Dolar
38.56
Euro
43.66
Altın
3,254.22
ETH/USDT
1,844.80
BTC/USDT
97,056.00
BIST 100
9,078.43
Yaşam

'Abdülhamid'in takıları 'Payitaht'tan

Asıl mesleği olan radyo televizyon programcılığını bırakıp 14 yıl önce merak sardığı gümüş işçiliği sanatına yönelen Karacan, Hindistandan getirdiği doğal taşlar ile İslamiyet öncesi ve sonrası 10 bin Türk motifinden oluşan desenleri takılara işliyor

Miraç Kaya  | 09.05.2018 - Güncelleme : 09.05.2018
'Abdülhamid'in takıları 'Payitaht'tan

Bursa

BURSA  - MİRAÇ KAYA

Bursa'da doğal taşlara ilgisinden dolayı hobi olarak başladığı gümüş işçiliği sanatında kendini geliştiren Özlem Karacan, TRT'de yayınlanan "Payitaht Abdülhamid" dizisinin takı ve aksesuarlarını, 10 bin Türk motifinden oluşturduğu desenlerle tasarlayıp yapıyor.

Asıl mesleği radyo televizyon programcılığını bırakan, 14 yıl önce kendi çabalarıyla yaptığı takıları kermes ve okul şenliklerinde satan Karacan, aradan geçen yıllar içinde gümüş işçiliğinde kendisini geliştirdi.

Hindistan'dan getirdiği doğal taşları el sanatıyla gümüşlere işleyen, aldığı eğitimlerin de etkisiyle zamanla adını duyuran Karacan, İslamiyet öncesi ve sonrası 10 bin Türk motifinden oluşan desenleri de takılarına uyguladı.

TRT'de yayınlanan "Payitaht Abdülhamid" dizisindeki tüm takı ve aksesuarları yapan Karacan, takıları, karakterlerin kostümlerine, ten, göz ve saç renklerine uygun, o döneme göre titizlikle tasarlıyor.

Karacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dizide ağırlıklı olarak kadın karakterlerin takılarına yönelik çalıştıklarını belirterek, erkeklerin yüzüklerini de hazırladıklarını söyledi.

Dizi ekibinin önce kostümlerin fotoğraflarını gönderdiğini, kendilerinin de buna göre aksesuar tasarlayıp ürettiğini anlatan Karacan, bazı sahne ve kostümlere birden fazla alternatif takı oluşturduklarını ifade etti.

Takıların yüzde 80'i gümüşten

Takıların yüzde 80'inin gümüşten oluştuğunu fakat gelen işe göre değişkenlik gösterebildiğini anlatan Karacan, şöyle konuştu:

"Mesela altın görünümlü istediklerinde başka bir metal kullanıyoruz. Gümüşü kaplayabiliyoruz, doğal taşları döneme uygun işliyoruz. Dizideki olay 18. yüzyılda geçiyorsa mücevherleri yaparken, tasarlarken o döneme uygun çalışıyoruz. Günümüz teknikleri o döneme uyarlanamıyor. Her şeye açıkçası çok dikkat ediyoruz. Bu dizi yakın tarih olduğu için işimiz biraz daha kolaylaştı. Geçmiş dönemlere ne kadar giderseniz teknikler o kadar ilkelleşiyor. Malzemeleri bir kenara bırakıp daha çok elle çalışıyorsunuz, motifler ağırlaşıyor."


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın