Dolar
40.46
Euro
47.77
Altın
3,388.18
ETH/USDT
3,638.40
BTC/USDT
118,884.00
BIST 100
10,591.98
Gündem

Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin dava başladı

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin, aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılanmasına başlandı.

Cemil Murat Budak, İsmet Karakaş  | 26.04.2021 - Güncelleme : 26.04.2021
Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin dava başladı Fotoğraf: Evrim Aydın - Anadolu Ajansı

Ankara

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan bazıları bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı, diğer sanıklar salonda hazır bulundu.

Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilişkin dava başladı

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin, aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılanmasına başlandı. HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın da aralarında bulunduğu bir grup HDP'li, mahkeme önünde hazır bulundu. ( Evrim Aydın - Anadolu Ajansı )

Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak, iddianamenin kabulüne ilişkin kararı okudu.

Sanıkların kimlik tespitine geçildiği sırada sanık avukatları, söz alarak duruşma salonuna giremeyen avukatlar olduğunu öne sürdü.

Başkan Çolak, Kovid-19 tedbirleri kapsamında yeterli sayıda avukatın salona alındığını, ayrıca yerleşkede avukatlara özel tahsis edilen başka bir salon bulunduğunu, isteyen olursa o salondan da duruşmanın takip edilebileceğini söyledi.

Bunun üzerine salonda bulunan avukatlar, oturdukları sıralara vurarak alkışlarla durumu protesto etti.

Mahkeme Başkanı Çolak'ın, duruşma düzenini bozanları salondan çıkartacağını bildirmesi üzerine sanıklar da alkışlayarak protestoya katıldı.

Bu sırada tutuklu sanıklardan Sebahat Tuncel, "Savunma hakkı engellenemez" şeklinde slogan atmaya başladı.

Protesto ederek salondan ayrılan sanık avukatlarının, bu esnada tutuklu sanıklara "mahkemeye kimlik tespiti yaptırılmaması" yönünde telkinde bulundukları duyuldu.

Tek tek isimleri okunan sanıklardan eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen hariç diğerleri, isimleri okunmasına rağmen salonda hazır olduklarına dair beyanda bulunmadı.

Duruşmayı izleyen bazı müştekiler de sanıklara ve avukatlarına tepki gösterdi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık avukatları söz alarak, müvekkilleri hakkında daha önce benzer suçlamalarla açılmış davalar bulunduğunu ifade etti ve dosyalarının ayrılmasını istedi.

Sanıklar Demirtaş ve Yüksekdağ'ın avukatları iddianamenin özeti okunmadan önce müvekkillerinin talepleri olacağını, bu taleplerinin dinlenilmesi gerektiğini ifade etti. Usule ilişkin itirazlarda bulunan avukatlar, müvekkillerinin reddihakim talebinde bulunmak için söz istediklerini belirtti.

Cumhuriyet savcısının görüşünün alınmasının ardından heyetin ara kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak, söz konusu taleplerin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 8. ve devamı maddelerince usule uygun olmadığından reddine karar verildiğini bildirdi.

Başkan Çolak, bazı sanık müdafilerinin mükerrer yargılama yapıldığı, bu nedenle dosyalarının tefrik edilmesi taleplerini reddettiklerini belirterek, sanıklar Demirtaş ve Yüksekdağ'a söz verilmesi talebinin yerinde bulunmadığını, iddianamenin okunmasından sonra sanıklara söz vereceklerini bildirdi.

Duruşmada daha sonra iddianamenin özetinin okunmasına geçildi. Bu sırada salonda bulunan sanık avukatları ve izleyici sırasında oturan HDP milletvekilleri alkış, zılgıt ve masalara vurarak kararları protesto etmeye başladı.

Yaklaşık yarım saat süren protestonun ardından sanık avukatları, duruşma salonunu terk etti.

İddianamenin okunmaya devam ettiği sırada sanıklardan bazıları, avukatların salonda olmaması nedeniyle savunma haklarının kısıtlandığı yönünde itirazda bulundu.

Bunun üzerine mahkeme başkanı Çolak, "Alkışlayarak, zılgıt çekerek, sıraya vurarak sanık savunulmaz. Duruşma düzenini kimse bozamaz." karşılığını verdi.

İddianamenin özetlenmesinin ardından tutuklu sanıklar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel ile bazı sanık avukatlarının reddihakim talebinde bulundukları açıklandı.

Dava ertelendi

Mahkeme, sanıkların reddihakim taleplerini yazılı olarak sunmasına karar verdi. Sanık avukatlarının aynı yöndeki taleplerini ise geri çeviren mahkeme, bu karara karşı itiraz yolu bulunması nedeniyle savunmaların alınmasına başlanamayacağını bildirdi ve davayı 3 Mayıs 2021'e erteledi.

Güvenlik önlemleri

Duruşmayı izlemek için gelen basın mensupları ve avukatlar, yerleşkeye ateş ölçümleri yapılarak girdi. Cezaevi yerleşkesine giren araçlar tek tek aranırken jandarmaya ait "drone" da havadan görüntü aldı.

Basının da yoğun ilgi gösterdiği duruşma için Sincan Cezaevi Jandarma Taburu ile Ankara İl Jandarma Komutanlığından gelen jandarma personeli görev aldı. Cezaevi yerleşkesinde de çok sayıda sivil ve resmi kıyafetli polis hazır bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.