Dolar
32.34
Euro
35.13
Altın
2,157.68
ETH/USDT
3,371.20
BTC/USDT
65,039.00
BIST 100
8,718.11
Politika

CHP'nin Ankara ve İstanbul adayları belli oldu

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ise Ekrem İmamoğlu oldu.

18.12.2018 - Güncelleme : 03.03.2019
CHP'nin Ankara ve İstanbul adayları belli oldu

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, parti genel merkezinde belediye başkan adaylarının belirlenmesi için yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.

Bugün gerçekleştirdikleri Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi toplantılarında 67 belediye başkan adayını belirlediklerini belirten Torun, "CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Adana Büyükşehir Belediye başkan adayı Zeydan Karalar ve Antalya Büyükşehir Belediye başkan adayı Muhittin Böcek oldu." ifadelerini kullandı.

Bunun yanında Ağrı'da Ahmet Meriç'in, Bolu'da Tanju Özcan'ın, Niğde'de Rasim Yılmaz'ın ve Sivas'ta ise Ali Akyıldız'ın aday gösterileceğini dile getiren Torun, Kocaeli İzmit'e milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet'i aday olarak belirlediklerini kaydetti.

CHP'nin diğer belediye başkan adayları şöyle:

"Adana Çukurova'da Soner Çetin (mevcut), Adıyaman Yaylakonak beldesi Abuzer Aydın, Ankara Mamak'ta Adnan Demirci, Polatlı'da Sami Çay, Antalya Muratpaşa'da Ümit Uysal (mevcut), İbradı'da Serkan Küçükkuru, Konyaaltı'nda Semih Esen, Döşemealtı Turgay Genç (mevcut), Aksu'da İsa Yıldırım, Finike'de Mustafa Geyikçi, Aydın Kuşadası'nda Ömer Günel, Didim'de Ahmet Deniz Atabay (mevcut), Söke'de Levent Tuncel, Efeler'de Mehmet Fatih Atay, Bartın Ulus'ta Çetin Selçuk Arslan, Batman Gercüş Kayapınar'da Osman Önel, Bitlis Tatvan'da Nazım Göçmen, Bolu Mudurnu Taşkesti'de Mustafa Acar, Burdur Ağlasun Fevzi Kasap, Çanakkale Eceabat'ta Metin Övün, Bozcaada'da Hakan Can Yılmaz (mevcut), Çorum Mecitözü'nde Veli Aylar, Diyarbakır Çınar'da Muharrem Öztürk, Ergani'de Vedat Çetin, Hani'de Erme Barç, Çermik'te Abdulkadir Akdağ, Silvan'da Gülistan Baysal, Hazro'da Abdullah Kaplama, Edirne Uzunköprü Kırcasalih'te Hüseyin Tütüncü, Erzincan Kemaliye'de Soner Coşkun, Otlukbeli'nde Haci Yeşildağ, Erzurum Yakutiye'de Cemal Koçak, Hakkari Çukurca'da Abubekir Aksaç, Şemdinli'de Mirpenç Uysal, Isparta Eğirdir'de Mehmet Kaş, Şarkikaraağaç Çiçekpınar'da Enver Tunç, İstanbul Beylikdüzü'nde Mehmet Murat Çalık, Karaman Kazım Karabekir'de Sami Evren, Kastamonu Pınarbaşı'nda Mete Yılmaz, Çatalzeytin'de Mahir Muhlis Acar, Kırıkkale Balışeyh'te Hasan Erdal, Kırklareli Lüleburgaz'da Murat Gerenli (mevcut), Konya Akşehir'de Eyüp Oyan, Hüyük'te Ali Büyükdoğan, Yunak'ta Muammer Diri, Muş Bulanık Yoncalı'da İsmail Gündüz, Nevşehir Merkez Uçhisar'da Bünyamin Şabab, Ordu Kumru'da Osman Cayak, Ordu Gülyalı'da Ulaş Tepe, Rize Hemşin'de Şakir Bozak, Tekirdağ Saray'da Özgen Erkiş, Tokat Almus Görümlü'de Ali Güneş, Niksar Yazıcık'ta Tuncer Uzunoğlu (mevcut), Tunceli Pertek'te Ruhan Alan, Yalova Termal'de Selçuk Can Uslu, Yozgat Boğazlıyan Yenipazar'da Halil İbrahim Alparslan, Zonguldak Kilimli Muslu'da Sabahattin Adıyaman (mevcut) ve Devrek'te Çetin Bozkurt."

Adaylar netleşiyor

CHP'de yerel seçimlere dönük aday belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü PM toplantısı gerçekleştirildi. 

CHP, İYİ Parti ile yapılan ittifak kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediye başkan adayını geri çekeceğini belirtmişti. İYİ Parti ile yapılan işbirliği sonrasında gerçekleştirilen PM'de, CHP adaylarının destekleneceği Ankara, İstanbul, Antalya ve Adana Büyükşehir Belediye başkan adayları belirlendi. Partide merak konusu olan Mersin ve İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayları ise bir sonraki PM'ye bırakıldı. 

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan PM toplantısında toplam 67 aday belirlenmiş oldu. 

Toplam 531 aday belirlendi

Bugün belirlenen adaylarla 531 adayını belirleyen CHP'de sonraki PM'nin ise 24 Aralık'ta yapılması bekleniyor.

CHP'de, İYİ Parti ile yapılan ittifak sonrasında açıklanan 12 büyükşehir belediye başkan adayından Balıkesir adayı Ahmet Akın'ın geri çekileceği belirtilirken, Ankara'da Mansur Yavaş, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu, Antalya'da Muhittin Böcek, Adana'da ise Zeydan Karalar isimleri bugün açıklandı. 

CHP'nin İstanbul adayı olarak belirlenen Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilk mesajını Twitter'dan verdi. İmamoğlu, ''İstanbul’un geleceği ve İstanbulluların mutluluğu için yola çıkıyoruz. Beni bu göreve layık gören partime, genel başkanımıza ve tüm İstanbullulara içtenlikle teşekkür ediyorum.'' değerlendirmesinde bulundu. 

İYİ Parti ile ittifak görüşmeleri sırasında çokça konuşulan bir başka il ise Adana idi. Yapılan görüşmelerde İYİ Parti'nin burada CHP adayını desteklemesi kararlaştırıldı. CHP bunun üzerine Adana'da mevcut Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ı büyükşehir belediye başkan adayı olarak açıkladı. 

CHP'nin Antalya Büyükşehir Belediye başkan adayı ise Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek oldu. İYİ Parti burada da CHP adayını destekleyecek. 

Bolu'ya ve İzmit'e milletvekili aday

CHP'de ittifak öncesinde Balıkesir Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak milletvekili Ahmet Akın'ın ismi açıklanmıştı ancak yapılan görüşmelerde burada İYİ Parti adayının desteklenmesi kararı alınmış ve Akın'ın geri çekileceği belirtilmişti. Bu durumda bugün Bolu için açıklanan Tanju Özcan, İzmit için açıklanan Fatma Kaplan Hürriyet ile CHP' şu ana kadar iki milletvekilini belediye başkan adayı göstermiş oldu. 

CHP, Sivas'ta partinin eski milletvekillerinden Ali Akyıldız'ı aday gösterirken, Ağrı'da ise Ahmet Meriç'in adını açıkladı. 

Yavaş'tan Akşener ve Kılıçdaroğlu'na teşekkür

CHP PM'de Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak açıklanan Mansur Yavaş'a, 60 PM üyesinden 45 üye "evet" oyu verdi. Üyelerden 12'sinin CHP tabanından bir ismin aday gösterilmesini isteyerek "hayır" oyu kullandığı, 3 ismin çekimser kaldığı öğrenildi. 

Adaylığının belli olmasının ardından Twitter hesabından açıklamada bulunan Yavaş, şu ifadeleri kullandı: 

"Başkent Ankara adaylığı için şahsımı layık gören Millet İttifakı’nın Genel Başkanları Sayın Kılıçdaroğlu'na, Sayın Akşener'e ve parti yöneticilerine teşekkür ederim. Bu güveni, seçimi kazanıp, başarı ile taçlandırmak boynumuzun borcudur. Yolumuz açık olsun. Allah’ın izni, halkımızın takdiriyle cumhuriyetimizin kalbi güzel Ankara’ya hizmetkar olmaya talibim. Parti ayrımı yapmaksızın tüm Ankaralılara teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum."

30 Mart 2014'teki yerel seçimde yine CHP'nin adayı olarak yarışa giren Mansur Yavaş yüzde 43,82 oy almıştı. AK Parti'nin adayı Melih Gökçek ise yüzde 44,82 oy ile seçimleri kazanmıştı.

CHP daha önce Aydın'da Özlem Çerçioğlu, Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen, Hatay'da Lütfü Savaş, Balıkesir'de Ahmet Akın, Mardin'de Süleyman Sarı, Muğla'da Osman Gürün, Tekirdağ'da Kadir Albayrak, Malatya'da Soner Gökçe'yi aday olarak açıklamıştı. 

Muhabir: Barış Gündoğan-Mehmet Tosun

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın