
Türkiye'de 2011'e AK Parti'nin 3. kez birinci çıktığı seçimler, Van depremi ve futbolda şike iddiaları damgasını vurdu.***
ANKARA
2011'de ekonomik kriz, Avro bölgesi ülkelerini derinden etkilerken, Türk ekonomisi rekor büyümeyle göz kamaştırdı. 2011 yılına Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki bazı ülkelerde yaşanan ve ''Arap Baharı'' diye adlandırılan siyasi olaylar, Avrupa ülkelerinin borç sorunu ile Japonya'daki deprem ve tsunami felaketi damgasını vururken, tüm bu gelişmelerden Türkiye ekonomisi dolaylı da olsa etkilendi.
Türk ekonomisi Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülke olurken, cari açık sorununa çözüm arayışı da devam etti.
AA muhabirlerinin derlemelerine göre, 2011'de Türkiye ve dünyada öne çıkan olaylar şöyle:
Türkiye'de öne çıkan olaylar:
11 Şubat: Balyoz Planı davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, aralarında Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına ve Engin Alan'ın da bulunduğu 133 sanığın tutuklanmasına karar verdi.
27 Şubat: Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan, uzun süredir tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.
6 Mart: Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık tutuklandı.
14 Mart: Sanatçı İbrahim Tatlıses İstanbul'da silahlı uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı.
6 Haziran: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 12 Eylül darbesiyle ilgili soruşturma kapsamında dönemin Genelkurmay Başkanı, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ifadesi alındı.
12 Haziran: AK Parti, kuruluşundan bu yana katıldığı üçüncü genel seçimden de birinci parti çıktı. YSK'nın kesin sonuçlarına göre, AK Parti yüzde 49.80, CHP yüzde 25.98, MHP yüzde 13.02, bağımsızlar ise yüzde 6.59 oy aldı. YSK, Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin milletvekilliğini oy birliğiyle düşürdü.
7 Ekim: Başbakan Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan vefat etti.
19 Ekim: Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki terörist saldırıda 24 asker şehit oldu, 18 asker yaralandı.
Van'da deprem
23 Ekim: Van'da meydana gelen, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği 7,2 büyüklüğündeki deprem ülkeyi yasa boğdu. Depremde 604 kişi hayatını kaybetti 222 vatandaş enkazdan sağ kurtuldu.
9 Kasım: Van'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci deprem ülkeyi bir kez daha yasa boğdu. 39 kişinin hayatını kaybettiği depremde Bayram Oteli'nin enkazı altında kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de yaşamını yitirdi.
26 Kasım: Başbakan Erdoğan, ''laparoskopik'' yöntemle başarılı bir sindirim sistemi ameliyatı oldu.
2 Aralık: İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen, futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmaya ilişkin iddianamede TFF Başkan Vekili Gümüşdağ şüpheli olarak yer aldı. İddianamede tutuklu şüpheliler Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in ise ''örgüt liderliği ve şike'' suçlarından yargılanmaları talep edildi.
14 Aralık: Cumhurbaşkanı Gül, kamuoyunda ''bedelli askerlik'' ve ''şike yasası'' olarak bilinen kanunları onayladı.
Dünyada 2011 böyle geçti
7 Ocak: Tunus'ta, seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin, arabasına polis tarafından el konulması üzerine Sidi Buzid şehrindeki bir devlet dairesi önünde kendisini ateşe vererek hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar genişledi. Buazizi'nin ateşlediği Arap Baharı, yıl boyunca, başta Tunus, Mısır ve Libya olmak üzere bütün Arap ülkelerini etkiledi.
11 Mart: Japonya'da merkez üssü Sendai olan 8.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem ve neden olduğu tsunami felaketinde 13 bin 400 kişi öldü, 14 bin 800'den fazla kişi ise kayboldu. Deprem nedeniyle Onagawa Nükleer Santrali’nde yangın çıktı, Fukuşima'da bir reaktör patladı, bölgedeki halk tahliye edildi.
2 Mayıs: Terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin, ABD güçlerinin Pakistan'da düzenlediği kara operasyonunda öldürüldü. Ladin'in cenazesinin "denize gömüldüğü" açıklandı.
19 Mayıs: IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, görevinden istifa etti. Strauss-Kahn, otel görevlisi bir kadına cinsel saldırı suçlamasıyla New York'ta mahkemeye çıkarıldı.
4 Ağustos: Açlık nedeniyle Somali'nin güneyinde son 90 günde 5 yaşın altında 29 binden fazla çocuğun öldüğü açıklandı. Türkiye'de hükümet Somali'ye yardım kampanyası başlattı. Türkiye'nin girişimleri dünyanın ilgisini Somali'ye yöneltti.
7 Ekim: Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahipleri Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tawakkul Karman oldu.
18 Ekim: İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşma uyarınca Gazze'de serbest bırakılan İsrailli asker Gilad Şalit evine döndü. Serbest bırakılacak 1027 Filistinli tutsağın ilk grubu olan 477 Filistinliyi meydanlarda kutlama yapan onbinlerce Filistinli karşıladı.
Kaddafi'nin sonu
20 Ekim: Libya'da devrik lider Muammer Kaddafi'nin UGK askerleri ile kendisine bağlı birlikler arasındaki çapraz ateşte başından vurularak öldüğü açıklandı.
31 Ekim: UNESCO Genel Konferansı'nda, Filistin'in üyelik başvurusu kabul edildi. ABD, bu karar üzerine UNESCO'ya verdiği mali desteği kesti. NATO'nun Libya operasyonu resmi olarak sona erdi.
27 Kasım: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının Mısır'daki toplantısına katıldı. Toplantıda Suriye için mal varlıklarının dondurulması, Suriye Merkez Bankası ile yapılan anlaşmaların ve yatırımların durdurulması gibi bir dizi yaptırım kabul edildi.
16 Aralık: ABD, Irak'taki 505 askeri üssünden sonuncusunu Iraklılara devretti. Böylece Irak'taki ABD işgali sona erdi.
18 Aralık: Kuzey Kore lideri Kim Jong İl, 69 yaşında hayatını kaybetti.
22 Aralık: Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.