Dolar
43.67
Euro
51.82
Altın
5,042.80
ETH/USDT
2,089.40
BTC/USDT
70,400.00
BIST 100
14,180.69
Dünya, İsrail’in Gazze saldırıları

Ateşkesi ihlal eden İsrai'in Gazze’de sürdürdüğü saldırılarda 2 Filistinli yaralandı

İsrail ordusunun ateşkese rağmen Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 2 Filistinli yaralandı.

Ekip  | 14.02.2026 - Güncelleme : 14.02.2026
Ateşkesi ihlal eden İsrai'in Gazze’de sürdürdüğü saldırılarda 2 Filistinli yaralandı

Gazze/Ramallah

İsrail, Gazze'de 10 Ekim’de yürürlüğe giden ateşkesi ihlal etmeye devam ediyor.

Sağlık kaynaklarındna alınan bilgiye göre, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu biri çocuk ve biri yaşlı 2 Filistinli yaralandı.

📲 Artık haberler size gelsin
AA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.

🔹 Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı
🔹 Anlık gelişmeler için AA Canlı

Görgü tanıkları da İsrail güçlerinin Han Yunus’un doğusunda yoğun ve rastgele ateş açtığını, ardından bölgede çok sayıda konutun bulunduğu alanda geniş çaplı bir patlatma (yıkım) gerçekleştirdiğini aktardı.

İsrail askerlerinin Gazze’nin orta kesimindeki Bureyc Mülteci Kampı’nın doğusu ile Gazze kentinin doğusundaki Zeytun Mahallesi’nde de ateş açtığı ifade edildi.

İsrail savaş uçaklarının da güneydeki Refah kenti ile Gazze kentinin doğusuna yönelik bir dizi hava saldırısı düzenlediği kaydedildi.

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’da Fetih'in ofisini patlattı

Yerel kaynaklar, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, İsrail askerlerinin Nablus’un doğusundaki Balata Mülteci Kampı’nda bulunan Fetih ofisine baskın düzenlediğini, binaya patlayıcı yerleştirdikten sonra bölgeden çekilerek bombayı infilak ettirdiğini belirtti.

Patlama sonucu ofiste yangın çıktığını ve ciddi yıkım oluştuğunu aktaran kaynaklar, İsrail güçlerinin, ofisin çevresinde yaşayan Filistinlileri evlerini terk etmeye zorladığını ifade etti.

Fetih'ten patlamaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan İsrail ordusunun Ramallah, Cenin ve Beytüllahim illerine bağlı çeşitli köy ve beldelere de baskınlar düzenlediği kaydedildi.

İsrail, Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı soykırıma varan saldırılarla eş zamanlı olarak Batı Şeria’daki saldırılarını da yoğunlaştırdı. Bu kapsamda öldürme, gözaltı, zorla yerinden etme ve yerleşim faaliyetlerinin artırılması gibi uygulamalar sürüyor. Filistinliler, söz konusu adımların Batı Şeria’nın resmen ilhakına zemin hazırladığını belirtiyor.

Ekim 2023’ten bu yana Batı Şeria’da düzenlenen saldırılarda en az 1112 Filistinli hayatını kaybederken, yaklaşık 11 bin 500 kişi yaralandı ve 22 bin kişi gözaltına alındı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında can kaybı 72 bin 51'e yükseldi

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürüyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarında yaşanan can kayıplarına ilişkin son veriler paylaşıldı.

Açıklamada, son 48 saatte enkazdan çıkarılan 2 Filistinlinin cenazesi ile 15 yaralının Gazze'deki hastanelere getirildiği belirtildi.

Gazze'de ateşkesin yürürlüğe girdiği 10 Ekim 2025'ten bu yana İsrail'in saldırılarında 591 kişinin öldürüldüğü, 1598 kişinin yaralandığı, enkaz altından 726 kişinin cesedinin çıkarıldığı kaydedildi.

İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda toplam can kaybı 72 bin 51'e yükselirken yaralı sayısının ise 171 bin 706 olduğu bildirildi.

İsrail, Batı Şeria'da 1 haftada 777 ağacı kökünden sökerek 761 bin dolarlık zarara yol açtı

Filistin Tarım Bakanlığının, Facebook sayfasında yayımladığı açıklamada, 5–11 Şubat tarihleri arasında Batı Şeria vilayetlerinde tarım sektörüne yönelik ihlallerde dikkat çekici bir artış yaşandığı kaydedildi.

Söz konusu ihlallerin tarımsal altyapının yıkımı ve buldozerlerle tahrip edilmesi, su kaynaklarının zarar görmesi ve meyve ağaçlarına yönelik geniş çaplı saldırılar şeklinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada ayrıca Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin de mahsullere ve tarım arazilerine yönelik saldırılarda bulunduğu ve çiftçilerin arazilerine erişimini engellediği aktarıldı.

Bakanlık ekiplerinin 777 ağacın sökülmesi veya tahrip edilmesini belgelediği, bunların büyük çoğunluğunu zeytin ağaçlarının oluşturduğu, en fazla zararın El Halil ve Nablus vilayetlerinde meydana geldiği ifade edilen açıklamada, belirtilen dönemde saldırılar nedeniyle oluşan toplam maddi kayıpların 761 bin doları geçtiği dile getirildi.

Bu saldırıların, özellikle (C) olarak sınıflandırılan alanlarda, üretken kaynakları tüketerek ve toprağa yatırım yapma kabiliyetini zayıflatarak Filistin tarımsal direncinin temellerini baltalamayı amaçlayan hızlandırılmış politikalar bağlamında yapıldığı belirtilen açıklamada, bu politikaların, inşaat ve yıkımı durdurma ve arazi ıslahını engelleme emirleri de dahil olmak üzere idari ve yasal araçları içerdiğine işaret edildi.

Filistin yönetimi ile İsrail arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, "A", "B" ve "C" bölgelerine ayrılmıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği İsrail'e devredilirken yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idaresi ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi'nin 3 Şubat’ta yaptığı açıklamaya göre, Ocak ayında İsrail ordusu ve Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler tarafından toplam 1872 saldırı düzenlendi. Saldırıların 1404'ü İsrail ordusu, 468'i ise İsrailliler tarafından yapıldı.

Gazze Komitesi: Kurumların devrine hazır olunduğu yönündeki açıklamalar, süreci yönetmemizin önünü açıyor

Komite tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze’deki tüm kamu kurum ve tesislerinin yönetiminin devredilmesine hazır olunduğuna ilişkin Gazze Şeridi'nden yapılan açıklamalar, "vatandaşın yararına atılmış bir adım" olarak nitelendirildi.

Komitenin açıklamasında ayrıca, söz konusu açıklamaların, komitenin geçiş sürecinin yönetiminde sorumluluklarını eksiksiz biçimde üstlenmesine imkân sağlayacak bir zemin oluşturduğu kaydedildi.

Düzenli bir geçişe hazır olunduğunun ilan edilmesinin, komitenin görevlerini geçiş yönetimi sıfatıyla icra etmeye başlaması açısından dönüm noktası niteliğinde bir aşama olarak değerlendirildiği açıklamada, bunun, insani durumun kötüleşmesinin durdurulması ve uzun süredir ağır sıkıntılar yaşayan vatandaşların direncinin korunması için gerçek bir fırsat sunduğu belirtildi.

Açıklamada, komitenin, polis görevlerine ek olarak, görevlerini yerine getirmek için gerekli olan tam idari ve sivil yetkilere sahip olmadığı sürece sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getiremeyeceği ifade edildi.

Gazze Şeridi’ndeki Filistin hükümeti, 12 Şubat'ta Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'ne "acil" olarak bölgeye gelerek görevine başlama çağrısında bulunmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi, kuruluşunun ilan edilmesinden bir gün sonra ocak ayı ortasında Mısır’ın başkenti Kahire’den çalışmalarına başlamıştı.

Komite üyelerinin Gazze’ye girişinin, İsrail’in kontrolündeki geçiş noktalarında saha ve güvenlik koordinasyonu gerektirdiği belirtilirken, bugüne kadar gecikmenin nedenlerine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi, siyasi olmayan bir yapı olarak Gazze Şeridi’nde günlük sivil hizmetlerin yönetiminden sorumlu bulunuyor. Komite, başkanı Ali Şaas’ın yanı sıra 11 Filistinli ulusal şahsiyetten oluşuyor ve çalışmalarına ocak ayı ortasında Mısır’ın başkenti Kahire’den başladı. Ancak komite henüz Gazze’den fiilen faaliyet yürütmeye başlamadı.

Filistin Başbakanı'ndan İsrail'in uygulamalarına uluslararası toplumdan kararlı yanıt çağrısı

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen 39. Afrika Birliği (AfB) Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Filistin halkı hala tarihsel bir adaletsizliğe maruz kalmaktadır.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasını ihlal etmeyi sürdürdüğünü ve anlaşmanın ikinci aşamasını tehlikeye attığını belirten Mustafa, “Gazze Şeridi, Filistin devletinin ayrılmaz bir parçasıdır.” dedi.

Batı Şeria’ya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Mustafa, İsrail’in uygulamaları ve "yerleşim genişlemesinin", iki devletli çözümü korumak için uluslararası toplumdan "kararlı bir yanıt gerektirdiğini” ifade etti.

İsrail’in Batı Şeria’daki politikalarının Gazze’de izlediği yaklaşımın bir yansıması olduğunu dile getiren Mustafa ayrıca, Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarının arttığına dikkati çekerek, geçen ay Filistinlilere yönelik 1872 saldırı kaydedildiğini aktardı.

Mali konulara da değinen Mustafa, İsrail’in Filistin’e ait vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 70’ini alıkoymayı sürdürdüğünü, bunun Filistin yönetiminin mali krizini derinleştirdiğini ve kamu çalışanlarının maaşlarının tam olarak ödenmesini engellediğini belirtti.

Filistin Başbbakanı Mustafa, 2019’dan bu yana İsrail’in çeşitli gerekçelerle gelir vergilerinden kesintiler yaptığı, son 9 aydır ise bu gelirleri tamamen durdurduğunu ifade ederek, bu durumun Filistin yönetimini sürekli bir mali krize sürüklediğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın
bannerpartial1
bannerpartial2