Dolar
32.45
Euro
34.71
Altın
2,340.22
ETH/USDT
3,154.40
BTC/USDT
64,116.00
BIST 100
9,915.62
Politika, Yeni Zelanda'da İslam Düşmanı Saldırı

AK Parti Sözcüsü Çelik: Canice saldırılara tüm dünya beraber tepki vermeli

AK Parti Sözcüsü Çelik, Yeni Zelanda'da iki camideki katliamla ilgili "Saldırılar İslam düşmanı söylemler kullanan siyasilerin oluşturduğu atmosferin sonucudur. Tüm dünya beraber tepki vermelidir." değerlendirmesinde bulundu.

İlkay Güder, Ali Ballı, Sabri Kesen  | 15.03.2019 - Güncelleme : 15.03.2019
AK Parti Sözcüsü Çelik: Canice saldırılara tüm dünya beraber tepki vermeli

Ankara/Muğla

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, Yeni Zelanda'da iki camideki katliama ilişkin paylaşımda bulundu.

Yeni Zelanda'da Christchurch şehrinde camilere yapılan ırkçı ve İslam düşmanı saldırılarda onlarca kişinin katledildiğini belirten Çelik, bu canice saldırıyı şiddetle kınadı ve ölenlere Allah'tan rahmet diledi.

Çelik, bu saldırıların İslam düşmanı söylemler kullanan siyasilerin oluşturduğu atmosferin sonucu olduğunu ifade etti.

"İslam düşmanlığı insanlık adına mahkum edilmelidir"

Canilerin yayınladığı bildirinin açıkça İslam düşmanlarının kullandığı tüm argümanları bir araya topladığına işaret eden Çelik, paylaşımında şunları kaydetti:

"İslam düşmanlığını yayanlar, bunun bir din ve coğrafyayla sınırlı sonuçları olmayacağını göremiyorlar. Tüm insanlık, tüm dinler ve ülkeler için tehdit üretiyorlar. Camilere düşmanlık üretenler, kiliseleri ve havraları da tehdit ediyorlar. Nefret ideolojisi tüm insanlığı hedef alır. İslam düşmanlığı sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için tehdittir. 

Bu canice saldırılara tüm dünya beraber tepki vermeli ve karşı koymalıdır. İslam düşmanlığı, insanlık adına mahkum edilmelidir. İslam düşmanlığını açıkça mahkum etmek yerine, daha önce örneklerini gördüğümüz gibi olayı bireyselleştirmek yoluyla katliamları canilerin kişisel eylemi gibi sunmak ya da canilerin karakter özelliklerine indirgemek nefret ideolojisini beslemek olur."

"Sabah çok kötü bir haberle uyandık"

Çelik, Muğla'nın Marmaris ilçesi Çamlı Mahallesi'nde Cumhur İttifakı AK Parti Marmaris Belediye Başkan Adayı Serkan Yazıcı'nın Çamlı Seçim İrtibat Bürosu açılışında yaptığı konuşmada, sabah çok kötü bir haberle uyandıklarını söyledi.

"Yeni Zelanda'da camilere yapılan saldırıda, bir kişi elinde otomatik silahla girerek, orada cuma namazı kılan Müslüman kardeşlerimizi katletti. Yaklaşık 49'a yakın kardeşimiz hayatını kaybetti." diyen Çelik, hepsine buradan Allah'tan rahmet dilediğini ifade etti. 

Seçimlere giderken, Türkiye'nin neden hedef olduğuyla ilgili konuştukları birçok konu olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Bugün yapılan saldırıda, saldırganın silahının üstünden ve yayınladığı mesajdan, bazı şeyler paylaşmak istiyorum. Birincisi silahın üstüne şöyle bir ifade var. 'Türk yiyici' diye bir söz koymuş silahının üstüne. Yani oradaki Müslümanları öldürürken, Avrupa'daki Türk varlığını hatırlayarak yapıyor bunu. İkincisi, bize sesleniyor, Türkiye'ye sesleniyor. Diyor ki 'Boğazın doğusunda oturabilirsiniz, ama batısında oturmayın, biz geliriz, bütün İstanbul'daki Ayasofya dahil, Ayasofya minarelerini de bütün camilerin minarelerini de yıkarız.' En sonunda Sayın Cumhurbaşkanımızın öldürülmesi gerektiğini, Türkiye'nin böyle geri bırakılabileceğini, bunun bu şekilde durdurulabileceğini söylüyor."

Saldırganın silahının üstünde bir ifade olduğunu anlatan Çelik, "Silahının üstünde 'Miloş Obiliç' yazmış. Bu biliyorsunuz Kosova Savaşı'nda Sultan 1. Murad'ı suikast ile öldüren Sırp milliyetçisinin adı, katilin adı. Orada Yeni Zelanda'da, dünyanın öbür ucunda eylemi gerçekleştirirken, tarihsel hafızasında, İslam düşmanlığı ve Türkiye düşmanlığı yapıyor. Orada o eylemi gerçekleştirirken aslında Avrupa'da yükselen bu Türkiye düşmanlığı aşırı sağ akımları, ortaya çıkarttığı bu yaklaşımı orada insanları öldürmek için kullanıyor. Türkiye'yi hedef alıyor, geçmişimizi hedef alıyor, bugünümüzü hedef alıyor, Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alıyor." değerlendirmesini yaptı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.