Dolar
38.64
Euro
43.82
Altın
3,372.95
ETH/USDT
1,899.20
BTC/USDT
98,797.00
BIST 100
9,074.62
Yaşam

Afrika el sanatları Hamamönü'ne taşındı

Ankara'nın tarihi semti Hamamönü'ndeki "Afrika Evi El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi"nde satışa sunulan Afrika el sanatı ürünleri, onları üreten ailelere gelir kaynağı oluyor.

26.10.2017 - Güncelleme : 26.10.2017
Afrika el sanatları Hamamönü'ne taşındı Fotoğraf: AA/Binnur Ege Gürün

ANKARA - Nazlı Yüzbaşıoğlu

Afrikalı ailelerin el emeği hediyelik eşyalar, Ankara'nın tarihi semti Hamamönü'ndeki "Afrika Evi El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi"nde satışa sunularak onları üreten ailelere gelir kaynağı oluyor.

"Afrika Evi El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi" projesinin Koordinatörü ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız'ın eşi Emine Yıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen proje kapsamında atılan adımları Ankara'nın tarihi semti Hamamönü'ndeki kültür evinde AA muhabirine anlattı.

Yıldız, Emine Erdoğan'ın, Afrikalı kadınların ortaya koyduğu el emeği ürünleri hak ettikleri değerde, kar amacı gütmeden Türkiye'de satışa sunarak Afrikalı kadınlara gelir sağlamayı amaçlayan bir sosyal sorumluluk projesi başlattığını söyledi.

Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığının koordinasyonu ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) , Türk Hava Yolları (THY) ve Altındağ Belediyesinin iş birliğiyle 25 Mayıs 2016'da Afrika Evi El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi'nin açıldığını belirten Yıldız, Afrikalı kadınların el emeği ürünlerinin bulunduğu pazarda şimdiye kadar 17 Afrika ülkesinin ürünleriyle yer aldığını dile getirdi.

"Sadece satış merkezi değil, aynı zamanda bir kültür merkezi"

Türkiye'nin Afrika büyükelçiliklerinin üretim yapan ailelerin bulunması konusunda destek verdiğini söyleyen Yıldız, ayrıca TİKA'nın Afrika'da yürüttüğü projelerde üretilen ürünlerin de Afrika Evi'nde yer aldığını kaydetti. Yıldız, Afrika büyükelçilerinin eşleriyle de iletişim halinde olduklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Burada sefire hanımlardan beklentimiz, onların bizi yönlendirmesidir. Her ülke kendi ürünlerini ve kurumlarını daha iyi bilir. Ayrıca burası sadece bir satış merkezi değil, insanların birbirlerinin kültürünü tanıyabileceği bir merkez olsun istedik. Yakın zamanda Gazi Üniversitesi ile iş birliğimiz çerçevesinde davet ettiğimiz öğretim görevlileri burada ders verecek. Öğrencilerin buraya gelmesini, burada ders çalışmalarını istiyoruz. Ana sınıflarını buraya davet edip onlara Afrika hikayesi anlatmak, hikayeleri canlandırmak gibi etkinlikler yapmayı planlıyoruz."

Gana, Fildişi Sahili, Nijer, Gambiya, Nijerya, Tanzanya, Sudan, Kenya, Somali, Uganda, Etiyopya, Cibuti, Senegal, Benin, Mali, Kamerun ve Gine'den Afrikalı kadınların el emeği ürünlerinin bulunduğu Afrika Evi'ne vatandaşların ilgi gösterdiğini belirten Yıldız, "Buradaki ürünler Afrikalı ailelerden doğrudan peşin para karşılığında alınıyor. Böylece üretici aile anında gelir elde etmiş oluyor. Satın alma sürecinde bir aracı olmadığı için, ürünler Türkiye'de de ticari kar payı güdülmeden uygun fiyatlara satılıyor. Satışlar arttıkça Afrika'dan alınan ürün sayısı da artacaktır ve bu da Afrikalı aileler için bir gelir olacaktır." diye konuştu.

Afrika Evi'nin pazar dışında haftanın her günü açık olduğunu söyleyen Yıldız, "Tüm vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz. Buradaki ürünleri seveceklerinden eminim. Kendi kültürümüzden uzak gibi görünse de hala birçok Afrika ülkesinde Osmanlı'ya ait eserler korunup saklanıyor. Ortak bir tarihimiz var. Bu tarihi görmeli, birlikte paylaşmalıyız." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın