Ülke Profilleri

Fransa

Fransa, dünyanın en çok turist çeken ülkesi olmasının yanı sıra diplomasi, tarih, teknoloji, insan hak ve özgürlükleri, mimari, sanat ve spor gibi alanlardaki geçmişiyle ön plana çıkıyor.

05.09.2017 - Güncelleme : 06.09.2017
Fransa

Fransa, aynı zamanda Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa Parlamentosu (AP), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Avrupa Kolordusu’na (EUROCORPS) ev sahipliği yapıyor.

Künye

Nüfus: 66,9 milyon (2017)

Etnik yapı: Hukuki bir karşılığı olmayıp, sayım yapılması da yasaklanmıştır. Genelde Fransız, Bask, Bröton, Katalan, Alzaslı, Korsikalı, Arap-Berberi, Türk, Ermeni ve denizaşırı bölgelerden gelenler olarak belirtiliyor.

Yüzölçümü: 640,679 kilometrekare 

Dil: Fransızca (Fransızca aynı zamanda BM, AB ve Afrika Birliği’nin resmi dilleri arasında)

Din: Laiklik ilkesini benimsemiştir ve dini inanç araştırması yapmak yasaklanmıştır. Resmi olmayan verilere göre nüfusun yüzde 53’ü Hristiyan, yüzde 10’u Müslüman, yüzde 1’i Yahudi, yüzde 35’ten fazlası inançsız.

Para Birimi: Avro

Genel Bilgiler

Fransa, Avrupa Birliği’nin (AB) Almanya ile kurucu üyelerinden biri olarak gösterilir. 1789 devriminden sonra 5 kez Cumhuriyet ilan edilen Fransa’da yarı başkanlık sistemi ile 5. Cumhuriyet yönetimi uygulanıyor. 
Fransa, 19 nükleer santralde faaliyette olan 58 reaktör ile elektriğinin yüzde 77’sini nükleer enerjiden sağlıyor. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olan Fransa aynı zamanda dünyada nükleer silah kapasitesine sahip ilk 5 ülkeden biri. 

Yüzyıllar boyunca sömürgecilik yapan Fransa’nın bugün bile bazıları il statüsünde denizaşırı toprakları bulunuyor. 

MS 843 yılında imzalanan Verdun Anlaşması ile kurulan Doğu, Orta ve Batı Fransa krallıklarından Batı Fransa Krallığı bugünkü Fransa’nın temelini oluşturuyor. Fransa’da 1789’da yapılan ihtilal ile cumhuriyetin temeli atıldı. Fransa, 1. ve 2. dünya savaşlarından galip çıkmasına rağmen tarihi rakibi Almanlar tarafından işgal edildi.

Fransa, Avrupa Birliği’nin (AB) lokomotifi olarak kabul ediliyor ve Birlik içinde Almanya ile denge görevi görüyor. İngiltere’nin AB’ye girişine karşı çıkan Fransa’da halk, 2005’te AB anayasası için yapılan halk oylamasına onay vermedi.

Ekonomi

Dünyanın 6. büyük ekonomisi Fransa, dünyanın önemli otomobil üreticilerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkede savunma ve uçak sanayisi de çok gelişmiş durumda. 

Fransa aynı zamanda dünyanın en önemli tarım ülkelerinden biri kabul ediliyor. Ülke, hayvancılıkta da önemli bir yere sahip.

Enflasyon oranı 2016’da yüzde 0,2 olarak hesaplandı. Uluslararası Para Fonu verilerine göre, Fransa’nın gayri safi yurt içi hasılası 2,5 trilyon, kişi başına gayri safi yurtiçi gelir 36 bin 621 avro oldu. Ülkenin 2016’da büyüme oranı yüzde 1,3 ve işsizlik oranı yüzde 10 seviyesindeydi.

Siyasi Durum

Fransa, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra General Charles de Gaulle’ün önderliğinde 1958’de kurulan 5. Cumhuriyet ile yönetiliyor. Yarı başkanlık sisteminin uygulandığı Fransa’da cumhurbaşkanının yetkileri ve ülke yönetimindeki ağırlığı oldukça fazla.

Fransa’da Ulusal Meclis ve Senato bulunuyor. 5 yılda bir yenilenen Ulusal Meclis’te 577 milletvekili, her 3 yılda bir yarısı yenilenen Senato’da da 348 senatör görev yapıyor. Senatörler 6 yıl görevde kalıyor. Milletvekilleri doğrudan halk oyuyla seçilirken, senatörleri Fransa’da sayıları 150 bin civarında olan seçilmişler (milletvekilleri, belediye başkanları ve meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri) belirliyor.

1950’li yıllardan bu yana Fransa’da sağ ve sol olmak üzere 2 siyasi kanat, ülke yönetiminde söz sahibi oldu. 2017’de yapılan son seçimlerde Emmanuel Macron ve kurduğu Yürüyüş Hareketi büyük başarı sağlayarak geleneksel sağa ve sola tarihi hezimet yaşattı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın