Dolar
32.48
Euro
34.94
Altın
2,332.15
ETH/USDT
3,160.60
BTC/USDT
64,671.00
BIST 100
9,716.77
Gündem

Sivil toplum kuruluşlarından bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki

Sivil toplum kuruluşları, bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki gösterdi.

04.04.2021 - Güncelleme : 04.04.2021
Sivil toplum kuruluşlarından bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK) Dönem Başkanı Ali Mamak, yaptığı yazı açıklamada, "millete rağmen millet adına" bildiri yayımlayan emekli amiralleri kınadıklarını belirtti.

Bu tür odaklara karşı, herkesi birlik, beraberlik ve dayanışma içinde geleceğe sahip çıkmaya davet eden Ali Mamak, şunları kaydetti:

"Unutulmasın ki 28 Şubat zihniyeti tarihimizin karanlık sayfalarında kalmaya mahkum olmuş, bu mahkumiyet onların boyunlarında kıyamete kadar asılı kalacaktır. 15 Temmuz'da milletimiz dışardan yönetildiği ve yönlendirildiği aşikar olan ve şanlı ordumuzun itibarına gölge düşürerek yapılan hain saldırıyı da asırlar geçse de unutmayacaktır. Dün 'Batı çalışma grubu' ile okulları, vakıfları ve dernekleri kıskaca alıp, bazılarını kapatmışlar, dindar insanları tasfiye etmişlerdir. Kadrolarıyla devletin önemli organlarına hakim olan 28 Şubat darbecileri, 'irticayla mücadele' kılıfıyla, milletimize düşmanlık yapmışlardır. Maalesef ki günümüz de halen bu zihniyetin devamı bazı emekli amiral aktör geçmişi unutmamızı istemektedirler. Ordumuzun ve milli iradenin yanında olan sivil toplum kuruluşlarımızı ve vatandaşlarımızı, milli iradeyi vesayet altına alabilecek, tüm oluşum ve güç odakları karşısında, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde geleceğimize sahip çıkmaya davet ediyoruz." 

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'ndan bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformundan yapılan yazılı açıklamada, milletin kendi iradesine sahip çıkabilecek olgunluk ve kararlılıkta olduğu vurgulandı.

Millet iradesini önemseyen kuruluşlar olarak bu türden açıklama ve hezeyanların, şiddetle telin edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Devirleri kapanmış, dönemleri bitmiş ve milletin maşeri vicdanında hiç de iyi biçimde anılmayan bu çevreler ve destekçileri bilmelidir ki Montrö Sözleşmesi ve Kanal İstanbul projesi üzerinden vurmaya çalıştıkları milli irade ve TSK üzerinden yöneltmeye çalıştıkları haince saldırılara artık kimse prim vermiyor. Çok şükür bugün milletinin derdiyle dertlenen milli irade temsilcileri ve yine milletiyle beraber olan ve onun değerlerini değeri olarak gören bir TSK mevcut. Malum çevrelerin hazımsızlığı bundandır. Milletin makamları, mevkileri ve kurumları aslına dönmüşlerdir. Sicillerini iyi bildiğimiz bu kesimlerin milletin karşısına utanmadan, sıkılmadan, cüretkar biçimde çıkmaları asla affedilemez."

Darbe heveslilerinin kendi elleriyle, kendilerine sağladıkları ayrıcalıklı emeklilik hayatlarını sürdürmekteyken "tabiatlarının gereğini" yaptığı vurgulanan açıklamada, sistemden ve kurumlarından rahatsız olan bu kişilere, siyaset yapmak istiyorsa mevcut bir partiye girmeleri ya da kendi partilerini kurmaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Millete ve temsilcilerine tepeden bakarak ahkam kesmeleri, parmak sallayıcı bir tutumla gece yarıları bildiri yayınlamak suretiyle gölgeden bağırmaları ve milletin sinir uçlarına basan açıklamalar yapmaları artık bardağı taşırmıştır. Bunu iyi bilsinler. Millet nasıl 15 Temmuz gecesi gereğini yapmışsa, darbe taraftarlarına karşı durulacağını dünya aleme nasıl göstermişse yine aynı kararlılığı sergilemekten geri durmaz. Bizler, sivil toplum gönüllüleri, bu nesli tükenmiş dinozorları, tarih öncesi fosilleri yakından tanıyoruz. Milletimizin tanıdığını da biliyoruz. Eski, eskide kaldı. Bizler yeni şeyler söyleyen, milleti anlayan taraftayız." 

"Bu tür açıklamaların karşısındayız"

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) de emekli amirallerin açıklamasını, "iyi niyetten ve demokratik bir görüş açıklamasından uzak, milli iradeye karşı bir sorumsuzluk örneği" olarak niteledi.

TEMAD açıklamasında, "Bu bildiri demokrasiye, hukuka, devletimize, milletimize ve ordumuza karşı yapılmış bir açıklamadır." ifadelerine yer verildi.

"TSK'dan emekli, herhangi bir görev ve yetkisi olmayan kişi veya kişilerin, şahsi düşünce ve emellerine Türk ordusu veya emeklilerinin alet edilemeyeceği" vurgulanan açıklamada, "Her zaman devletimizin, milletimizin ve ordumuzun yanında, demokrasiye ve milli iradeye saygılı, büyük bir sivil toplum kuruluşu olan TEMAD, emekli askerlerin görüşünü yansıtmaktan uzak, Türk milletinin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin birlik ve beraberliğine zarar veren bu tür açıklama ve eylemlerin her zaman karşısındadır." ifadesine yer verildi.

"Anayasal sisteme karşı suç işlediler"

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamza Akbulut imzasıyla yayınlanan açıklamada, "Kanal İstanbul projesini bahane edip Montrö Sözleşmesi'nin arkasına sığınarak uluslararası güçlerin sözcülüğünü yapanların, bir gece yarısı bildirisiyle milli iradeye ve anayasal düzene saldırı girişiminde bulundukları" belirtildi.

Milletin silahını 15 Temmuz'da millete çeviren darbeciler gibi, bu bildiriye imza atanların da milletin verdiği unvan ve rütbeleri millete karşı kullandığı ve anayasal sisteme karşı suç işledikleri ifade edilen açıklamada, "Darbe imalı bildiriyle ülkemizi bunalıma, milletimizi buhrana sürüklemek isteyenleri şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olanların her türlü saldırı araçlarını kullandığı belirtilen açıklamada, bildiriyi tertip edenlerle imza atanların organize bir odak oldukları savunuldu. Açıklamada, güvenlik güçlerinin, bu karanlık yapıyı deşifre etmesi ve darbe teşekkülü içinde olanların yargı önüne çıkarılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı olarak, üyelerimiz ve tüm gönüllü kuruluşlarımızla birlikte darbecilere karşı, milletimizin, devletimizin, idarecilerimizin, güvenlik güçlerimizin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'mizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında olacağımızı, bu hain bildiriyi tertip edenlere karşı teyakkuz halinde olunması gerektiğini kamuoyuna saygıyla sunarız." ifadelerine yer verildi. 

15 Temmuz Derneği, bazı emekli amirallerin açıklamasına ilişkin suç duyurusunda bulunacak

15 Temmuz Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, "15 Temmuz gecesi hain darbe girişimine canı pahasına karşı çıkan milletimiz, önceki gece emekli amirallerin bildirisiyle güne uyandı. Askeri vesayetin köhnemiş zihniyetiyle hareket eden ve mevcut iktidara ayar vermeye çalışan bu girişimi şiddetle kınıyoruz. Emekli amirallere ve darbe aşığı zihniyete sahip olanlara 15 Temmuz gecesi yaşananları hatırlatıyor ve 'haddinizi bilin.' diyoruz." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu açıklamada emekli amirallerin gündeme ilişkin düşüncelerine yer verildiği ve "Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir." ifadesinin bulunduğu anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"Tehdit içeren ve cebre teşebbüs eder mahiyetteki bu açıklamalar nedeniyle emekli amiralleri 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 309. Maddesi gereğince hukuk önünde hesap vermeye çağırıyoruz."

Açıklamada, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda suç duyurusunda bulunacağı ve adliye önünde basın açıklaması yapılacağı belirtildi. 

Türk-İş Genel Başkanı Atalay: Bu vahim açıklamanın ülkeye, devlete ve millete hiçbir faydası yok

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Yönetim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, demokrasinin ekmek ve su gibi vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Türk milletinin demokrasiye bağlılığını 15 Temmuz gecesi net bir şekilde gösterdiğini belirten Atalay, şunları kaydetti:

"Toplumda 15 Temmuz'dan hala ibret almayan kesimlerin varlığı üzüntü verici. Gece yarısı yapılan bu vahim açıklamanın ülkeye, devlete ve millete hiçbir faydası yok. Biz, emekli amirallerden Yunanistan'a, Fransa'ya ve Mavi Vatanı hedef alanlara karşı açıklama yapmalarını beklerdik. Bugün ülkenin huzur ve güvenliği için aylarca karaya ayak basmayan, günlerce dağdan inmeyen kahraman Mehmetçiğimizi, bu gibi açıklamalarla yıpratmaya kimsenin hakkı yok."

Atalay, demokrasiye yönelik her tehdidi, işçiler başta olmak üzere toplumun tümüne yönelik gördüklerini belirterek, "Demokrasi bizim olmazsa olmazımızdır. Demokrasinin askıya alındığı, baskılandığı dönemler, işçilerin hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığı dönemlerdir. Türk-İş, 15 Temmuz akşamı olduğu gibi her zaman demokrasinin yanında, darbecilerin karşısında olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Hukukçular Derneğinden bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki

Hukukçular Derneğinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Demokrasi ve hukuku hedef alan bildiriye karşı, demokrasi ve hukukun yanındayız" denildi.

Derneğin kurulduğu günden bu yana, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik düzenini, hukuku ve milletin iradesini hedef alan darbelerin ve her türlü gayri hukuki müdahalelerin karşısında durduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Derneğimiz geçmişte olduğu gibi bugün de, gayri hukuki yollardan, demokrasiyi, hukuku ve millet iradesini hedef alan her türlü müdahalenin karşısında durmaya devam edecek ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan yasal sürecin takipçisi olacaktır." 

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfından bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamza Akbulut'un imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, Kanal İstanbul bahanesiyle, Montrö Sözleşmesi'nin arkasına sığınarak, uluslararası güçlerin sözcülüğünü yapanların, bir gece yarısı bildirisiyle Türkiye'ye, milli iradeye ve anayasal düzene yönelik bir saldırı girişiminde bulunduğu kaydedildi.

15 Temmuz darbe girişiminde yaşananların hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Darbe imalı bildiriyle ülkemizi bunalıma, milletimizi buhrana sürüklemek isteyenleri şiddetle kınıyoruz. Türkiye, bugün Afrika'da, Orta Doğu'da, Doğu Akdeniz'de, Kafkaslar'da ve bölgesinde kendi hakkını koruyan, mazlumu kollayan güçlü bir ülkedir. Salgın döneminde milletimizin sağlığı için yapılanlar tüm dünyaya örnek olmuş ve insanımız için tüm imkanlar seferber edilmiştir. Savunma sanayimizdeki ilerleme dünyanın dikkatini çekmiştir. Ülkemizde bu kadar gelişmeler olurken, Türkiye’nin bu büyümesinden rahatsız olanlar, önümüzü kesmek için her türlü saldırı araçlarını kullanmışlar, kullanmaya da devam etmektedirler."

Emekli amirallerin açıklamasıyla, devlet içindeki "paralel oluşumların" harekete geçirilmek istendiği, milletin bu girişimlere karşı daima birlik ve beraberlik içinde olması gerektiği dile getirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu bildiriyi tertip edenlerle, bildiriye imza atanların organizeli bir odak oldukları açıktır. Güvenlik güçlerimiz, bu karanlık yapıyı deşifre ederek, darbe teşekkülü içinde olanları yargı önünü çıkaracaktır. Bu millet, 28 Şubat ve 15 Temmuz rüyası gören darbecilerin kabusu olmaya devam edecektir. İhanet ve dalalet içinde olanlar bu millete yol gösteremezler. Milletimiz, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Meclisimize, idarecilerimize, hükümetimize, yetki vermiştir. Bu iradeyi tanımayanlar, bu ülkeye ihanet içinde olanlardır."

TGTV'nin, darbecilere karşı milletin, devletin, idarecilerin, güvenlik güçlerinin, TBMM'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bildiriyi tertip edenlere karşı teyakkuz halinde olunması gerektiği ifade edildi.

Milli İrade Platformu'ndan bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki

Bünyesinde birçok sivil toplum kuruluşunun yer aldığı Milli İrade Platformu, bazı emekli amirallerin açıklamasına tepki gösterdi.

Platformdan yapılan açıklamada, 15 Temmuz'da verilen dersi idrak edemeyenlerin, bir gece vakti toplanıp bu milletin iradesine karşı bildiri yayınlama "cüretine ve hadsizliğine" kalkıştığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Millet iradesine karşı hala bu gibi anti demokratik girişimlerden, darbe imalı bildirilerden, milletin kendilerine verdiği rütbeleri millete karşı kullanmaya kalkan bedhahlardan bir sonuç alabileceğini düşünenler varsa, onlara ve tüm uzantılarına karşı buradan ilan ediyoruz: Hodri Meydan! Milletimizin emrinde ve hizmetinde olmayı en yüksek rütbe, en büyük şeref ve şan kabul eden sivil toplum kuruluşları olarak dün olduğu gibi bugün de vatan nöbetindeyiz. Dahili ve harici bütün bedhahlar, hainler ve onların her türlü uzantıları bilmeliler ki, biz gerektiğinde bin gider bir döneriz ama zaferle döneriz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın