Hastalara geleneksel yöntemlerle hazırlanan ilaçları sunuyor
Sultan ailesi, geleneksel yöntemlerle hazırladığı ilaçları Trablus'taki eczanesinde hastalıklarına çare arayanların hizmetine sunuyor.

Trablus
TRABLUS
İbrahim Sultan, kardeşi Nebih Sultan ve oğlu Zahir Sultan, geleneksel yöntemlerle hazırladıkları ilaçları Trablus kentindeki eczanesinde hastalıklarına çare arayanların hizmetine sunuyor.
Lübnan'ın kuzeyindeki Trablus şehrinde babasının 1927'de başlattığı geleneği sürdüren İbrahim Sultan, kardeşi Nebih ve oğlu Zahir, eczanenin tarihini ve eczanede yarım asırdır kullanılan ilaç yapım tekniklerini AA'ya anlattı.
İbrahim Sultan (77), yaşına rağmen hazırladığı toz, sıvı ve kimi zaman jel halindeki ilaç hammaddelerini hassas terazisi ile tarttıktan sonra bir çubuk yardımıyla tezgahta karıştırıyor. Hazırladığı ilaç karışımını, üzerinde eczanenin isminin olduğu çeşitli şişelere ve kavanozlara doldurarak hastalıklarına çare arayanların hizmetine sunuyor.
Ankara Üniversitesi Eczacılık Bölümü mezunu Zahir Sultan (38), aile gelenekleri, eczanenin tarihi ve ürettikleri ilaçlardan bahsetti.
Eczacılık mesleğinin ailesine dedesinden miras kaldığını belirten Zahir Sultan, şunları söyledi:
"Dedemin ismi Semih Sultan'dı. Semih, Şam Üniversitesi Ezcacılık bölümünden 1927 yılında mezun olduktan sonra bu eczaneyi açarak çalışmalarına devam etti. Majistral ilaç (elle hazırlanan geleneksel ilaç) yapıyordu ayrıca laboratuvarı da vardı. Sonra kanun gereği ya laboratuvarı yada eczacılığı seçmesi gerekiyordu ve eczanede devam etme kararı aldı. Gördüğünüz gibi Lübnan'da özellikle Trablus'ta sadece bizim eczanemiz şu anda majistral ilaçları yapıyor."
Muhabir: Furkan Güldemir