CHP PM üyesi Kadıgil gözaltına alındı
CHP Parti Meclisi üyesi Kadıgil, sosyal medya paylaşımlarıyla "cumhurbaşkanına hakaret" ile "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarını işlediği iddiasıyla gözaltına alındı.

İSTANBUL
Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu savcılarından Umut Tepe, CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Sera Kadıgil hakkında, sosyal medyadaki paylaşımlarıyla "Cumhurbaşkanına hakaret", "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlarından soruşturma başlattı.
Savcı Tepe, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gönderdiği yazıyla, şüphelinin bu suçlar nedeniyle yakalanması ve hakkında gözaltı işlemi uygulanmasını istedi.
İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerinin, gözaltı işlemini uygulamak için sabah saatlerinde, aynı zamanda avukat olan Kadıgil'in ofisine gittiği ve sanık olduğu bir davanın duruşmasına katılmak üzere Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayına gittiğini öğrendikten sonra adliyeye geçtikleri belirtildi.
Katıldığı duruşmanın ardından gözaltına alındı
Görevli polisler, Bilal Erdoğan'a hakaret suçundan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davanın ikinci duruşmasına girecek Kadıgil ile duruşma salonu önünde bekledi. Duruşmanın ardından Kadıgil gözaltına alındı.
Kadıgil'in, Twitter hesabından, "O ezanlar ki şehadetleri dinin temeli ama benim yurdumun üstüne ebedi inlemesin artık n'olur ya! Resmen ağzıma ağzıma okunuyor her sabah", "Hayatta hiçbir laftan tiksinmedim 'şehitler ölmez vatan bölünmez'den tiksindiğim kadar" ve "Kapıda oynayan çocuklardan rahatsız olunca kızgın yağ dökem mi üstlerine? Ya da uykumdan uyandıran ezan için camiyi basıp imamı mı keseyim?" şeklindeki paylaşımlarıyla "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", 16 Temmuz 2016 tarihindeki, "TRT'de okunan metin! Gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeki cumhurbaşkanı" şeklindeki paylaşımıyla da "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarını işlediği iddia ediliyor.
Adliye önünde açıklama
Öte yandan, Kadıgil'in, Bilal Erdoğan'a hakaret suçundan yargılandığı davanın duruşmasını takip eden CHP milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Barış Yarkadaş, Selina Doğan ve Onursal Adıgüzel, Kadıgil'in gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
Yarkadaş, "Sera Kadıgil 2015'te attığı bazı twitlerden dolayı birkaç gündür yandaş medyada hedef gösteriliyordu. Kadıgil'in 2015'ten bu yana üzerinde durulmayan twitleri ne kadar ilginç ki referandum tarihi yaklaşınca birden bire arşivlerden çıkarıldı ve üç dört gündür tartışılmaya başlandı." diye konuştu.
Doğan ise Kadıgil'in gözaltına alınmasının hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, "Bunların hepsi, referandum sürecini partimiz ve üyeleri üzerinden kriminalize etme çabasıdır." dedi.
Tutuklanması talebiyle adliyeye sevk edildi
Öte yandan Sera Kadıgil, tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı işlemi uygulanan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünden Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Kadıgil'in ifadesi, soruşturma savcısı Umut Tepe tarafından alındı.
Savcı Tepe, Kadıgil'i, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan tutuklanması istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti.
Sera Kadıgil, serbest bırakıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı işlemi uygulanan ve savcılık ifadesinin ardından "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Kadıgil'in hakimlik sorgusu sona erdi.
Nöbetçi hakimlik, Kadigil'in kamuoyundan özür dilemesi ve söz konusu paylaşımların tarihlerinin eski olması nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçunun unsuru olan kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkma unsurunun gerçekleşmediği kanaatine vararak, Kadigil'in serbest bırakılmasına karar verdi.
Kadıgil'in savcılık ifadesi
Öte yandan, savcılıkça ifadesi alınan Kadıgil, paylaşımlarının 2010 ve 2011 yıllarına ait olduğunu belirterek, "Referandumda, 'hayır' diyeceğimi açıkladım. Birçok televizyon programına katılarak, neden 'hayır' denmesi gerektiğini açıkladım. Ayrıca bir video çektim. Bu video yaklaşık 4 milyon kişi tarafından izlendi. Bu nedenlerle geçmişte yapmış olduğum paylaşımlar gündeme getirildi." şeklinde beyanda bulundu.
"Ezanı hakkıyla okuyamadığı için..."
Savcı Tepe'nin 2010 yılında attığı, "O ezanlar ki şehadetleri dinin temeli ama benim yurdumun üstünde ebedi inlemesin n'olur ya! Resmen ağzıma ağzıma okunuyor her sabah" tweetini sorduğu Kadıgil, "Bu mesajım da yıllar sonra gündeme getirildi. O tarihte 25 yaşında üniversite tezi hazırlayan genç bir kızdım. Hiçbir siyasi görevim yoktu. Benim önceden oturduğum eve yakın bir noktada cami vardı. Bu camide yüksek sesle ezan okunuyordu. Ezan okuyan müezzin makama da uymadan kötü bir şekilde ezan okuyordu. Ezanı hakkıyla okuyamadığı için bu müezzini eleştiri mahiyette bir mesajdır." ifadelerini kullandı.
"Haber vermek için paylaştığım bir cümle"
Müezzinle ilgili mahallelinin de şikayetçi olduğunu ve müezzinin sonradan camiden alındığını savunan Kadıgil, şehitler hakkındaki tweetiyle ilgili de "Bununla ilgili sadece biri gündeme getirildi. Bu mesajdaki kastım, 'neden fakir fukara çocukları ölüyor' üzerinedir." dedi.
Kadıgil, kimsenin dini inancına hakaret etme amacı olmadığını ve attığı tweetten sonra yanlış anlayanlardan da özür dilediğini söyledi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından TRT'de okunan darbe bildirisini sosyal medyadan paylaştığını da belirten Kadıgil, "Tam tersine ben darbe karşıtı bir insanım. Cumhurbaşkanına hakaret kastım yok. Cümle bana ait değildir. TRT spikerinin okuduğu bildiriyi dinlerken, siyasi görevim nedeniyle haber vermek için okunan metinden paylaştığım bir cümledir. Daha henüz ne olduğu herkes tarafından bilinmeden önce ben TRT spikerinin silahlı askerlerin zorlamasıyla bu metni okuduğunu tahmin edip darbeye karşı durdum." şeklinde konuştu.
Muhabir: Murat Kaya-Muhammed Enes Can-Yunus Ege
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.