Gündem

Afrikalı öğrenciler ülkeleriyle Türkiye arasında köprü kurmak istiyor

Burslu olarak Türkiye'de eğitim gören Afrikalı öğrencilerden Kamerunlu Betko, "Türkiye güzel bir ülke' diyorsak bu halkın çalışmalarıyla oluyor. Bizim ülkemizin de güzel ve gelişmiş olarak görülmesi için geri dönüp çalışmamız gerekiyor." dedi.

19.05.2017 - Güncelleme : 19.05.2017
Afrikalı öğrenciler ülkeleriyle Türkiye arasında köprü kurmak istiyor Fotoğraf: AA / Erçin Top

ANKARA - Fatih Çakmak

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Başkanı Süleyman Erdem, SASAM'ın bazı akademisyen ve bürokratların gönüllü katkı verdiği bir düşünce merkezi olduğunu belirterek "2. Afrikalı Öğrenciler Buluşması" etkinliğinde burslu olarak Türkiye'de eğitim gören Afrikalı öğrencilerin yaşadıkları sorunları ve yetkili makamlardan beklentilerini raporlaştırdıklarını söyledi.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle daha iyi ilişkiler geliştirme politikası olduğunu, bu kapsamda açılımlar yapıldığını ifade eden Erdem, Türkiye'nin Afrika'da en fazla büyükelçiliği olan ülkelerden olmasının, TİKA gibi kurumların özellikle Afrika'ya yönelik yatırımlarının kıtaya verilen önemin göstergesi olduğuna işaret etti.

"Afrika'nın doğru tanıtılması için çok başarılı bir çalışma"

AA'nın "Yükselen Afrika" başlıklı haberleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdem, Afrika'nın doğru tanıtılması için çok başarılı bir çalışma yapıldığını dile getirdi. Erdem, şöyle devam etti:

"Afrika çok stratejik bir kıta haline geldi, 54 ülke var Afrika'da. Stratejik anlamı özellikle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ortaya çıkıyor. Türkiye 2013 yılında BMGK'de üye olmak için Afrikalı ülkelerin desteğini aldı, 54 ülkeden 52'sinin desteğini alarak BMGK'ya geçici üye olarak girdi ama ondan iki yıl sonraki seçimde Afrikalı ülkelerden sadece 10'u bize destek verdi ve biz giremedik. Afrikalı ülkeler, Yeni Zelanda'yı önerdikleri için bu ülke seçildi. Afrikalı ülkelerin uluslararası ilişkilerde önemli etkileri var. Ekonomik anlamda da Afrikalı ülkelerin çok büyük önemleri var. ABD, Çin, Japonya, İsrail hatta Malezya dahi Afrika'da önemli yatırımlar için koşturuyor. Türkiye de bunlardan biri olmanın altyapısını oluşturmaya çalışıyor. AA'nın bu anlamda yaptığı tanıtımlar, Türkiye'deki bu bilgi birikimine büyük katkı sağlayacak, takdire şayan bir proje, 'Yükselen Afrika' başlıklı haberler." 

ODTÜ'de uluslararası ilişkiler ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanlarında iki ayrı yüksek lisans eğitimi alan Afrikalı İsrail Nadera, Türkiye'deki bu eğitimleri yüksek kalitede bulduğu için buraya geldiğini söyledi.

Kenya Meclisi'nde çalışırken Türkiye'nin burs verdiğini öğrendiğini, orada Türkiye'den görevlilerin mülakat yaptığını ve kazanarak Türkiye'ye yüksek lisans eğitimi için geldiğini anlatan Nadera, "Türkiye'de üniversitede akademisyenlik yapmak istiyorum. Bu düşünce merkezine bir arkadaşımla geldik. Bu merkez, Afrika ve Türk vatandaşlar için önemli, Afrikalı öğrencilerin Türkiye'den ülkelerine döndüğü zaman ülkeler arasında kuracağı ilişkiler için önemli, problemlerin çözümü için çalışmalar önemli." diye konuştu.

"Afrika ile ilgili medya ve okul kitaplarında güzel şeyler paylaşılırsa iyi olur"

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nden bu sene mezun olacağını belirten Kamerunlu Amedo Betko ise "Türkiye güzel bir ülke, diyorsak bu halkın çalışmalarıyla oluyor. Bizim ülkemizin de güzel ve gelişmiş bir ülke olarak görülmesi için geri dönüp çalışmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Türkiye'deki Afrika imajının iyileştirilmesi gerektiğini savunan Betko, akademisyenlerde bile kötü Afrika imajının olduğunu söyledi. Betko, "Türkiye'de Afrikayla ilgili sadece açlık ve sömürgecilik değil, -medyada ya da okullarda bu şekilde ele alındığını görüyorum- Afrika'yla ilgili medya ve okul kitaplarında güzel şeyler paylaşılırsa iyi olur." dedi.

Betko, AA'nın "Yükselen Afrika" haberlerinin Afrika'nın Türkiye'deki imajının düzelmesi için önemli katkı yapacağına işaret ederek diğer medya ve STK'lardan da benzer çalışmalar beklediklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.