Dolar
41.39
Euro
48.62
Altın
3,685.78
ETH/USDT
4,480.50
BTC/USDT
115,485.00
BIST 100
11,294.48
Politika

Bayrampaşa Belediye Başkan Vekilliğine kura ile CHP'li İbrahim Kahraman seçildi

Bayrampaşa Belediye Meclisi'nde, Belediye Başkanı Hasan Mutlu'nun yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından görevinden uzaklaştırılması dolayısıyla yapılan seçimde, CHP adayı İbrahim Kahraman kura ile başkan vekilli seçildi.

Mücahit Türetken  | 21.09.2025 - Güncelleme : 21.09.2025
Bayrampaşa Belediye Başkan Vekilliğine kura ile CHP'li İbrahim Kahraman seçildi Fotoğraf: Cem Tekkeşinoğlu/AA

İstanbul

Bayrampaşa Belediye Meclisi, Meclis 1. Başkanvekili İbrahim Kahraman başkanlığında belediye binasındaki meclis salonunda toplandı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Toplantıda, başkan vekili seçimi için CHP Grubunca Meclis Üyesi İbrahim Kahraman, AK Parti ve MHP Grubunca ise AK Parti Meclis Üyesi İbrahim Akın aday gösterildi.

Gizli oylamada adaylar için ilk iki turda, 3'te 2 salt çoğunluğa tekabül eden 26 sayısı arandı.

İlk turda Cumhur İttifakı adayı Akın 19, CHP adayı Kahraman ise 18 oy aldı.

İkinci turda ise Akın'ın isminin yazılı olduğu bir oy pusulasında mührün yanlış yere vurulduğu gerekçesiyle 1 oyun geçersiz sayılması üzerine Akın ve Kahraman 18’er oy aldı.

Üçüncü tur oylamada ise meclis üye tam sayısının yarısından bir fazla oy oranı olan 20 sayısı arandı. Bu turda da Cumhur İttifakı adayı Akın'a verilen 1 oy yazım yanlışı gerekçesiyle geçersiz sayıldı. Üçüncü turda Cumhur İttifakı adayı İbrahim Akın 18, CHP adayı İbrahim Kahraman 18 oyda kaldı.

Kısa çizgi geçersiz, karalama geçerli sayıldı

Dördüncü turda Cumhur İttifakı adayı Akın'a verilen bir oy, pusula üzerinde çizgi bulunduğu gerekçesiyle geçersiz sayıldı.

AK Parti Grubu ise bir oy pusulasında önce "Akın", sonra karalanarak "Kahraman" yazıldığını belirterek, CHP adayı Kahraman lehine sayılan pusulanın geçersiz sayılması yönünde itirazda bulundu. Oturumu yöneten CHP'li Kahraman itirazı kabul etmedi.
Bu kararla Akın ve Kahraman 18 oyda kalırken, yaşanan tartışma üzerine oturuma ara verildi.

Daha sonra AK Parti grup yönetiminin verdiği itiraz dilekçelerinin, mecliste okunmasının ardından kura çekimi yapıldı.

Meclis 1. Başkanvekili de olan CHP'li Kahraman, adayların isimlerinin yazıldığı kağıtların bulunduğu torbadan çekim yaptı. Kurada kendi ismi çıktı.

Kura sonrası CHP'li ve AK Partili üyeler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Özdemir'den Bayrampaşa Belediye Başkan Vekilliği seçimine ilişkin açıklama

AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, Bayrampaşa Belediye Başkan Vekili seçimine ilişkin, "İbrahim Akın kardeşimiz belediye başkan vekili olarak seçilmiştir. Bağımsız Türk yargısı da bunu net bir şekilde değerlendirip kararını açıklayacaktır." dedi.

Özdemir, Belediye Başkanı Hasan Mutlu'nun yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanarak görevinden uzaklaştırılması dolayısıyla Bayrampaşa Belediye Meclisi'nde yapılan seçimde, kura ile CHP adayı İbrahim Kahraman'ın başkan vekili seçilmesinin ardından belediye önünde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Adayları İbrahim Akın'a oy veren meclis üyelerine teşekkür eden Özdemir, AK Parti, MHP ve bağımsız meclis üyelerinin iradelerinin sandığa net bir şekilde yansıdığını belirtti.

Özdemir, "Bugün seçimi Bayrampaşa Meclis üyemiz İbrahim Akın kazanmıştır. Biz bu sonuçtan eminiz ve bu sonucun net bir şekilde de tecelli ettiğini ifade etmek istiyoruz. Fakat Meclis üyelerimizin oylarını maalesef gasbeden bir anlayışla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Birinci turda üyelerin iradesinin sandığa yansıdığını ifade eden Özdemir, diğer turlarda ise kendilerine verilen oyların iptal edildiğini aktardı.

Özdemir, ikinci turda hem vatandaşların zihnini bulandırmak hem de seçimi manipüle etmek için harekete geçildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kendi mühürledikleri oy pusulasının mührünün yeri farklı diye bir oyumuzu kabul etmek istemediler. Üçüncü turda ise İbrahim Akın ismindeki 'r' harfinin eksik olması nedeniyle oyu bir gasp iradesiyle geçersiz kıldılar. İtirazı ettik. Yine dördüncü turda İbrahim Akın ifadesinin net bir şekilde yazıldığı ve sadece bir çiziğin olduğu oy pusulasını kabul etmeyen, aynı zamanda başkanvekili olan CHP'nin adayı, -yani seçildiği seçimde irade ortaya koyan şahıs- 'İbrahim Akın' yazıp üzerine 'Kahraman' yazmaya çalışarak, yazının net olarak belli olmadığı ve aslında geçersiz sayılması gereken bir oyu da itirazımıza rağmen kabul ederek süreci kuraya götürmüşlerdir."

Özdemir, "Milli şef dönemini hepimiz, yakın tarihi bilen hepiniz çok iyi bilirsiniz. Aynı anlayışın bugün maalesef tecelli ettiğini üzülerek görüyoruz. Aynı anlayışın maalesef meclisimizin iradesini gasbettiğini üzülerek görüyoruz." dedi.

Partinin hukukçularıyla gerekli görüşmeleri yaptıklarını ve İstanbul İdare Mahkemesinde idari işlemin iptaline yönelik dava açacaklarını belirten Özdemir, "İbrahim Akın kardeşimiz belediye başkan vekili olarak seçilmiştir. Bağımsız Türk yargısı da bunu net bir şekilde değerlendirip kararını açıklayacaktır." ifadesini kullandı.

Mahkeme kararıyla CHP il başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Özgür Çelik de belediye binası önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çelik, "rüşvet alma, kamu kurum ve kuruluşların ihalesine fesat karıştırmak ve zimmet" suçları nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan belediye başkanı Hasan Mutlu'nun ve meclis üyelerinin tehdit edildiğini öne sürdü.

Çelik ayrıca, alınan güvenlik önlemlerine ve başkan vekili seçiminin pazar günü yapılmasına tepki gösterdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.