Dolar
32.58
Euro
34.97
Altın
2,341.33
ETH/USDT
3,139.20
BTC/USDT
64,367.00
BIST 100
9,716.77
Kültür

Çifte kaval Anadolu çalgısıymış

Yunan kültürüne ait olduğu sanılan, batı ülkelerinde ''aulos'' olarak bilinen çalgının, Frig kültürüne ait Orta Anadolu çalgısı ''çifte kaval'' olduğu tespit edildi.

11.02.2012 - Güncelleme : 11.02.2012
Çifte kaval Anadolu çalgısıymış

cifte kaval

Yunan kültürüne ait olduğu sanılan, batı ülkelerinde ''aulos'' olarak bilinen çalgının, Frig kültürüne ait Orta Anadolu çalgısı ''çifte kaval'' olduğu tespit edildi.***

ESKİŞEHİR - Deniz Açık

Çifte kaval Anadolu çalgısıymış

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taciser Sivas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kaynaklarda Friglerin müzik aletleri konusunda üstün başarı gösterdiğinin ifade edildiği belirterek, birçok müzik aletinin Frigler tarafından icat edildiğinin bilindiğini belirtti.
Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktada bulunan Friglerin başkenti Gordion'da yapılan kazılarda aynı alanda iki kemik kaval bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Sivas, şöyle konuştu:
''Boğazköy'de bulunun Ana Tanrıça Kibele'nin müzisyenleriyle birlikte bulunduğu grubunda da müzik aletleri karşımıza çıkıyor. Çifte flüt olarak adlandırılan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bulunan heykel grubunda Kibele, çifti kaval ve lir çalan iki müzisyen arasında betimlenmiştir. Bu betimlemeler de çifte kavalın antik kaynaklardaki anlatımlarının somut örneklerindendir. Frigler, Anadolu uygarlıkları içinde önemli bir uygarlıktır. Eşek kulaklı Midas öyküsünde de Friglerin müzik aletleri üzerindeki başarısı anlatılmaktadır. AÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bülent Alaner ile Friglerin müzik kültürü ve çifte kaval üzerine AÜ olarak bir bilimsel araştırma projesi hazırladık. Proje istediğimiz sonuçları ortaya çıkarttı ve görüşlerimizi destekledi.''
Prof. Dr. Alaner de 2011 yılında ''Eski Anadolu'daki Müzik Enstrümanları'' konulu projeyi yaşama geçirdikleri ifade etti.
Devam eden proje kapsamında önemli bulgular elde ettiklerini anlatan Prof. Dr. Alaner, şunları kaydetti:
''Çifte kavalın Anadolu'ya Eskişehir'e ve Frigya'ya ait bir enstrüman olduğunu ortaya koyduk. Çifte kaval, yan yana bağırsak iplerle bağlanmış iki kavaldan oluşan ve ikisinin aynı anda çalınmasıyla ortaya çıkan bir Anadolu çalgısıdır. Çifti kaval, 50 yıl öncesine kadar Orta Anadolu'da kullanılıyordu. Bugün çifte kaval Yunan kültüründen 'aulos' diye adlandırılıyor. Ancak çifte kaval bir Orta Anadolu çalgısıdır.''

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın