3 bin yıldır hayat veriyor
Karaman'da 3 bin yıl öncesinde yapıldığı tahmin edilen su havuzu, hayvanların su ihtiyacının karşılanmasında kullanılıyor.

Karaman'da 3 bin yıl öncesinde yapıldığı tahmin edilen su havuzu, hayvanların su ihtiyacının karşılanmasında kullanılıyor.***
KARAMAN - Mehmet Çetin
Kılbasan Belde Belediye Başkanı İbrahim Baykara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldelerinin hemen kuzeyindeki Karadağ'ın en yüksek tepelerinden olan 2 bin 800 metre yüksekliğindeki Başdağ'da bir çok askeri ve dinsel yapı olduğunu söyledi.
Hitit, Roma ve Bizans dönemleri izlerini taşıyan yapılardan en önemlisinin tepede bulunan küçük kriter çukurunun içine yapılan havuz olduğunu ifade eden Baykara, şunları kaydetti:
''Başdağ'ın üç tarafında askeri yapılar ve kilise kalıntıları var. Karadağ, yapısı itibarı ile bünyesinde hiç su kaynağı olmayan bir dağ. Başdağ tepesinde bulunan küçük kriter içerisine Hititler tahminen 3 bin yıl önce 2 havuz yapmışlar. Yan duvarları küçük taşlarla örülü bu havuzların üst kısımları kesme taşlarla örülü. 10 metre yarı çapında olan yuvarlak büyük havuzun 2 metrelik bölümü şu anda gözüküyor. Havuzun içi toprakla dolmuş. Derinliğin 15 - 20 metreyi bulabileceğini tahmin ediyoruz. Dikdörtgen şeklindeki küçük havuzda aynı sistemle yapılmış. Buranında derinliği belli değil. Yağmur ve kar sularının havuzlarda birikebilmesi için kanallar açılmış. Bu havuzlarda biriken sular gerek insanların ihtiyacı gerekse hayvanların ihtiyacı için kullanılmış.''
Binlerce yıl geçmesine rağmen Karadağ'da hayvancılık yapan yöre halkının hala hayvanlarının su ihtiyacının bir bölümünü bu havuzdan karşıladıklarını belirten Baykara, ''Kışın bu havuzda biriken sular yaz boyunca hayvanlar tarafından kullanılıyor. Havuzun kenarındaki taştan oyulma su teknelerine sular dolduruluyor ve hayvanlar içiyor. Bu gün imkanlar genişlediği için hayvancılık yapan insanlar ağıllarına tankerlerle su taşıyabiliyorlar. Fakat yabani hayvanların su ihtiyacının karşılandığı tek yer burası'' dedi.