Dolar
32.58
Euro
35.01
Altın
2,346.35
ETH/USDT
3,139.30
BTC/USDT
64,364.00
BIST 100
9,802.03
Gündem, arşiv

Niğde'de güvenlik güçlerine saldırı: 2 şehit

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde, uygulama yapan güvenlik güçlerine ateş açılması sonucu 1 asker ve 1 polis şehit oldu, aracı gasp edilen bir kişi ise hayatını kaybetti.

20.03.2014 - Güncelleme : 20.03.2014
Niğde'de güvenlik güçlerine saldırı: 2 şehit

NİĞDE

Ulukışla ilçesi Eminlik gişeleri yakınlarında jandarma ekiplerinin uygulaması sırasında durdurulan otomobilden inen teröristler güvenlik güçlerine ateş etti.

Saldırıda 1 asker ve yardıma gelen 1 polis şehit oldu, aracı gasp edilen bir kişi ise hayatını kaybetti. Jandarma ile özel harekata bağlı polisler, gasp ettikleri kamyonla kaçan teröristlerin peşine düştü. Eminlik köyüne kaçan saldırganlar sağlık ocağına girerek içeridekileri rehin aldı.

Yaklaşık bir saat süren operasyonda 3 saldırgandan 2'sinin yaralı olarak ele geçirildiği, bir saldırganın kaçtığı bildirildi.

Görgü tanığının ifadesi

Otobüste bulunan görgü tanıklarından Gazi Sever, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ulukışla'da jandarmanın araçları durdurarak uygulama yaptığını söyledi.

Ekiplerin, otobüsü de durdurduğunu ifade eden Sever, şunları kaydetti:

"Otobüsün yanında beyaz brandalı bir araç vardı. Onun yanında durduk. Askerler aracın içine bakıyorlardı. Bagajı açtılar yanılmıyorsam. Hatta eşim de rahatsız oldu, ne yapıyorlar diye. O arada bir astsubay gördüm. Kamyonete doğru gidiyordu. O ara zaten patladı ve makineli silahlar ateşlenmeye başladı. Çocuğum ve eşimi yere yatırdım. Arkamızdaki arkadaş merak edip yerinden kalkınca vuruldu. Büyük panik yaşandı. Şoförümüz aracı olay yerinden uzaklaştırdı."

Vali Kılıç: "Kaçan teröristi, yoğun bir şekilde arıyoruz"

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç Celeme Deresi mevkisindeki olay yerinde incelemelerde bulundu. 

Burada, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kılıç, yabancı uyruklu 3 teröristin Hatay'dan İstanbul'a gitmek üzere bir ticari taksiyi kiraladıklarını söyledi. 

Saldırının adından kaçan 2 teröristin, kısa bir süre sonra yaralı olarak bir sağlık ocağında ele geçirildiğini anımsatan Kılıç, "Yürüyerek kaçan teröristle ilgili emniyet, jandarma ekiplerimizin çalışmaları devam ediyor. Maalesef bir polisimizi, bir astsubay çavuşumuzu kaybettik, şehit oldular. Kamyonet şoförümüzü kaybettik. Milletimizin, devletimizin başı sağolsun diyoruz" dedi. 

Kılıç, yakalanan teröristlere vatandaşın yoğun bir tepkisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yürekler dağlanıyor. İnsanlar elbetteki çok üzgün, çok büyük bir tepki var ama Türkiye Cumhuriyeti devleti hukuk devletidir. Hukuk çerçevesinde, devletimizin görevlileri işlerini yapmaktadır. Her birimiz ayrı ayrı üzüntü içindeyiz. Mesai arkadaşlarımızı, çalışma arkadaşlarımız kaybetmek, bizim için şok etkisi yaratmıştır. Ancak devletimiz büyüktür, hata yapanı, yanına koymayacak, yasalar çerçevesinde bedelini ödetecek güçtedir. Nitekim 2 terörist eldedir. Bunlara yönelik herhangi bir linç girişimi olmadı, hastaneye alınmışlardı. Tepki var, tepkiyi arkadaşlarımızla birlikte yönetiyoruz. Kaçan teröristi, yoğun bir şekilde arıyoruz, yakalayarak adalete teslim edeceğimizi umuyoruz." 

Öte yandan, şehit olan güvenlik görevlileri ile vatandaşın cenazeleri, cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından cenaze aracına konuldu.

Elbise parçası köpeklere koklatıldı

Kaçan teröristi arama çalışmaları ise 2 helikopter, Konya, Adana ve Kayseri'den gelen özel hareket ekipleriyle devam ediyor. Arama çalışmasına katılan köpeklere, takip sırasında ele geçirilen teröriste ait ıslak giysi parçası koklatılarak izi sürülüyor. Bölgeye helikopterle Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) timleri indirildi.

Protestocu gruba polis müdahalesi

Öte yandan, saldırının ardından yaralı yakalanan 2 teröristin tedavi gördüğü hastaneye girmek isteyen gruba polis biber gazı ile müdahale etti.

Niğde Devlet Hastanesi Acil servisi önünde toplanan kalabalık grup, terör saldırısını protesto etti. Sloganlar atarak acil servisten hastaneye girmek isteyen gruba polis biber gazı sıkarak engel oldu.

Polisin dağıtmakta zorlandığı gruba TOMA'dan su sıkılarak müdahale edildi. Ara sokaklara kaçan göstericiler polise taş atarak karşılık verdi.

Grup, bir süre sonra yeniden hastane önünde toplandı.

Vali Kılıç'tan gruba çağrı

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Acil Servis  önünde bekleyen öfkeli kalabalığı sakinleştirmek için konuşma yaptı.

Yüreklerin yandığını ifade eden Kılıç, "Avrupa'dan gelen teröristler yüreğimizi yaktı. Biz o şehitlerimizin, o gazilerimizin bugüne kadar binlerce yıldır şehitlerimizin ayağındaki toz olamayız. Kıymetli arkadaşlar sizler mümtaz insanlarsınız. Vatan sevgisi, insan sevgisi, asker sevgisi, polis sevgisi içinde olan insanlarsınız" dedi.

Teröristlerin dün Türkiye girdiklerini ve bu eylemi yaptıklarını belirten Kılıç şöyle konuştu:

"Ülkenin bekası, milletin iyiliği için devlet bugün bütün unsurlarıyla görev başında. Şu anda dağda kaçan teröristi takip etmek için yoğun bir faaliyet var. Siz bize, askerimize yardım edin, destek olun ki buradaki askeri ve polisi o teröristi yakalamakta kullanalım. Siz bize yardım edin. O teröristi yakalamamıza yardım edin. Ben devletin valisiyim, sizinle konuşmaya geldim. Bırakın ki biz şu teröristi etkisiz hale getirelim."

Konuşmanın ardından Vali Kılıç, Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl gruptakilerle beraber İstiklal Marşı okudu. Daha sonra Niğde Müftüsü Alaaddin Gürpınar, şehitler için dua etti.

Saldırıyı protesto eden grubun hastane önündeki bekleyişinin sürmesi üzerine çevik kuvvet polisleri hastane çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Saldırının ardıdan kaçan ve kısa süre sonra bir sağlık ocağında yaralı ele geçirilen yabancı uyruklu 2 teröristin tedavisi, Niğde Devlet Hastanesi acil servisinde sürüyor.

Gece görüş özellikli helikopterle aranıyor

Bu arada, güvenlik güçlerinin kaçan teröristi arama çalışmalarının, gece görüş özelliğine sahip helikopterin katılımıyla sürdüğü öğrenildi.

Kayseri, Adana ve Konya'dan gelen polis özel harekat ekipleriyle Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) timlerince sürdürülen arama çalışlamaları kapsamında bölgeyi bilen köylülerin de bilgisine başvurulduğu bildirildi.

Saldırıyı gerçekleştiren teröristleri taşıyan taksi şoförünün ilk ifadesinde teröristleri tanımadığını, 2 bin 500 lira karşılığında Hatay'dan İstanbul'a gitmek için anlaştıklarını söylediği öğrenildi. Olay sonrasında gözaltına alınan taksi şoförünün sorgusunun sürdüğü belirtildi.

Ankara'ya sevk

Teröristlerden yaralı ele geçirilen 2'si, sevk edildikleri Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 

Alınan bilgiye göre, Niğde Devlet Hastanesi'nin uzman hekimlerinin, hastanenin imkan ve kabiliyetlerini dikkate alıp üçüncü basamak bir hastanede tedavi edilmeleri gerektiği yönündeki görüşü doğrultusunda yaralı 2 terörist, gece yarısı helikopterle güvenlik güçleri ve sağlık ekipleriyle Ankara'ya getirildi. 

Güvenlik önlemi alınan Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne malzeme girişi yapılan kapıdan sokulan teröristlerin tedavisi devam ediyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın