
Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen 39. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nın 5 Temmuz 2015 günü oturumunda Efes Antik Kenti, "Dünya Miras Listesi"ne alındı. Dünya Miras Geçici Listesi'nde 1994 yılından beri bekleyen Efes Antik Kenti’nin tarihi İzmir'in Selçuk ilçesi sınırlarındaki antik kentin ilk kuruluşu Neolitik Çağ'a (Cilalı Taş Devri) kadar uzanıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve kazılarda Efes çevresindeki höyükler ve kalenin bulunduğu Ayasuluk Tepesi'nde Tunç çağları ve Hititler'e ait yerleşimler saptandı. Kentin Hititler Dönemi'ndeki adının ise "Apasas" olduğu biliniyor. Efes, Bizans döneminde tekrar yer değiştirdi ve ilk kez kurulduğu Selçuk'taki Ayasuluk Tepesi'ne geldi. Türkler tarafından 1330 yılında alınan ve Aydınoğulları'nın merkezi olan Ayasuluk, 16. yüzyıldan itibaren giderek küçülmeye başlamış, 1923 yılında Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra "Selçuk" adını aldı. İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. (Arşiv-13.08.2013) ( Hüseyin Yesilkavak - Anadolu Ajansı )

Kruvaziyer gemilerle Kuşadası ve İzmir'e gelen turistler, Efes Antik Kenti içinde yer alan Celsus Kütüphanesi'nin özel ışıklandırması eşliğinde verilen gece konserlerine büyük ilgi gösteriyor. Turistler, antik kent atmosferinde gerçekleşen konserlerde tarihi mekânın büyüleyici atmosferinin keyfini çıkarıyor. (Arşiv-03.07.2011) ( İbrahim Uzun - Anadolu Ajansı )

Türkiye'nin Ayasofya ve Topkapı ile birlikte en önemli tarihi mirası olan Efes Antik Kenti, aynı anda farklı ülkelerden 15 bin ziyaretçiyi ağırlayabiliyor. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, yılın ilk yarısında 779 bin 520 kişinin gezdiği Efes Antik Kenti, özellikle Kuşadası ve İzmir limanına yanaşan kruvaziyer gemileriyle gelen binlerce turistin ilk adresi. (Arşiv-17.07.2013) ( Erçin Ertürk - Anadolu Ajansı )

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından 2013 yılının en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid (Perse) Göktaşı Yağmuru, İzmir'deki Efes Antik Kenti'nden gözlemlendi. (Arşiv-14.08.2013) ( Binnur Ege Gürün Koçak - Anadolu Ajansı )

UNESCO Dünya Mirası Komitesince "Dünya Miras Listesi"ne kaydedilmesi bugün oylanacak Efes Antik Kenti, insanlık tarihinin birçok döneminden eserleri bünyesinde barındırıyor. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen ve dün Türkiye'den "Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi"nin kararlaştırıldığı 39. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nın bugünkü oturumunda, Efes Antik Kenti'nin"UNESCO Dünya Miras Listesi"ne alınması oylanacak. (Arşiv-05.07.2015) ( Mehmet Emin Mengüarslan - Anadolu Ajansı )

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve yılda ortalama bir milyon kişinin ziyaret ettiği İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekiyor. Tarih öncesi dönemden itibaren Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri süresince yaklaşık 9000 yıl yerleşim yeri olarak kullanılmış antik kentin kalıntıları önemli turizm noktaları arasında yer alıyor. Tarihte tamamen mermerden yapılan tek şehir olarak bilinen Efes, liman kenti, ticaret, kültür ve sanatta ilerlemeleri nedeniyle antik çağın uygarlık merkezi olarak öne çıkıyor. (Arşiv-23.04.2018) ( Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Ajansı )

Türkiye'nin en eski turizm noktalarından biri olan Efes, 8500 senelik geçmişiyle yılda ortalama dünyanın her coğrafyasından gelen 2,5 milyon turiste ev sahipliği yapıyor. İnsanlığın ortak mirası olduğu 2015 yılında tescillenerek UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Efes, ziyaretçilerine, milattan önce 6500 yılından bu yana biriktirdiği kültürel mirası sunuyor. Geçmişi milattan önce 3. yüzyıla dayanan Efes Antik Kenti, Celsus Kütüphanesi gibi yapılarıyla antik dönemin mimarisinin en seçkin örneklerini barındırıyor. ( Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Ajansı ) ( Mahmut Serdar Alakuş - Anadolu Ajansı )

İzmir'in Selçuk ilçesinde Dünyanın önde gelen antik yerleşimleri arasında yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Efes Antik Kenti, özel ledlerle yapılan ışıklandırma çalışması sonrası gece farklı bir görüntüye bürünüyor. Kentte milattan sonra 2. yüzyıla tarihlenen Celcus Kütüphanesi, Agora Meydanı, Kuretler Caddesi, Domitian Tapınağı, Trajan Çeşmesi, 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük antik tiyatro, stadyum ve antik liman, gece aydınlatmayla oluşan farklı ihtişamı ve estetiğiyle dikkati çekiyor. ( Mehmet Emin Mengüarslan - Anadolu Ajansı ) ( Mehmet Emin Mengüarslan - Anadolu Ajansı )

İzmir'in Selçuk ilçesinde Dünyanın önde gelen antik yerleşimleri arasında yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Efes Antik Kenti, özel ledlerle yapılan ışıklandırma çalışması sonrası gece farklı bir görüntüye bürünüyor. Kentte milattan sonra 2. yüzyıla tarihlenen Celcus Kütüphanesi, Agora Meydanı, Kuretler Caddesi, Domitian Tapınağı, Trajan Çeşmesi, 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük antik tiyatro, stadyum ve antik liman, gece aydınlatmayla oluşan farklı ihtişamı ve estetiğiyle dikkati çekiyor. (Arşiv-22.06.2023) ( Mehmet Emin Mengüarslan - Anadolu Ajansı )