Dünya

Rusya, Estonya'nın Moskova Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesini istedi

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Estonya'nın Moskova Büyükelçisi Margus Laidre'nin ülkeyi terk etmesini istedi.

Dmitri Chirciu, Murat Temizer  | 23.01.2023 - Güncelleme : 23.01.2023
Rusya, Estonya'nın Moskova Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesini istedi

Moskova/Varşova

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Estonya'nın, Rusya'nın Tallin Büyükelçiliğindeki çalışan sayısını azaltması yönünde karar aldığı anımsatıldı.

Bu kararın "dostça olmayan" adım olduğu belirtilen açıklamada, bunun üzerine Estonya'nın Moskova Büyükelçisi Laidre'nin Bakanlığa çağrıldığı kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Rus tarafı, yanıt olarak her iki ülkedeki diplomatik temsilciliği maslahatgüzar seviyesine indirme yönünde karar aldı. Büyükelçi'ye Estonya hükümetinin eylemleri nedeniyle protesto notası verildi. Estonya'nın Moskova Büyükelçisi'nin 7 Şubat 2023 tarihine kadar Rusya Federasyonu'nu terk etmesi gerekiyor. Rusya ile Estonya arasındaki ilişkilerde böyle bir durumun gelişmesiyle ilgili tüm sorumluluk Estonya tarafına ait. Estonya yönetiminin düşmanca adımlarına ileride de tepki vermeye devam edeceğiz."

Estonya'dan Rusya'nın büyükelçi kararına "eşitlik" tepkisi

Estonya Dışişleri Bakanlığı, ülkede bulunan Rus Büyükelçi'nin Tallinn'den ayrılacağını bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanlığının Estonya'nın Moskova Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesini istediği anımsatıldı.

Açıklamada, "Rusya ile ilişkilerde eşitlik ilkesine bağlıyız. Bu da Rus Büyükelçisi'nin Estonya'nın Rusya Büyükelçisi ile aynı zamanda ülkemizden ayrılacağı anlamına gelmektedir." ifadesi kullanıldı.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rusya'nın adımları, yaklaşık bir yıldır egemenliği ve hepimizin güvenliği için mücadele eden Ukrayna'ya destek vermekten bizi vazgeçiremeyecek." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, Estonya'nın Moskova Büyükelçisi Margus Laidre'nin ülkeyi terk etmesini istemişti.

Bu kararın "dostça olmayan" adım olduğu belirtilmiş ve bunun üzerine Laidre'nin Bakanlığa çağrıldığı kaydedilmişti.

Estonya Dışişleri Bakanlığı, 11 Ocak'ta Rusya'dan ülkede bulunan diplomatik personel sayısını 1 Şubat'a kadar 8 kişiye indirmesini talep etmişti.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın