine Türk ve Filistin bayraklarını bırakarak şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Kalabalık cenaze namazının ardından "Kahrolsun İsrail" sloganları atarak dağıldı.

Ardahan

Ardahan'da öğle namazının ardından Ardahan Merkez Cami önünde toplanan kalabalık, şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazını kıldı.

Namazı kıldıran Ardahan Müftüsü Şaban Kondi, Müslümanların birlik ve dirlik içinde olmalarını temenni etti.

Kars

İsrail askerlerince şehit edilen Filistinliler için Kars'taki camilerde sala okundu, Evliya Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar İsrail askerlerince şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Namazı kıldıran Kars Müftüsü Mehmet Genç, şehitler için dua etti.

Namazın ardından açıklama yapan Memur-Sen Kars Temsilcisi Ebubekir Keleş, Filistinlilerin Gazze sınırında siyonist rejimin unsurlarıyla mücadele ettiğini söyledi.

Konuşmanın ardından vatandaşlar İsrail ve Amerika'ya tepki göstererek, "Kahrolsun Amerika, kahrolsun İsrail, kahrolsun bu zulme sesiz kalanlar" sloganları attı.

Erzincan

Erzincan'da öğle namazının ardından Cami Kebir Camisi'nde bir araya gelen bazı STK temsilcileri üyeleri ve vatandaşlar, şehit Filistinliler için okunan salanın ardından, İl Müftü Vekili Mahmut Bektaş ile cenaze namazı kıldı.

Üzümlü ilçesindeki camilerde de salaların okunmasının ardından gıyabi cenaze namazı kılınmak için saf tutuldu.

Ağrı

Ağrı'da öğle namazında Merkez Camide bir araya gelen Ağrı Kardeşlik ve Dayanışma Platformu (AKADAP) üyeleri, şehit Filistinliler için okunan salanın ardından, gıyabi cenaze namazı kıldı.

Açıklamanın ardından ABD ve İsrail aleyhine Türkçe ve Kürtçe sloganlar atan, tekbirler getiren kalabalık, Cumhuriyet Caddesi çıkışına kadar yürüdü. 

Bingöl

Bingöl'deki camilerde sela okundu. Daha sonra şehitler için öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. 

Bingöl Merkez Ulu Cami'de kılınan gıyabi cenaze namazına binlerce kişi katıldı.

Siirt

Siirt'te de merkez Abdulhakim Sancak Çarşı Camisi'nde şehit olan 60 kişi için dua edildi.

Öğle namazının ardından şehit edilen Filistinliler için caminin imam hatibi Nevzat Erdabakoğlu tarafından gıyabi cenaze namazı kıldırıldı.

Batman 

Batman Ulu Cami'deki gıyabi cenaze namazını İl Müftü Yardımcısı Ahmet Duran kıldırdı.

Şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı ve şehitler için dua edildi. 

Nevşehir

Nevşehir'de, öğle namazının ardından Kurşunlu Camii önünde bir araya gelen kentteki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar İsrail ve ABD'yi lanetledi. 

Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen ve AK Parti İl Başkanı Mustafa Rauf Yanar'ın da katıldığı protesto, dua edilmesinin ardından sona erdi.

Sivas

Sivas'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan sivil toplum kuruluşları, ABD ve İsrail'i protesto etti.

Ulu Cami'de öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.

Niğde

Niğde'de kentteki sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla Şadırvan Park'ta bir araya gelerek İsrail ve ABD aleyhine slogan attı. 

Konuşmaların ardından şehitler için gıyabi cenaze kılındı ve dua edildi.

Kayseri

Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki protesto gösterisinde "Katil İsrail", "Filistin yalnız değildir" sloganlarının atıldı, vatandaşlar ellerinde dünkü katliama ait fotoğrafların yer aldığı dövizler taşıdı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Şahin Güven dua etti. Daha sonra Filistinli şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Kırıkkale

Kırıkkale Nur Cami ve Külliyesi'nde öğle namazının ardından Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz ve Belediye Başkanı Mehmet Saygılı'nın da aralarında bulunduğu kalabalık grup, şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Kırşehir

Kırşehir ve ilçelerinde, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerleri tarafından Filistinlilerin şehit edilmesi protesto edildi.

Şehit olan Filistinliler için Cacabey Camisi'nde öğle vakti gıyabi cenaze namazı kılınarak, şehitler için dua edildi.

Bursa

Bursa'daki camilerde sela okundu, Ulu Camii'de de gıyabı cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından şehit edilen Filistinliler için dua edildi. 

Daha sonra çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri ve siyasi parti il başkanları 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplanarak, yaşanan saldırıyı kınadı. 

Balıkesir

Balıkesir'de, Zağnos Paşa Camisi'nde sela okundu. İl Müftüsü Ramazan Topcan, cami avlusunda şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı. 

Buradan Ali Hikmet Paşa Meydanı'na yürüyüşe geçen grup, ellerindeki Türk bayraklarıyla İsrail ve ABD aleyhinde sloganlar attı.

Bilecik 

Bilecik Şerifpaşa Camisi'nde İsrail askerlerince şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı. 

Gıyabi cenaze namazının ardından Kur'an-ı Kerim okundu.

Kütahya

Kütahya'da, Ulu Cami'deki öğle namazının ardından vatandaşlar, şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Namazın ardından bazı sivil toplum örgütlerince organize edilen yürüyüş kapsamında vatandaşlar tekbir ve sloganlar eşliğinde Zafer Meydanı'na kadar yürüdü

Yalova

Yalova Merkez Camii'nde öğle namazının ardından cami bahçesinde bir araya gelen vatandaşlar, şehit düşen Filistinliler için gıyabı cenaze namazı kıldı.

Kurtuluş Anıtı önünde organize edilen etkinliğe, AK Parti, MHP, BBP ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da ise İmaret Camisi'nde öğlen namazı sonrası Filistinli şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Zonguldak

Zonguldak'ın Alaplı ilçesindeki Merkez Camisi'nde şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Bolu

Bolu'da Demokrasi Meydanı'nda İl Müftüsü Orhan Genç tarafından İsrail askerleri tarafından şehit edilen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldırıldı ve dua edildi.

İzmir

İzmir'de Konak Meydanı'nda bir araya vatandaşlar, Yalı Camisi'nde, Filistin'de şehit olanlar için sela okunması ve öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kıldı.

Aydın

Aydın'da şehit Filistinliler için Bey Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Namazın ardından AK Parti Aydın İl Başkanlığının organizasyonuyla Atatürk Kent Meydanı'nda toplanan grup, "Filistin kırmızı çizgimizdir", "Kahrolsun İsrail" yazılı dövizler taşıdı.

Uşak

Uşak'ta Çakaloz Camisi önünde öğle namazı sonrası toplanan grup, ellerinde Filistin bayraklarıyla yürüyüşe geçti. 

Sloganlarla İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama tepki gösteren grup, İsmet Paşa Caddesi'nden 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'na ulaştı.

Burada Gazze'deki şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı ve Kur'an-ı Kerim okundu. 

Manisa

Manisa'da da Şehzadeler ilçesindeki Hatuniye Camisi'nde öğle namazının ardından şehit Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

AK Parti Manisa İl Başkanlığı tarafından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

Denizli

Denizli'de ise Delikliçınar Yeni Cami'de İl Müftüsü Mehmet Aşık tarafından Filistinli şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldırıldı, dualar okundu.

Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla çok sayıda vatandaş, 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda toplandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.