Dolar
38.56
Euro
43.63
Altın
3,254.87
ETH/USDT
1,840.80
BTC/USDT
96,885.00
BIST 100
9,078.43
Gündem, arşiv

Tuz Gölü'ndeki ''kızıllığın sırrı'' çözüldü 

Buz mavisi rengiyle ünlü Tuz Gölü'nün, kızıl renge boyanmasının nedeni araştırıldı.

02.08.2012 - Güncelleme : 02.08.2012
Tuz Gölü'ndeki ''kızıllığın sırrı'' çözüldü 

AKSARAY - Öner Taş 
 
Buz mavisi rengiyle bilinen Tuz Gölü'nün güneybatı kıyılarının kızıl renge boyanmasının nedenini araştıran bilim adamları, renk değişikliğine toplu iğne ucunun binde biri büyüklüğündeki ''dunaliella salina'' adı verilen bir tür su yosununun neden olduğunu belirledi. Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Kaya, Tuz Gölü'nün özellikle güneybatı kıyılarında yayılan kızıl rengin nedenini tespit etmek için çalışma yaptıklarını söyledi.
Tuz Gölü'nün kıyısında görülen ve geniş bir alanı kaplayan kızıl rengin nedeninin beta karoten adı verilen bir pigment olduğunu, bu pigmentin üç canlıda görülebileceğini belirten Kaya, ''Bunlardan bir tanesi artemia salina. Ancak artemia dediğimiz canlının bu kadar yüksek tuzluluk derecesinde yaşaması imkansız. Diğer bir seçenek dunaliella salina dediğimiz bir alg türü. Bu genelde tuzcul halofil ekosistemlerde yaşayan bir tür. Bir diğeri de halobakterium dediğimiz bir bakteri'' dedi.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın