Dolar
38.91
Euro
44.21
Altın
3,356.38
ETH/USDT
2,555.00
BTC/USDT
108,493.00
BIST 100
9,356.04
Politika, arşiv

Milletvekilleri statülerinin belirlenmesini istiyor

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Pakdil: "Milletvekillerinin statülerini de belirleyecek yasanın çıkması lazım" dedi.

13.12.2014 - Güncelleme : 13.12.2014
Milletvekilleri statülerinin belirlenmesini istiyor

 TBMM - MELDA ÇETİNER

Milletvekilleri kendilerinin statüsünü de belirleyecek müstakil bir kanunun çıkarılmasını istiyor.  

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana 6 bin 601 kişi milletvekili oldu. Bu sayıya, Cumhuriyet Senatosu, Kurucu Meclis, Danışma Meclisi üyeleri de dahil. Halen görevini sürdüren 536 milletvekilinin yanı sıra, 2 bin 208 eski milletvekiliyle toplam sayı 2 bin 781'i bulurken, bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleriyle toplam sayı ise 10 bin 643'e ulaşıyor.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, milletvekillerinin statüsünü de belirleyen müstakil bir yasanın çıkması gerektiğini belirterek, dönem içerisinde yapılan ön çalışmalar sonucu bütün partilere mensup 12 grup başkanvekilinin imzasıyla hazırlanan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yasa teklifinin halen Genel Kurul gündeminde beklediğini, yasalaşamadığını söyledi. 

Meclis'e farklı kesimlerle ilgili düzenlemelerin geldiğini ve yasalaştığını, ancak milletvekillerinin müstakil bir yasası bulunmadığını anlatan Pakdil, Genel Kurul gündeminde bekleyen "Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği" yasa teklifinin, "milletvekillerine trafikte geçiş üstünlüğü sağlayan maddesi hariç tutularak"  yasalaşması gerektiğini kaydetti. 

"Teklifte, milletvekillerine yönelik akçeli tek hüküm bulunmuyor" diyen Pakdil, milletvekillerinin statüsü, yapamayacağı işler, protokoldeki sırası, kadın milletvekillerine doğum izninin de yer aldığı TBMM üyeleri, üyeliği sona erenler ile dışarıdan atanan bakanların mali, sosyal hak ve yükümlülükleri ile ilgili diğer hususları düzenlediğini söyledi. 

Teklifin yasalaşması için daha önce genel başkanlarla görüştüklerini belirten Pakdil, "Niye yasalaştırmaktan kaçınıyoruz? Niye çekingen davranıyoruz? Bütün hususları şeffaf şekilde konuşarak tartışarak çıkaralım" dedi. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın  kendisine bağlı kurum ve kuruluşların 2015 yılı bütçelerinin görüşmelerinde yaptığı konuşmada kendi kişisel görüşlerini ifade ettiğini belirten Pakdil, düzenlemenin yasalaşması için yeni bir gelişme olmadığını söyledi. 

Pakdil, milletvekillerinin teklife sahip çıkmasını isteyerek,  "Kanunumuza sahip çıkalım ve kanunumuzu çıkaralım. Altında imzamız olan bu teklife sahip çıkalım" çağrısında bulundu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın