Dolar
38.87
Euro
43.47
Altın
3,220.25
ETH/USDT
2,375.40
BTC/USDT
102,945.00
BIST 100
9,668.36
Yaşam

Elle pamuk toplama "tarih" oluyor

Çukurova'da, makineyle pamuk hasadının bu yıl ekim alanlarının tamamına yakınında uygulanması bekleniyor.

12.09.2011 - Güncelleme : 12.09.2011
Elle pamuk toplama "tarih" oluyor

pamuk makine

Çukurova'da, makineyle pamuk hasadının bu yıl ekim alanlarının tamamına yakınında uygulanması bekleniyor.***

ADANA - Ali Güreli

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye'deki yıllık üretim miktarı 2 milyon 500 bin tonun üzerinde olan pamuğun en iye şekilde değerlendirilmesi için, elle hasat yerine, makineli hasat yapılması gerektiğini söyledi.
Pamuk hasadına başlanılan Çukurova yöresinde üreticilerin zorda kalmadıkça elle hasat yaptırmadığını anlatan Girmen, şunları söyledi:
''Geçmiş yıllarda pamuğun elle toplanması ve çuvallanması aşamasında oluşan kirlilik, kalite kaybına neden oluyordu. Bu olumsuzluk, makineli hasatla aşılmaya başlandı. Artık üreticiler zorda kalmadıkça elle pamuk hasadı yaptırmıyor. Deyim yerindeyse elle pamuk hasadı Çukurova yöresinde tarih oluyor. Pamuktaki kirliliği önlemek, tekstil ve konfeksiyon sektörü, dolayısıyla ekonomi ve ihracat açısından çok önemli. Gelişen teknoloji sayesinde pamuk toplama makineleri ile hasat sadece Çukurova'da değil, Türkiye'de hayli yaygınlaştı.''
Girmen, Türk sanayicisinin, ihtiyacı olan pamuğu Türk çiftçisinin üretiminden karşıladığı sürece pamuk üretiminin önünün uzun yıllar açık olacağına inandığını, bunun aynı zamanda diğer tarım ürünleri açısından da geçerli olduğunu söyledi.
Ekim alanları arttıkça makineli hasatta sıkıntı olabileceğini anlatan Girmen, ''Bu sorunun aşılabilmesi için kullanılmış makinelerin ithalatı dahil bir takım düzenlemeler ve teşvikler düşünülebilir'' diye konuştu.
Girmen, büyük arazi sahiplerinin satın aldıkları makineyi kendi ürünlerinin toplanmasında kullandığı gibi, başka üreticilere de kiraya verdiğini, elle yapılana oranla daha ekonomik ve ucuza mal olan hasadın, 3-4 gün gibi kısa bir sürede bittiğini, bir pamuk toplama makinesi ile sezonda 600-700 işçinin yapabileceği 6 bin dekar alanda hasat gerçekleştirilebildiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın