Dünya, Araştırma

Nil havzasında su savaşı kapıda mı?

Etiyopya’nın inşaatına devam ettiği Hedasi Barajı nedeniyle Nil Havzasında yaşanan gerilim su savaşları endişesini de beraberinde getiriyor.

16.04.2020 - Güncelleme : 12.01.2021
Nil havzasında su savaşı kapıda mı?

Etiyopya’nın inşa ettiği Rönesans Barajı olarak da bilinen Hedasi Barajı’nın, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yol açtığı gerilim, Nil Havzasında çatışma endişelerini artırdı.

Birleşmiş Milletler’e göre, dünyada 2,2 milyar insanın, yani her 10 kişiden üçünün, temiz suya erişimi bulunmazken, içme suyunun 50 yıl sonra altın kadar değerli, petrol kadar stratejik öneme sahip olacağı tahmin ediliyor.

Bu durum, özellikle de Orta Doğu ve Afrika bölgesinde su üzerine mücadele ve savaşları beraberinde getiriyor.

Fırat ve Dicle uzun yıllar Türkiye, Suriye ve Irak arasındaki gerilimin merkezi olurken son yıllarda ise etrafında 11 ülkeyi barındıran Nil havzası, en sıcak bölge olarak dikkati çekiyor.
Zira, Etiyopya’nın inşa ettiği Rönesans barajı olarak da bilinen Hedasi Barajı, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında krize dönüşmüş durumda.

Yapımına 2011’de başlanan ve Afrika’nın en büyük hidroelektrik santrallerinden biri olmaya hazırlanan baraj özellikle Mısır hükümetinin tepkisini çekiyor.

Mısır kadar güçlü bir itirazı bulunmayan Sudan ise konunun diplomasiyle çözülmesi gerektiğine inanıyor.

Ülkeler arasında, Amerikan yönetiminin de dahil olduğu müzakere süreci sürüyor.

Peki müzakereler ne aşamada? Mısır ve Etiyopya hangi konularda anlaşamıyor? Nil havzasındaki gerilim sıcak çatışmaya dönüşür mü? Geleceğin savaşları petrol değil su yüzünden mi olacak?

Bölgeyi yakından takip eden uzmanlar, Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın